Kde sa vzalo ghí maslo?
Ghí maslo, alebo tiež prepustené maslo, má bohatú históriu, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti indickej kultúry. Tam sa využívalo nielen v kuchyni, ale aj v medicíne či pri náboženských a ayurvédskych obradoch. Jeho výroba sa následne rozšírila aj mimo Indie a každá kultúra si prepustené maslo ľahko prispôsobila na svoj obraz. Všade aj napriek svojej jednoduchosti maslo ghí prekračuje hranice kuchyne a je súčasťou kultúrnej identity aj tradícií.
Ako sa robí prepustené maslo?
Viete, ako sa robí prepustené maslo? Proces výroby je pomerne jednoduchý. Kvalitné maslo sa rozpustí pri miernej teplote, pretože len pri nízkej teplote sa oddelí mliečna bielkovina od tuku bez toho, aby sa začalo prepaľovať. Následne sa začne na povrchu tvoriť pena, ktorú treba zbierať. Voda sa usadí na dne nádoby a na nej zostane len prepustené maslo, ktoré sa nakoniec prefiltruje. Výsledkom je prepustené maslo – ghí, ktoré má charakteristickú orechovú chuť a dlhú trvanlivosť.
i
Pre koho je ghí maslo perfektnou voľbou?
Ghí maslo je ideálnou voľbou pre tých, ktorí preferujú prírodné a tradičné potraviny, pretože sa vyrába z čistého masla, ktoré je varené tak dlho, kým sa neoddelí voda a bielkoviny. Tiež je vhodné pre tých, ktorí trpia alergiami na mliečne produkty. V procese výroby je totiž odstránená väčšina mliečnych bielkovín a laktózy. Ghí maslo si obľúbili aj priaznivci paleo a keto diét s minimálnym obsahom sacharidov.
Aké má prepustené maslo využitie?
Premýšľate, aké bude mať prepustené maslo využitie u vás doma? Je tradičnou súčasťou mnohých kuchýň a vyznačuje sa jedinečnou chuťou aj zdravotnými prínosmi. Vďaka vyššiemu dymovému bodu je ideálnym tukom na vyprážanie aj pečenie. Je tiež základom na výrobu tradičných indických sladkostí a využíva sa v ayurvédskej medicíne aj na masáže. Maslo ghí je navyše trvanlivé, môžete ho tak skladovať pomerne dlho aj mimo chladničky bez obáv z pokazenia.
Ghí
Prepustené Ghee maslo
Ghíčko
i
Prospeje ghí maslo zdraviu?
Vďaka obsahu vitamínov a mastných kyselín ghí maslo zdravie posilňuje. Je bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch, medzi ktoré patria A, E a K. Obsahuje ale aj ďalšie dôležité živiny, navyše je skvelým zdrojom energie. Obsahuje viac mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré pôsobia pozitívne na zdravie čriev, a podporuje aj celkovú vitalitu organizmu.
Ghí maslo – použitie inde ako v kuchyni?
Viete, na čo je dobré ghí maslo mimo kuchyne? Svoje využitie nachádza v kozmetike ako prírodný hydratačný prípravok určený na suchú a citlivú pokožku. Vďaka svojmu zloženiu obnovuje a udržuje hydratáciu, a môžete ho tak použiť pri domácej výrobe mastí, balzamov a krémov. Vhodné je aj na suché a poškodené vlasy. V indickej ayurvédskej medicíne využívajú maslo ghí ako očistný a posilňujúci prostriedok, ktorý podporuje liečenie, dlhovekosť a zlepšuje pamäť.
Ostatné tuky a oleje vs. prepustené maslo
Prepustené maslo, ghí, stojí v nutričnom porovnaní s inými tukmi a olejmi na zaujímavom mieste. Jeho unikátne zloženie a spôsob výroby mu dodávajú vlastnosti, ktoré ho odlišujú od bežného masla či kuchynských rastlinných olejov, ako je slnečnicový, repkový, olivový alebo kokosový. Berte do úvahy nutričný profil a využitie v kuchyni.
- Olivový olej má tiež dobré účinky na zdravie, ale vďaka nižšiemu dymovému bodu sa hodí skôr na studenú kuchyňu než na vysoké teploty pri varení.
- Bežné maslo obsahuje mliečny podiel a vodu, ktorá znižuje jeho dymový bod, preto sa môže pri vysokých teplotách prepaľovať a tvoriť škodlivé látky.
- Rastlinné oleje obsahujú vysoké množstvo omega 6 mastných kyselín, ktoré môžu byť vo veľkom množstve škodlivé. Ghí maslo je vyváženejšie.
- Kokosový olej obsahuje rovnako ako ghí maslo stredne dlhé mastné kyseliny slúžiace ako rýchly zdroj energie. Niekomu však môže vadiť jeho chuť.
Kedy sa prepaľuje maslo? Je to pri vysokých teplotách obvykle nad 150 °C. Mení sa potom jeho farba aj chuť.
Vyskúšajte aj bio ghí maslo
Ak ste zástancami prírodných produktov, je pre vás vhodné bio ghí maslo, ktoré sa vyrába z masla získaného z mlieka kráv chovaných podľa princípu ekologického poľnohospodárstva. Sú kŕmené krmivami pestovanými bez chémie, voľne sa pasú a podobne. Bio produkty podporujú udržateľnosť a biodiverzitu. Bio prepustené maslo sa predáva najčastejšie v menších objemoch a jeho cena je vyššia ako u bežných produktov.
Ghí 720 ml v skle
Ghí maslo 1 000 ml v plaste
Zaobstarajte si ghí maslo rôznej veľkosti
Balenie sa líši v závislosti na značke a určení produktu. Hmotnosť a objem, aké má ghí maslo, môžu byť kľúčovými faktormi. Obvykle ho nájdete v balení od 200 do 500 g alebo objeme až 1 000 ml. Vyberajte maslo ghí tak, aby zodpovedalo počtu členov vo vašej domácnosti a početnosti použitia v kuchyni aj mimo nej. Ghí maslo nájdete v plastových či sklenených obaloch, ktoré sú znovuuzatvárateľné a ľahko sa s nimi manipuluje.
Kupujete prepustené maslo? Cena je vyššia
Ak chcete kúpiť prepustené maslo, cena môže byť hlavným faktorom. Ghí maslo je drahšie ako bežné maslo kvôli špecifickému výrobnému procesu, pri ktorom sa bežné maslo spotrebúva za vzniku ghí, avšak s nižšou hmotnosťou, pretože sa odlučuje voda. Svoj vplyv má aj kvalita vstupných surovín, kedy napríklad bio ghí bude drahšie. V cene sa odráža aj región, značka a dostupnosť produktu.
i
Ako vyrobiť domáce ghí maslo? Recept je jednoduchý
Ak si chcete vyrobiť domáce ghee maslo, recept je jednoduchý. Klasické, kvalitné maslo stačí pomaly ohrievať na miernom plameni a priebežne odstraňovať vzniknutú penu, aby v nádobe nakoniec zostal iba čistý tuk. Ten sa potom prefiltruje cez sitko alebo plátno. Získate tak vlastné maslo ghí.
Skryť popis