AD homeoffice PET

Ako začať s raw stravou

Zobraziť katalóg

Teória raw food vychádza z presvedčenia, že tepelná úprava potravín (od 40 – 45 stupňov Celzia a vyššie) ničí enzýmy a všetko živé a znižuje stráviteľnosť a využiteľnosť vitamínov a minerálov. Raw stravu možno využiť ako krátkodobý detoxikačný program, doplnenie bežného jedálnička či ako životný postoj so striktným dodržiavaním. Ak chcete so živou stravou začať, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré je pri prechode na raw stravu vhodné dodržiavať.

Čo sa v jedálničku nachádza a čo tam nenájdete?

Medzi hlavné potraviny raw stravy patria surová zelenina, ovocie, orechy, semienka, nepražené kakao, obilniny, strukoviny a morské riasy.

Ak máte radi sladké, tak nemusíte zúfať, pretože aj v rámci surovej stravy si môžete dopriať sladkú maškrtu. Ovšem namiesto klasického rafinovaného cukru použite prírodné sladidlá, ako sú javorový či agávový sirup, palmový cukor alebo stévia.

Naopak tepelne upravené potraviny v raw food nenájdete. Teda mäso, údeniny, živočíšne tuky, maslo, syry a živočíšne (priemyselne vyrábané) mlieka v surovej strave nehľadajte. Avšak živočíšné mlieka možno nahradiť rastlinnými mliekami (napr. sójovým, mandľovým či ryžovým), ktoré si môžete doma aj sami pripraviť.

Čas, ktorý ste doteraz venovali vareniu a pečeniu, nahradí plánovanie prípravy jedla (klíčenie semienok, príprava rastlinného mlieka a pod.). Hrnce a panvice nahradia odšťavovače, spiralizéry (na výrobu rezancov z ovocia a zeleniny), sušičky ovocia a zeleniny a kľučovadla.

Ako začať s raw stravou?

Návodov, ako začať so živou stravou, je celé množstvo. Ovšem na začiatok vám postačí dodržiavať tieto 3 základné pravidlá:

1. Jedzte veľa

Nebojte sa veľkých porcií a zabudnite na poučky, ktoré platia možno v prípade sviečkovej s knedľou, ale nie pri raw strave. Ak si robíte napríklad šalát, urobte si takú veľkú porciu, ako sa cítite a ste schopní jesť. Neznamená to, že sa budete prejedať, raw strava je veľmi ľahká a stráviteľná. Preto si pripravte toľko jedla, koľko si telo žiada, a to aj napriek tomu, že chcete chudnúť.

2. Jedzte vyvážene

Raw food nie je len o ovocí a zeleninových šalátoch. Treba si nájsť vyvážený spôsob stravovania, ktorý dodá telu všetky potrebné vitamíny a minerály.

3. Pite ovocné a zeleninové šťavy

Sú základom raw stravy a súčasne najobľúbenejším variantom, ako získať vitamínovú bombu do vášho tela. Mixovať pomocou odšťavovačov môžete čokoľvek, nielen zeleninu a ovocie, ale aj oriešky a ďalšie raw ingrediencie.

Vytlačiť
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií