AD homeoffice PET

Prečo si kúpiť dron? Bavte sa lietaním a nahrávajte z výšky!

Zobraziť katalóg
Prečo si kúpiť dron? Bavte sa lietaním a nahrávajte z výšky!

Pojem dron, kvadrokoptéra alebo bezpilotné lietadlo určite počúvate zo všetkých strán častejšie ako kedykoľvek predtým. Čo to však vlastne je, na čo slúži, aké má funkcie a prečo by ste si ho mali chcieť kúpiť?

Kvadrokoptéra

Čo je to dron?

Drony, čiže kvadrokoptéry (ale aj trikoptéry, hexakoptéry či oktokoptéry, v závislosti od počtu vrtúľ), sú lietajúce RC modely, ktoré môžete ovládať diaľkovým ovládačom aj inteligentným telefónom. Vo väčšine prípadov sú vybavené kamerou, alebo pripravené na montáž napríklad kamery GoPro. Deliť ich môžeme podľa určenia na vnútorné a vonkajšie. Tieto lietajúce stroje nie sú len obľúbenou hračkou pre deti, vďaka schopnosti nahrávať efektné zábery v akomkoľvek teréne sú vhodné pre kohokoľvek vrátane profesionálov.

Naraziť môžete na stroje s rôznym počtom vrtúľ. Pre bežného zákazníka a na základné voľnočasové lietanie je dostačujúca kvadrokoptéra so štyrmi vrtuľami. Hexakoptéry alebo oktokoptéry so šiestimi, resp. ôsmimi vrtuľami, nachádzajú využitie v profesionálnej filmovej produkcii. Väčší počet vrtúľ je potrebný na zdvihnutie fotoaparátov a kamier s vyššou hmotnosťou, zároveň však zvyšuje spoľahlivosť a ovládateľnosť stroja, a to aj v prípade zlyhania niektorého z rotorov.

/Kvadrokoptéra ovládač smartfón tablet

Kvadrokoptéry sú vhodné na zábavu aj vyhotovovanie pútavých snímok z vtáčej perspektívy. Kvalitná kvadrokoptéra má skvelé letové vlastnosti, používateľsky prívetivé ovládanie a dokáže snímať z najrôznejších uhlov a výšok. Pokiaľ si vezmete dron so sebou na výlet do prírody, získate pôsobivé zábery krajiny, v ktorej sa pohybujete, a okolie tak viac priblížite priateľom a svetu. Napájanie rieši vstavaná batéria, ktorá spravidla vydrží niekoľko desiatok minút nepretržitého letu.

Jedným zo spôsobov ovládania kvadrokoptéry s kamerou je štandardný diaľkový ovládač fungujúci v pásme 2,4 alebo 5,8 GHz. S jeho pomocou ovládate model, letové režimy aj kameru. Ďalším spôsobom je ovládanie kvadrokoptéry pomocou inteligentného telefónu. Ten prináša možnosť živého sledovania obrazu z kamery umiestnenej na drone. Na to je potrebné stiahnuť aplikáciu, či už máte iPhone alebo Android zariadenie.

Drony na oboch koncoch cenového spektra sa zásadne odlišujú funkciami, zložitosťou ovládania aj kvalitou vyhotovených záberov. Stroje z oboch kategórií však nájdu svoje uplatnenie a urobia dobrú službu nadšeným pilotom s rôznou mierou skúseností.

Prečo si kúpiť lacný dron?

Lacné drony s cenou pod 185 eur možno použiť ako tréningové stroje na pochopenie princípu ovládania. Než plne ovládnete svoj dron, bude vás to stáť možno aj niekoľko desiatok letových hodín a bezpochyby nejeden náraz alebo pád. Lacnejšie modely sú v tomto smere viac prívetivé pre začiatočníkov, často sú odolnejšie voči neobozretnému a nešetrnému zaobchádzaniu, a teda vhodné na tréning. Ich pád a prípadné poškodenie sú rozhodne menej bolestivé ako pri modeloch za 1000 eur alebo aj drahších. Kvalita videa väčšiny modelov nie je nijako prevratná a na roztrasenom obraze pocítite absenciu stabilizácie. Základný účel však stroj splní a napríklad deti z neho budú určite nadšené.

Pre:

  • Nízke obstarávacie náklady
  • Odolnejší voči nárazom a pádom
  • Vhodné na tréning a výučbu ovládania stroja
  • Často malé rozmery, možnosť lietania aj v interiéroch
  • Vhodné pre deti

Proti:

  • Video s nižším rozlíšením, bez stabilizácie
  • Pomalší let v menších výškach
  • Menej funkcií
  • Horšia ovládateľnosť, absencia asistenčných senzorov
  • Menšia výdrž batérie a kratší dosah

Prečo si kúpiť drahší dron?

Väčšie, drahšie a masívnejšie drony sú oveľa lepšie ovládateľné a sú vybavené senzormi, ktoré zamedzia nárazu, pádu a poškodeniu vrtúľ alebo častí tela. Osadené sú kvalitnejšou kamerou s vyšším rozlíšením a lepšími optickými vlastnosťami. Tá je navyše umiestnená na gimbale, ktorý stabilizuje obraz v niekoľkých osiach a zasluhuje sa o filmovo vyzerajúce zábery bez otrasov. Tie najprofesionálnejšie drony sú vybavené iba gimbalom a pripravené na upevnenie digitálnej zrkadlovky. Ide však o zložitejšie, šesť a viac vrtuľové stroje, ktoré dokážu váhu zrkadlovky vyniesť do vzduchu.

Pre:

  • Gyroskop na stabilizáciu kamery
  • Profesionálne vyzerajúce zábery vo vysokom rozlíšení
  • Množstvo funkcií na jednoduchšie a bezpečnejšie lietanie
  • Viackanálový vysielač s dosahom aj niekoľko kilometrov
  • Živý prenos HD videa
  • Vydrží vo vzduchu až pol hodiny

Proti:

  • Vyššie obstarávacie náklady
  • Väčšie rozmery
  • Dlhšia doba na dobitie batérií

Dron DJI Phantom 4 kvadrokoptéra

DJI Phantom 4

Špecialistom nielen na drony, ale aj na ďalšie filmové príslušenstvo je firma DJI, ktorá ponúka už štvrtú generáciu kvadrokoptéry Phantom. Ide pravdepodobne o aktuálne najpredávanejšiu a najobľúbenejšiu kvadrokoptéru s vynikajúcim pomerom ceny, obrazovej kvality, funkcií a jednoduchej ovládateľnosti. Na jedno nabitie s ňou môžete lietať takmer pol hodiny, rýchlosťou až 72 km/h a nahrávať skvele stabilizované video s rozlíšením 4K.

Obraz z kamery je v HD rozlíšení prenášaný priamo do inteligentného telefónu, a to až na vzdialenosť 5 km. Široká paleta bezpečnostných systémov a niekoľkých inteligentných senzorov zamedzí kolíziám, umožní oblietanie prekážok a nenechá začínajúcich pilotov v napríjemnej situácii. Veľmi cenenou funkciou je sledovanie vybraného objektu, kedy vás môže Phantom oblietavať a nahrávať bez toho, aby ste museli siahnuť na ovládač. DJI Phantom 4 je v mnohých ohľadoch dokonalým strojom pre amatérskych aj poloprofesionálnych pilotov a kameramanov.

DJI Spark

Ďalším zaujímavým dronom je DJI Spark, ktorý sa stal najmenším a najlacnejším v ponuke čínskeho výrobcu. Ide o dron s kamerou s hmotnosťou iba 300 gramov, napriek tomu však v sebe ukrýva moderné technológie. Dokáže sa vyhnúť aj prekážkam, prípadne sledovať zvolený objekt.

Čo ho však robí jedinečným, je možnosť ovládania pomocou gest. Chcete, aby vás odfotografoval? Stačí jediný pohyb rúk a získate úchvatný záber napríklad na vyhliadke. A ak chcete, aby vás zaberal z iného uhla, len naň mávnete, a on sa pohne. Jeho inteligentná kamera rozpozná aj vašu tvár, a tak vám z dlani vzlietne bez toho, aby ste potrebovali ovládač.

Podmienky na lietanie

Nutné je myslieť aj na to, že pilotovanie dronov podlieha podmienkam o prevádzke bezpilotných lietadiel, ktoré stanovuje Úrad pre civilné letectvo. Odporúčame tieto pravidlá preštudovať, aby ste prípadne nemali problémy so zákonom. Ich stručný súhrn sme pre vás pripravili vo videu.

Drony
Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií