Pri výbere kávy sa zamerajte na jej druh, pôvod, spôsob prípravy aj veľkosť balenia. Najdôležitejším faktorom je ale preferovaná chuť, pretože káva je pre mnohých z nás spojená s osobnými rituálmi a bez tohto lahodného nápoja si mnohokrát nevieme predstaviť svoj deň. Jej jedinečnú vôňu, chuť a často aj povzbudzujúce účinky milujú mladí aj starí naprieč celým svetom. Avšak nie je káva ako káva. V obchodoch sa stretneme so zrnkovou, mletou aj instantnou kávou a popularitu čím ďalej tým viac získavajú aj E.S.E. pody čiže porciovaná káva. Ktorú z týchto foriem kávy si však vybrať? Ktorá najlepšie uspokojí naše požiadavky? Poradíme vám, podľa čoho sa pri nákupe kávy rozhodovať.
Či už ide o akúkoľvek formu kávy, nie je určite na škodu si ju minimálne raz za čas dopriať. Má výbornú chuť, skvele vás povzbudí a navyše má celý rad prospešných účinkov. Káva môže dokonca predĺžiť život.
Výber kávy závisí nielen od jej pôvodu, formy a spôsobu prípravy, ale aj od jej hmotnosti. Zvyčajne ju možno kúpiť v dvoch variantoch:
Balenie 250 g sa hodí najmä do domácností a na osobnú spotrebu, kde väčšinou nie je tak veľký odbyt kávy. Je lepšie kupovať menšie balenie, pretože káva časom stráca svoju jedinečnú arómu a chuť, aj keď je dobre uzavretá. Budete tak mať k dispozícii čerstvú a lahodnú kávu a s každým nákupom si navyše vždy môžete zvoliť iný druh a dopriať si tak zakaždým inú chuť a trochu experimentovať. Vyhnete sa tak stereotypu a zvetranej káve. 250 g balenie je vhodné spotrebovať do dvoch týždňov od otvorenia.
Balenie 1 000 g nájde uplatnenie predovšetkým vo väčších firmách, kaviarňach a u maloobchodníkov, kde zásoby kávy miznú takmer lusknutím prsta. Menšie balenie by vás v tomto prípade vyšlo oveľa drahšie a museli by ste ich naraz nakúpiť viac alebo ich veľmi často dokupovať. 1 000 g balenie kávy odporúčame spotrebovať maximálne do 1 mesiaca od jeho otvorenia.
Dôležitým parametrom pri výbere hmotnosti, a teda balenia kávy je jej trvanlivosť. Trvanlivosť kávy sa odvíja od toho, či si kupujete kávu zrnkovú alebo mletú. Zrnková má dlhšiu trvanlivosť, pretože zrno chráni kávu vo vnútri. Mletá káva zvyčajne rýchlejšie stráca svoju arómu a chuť, aj keď je chránená kvalitným obalom.
Najznámejšie a tiež najdostupnejšie sú dva druhy kávových zŕn – Arabica a Robusta. Získavajú sa z kávovníkov, ktoré sú rozdielne v spôsobe pestovania aj spracovania. Odtiaľ pramení aj ich rozdielna chuť, aróma a celková kvalita. S cieľom spojiť jednotlivé výhody káv Arabica a Robusta vznikajú espresso zmesi, ktoré v sebe spájajú to najlepšie z oboch týchto káv. Okrem toho sa však môžete stretnúť aj s troma ďalšími druhmi káv – bezkofeínovou, cibetkovou a zelenou kávou.
Každá z káv má svoje špecifické vlastnosti, ktoré spôsobujú prečo práve ona je medzi ľuďmi obľúbená. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.
Najväčšiu popularitu a obľúbenosť medzi kávovými nadšencami má práve táto káva z Kávovníka arabského – Arabica. Jej chuť je jemná a zároveň veľmi intenzívna a výrazná. Presne to je dôvod, prečo sa z nej pripravujú tie najlepšie kávy na svete.
Arabica sa pestuje prevažne v severovýchodnej časti Afriky a Strednej a Južnej Amerike. Odtiaľ sa rozváža takmer do všetkých kútov zeme. Ako rastlina kávovníka má rada tropické oblasti, kde sa nedostane do styku s mrazom. Ideálne prostredie je pre ňu medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. Najlepšie sa jej darí vo vyššej nadmorskej výške, od 600 m n. m. až do 2 200 m n. m., a keďže sú vo vyšších nadmorských výškach teplota a vlhkosť viac-menej stabilné, možno ľahko odhadnúť čas zberu jej plodov. Ten je zvyčajne do 9 mesiacov od vykvitnutia.
Cena kávy Arabica je vyššia nielen pre jej lahodnú chuť, ale aj kvôli náročnejšiemu zberu jej kávových čerešní. Je potrebné sa za nimi dostať do vyšších polôh a tu plody zbierať ručne, majú totiž tendenciu samovoľne opadávať. Repertoár jej chutí a intenzívnej arómy je veľmi pestrý. Nájdeme tu sladké ovocné tóny, jemný nádych čokolády, lesných bylín či exotické chute tropického ovocia.
Robusta síce nie je tak žiadaná ako Arabica, ale aj napriek tomu sa s ňou stretneme veľmi často. Hoci nemá tak výraznú chuť a arómu, získala si svoje miesto v kávovom priemysle predovšetkým ako súčasť vynikajúcich espresso zmesí. To z toho dôvodu, že im dodáva príjemnú a vyváženú horkosť spolu s väčším množstvom kofeínu (obsahuje 2× viac kofeínu ako Arabica).
Rastie na Kávovníku statnom čiže robustnom – odtiaľ názov Robusta, a jej najväčšími producentmi sú Vietnam a Brazília. Čo sa týka samotného pestovania, nie je tak náročná ako Arabica. Uspokojí sa s nadmorskou výškou 0 m n. m. až po 900 m n. m. aj s vyššími teplotami. Jej čas kvitnutia a zberu je nepravidelný, keďže rastie v klíme s nestabilnými teplotami. Kávové čerešne po dozretí držia na vetvičke kávovníka, takže sa na ich získanie najčastejšie využíva strojový zber.
Cena tejto kávy je nízka vďaka jej ľahkej dostupnosti, finančne nenáročnému pestovaniu a nie príliš obľúbenej chuti. Ako súčasť instantnej kávy je však nenahraditeľná. Aj keď samostatne si na nej moc nepochutnáte, jej zemitá a horkastá chuť je výborným doplnkom do všetkých kávových zmesí.
Skvelým variantom je kombinácia kávy Arabica a Robusta v espresso zmesiach. Tu si môžete vychutnať lahodnú chuť, výbornú arómu a zároveň príjemne jemnú horkosť spolu s dostatočnou dávkou povzbudzujúceho kofeínu. Keď sa zmiešajú spolu tieto dva druhy kávy, má to aj celý rad ďalších výhod:
1. Káva je vďaka káve Robusta obohatená o úžasnú penu.
2. Nápoj získa dokonale vyváženú chuť.
3. Zníži sa cena nápoja, ale aróma a chuť zostanú kvalitné (ideálny pomer je 80 % Arabica a 20 % Robusta).
Keďže existujú ľudia, ktorí sú citliví na kofeín a nadmerná konzumácia kofeínu sa neodporúča ani v tehotenstve, na trhu sa objavila bezkofeínová káva. Predsa len, káva má skvelú chuť, a preto si ju chceli dopriať aj ľudia, ktorým kofeín nerobí dobre. Výborné na tom je, že hoci je káva bez kofeínu, má stále rovnakú chuť. Kofeín ako taký je totiž bez chuti a arómy.
A ako sa kofeín z kávy odstraňuje? Existujú dva spôsoby:
1. Kofeín sa zo zŕn odstraňuje tzv. Európskym procesom pomocou chemických prostriedkov, konkrétne dichlórmetánu. Zrná sa umiestnia do vodného roztoku, ktorý z nich kofeín odstráni. Potom sa premyjú, aby sa zlikvidovali chemické látky. Bohužiaľ, tento spôsob má za následok mierne chemický chuťový dozvuk výslednej kávy.
2. Druhou cestou na odstránenie kofeínu je Švajčiarsky vodný proces. Je to zdravšia nechemická metóda, pri ktorej sa kofeínu zbavujeme iba pomocou vody a aktívneho uhlíka. Pri tejto metóde sa zrná veľmi dlho máčajú, čo má za následok samovoľné vypudzovanie kofeínu zo zŕn. Táto „kofeínová voda“ sa následne ešte prefiltruje cez uhlík, ktorý odstraňovanú látku vstrebe. Na úkor toho však zmiznú aj éterické oleje a typická kávová aróma.
Bezkofeínová káva býva často nápojom tehotných žien. Je však nutné pristúpiť k tomuto variantu, aj keď milujeme poctivú klasickú kávu? Všetko vám objasní článok: Káva v tehotenstve - neškodný pôžitok, alebo hazard?
Už dávno nie je k dispozícii len pražená káva. Bežne sa môžeme stretnúť aj so zrnami zelenej nepraženej kávy, ktorá má úplne inú chuť a arómu – pochutnáte si na niečom medzi zeleným čajom a kávou. Je vyhľadávaná predovšetkým vďaka svojim pozitívnym účinkom v oblasti zbavovania sa prebytočných kíl.
Obsahuje látky, ktoré sa práve pražením vytrácajú. Reč je predovšetkým o kyseline chloringenovej, ktorá spolu s kofeínom bráni vstrebávaniu cukru do tela a jeho následnej premene na tuk. Taktiež bráni vzniku celulitídy a môže byť nápomocná aj pri jej zmenšovaní. Navyše spomaľuje proces starnutia a posilňuje svalstvo.
Príprava je veľmi jednoduchá. Do šálky vložíte 2 – 3 čajové lyžičky mletej zelenej kávy, zalejete vriacou vodou a necháte cca 5 minút lúhovať. Následne buď scedíte alebo pijete hneď. Najlepšie je tento nápoj konzumovať 20 – 30 minút pred raňajkami alebo obedom.
Cibetková káva je jedna z najdrahších káv na svete. Jej získavanie totiž nie je úplne jednoduché – spracováva sa z trusu cibetiek palmových, ktoré sa živia okrem iného zrelými kávovými čerešňami. Špecifická chuť kávy a jej nezameniteľná aróma sú spôsobené procesom, ku ktorému dochádza v tele cibetky. V žalúdku dôjde k fermentácii čiže kvaseniu kávového plodu a to je presne to, čo vytvára tú jedinečnú kávu.
Kávové zrná, ktoré sú cibetkou „spracované“ sú po pražení viac olejnaté, majú silnejšiu arómu a výbornú chuť.
Keďže aj my v Alze sme milovníkmi kávy a chceli sme kávu presne podľa našich predstáv, netrvalo dlho a vzniklo AlzaCafé zo 100% Arabicy. Ako chutí a prečo ju vyskúšať?
Upražené kávové zrná poznáme približne od 14. – 15. storočia. Od tej doby už uplynulo veľa rokov a teraz môžete zrnkovú kávu dostať v mnohých lahodných chutiach a vyhotoveniach, ktoré skvele potešia vaše chuťové poháriky. Pred tým, než môžeme zrnkovú kávu piť, je však potrebné kávu zomlieť na mlynčeku na kávu. Potom už záleží na vás, či dáte prednosť zalievanej káve, alebo si kávu pripravíte sofistikovanejšie v Aero presse, French presse či inom nástroji a dodáte jej ešte lepšiu chuť.
V ponuke sú dva typy mlynčekov na kávu – ručný mlynček na kávu a elektrický mlynček na kávu. Ak preferujete lacnejší nástroj na zomletie kávy, v tom prípade si vyberte ručný kávový mlynček. Nielenže ušetríte, ale si tiež užijete krásny rituál, ktorý bude predchádzať pitiu lahodného nápoja, akým je práve káva. V prípade, že preferujete pohodlie a rýchle mletie kávy, odporúčame si zaobstarať elektrický mlynček na kávu. Kávu s jeho pomocou nameliete rovnomerne a komfortne.
Aby káva nestratila nič zo svojej chuti a arómy, mala by sa pripravovať z vody s teplotou ideálne 90 – 95 stupňov Celzia.
Mletá káva je určená pre tých, ktorí doma nemajú mlynček na kávu alebo nechcú strácať čas mletím kávových zŕn. Pri výbere mletej kávy je však potrebné si ju starostlivo vybrať podľa toho, akým spôsobom si ju chcete pripravovať, či pomocou kávovaru, Aero pressu, French pressu, filtra či nejakým iným spôsobom. Každý spôsob prípravy totiž vyžaduje rôznu hrubosť mletia. Napríklad na espresso je potrebná káva pomletá jemnejšie než na French press, Moka press či prekvapkávanú kávu.
Nie, pretože príprava espressa vyžaduje špeciálnu hrubosť pomletých zŕn. Na prípravu espressa je zvyčajne potrebná oveľa jemnejšia mletá káva, než na prípravu prekvapkávanej kávy či kávy moka.
Turecká káva čiže káva zaliata horúcou vodou má väčšinou horšiu chuť a môže obsahovať aj škodlivé látky, pretože sa v hrnčeku lúhuje oveľa dlhšie, než ako by mala. Je to rovnaké ako s čajom. Aj v tomto prípade, keď necháte čajové vrecúško v hrnčeku dlhšie, než je uvedené na obale, môžu sa z neho začať uvoľňovať aj nežiadúce látky.
To záleží na chutiach a preferenciách každého konzumenta. Ak je však káva veľmi chutná bez akéhokoľvek dochutenia, ide o kvalitnú kávu. Takúto kávu by ste mliekom a cukrom skôr znehodnotili. Naopak ľadová káva, ktorá príde na chuť v horúcom lete, si pridanie cukru a mlieka žiada, často býva tiež dochutená sladkými sirupmi do kávy, ktoré jej dodajú špecifickú chuť a arómu.
Inšpirujte sa naším článok: Turecká káva z džezvy – ako ju pripraviť. Dozviete sa všetko o histórii i zaujímavostiach takto pripravovanej kávy vrátane podrobného návodu na prípravu.
Prvýkrát bola vyrobená v roku 1901 pánom Satori Kato. Jej používanie sa rozšírilo predovšetkým počas 2. svetovej vojny, kedy jej rýchlu a jednoduchú prípravu veľmi oceňovali americkí vojaci. Postupne si získavala na obľube a v osemdesiatych rokoch jej spotreba tvorila približne jednu desatinu spotreby kávy zrnkovej. Je dvakrát drahšia ako zrnková káva, pretože na jej výrobu je potrebné dvakrát toľko kávových zŕn. Aj napriek tomu je však súčasťou takmer dvoch tretín domácností. Je výborným nápojom na ranné nabudenie alebo na doplnenie hladiny horkosti k sladkému dezertu. Na zjemnenie chuti sa zalieva mliekom. Je veľmi chutná aj s trochou vaječného likéru. Zaobstaráte si ju aj v bezkofeínovom variante. To ale na chuti nič nemení, pretože samotný kofeín je prakticky bez chuti.
Instantná a mletá káva majú rovnaké zloženie. Rozdiel je v spôsobe spracovania. Mletá káva sa vyrába namletím kávových bôbov, zatiaľ čo instantná káva sa potom ďalej pod vysokým tlakom vylúhuje v horúcej vode a následne usuší alebo zmrazí.
Áno. Instantná káva nemá tak výraznú arómu a chuť a nenájdeme v nej ani ďalšie lahodné chute typické pre mletú kávu, ako sú vône a chute sladkého ovocia, čokolády, tropického ovocia alebo exotického korenia.
Systém E.S.E., vo význame Easy Serving Espresso, je inými slovami porciovaná káva, ktorá sa vyrába a pripravuje štandardizovanou technológiou a postupmi. Pripravená káva je tak vždy rovnako chutná a kvalitná a v každej porcii kávy je presne dané množstvo kávy (zvyčajne ide o gramáž cca 7 g). Nemôže tak dôjsť k zlému dávkovaniu, pretože vždy máte pripravenú správnu porciu. Chuť kávy je navyše stále rovnako lahodná, pretože je hermeticky uzavretá v E.S.E. pode a udržiava si tak svoju arómu aj intenzitu chuti.
V kávových kapsulách je pražená namletá káva na prípravu kvalitného espressa. Nemusíte sa báť, že by ste boli ochudobnení. Výrobcovia E.S.E. podov si práve zakladajú na tom, aby výsledná pripravená káva bola ako od profesionálneho baristu a mali ste z jej pitia dokonalý zážitok.
E.S.E. pody uchovávajú perfektnú chuť a arómu kávy, nehrozí s nimi rozsypanie kávy a vždy máte pripravenú presnú dávku, takže sa nemôže stať, že by ste pripravili zlú kávu. Pri použití E.S.E. podov tiež odpadá neustále čistenie kávovaru.
Jednotlivé formy kávy vyžadujú rozdielne nástroje. Niektoré druhy kávy nevyžadujú žiadne špeciálne „propriety“ a na rýchlu prípravu stačí len horúca voda a trocha instantnej či tureckej kávy. U iných sa nezaobídete bez špeciálneho nástroja či kávovarov. Kávu si tak môžete vybrať nielen podľa jej vlastností, ale aj podľa spôsobu prípravy.
Ak je pre vás príprava kávy rituál a užívate si vôňu čerstvo zomletej kávy, nezaobídete sa bez zrnkovej kávy a mlynčeka na kávu. Ich použitie má tú výhodu, že si môžete zomlieť kávu presne podľa svojich potrieb, doslova na prach alebo na hrubo. Každý nástroj na prípravu mletej kávy, o ktorých bude reč nižšie, totiž vyžaduje inú veľkosť namletých zŕn. V prípade, že mletie kávy nie je činnosť, ktorej by ste sa chceli denne venovať, je pre vás lepšou voľbou mletá káva alebo v podobe kávových kapsúl.
Existujú kávovary na zrnkovú kávu, mletú kávu aj na E.S.E. pody. Je to už však trochu drahší „špás“, ktorý sa hodí v prípade, že kávu pijete skutočne často alebo je vo vašej domácnosti alebo kancelárii viac milovníkov kávy. Ide však o nenáročnú a veľmi kvalitnú metódu prípravy kávy.
Ak nevlastníte kávovar, a aj tak si chcete dopriať dúšky kvalitnej lahodnej kávy, existuje niekoľko spôsobov, ako si kávu pripraviť.
Začneme tým najzložitejším, ktorým je Vacuum pot. Funguje na princípe dvoch nádob nad sebou, kedy sa káva zmieša s vodnou parou a zostane len nápoj bez nezdravej kávovej usadeniny. Je to veľmi efektný a zaujímavý spôsob prípravy kávy. Navyše pri ňom vyniknú všetky farby a tóny výslednej kávy.
Medzi ďalšie spôsoby prípravy kávy patrí Aero Press. Ide o veľmi jednoduchý prístroj, s ktorého pomocou pripravíte vynikajúcu kávu v priebehu chvíľky, a to pretláčaním extrahovanej kávy cez jemný papierový filter. Na podobnom princípe je postavená filtrovaná káva. Postačí vám hrnček na kávu alebo kanvica na väčšie množstvo kávy a plastový dripper spolu s papierovým filtrom, do ktorého nasypete kávu a postupným zalievaním kávy horúcou vodou ju necháte prekvapkať do hrnčeka alebo kanvice na kávu. Použiť však môžete aj sofistikovanejšie prekvapkávače.
Obľúbeným nástrojom na prípravu kávy je tiež French press, ktorý vyžaduje kávové zrná zomleté viac nahrubo a funguje tak, že cez filter pomocou malej kadičky a piestu oddeľuje namletú kávu od nápoja. Použiť môžete aj Moka kávovar, menej šetrnú, ale účinnú metódu prípravy kávy, kedy kávu môžete nechať v kanvičke aj dlhší čas, pretože sa už kávová usadenina dlhšie nelúhuje v káve.
Ak sa chcete o káve dozvedieť ešte viac, napríklad ako sa vyrába, praží, čo obsahuje a čo nesmie chýbať na jej obale, nahliadnite do nášho sprievodcu svetom kávy.
Arabica je jedna z najobľúbenejších káv na svete. Jej chuť je jemná a lahodná. Nájdeme ju nielen v balení s jej 100 % obsahom, ale aj v espresso zmesiach v kombinácii s kávou Robusta. Zmesiam dodáva výnimočnú chuť a arómu. Jej cena je vyššia, pretože je náročnejšia na pestovanie. Nájdeme ju vo vyšších nadmorských výškach a jej kávové čerešne si navyše žiadajú ručný zber. Stretneme sa s ňou v Amerike, Východnej Afrike a v Pacifickej oblasti, presnejšie napríklad na Jáve, Sumatre alebo v Novej Guinei.
Robusta je typická svojou výrazne horkou chuťou a často v šálke kávy ucítite silné, zemité telo. Oproti káve Arabica má tiež dvakrát väčšie množstvo kofeínu, takže ju ocenia tí, ktorí ráno potrebujú nabudiť. V kombinácii s kávou Arabica v espresso zmesiach tvorí dokonalú harmóniu lahodnej chuti a príjemnej horkosti. Pestuje sa v nížinách a jej zber nevyžaduje väčšiu námahu, často sa zbiera strojovo, preto aj jej cena je nižšia, než v prípade kávy Arabica. Nájdeme ju predovšetkým v Brazílii a Vietname, čo sú jej najväčší producenti.
Kávový pod E.S.E. je porciovaná káva pripravená z praženej, namletej kávy s presne odmeranou gramážou (cca 7 g). Je možné ho použiť do akéhokoľvek E.S.E. kávovaru, ktorého jadrom pre kávový pod je extrakčná komora. Pretože je množstvo, stupeň mletia a kompresia kávy do podu presne definovaná štandardmi, dostanete vždy espresso so správnou krémovou penou a v úžasnej kvalite. Výhodou je nielen konštantná kvalita, ale tiež jednoduchá a rýchla príprava.
Kávové E.S.E. pody sú pripravované vždy rovnako – rovnaké množstvo kávy, stupeň mletia aj kompresia do podu. Všetko je dané štandardmi, ktoré presne určujú kvalitu podu. Zakaždým tak dostanete praženú, namletú kávu v gramáži cca 7 g v papierovom obale s priemerom 44 mm. Chuť a aróma zostávajú rovnaké vďaka špeciálnej ochrannej atmosfére, do ktorej sú E.S.E. pody balené. Keď E.S.E. pod umiestnite do E.S.E. kávovaru, v extrakčnej komore pod vysokým tlakom vody (9 – 15 barov) vznikne espresso s lahodnou chuťou so správnou krémovou penou. E.S.E. technológia tak garantuje kvalitu bez potreby skúsenej obsluhy.
Slovník pojmov