Nie je káva ako káva. Druh kávových zŕn hrá významnú úlohu pri príprave kávy, pretože udáva jej chuť, arómu, penivosť a horkosť. Tiež obsah kofeínu je rozdielny. Podľa čoho poznať, či máte v ruke zrnkovú kávu arabicu alebo robustu? Vodítkom je nielen to, ako vyzerá a vonia, ale aj z akých končín k vám káva dorazila, v akých podmienkach vyrástla a akým spôsobom ju plantážnici zbierajú.
Celkom existuje vyše 120 druhov kávovníkov, ale len dva z nich si získali celosvetovú obľubu vďaka svojej výnimočnej chuti a spôsobu pestovania (tvoria 98 % všetkej svetovej produkcie kávy). Arabica aj robusta majú set unikátnych vlastností, ktoré ich odlišujú nielen od seba navzájom, ale aj od ostatných druhov káv.
Arabica (Coffea Arabica alebo kávovník arabský) je pomerne náročná na pestovanie. Je citlivá na zmeny klímy a vyžaduje viac starostlivosti, čo sa nevyhnutne odráža na jej cene. Má veľmi výraznú arómu a lahodnú chuť. Arabica tiež obsahuje o polovicu menej kofeínu ako káva robusta. Podiel jej celosvetovej produkcie je približne 70 %. Výberové kávy sú vždy vyrobené zo 100 % arabicy. Na arabice si teda pochutnáte vo väčšine dobrých kaviarní, ktoré si zakladajú na vysokej kvalite a vynikajúcej chuti všetkých kávových nápojov. Podiel robusty v mletej káve nápoj kvalitatívne degraduje.
Robusta (Coffea Canephora alebo kávovník mohutný) sa naopak pestuje veľmi ľahko vďaka vysokému obsahu kofeínu a kyseliny chlorogenovej. Tieto zložky pôsobia ako spoľahliví prírodné odpudzovači hmyzu a iných škodcov. Vďaka tomu je výrazne lacnejšia ako káva typu arabica.
Aj napriek tomu je ale arabica u spotrebiteľov oveľa obľúbenejšia. Je to dané predovšetkým tým, že má robusta zemitú príchuť, ktorá nie každému vyhovuje. Kvalita robusty je v porovnaní s arabikou celkovo nižšia. Avšak často sa jej podiel pridáva aj do značkových kávových zmesí. U talianskych káv dokonca možno označiť kávu ako 100 % arabica aj v prípade, že obsahuje podiel robusty do 10 %. Robusta má vďaka vyššiemu podielu kofeínu lepšie povzbudzujúce účinky ako arabica.
i
Káva je po vode druhým najobľúbenejším nápojom na svete. Pokiaľ vás téma kávy fascinuje a zaujímate sa o nové trendy v jej príprave, prečítajte si náš článok: Ako na dobrú kávu? Preštudujte si nášho sprievodcu svetom kávy.
Každá káva má iné nároky na typ pôdy a klimatické podmienky, od čoho sa potom odvíjajú aj ich vlastnosti. Pokiaľ by sme ich charakteristiku chceli zhrnúť jednou vetou, typ kávy arabica a robusta sa líši prakticky vo všetkom. To je tiež dôvod, prečo sa každý druh hodí na niečo iné a z tohto uhla pohľadu by sme k nim mali aj takto pristupovať.
Arabica | Robusta | |
---|---|---|
Chuť | Jemná, sladká s vyššou aciditou | Plná, zemitá, horkastá s bohatou cremou |
Obsah kofeínu | 1 až 1,5 % | 2 až 2,7 % |
Ideálna príprava | Filtrovaná káva, espresso | Zmesi na espresso, instantné kávy |
Vzhľad zrna | Pretiahnuté, ploché, majú zakrivenú ryhu uprostred | Okrúhle, vypuklé s rovnou ryhou uprostred |
Káva arabica vás k šálke priláka intenzívnou arómou, ale pritom je na jazyku jemná a príjemne rozoznieva ovocné tóny. Je prirodzene sladšia ako robusta. Robusta je oproti tomu veľmi horká. Pri nej si vychutnáte skôr zemitú chuť a približne dvakrát vyšší podiel kofeínu ako pri arabike. Poznáte ju podľa horkého nádychu.
Ak si vezmete do jednej ruky zrniečko arabského kávovníka a do druhej zrnko robusty, rozdiel v tvare zrnka a ryhy uprostred je viditeľný na prvý pohľad. Rozdiel medzi kávovými zrnami arabicy a robusty je možné spoznať aj podľa ich vône pred pražením. Keď zatvoríte oči a privoniate si k zrnám arabského kávovníka, môžu vám pripomínať vôňu čučoriedok. Robusta zase vonia po arašidoch.
Oba kávovníky majú rady teplo a neznášajú mráz, preto ich nájdete najmä v trópoch, medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. Najväčším producentom arabiky je Brazília. Ďalej ju potom nájdete najčastejšie v Kolumbii, Etiópii, Mexiku alebo Guatemale. Najväčším producentom robusty je Vietnam. Hojne ju pestujú ale aj v Brazílii, Indonézii, Indii, Malajzii, Ugande či na Filipínach.
Arabica | Robusta | |
---|---|---|
Podiel svetovej produkcie | 70 % | 30 % |
Najväčší producent | Brazília | Vietnam |
Prvá úroda | po 3 až 4 rokoch | po 1 až 2 rokoch |
Úroda | Prevažne ručný zber | Väčšinou strojový zber |
Najpopulárnejšie odrody | Typica, bourbon | Nganda, erecta |
i
Kávovník arabský je síce oveľa menší (cca 3 m) ako kávovník mohutný (cca 13 m), ale zato má hlbší koreňový systém, pretože sa musí udržať na kamenistom povrchu a vodu čerpať z väčšej hĺbky. Dobrému zakoreneniu pomáha kávovníku rozostup približne 1,5 až 2 metre medzi jednotlivými stromami.
Arabica plodí najskôr až po 3 rokoch od vysadení a približne 9 mesiacov trvá, kým sa z kvetov stanú plody. Tie obvykle samovoľne opadávajú, takže sa najčastejšie zbierajú ručne, prípadne potom výberovým česaním, ktoré je ale časovo oveľa náročnejšie. Robusta plodí o niečo skôr, ale býva to veľmi nepravidelné. Zrenie kvetov trvá 11 mesiacov, a akonáhle sú plody vhodné na zber, prichádza na rad zberný stroj. Kávové čerešne totiž držia na vetvičke kávovníka a bolo by zdĺhavé a náročné ich zbierať ručnou metódou.
Jednoznačnú odpoveď na to, ktorú si vybrať, vám nedáme. Každá z nich má totiž svoje prednosti a záleží aj na vašich osobných chuťových preferenciách. Arabica je všeobecne považovaná za kvalitnejšiu a chutnejšiu kávu, ale robusta vás niektorými svojimi vlastnosťami taktiež prekvapí. Určite sa vám oplatí ochutnať obe tieto kávy alebo ich zmesi.
Všeobecne má arabica vyššiu kyslosť a bohatšiu chuť. Poteší vás mnohými spôsobmi, ponúka totiž nielen ovocné tóny, ale aj čokoládové, kvetinové alebo dokonca korenené varianty. Obsahuje viac lipidov (tukov, olejov a vitamínov) a až 2× viac cukru, ale taktiež až 3× menej kofeínu. S výberom vhodného druhu kávy vám pomôže náš sprievodca výberom kávy.
Všetky výhody oboch druhov je možné spojiť do zmesi zrnkovej kávy. Tým získate nielen kávu s lahodnou chuťou, ale aj bohatú cremu a dostatočnou porciou kofeínu.
i
V Alza.sk kávu zbožňujeme, preto sme sa rozhodli pre výrobu vlastnej značky zrnkovej kávy. Našu Alzacafé neustále inovujeme, aby sme vám ponúkli kvalitnejší, jemnejší a chuťovo vycibrejší kávový zážitok.
Ako arabika, tak robusta vám doprajú príjemný chuťový zážitok. Jedna z nich vám sama o sebe ponúkne sladkosť a druhá naopak príjemne zneutralizuje váš obľúbený dezert v ústach svojou horkosťou. A keď ich zmiešate, čaká vás mimoriadny ohňostroj chutí.