Či už čakáte návštevu, ktorú chcete náležite pohostiť alebo si chcete urobiť slávnostný rodinný obed, pripravili sme pre vás menu, na ktorom si pochutí každý. A v multifunkčných parných rúrach AEG sa vám zaručene podarí. Zabudnite na namáhavé varenie s neistým výsledkom. Na vytvorenie celého menu vám postačí jediný spotrebič. S multifunkčnou parnou rúrou AEG Mastery SteamBoost alebo SteamPro vykúzli perfektne pripravený pokrm ako pokročilý kuchár, tak kuchár začiatočník. A to s minimom námahy a za polovicu času ako s bežnou rúrou. Spotrebiče AEG s intuitívnym ovládaním, inteligentnými funkciami a vysokou mierou samostatnosti vám vždy zaručí perfektný výsledok.
Ako prvý chod si pripravíme predjedlo z lososa, tzv. rillettes. Ten sa podáva studený najlepšie s čerstvou chrumkavou bagetou. Druhým chodom bude zeleninová polievka so šošovicou plná chuti a živín. Hlavný pokrm sme zvolili taký, ktorý je nielen lahodný, ale ktorý si pripravíte aj spolu s prílohou na jednom pekáči. Tretím chodom teda bude kuracia roláda s pečenými zemiakmi a špenátom. A ako sladká bodka na konci nášho menu bude obľúbený cheescake, ktorý si môžete pripraviť deň vopred a potom ho len vytiahnuť z chladničky a podávať na stôl.
Rillettes je mäsová nátierka, ktorá patrí k špecialitám francúzskej kuchyne. Môže sa pripravovať z rôznych druhov tučného mäsa. My si pripravíme rillettes z lososa, teda budeme servírovať delikatesnú lososovú nátierku.
Lososa si pripravíme v parnej rúre, čo nám pomôže zachovať chuť, farbu a všetky výživové hodnoty tejto vynikajúcej ryby. Parné rúry AEG SteamPro a SteamBoost umožňujú totiž nielen pečenie za pomoci horúceho vzduchu, ale aj za pomoci pary alebo kombináciou oboch.
Počet porcií: 4 |
Program na prípravu: Varenie v pare 80 °C Teplotná sonda na 55 °C |
Čo budeme potrebovať: 150 g lososa bez kože a bez kostí (steak) |
Postup prípravy:
Steak z lososa potrieme olivovým olejom, osolíme a obalíme v nasekanom kôpri a tymiane. Preložíme na smaltovaný plech vyložený papierom na pečenie, do stredu ryby zapichneme teplotnú sondu a dáme do predhriatej rúry na režim varenie v pare 80 °C a sondu nastavíme na 55 °C.
Hotového lososa necháme vychladnúť a potom ho v miske natrháme na drobné kúsky alebo roztlačíme vidličkou. Pridáme údeného lososa nasekaného na kocky a šalotku nasekanú nadrobno. Vmiešame kyslú smotanu, lyžičku olivového oleja, šťavu z polovice citróna. Osolíme, okoreníme a podávame s dopečenou bagetou a lososovým kaviárom.
Ako druhý chod si pripravíme krémovú zeleninovú polievku, v ktorej zelenina spolu so šošovicou vytvorí lahodnú a výraznú chuť. Zeleninu si opečieme v parnej rúre. Takáto príprava je jednoduchá, rýchla a zdravá. V pare môžeme pripraviť prakticky čokoľvek. Jedlo si zachová väčšie množstvo živín a doba prípravy je oveľa kratšia v porovnaní s ostatnými spôsobmi varenia.
Počet porcií: 4 – 5 |
Program na prípravu: Varenie v pare 99 °C |
Čo budeme potrebovať: 250 g sladkých zemiakov |
Postup prípravy:
Šošovicu si namočte deň vopred. Očistite sladké zemiaky, zeler, petržlen, mrkvu a nakrájajte na väčšie kúsky. Mrkva i petržlen môžu zostať v celku. Zeleninu dajte do perforovaného pekáča. Parnú rúru AEG StramPro alebo SteamBoost nastavte na program varenia v pare na 99 °C a pečte približne 30 minút.
Nakrájajte šalotku na kocky, dajte ju do hrnca spolu s maslom a osmažte do mäkka. Pridajte pasírovaný cesnak, tymian, bobkový list, a ešte chvíľu restujte. Medzitým si uvarte šošovicu v trojnásobnom množstve vody alebo vývare.
Hotovú zeleninu a cibuľový vývar bez bobkového listu a tymianu rozmixujte spolu s teplým vývarom na hladký krém. Polievku osoľte, okoreňte, vmiešajte do nej smotanu a krátko povarte. Na záver pridajte uvarenú a scedenú šošovicu.
Zeleninovú polievku so šošovicou servírujte s čerstvým petržlenom, obilnými klíčkami alebo orestovanými orieškami.
Kuracia roláda predstavuje hlavný chod z ľahko dostupných surovín, a pritom výsledok poskytuje zaujímavý estetický efekt a maximálny chuťový pôžitok. S teplotnou sondou, ktorou sú parné rúry AEG vybavené, dosiahnete dokonale prepečené a šťavnaté kuracie rolády úplne bez námahy a starostí. Teplotnú sondu zapichneme uprostred pripravovaného mäsa a nastavíme požadovanú úroveň prepečenia. Teplotná sonda si už sama postráži, keď je jedlo hotové a rúra sa potom vypne. A aby to bolo ešte jednoduchšie, prílohu si pripravíme spoločne s mäsom na jednom spoločnom pekáči.
Počet porcií: 4 |
Program na prípravu: Parná rúra SteamBoost režim Horúca para Interval (nízka vlhkosť) na 180 °C Parná rúra StramPro Nízka vlhkosť Pro 180 °C Teplotná sonda na 75 °C |
Čo budeme potrebovať: 1 celé kura |
Postup prípravy:
Kuracie stehná nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme bielok, smotanu, 50 g rozpusteného masla a všetko krátko premixujeme. Všetky prísady by mali byť studené, fáš tak bude hladší a lepšie priľne k mäsu.
Očistené kurča vykostíme a dáme na doštičku kožou dole, osolíme a okoreníme. Na kurča poukladáme plátky anglickej slaniny a potrieme masovým fášom. Opatrne zrolujeme a previažeme kuchynským špagátom. Roládu potrieme zvyšným rozpusteným maslom a osolíme.
Olúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky a nasypeme ich na smaltovaný plech s papierom na pečenie, pridáme nakrájanú cibuľu a osolíme. Pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Uprostred zemiakov položíme kuraciu roládu, do stredu mäsa zapichneme teplotnú sondu a dáme do rúry SteamBoost na režim Horúca para Interval (nízka vlhkosť) na 180 °C, alebo do rúry SteamPro Nízka vlhkosť Pro 180 °C. Sondu nastavíme na 75 °C alebo môžeme piecť po dobu približne 60 minút.
Po upečení roládu nakrájame na plátky a do horúcich zemiakov opatrne zamiešame čerstvý umytý a osušený špenát.
Hoci je dezert len takou príjemnou bodkou na konci menu, rozhodne by sme ho nemali zanedbať a mali by sme si dať na ňom záležať úplne rovnako, ako na ostatných chodoch.
My sme k nášmu menu zvolili cheescake, ktorým sa zavďačíte snáď každému. Nepoznám človeka, ktorý by odolal tomuto vláčnemu a krémovému zákusku. A vďaka parnej rúre, ktorá zaistí, že tento koláč bude presne tak krémový a vláčny, ako má byť, pripravíte dokonalú sladkú bodku na záver. Parnú rúru AEG SteamBoost alebo SteamPro stačí nastaviť a ona sa už sama postará o tú správnu vlhkosť a teplotu. Cheescake si ideálne pripravte deň vopred.
Počet porcií: 12 |
Program na prípravu: Parná rúra SteamBoost režim Horúca para Interval (nízka vlhkosť) 150 °C na 75 minút Parná rúra StramPro Nízka vlhkosť Pro 150 °C na 75 minút |
Čo budeme potrebovať: 200 g klasických BeBe keksov |
Postup prípravy:
Sušienky rozdrobíme do misy a premiešame s rozpusteným maslom. Vzniknutou zmesou vyložíme dno a strany formy do výšky cca 4 cm a poriadne „utlačíme“, aby sa budúci korpus nerozpadal.
V mise vyšľaháme vajcia s vanilkovým a krupicovým cukrom. Potom pridáme kyslú smotanu, syr Philadelphia a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Miešame len chvíľu, aby syr nebol riedky. Túto zmes vylejeme na pripravený korpus a vložíme do predhriatej parnej rúry SteamBoost na režim Horúca para Interval (nízka vlhkosť), alebo StramPro Nízka vlhkosť Pro 150 °C na 75 minút.
Upečený cheesecake nakrájame na porcie, ktoré podávame samotné alebo ozdobené sezónnym ovocím.
Vďaka multifunkčným rúram AEG s využitím pary a s tepelnou sondou je príprava pokrmov taká jednoduchá, že ju zvládne úplne každý. Varenie a pečenie s parou je nielen najzdravší spôsob prípravy pokrmov. Para zlepšuje aj ich chuť, štruktúru aj farbu.
Ale domnienka, že v parnej rúre sa dá jedlo upravovať len v pare, je mylná. Multifunkčné parné rúry AEG totiž disponujú nielen parou, ale aj horúcim vzduchom, grilom a nastaviteľnými intervalmi striedania pary a pečenia, ktoré zabezpečia chrumkavosť na povrchu a vláčnosť a šťavnatosť vnútri pokrmov.
Nebaví vás zložité odmasťovanie a čistenie rúry na pečenie? S parnými rúrami AEG Mastery je vďaka využitiu pary ľahké nielen samotné varenie, ale aj následné čistenie rúry. Stlačením jediného tlačidla sa spustí pyrolytické čistenie a všetky zvyšky jedla sa premenia v jemný popol, ktorý potom ľahko zotriete vlhkou handričkou. Využite svoj čas len na prípravu svojich obľúbených pokrmov a o upratovanie rúry sa starať už nemusíte.
Servírujte si doma luxusné pokrmy ako z tých najlepších reštaurácií. Stavte na multifunkčnú parnú rúru AEG.