AD homeoffice AD homeoffice

Nové GoPro. Kráľ je mŕtvy, nech žije HERO 5

Zobraziť katalóg
Nové GoPro. Kráľ je mŕtvy, nech žije HERO 5

Kamery GoPro majú na trhu akčných kamier výnimočné postavenie. V dnešnom článku si predstavíme aktuálny vlajkový model HERO5 Black, ktorý ponúka okrem iného 4K video, stabilizované 2,7K a Full HD video, ukladanie fotogfrafií v RAW romáte alebo hlasové ovládanie. Čo ďalšie kamera dokáže?

GoPro Hero 5; akčná kamera

Vodotesné telo bez nutnosti použitia krytu

Model HERO5 Black nadväzuje na úspešný 4. rad, ktorý bola k dispozícii v dvoch variantoch – Silver a Black. Lacnejší Silver variant ponúkal síce o niečo slabšie parametre ako verzia Black, veľa používateľov však oslovil zabudovaným displejom. Vďaka nemu bolo možné prezerať vyhotovené záznamy priamo na kamere a tiež presne komponovať snímky pri ich tvorbe. Najnovší model HERO5 Black je displejom vybavený taktiež a jeho telo je navyše vodoodolné do 10 metrov. V tom spočíva rozdiel oproti predchádzajúcim generáciám, ktoré vyžadovali uzavretie do plastového vodotesného puzdra.

Kamera je bez puzdra nielen vkusnejšia, ale nedochádza k tlmeniu zvuku. Ak ste totiž „4-ku“, prípadne ktorýkoľvek z predchádzajúcich variantov zavreli do puzdra za cieľom ochrániť ho pred vodou či pádom, zvuk vo videu bol značne stlmený a narušovaný otrasmi kamery. V prípade HERO5 počujete vždy všetko krásne čisto a nahlas.

GoPro HERO5 Black, jedno tlačidlo stačí

Aby ste mohli kameru uchytiť na teleskopický držiak, držiak na helme alebo napríklad na kormidle, treba vložiť ju do plastového rámčeka s GoPro upevňovacím systémom. Vďaka tomu bude kamera kompatibilná so všetkými GoPro držiakmi. Rámček je súčasťou balenia a je inteligentne navrhnutý tak, aby ho nebolo nutné pri nabíjaní dávať dole. HERO5 Black váži aj s batériou 118 g, teda o 30 g menej ako HERO4 Black v puzdre.

GoPro Hero 5; akčná kameraGoPro Hero 5; akčná kamera

Pretože všetky nastavenia je možné na dotykovom displeji, na drobnom tele kamery nájdete iba jediné tlačidlo. Pri jeho dlhšom podržaní kameru zapnete alebo vypnete, krátke stlačenie je impulzom k začiatku nahrávania alebo vyhotoveniu fotografie. Dotykové menu bolo kompletne prepracované a je ešte viac intuitívne ako v prípade predchádzajúcej verzie kamier. Doplnené je užitočnými swipe gestami na rýchly prístup do rôznych sekcií nastavení. Ak by ste sa s kamerou chceli predsa len potápať do väčšej hĺbky, prípadne ju jednoducho chceli viac ochrániť, po dokúpení ochranného puzdra získate vodotesnosť až do 60 m.

GoPro Hero 5; akčná kamera

Akčné videá v 4K alebo Full HD rozlíšení

Vo videu a fotografiách HERO5 exceluje. Maximom z pohľadu rozlíšenia je impozantné 4K, ktoré kamera zvláda nahrávať pri 30 fps frekvencii. Z pohľadu snímkovej frekvencie je maximom 240 fps (snímok za sekundu). Tie dokáže kamera "nastrieľať" v HD rozlíšení 720p. Na čo je to dobré? Ak takéto zábery v postprodukcii spomalíte 8-krát, stále budú plynulé. Kompromisom medzi vysokou kvalitou a vysokou snímkovou frekvenciou je video v rozlíšení Full HD pri 120 snímkach za sekundu. Nastavovať je možné taktiež diferencované uhly záberu. Najviac sa do záberu zmestí v superwide režime, okrem neho sú na výber aj nastavenia Wide, Medium a Linear. Video je ukladané vo formáte MP4 s kodekom H.264 a maximálny dátový tok je 60 Mb/s.

GoPro Hero 5 Black akčná kamera

Stabilné zábery obohatené o telemetrické údaje

Novinkou je pokročilá stabilizácia obrazu, vďaka ktorej sú akčné zábery o poznanie menej roztrasené a pribudla možnosť vkladať do obrazu telemetrické údaje. Tie môžu divákovi prezradiť napríklad to, ako rýchlo ste sa pohybovali, aké prevýšenie ste prekonali alebo akému preťaženiu ste boli vystavení. Vloženie grafiky telemetrie do videa je možné vykonať v aplikácii Quik. V neposlednom rade je kamera vybavená zabudovaným GPS prijímačom, ktorý pomáha určiť presnú trasu a každému záberu pridá presné zemepisné súradnice, takže je možné spätne zistiť, kde bolo video vyhotovené. Viac o možnostiach aplikácie Quik sa dočítate v našom staršom článku.

GoPro Hero 5; akčná kamera; Quik; telemetria

GoPro HERO5 Black dokáže samozrejme vyhotovovať aj statické fotografie a zvláda to dokonca s kadenciou 30 fotografií s 12 Mpx rozlíšením za sekundu. Nechýba obľúbené časozberné snímanie v intervale od 0,5 do 60 sekúnd. Zvoliť možno aj ukladanie v RAW formáte – také fotografie dávajú používateľovi väčšiu voľnosť pri editácii. Fotografie je možné robiť aj počas nahrávania videa. Kamera v šere automatický prepína do Low Light režimu, v ktorom zvýši citlivosť obrazu a presvetlí inak veľmi tmavé zábery.

GoPro Hero 5; akčná kamera

Hlasové ovládanie vám nechá voľné ruky

Premiéru si v prípade piatej generácie odbíja aj ovládanie pomocou hlasových pokynov. Kamera rozozná 12 príkazov, ako napr. „GoPro Take a Photo“ či „GoPro Štart Recording“. Len čo váš príkaz kamera zaznamená, vykoná požadovanú akciu a potvrdí ju pípnutím. Podporovaná je angličtina a ďalších 6 svetových jazykov, slovenčina zatiaľ chýba. Bezdrôtovo sa ku kamere pripojíte klasicky cez WiFi alebo cez bluetooth. Vďaka tomu môžete cez svoj telefón s iOS alebo Androidom kameru ovládať a priamo z nej sťahovať vytvorený materiál.

GoPro Hero5 Black; akčná kamera

Čo sa týka výdrže batérie, tá bola mierne zlepšená oproti HERO4 Black. Kapacita akumulátora je 1 220 mAh a jedno nabitie vystačí na cca 2 hodiny nahrávania Full HD videa pri 30 fps. V prípade 4K videa sa dostanete približne na 1 hodinu záznamu. Batéria je používateľsky vymeniteľná, nie je teda problém vybaviť sa náhradnými kusmi a výdrž tak znásobiť. Doba nabíjania batérie je 1 hodina a 30 minút.

Nabíjanie a pripojenie k počítaču už nie je riešené cez mini USB, ale cez moderné USB-C. Okrem neho nájdeme na kamere dobre utesnený konektor micro HDMI na priamy výstup videa do televízora a samozrejme slot na pamäťovú kartu microSD (odporúčané je použitie kariet s označením Class 10 alebo UHS-I a rýchlejších). V balení okrem samotnej kamery s batériou a rámčekom nájdete aj rýchloupínaciu pracku, zakrivený a plochý nalepovací držiak a USB-C kábel.

GoPro HERO5 Black je výnimočná akčná kamera, ktorá len ťažko hľadá porovnanie. Oproti predchádzajúcej generácii ponúka množstvo praktických vylepšení. Nás tešia najmä vodotesná konštrukcia, pokročilá stabilizácia a telemetria v obraze.

Čo sme napísali o GoPro HERO 5 Black skôr?

Vytlačiť
P-DC1-WEB14
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií