P&G MS v hokeji_CZ

Veľký test fotoaparátu iPhone 7 Plus

Zobraziť katalóg

iPhone 7 Plus už nie je horúca novinka a je pravda, že s recenziou trošku meškáme. O to svedomitejšie sme otestovali najvýznačnejší rys tohto telefónu. Pozrite sa, ako sa dvojitý fotoaparát na zadnej strane telefónu osvedčil v praxi.

Viac informácií a recenzií nájdete v našom AlzaTech seriáli!

Apple iPhone 7 Plus, lepšia voľba ako jeho menší brat

iPhone 7 Plus sa od svojho bračeka líši predovšetkým veľkosťou a hmotnosťou. Má 188 gramov a 5,5“ uhlopriečku. Jeho displej má Full HD rozlíšenie. Niektorí recenzenti vyčítajú IPS displej, čo považujú za trochu zastarané riešenie. Podľa nás má však IPS oproti AMOLED isté výhody, napríklad sa neprepaľuje obraz. Z displeja však budete nadšení. Je nádherný, s vysokou svietivosťou.

Výhodu má iPhone 7 Plus aj v tom, že je oproti iPhone 7 väčší, lepšie sa s ním pracuje. Ďalším benefitom je aj väčšia batéria s kapacitou 2 900 mAh. Jeho výdrž v pohotovostnom režime je jednoducho neuveriteľná.

V priebehu fototestu sme telefón neosadzovali SIM kartou, aby sa neustále nepripájal na sieť. Boli sme prekvapení, že v pohotovostnom režime môže byť až jeden týždeň. Situácia sa samozrejme výrazne zmení v momente, keď začnete fotografovať a hlavne nahrávať. Obe zadné kamery sú opticky stabilizované a telefón obraz veľmi intenzívne spracováva. Batéria sa vybíja rýchlejšie, avšak výdrž je stále veľmi dobrá.

Porovnanie iPhone 7 Plus a iPhone 7

Špičkový čip fotoaparátu pracuje s dokonalým hardvérom

Telefón je vybavený vynikajúcim čipom A10 Fusion v konfigurácii 2 + 2. To znamená, že ide o štvorjadrový procesor s dvojicou rýchlejších a dvojicou pomalších jadier. Jeho výkony sú fantastické, v teste AnTuTu sme namerali celých 172 800 bodov.

Zdá sa, že nemá problémy vôbec s ničím. Napríklad pri hraní hry Freeblade máte pocit, že hráte skôr na trošku staršiej konzole než na telefóne. Procesor bez problémov stačí na hry vo Full HD rozlíšení. Oproti menšiemu modelu má až 3 GB RAM, nie dva, čo je opäť výhoda.

Schéma fotoaparátu Apple iPhone 7 Plus

Apple s duálnym fotoaparátom boduje

Ostatné plusové aj mínusové rysy sú rovnaké ako v prípade menšieho modelu a nemá zmysel ich ďalej rozoberať. Zameriame sa teda rovno na jeho fotoaparát. Telefón má kamery v podstate tri. Jednu prednú s rozlíšením 7 Mpx, úplne vyhovujúcu na videotelefóny, selfie atď. Najzaujímavejšou funkciou verzie Plus je však tandem dvoch zadných kamier.

Väčšina kamier spolupracuje na princípe jednej čiernobielej a druhej farebnej, prípadne klasickej a infračervenej. V tomto prípade sú obe optické a stabilizované, líši sa len fokus kamier. V prípade prvej ide o normálnu hodnotu 1×, v prípade druhej 2×. Ich tandem funguje transparentne. Po otvorení aplikácie na spracovanie obrazu nevidíte dva zábery alebo dvojitý záber, ale pomocou slideru sa pohybujete zoomom v jedinom zábere.

Výsledok špičkového čipu A10 Fusion

Nenechajte si ujsť ďalší článok o iPhone 7!
Recenzia iPhone 7

iPhone 7 Plus má stabilizovaný obraz aj po dvojitom zoome!

Maximálna hodnota zoomu je 10-násobná, pričom v rozsahu 1 až 2 ide o prepínanie medzi spomenutou dvojicou kamier, potom sa objaví zoom digitálny. Do 2-násobného zväčšenia je obraz stabilizovaný, na prepnutie medzi hodnotou 1× a 2× stačí kliknúť na indikátor. Plynulé priblíženie je samozrejme k dispozícii aj pri nahrávaní videa. Avšak, po prekročení 2-násobného priblíženia strácate funkciu optickej stabilizácie a do obrazu sa začne prenášať znateľné trasenie ruky. Zaujímavým rysom je pri nahrávaní viditeľná zmena pri prekročení spomínanej hranice priblíženia. Je vidieť, že softvér obraz naozaj masívne spracováva.

Recenzia fotoaparátu iPhone 7 Plus

Čo nové prináša funkcia portrét?

Parametre nahrávania sú podobné ako v prípade menšieho modelu. Môžete nahrávať video až v 4K rozlíšení pri tridsiatich snímkach alebo spomalený záber v rozlíšení 720p, keď je za sekundu zachytených 240 snímok. Avšak, pri prezeraní ponuky uvidíte novú funkciu portrét. Ide o jeden z najväčších trhákov, ktorý so sebou dvojitá kamera prináša.

Pri využití efektu hĺbky je v podstate schopná dokonale ostro zabrať objekt vpredu a za ním rozmazať pozadie. Tým na fotografiách vytvára veľmi profesionálny dojem. Ide však o vec riešenú úplne softvérovo, ako pri využívaní rýchlo pochopíte. Nie je ešte úplne dokončená, čo čiastočne súvisí s tým, že na korektné fungovanie musia byť obe kamery schopné presne identifikovať, čo je vpredu a čo vzadu.

Rozsiahly fototest iPhone 7 Plus

V praxi to funguje tak, že sa po namierení na objekt kamera „zamyslí“ a pokúsi sa identifikovať vpredu aj vzadu výrazné body. V ideálnom prípade odfotografuje ostro len popredie. Celý proces sa však napríklad kvôli pohybu fotografovaného objektu alebo zlému kontrastu pozadia nemusí podariť. iPhone v takom prípade poskytne radu, ako zmeniť polohu, aby snaha bola úspešná.

Zvyčajne pomáha kontrastné pozadie, ktoré nie je jednoliate. Čo je prekvapivo zložité zabezpečiť napríklad vo chvíli, keď chcete fotografovať proti nebu. Softvér sa jednoducho potrebuje niečoho zachytiť, aby zistil, čo je v popredí a čo v pozadí. Ak režim portrét správne použijete, je výsledok fantastický. Fotografie vyzerajú fenomenálne. Úchvatný je aj plynulý optický zoom, pri ktorom nevidíte žiaden skok aj napriek tomu, že sú kamery kúsok vedľa seba. Softvér prechod zvláda perfektne.

Veľká recenzia fotoaparátu Apple iPhone 7 Plus

Prečítajte si náš článok o fotografovaní mobilným telefónom!
10 tipov a trikov, ako fotografovať mobilným telefónom

Náročnejšie podmienky? Pre iPhone žiadny problém!

Fotografovanie sme samozrejme testovali za rôznych podmienok. Tu je potrebné zdôrazniť, že veľkou výhodou telefónu je vodovzdornosť. Ocenia to najmä nadšenci fotogragfických výletov. Nemusíte si tak lámať hlavu s obalmi, jednoducho vezmete telefón a fotografujete aj nahrávate, ako chcete. Či sneží alebo prší.

Aby sme zistili, ako iPhone 7 Plus fotografuje a nahráva za zhoršených podmienok, vyrazili sme dokonca v noci do lesa. Z tohto testu si odnášame tri poznatky. Po prvé, les je v päť hodín ráno naozaj strašidelný. Po druhé, vaše oko je stále lepšie ako snímač fotoaparátu. To znamená, že vy už zhruba vidíte, kde je cesta, potok alebo strom, ale to ešte neznamená, že s telefónom niečo odfotografujete. A tretia vec  v hmle sa môže stať, že autofokus nedokáže korektne zachytiť ani svietiace objekty.

iPhone 7 Plus, čiže nadbytočný šum

Veľké množstvo šumu za tmy

Je však nutné podotknúť, že za rovnakých podmienok iPhone 7 Plus nahrával oveľa lepšie než napríklad GoPro. Snímač bol schopný zachytiť obstojné fotografie aj v situácii, keď by spomínaná kamera nevidela vôbec nič. Jediný problém je v tom, že čipy zrejme generujú pomerne veľké množstvo šumu. Zistíte to, keď sa v digitálnom zoomu na maximálne zväčšenie a v umelom osvetlení snažíte zachytiť niečo, čo sa nachádza v tieni.

Môžete pozorovať, ako tieň doslova varí farebným šumom. Čo je problém a večerné fotografovanie sa nemusí úplné podariť. Ak sa pozeráte na fotografie so živým náhľadom, live fotografie, zistíte, že sa počiatočná fotografia podarila skvele. Softvér obraz bezchybne spracoval, bol schopný šum vyriešiť. Samotná nahrávka je na tom však horšie.

Šum na fotografiách za tmy

Za tmy je na tom najhoršie spomalený záber

Keď sme študovali, čo sa podarí alebo nepodarí v nízkej svetelnosti poriadne zachytiť, objavili sme jasné poradie. Najlepšie sú na tom klasické fotografie, tie vyžadujú najmenej svetla. Potom je to klasické video a na konci spomalený záber, ktorý svetlo vyžaduje najviac. V situácii, keď ste už schopní veľmi prijateľne fotografovať, ešte stále nemusíte byť schopní snímať prijateľné spomalené zábery.

Tmavá fotografia s rozsvietenými oknami

iPhone 7 Plus ohromuje softvérom, zrkadlovku však neprekoná

Fungujúca kombinácia oboch snímačov nás nadchla. Ide o zaujímavú cestu vpred, pretože telefón dokáže veľmi účinne simulovať optický zoom napriek tomu, že ho nemá. Výsledok je veľmi dobrý v okamihu fotografovania za plného alebo denného svetla, prípadne polosvet. Pri zväčšení samozrejme vidíme určité neostrosti a detaily, ale bežný kompaktný fotoaparát iPhone 7 Plus plne nahradí.

i Mohlo by vás zaujímať
Samsung Galaxy S8 a S8+ (PODROBNÁ RECENZIA)
Recenzia Lenovo Moto Z
Fotomobil Honor 6X exkluzívne s darčekom! Predpredaj už začal

Na druhú stranu sa ukazuje, že majú malé snímače v telefónoch fyzikálny limit. V okamihu, keď snímajú malú plochu, vytvárajú veľké množstvo šumu. Nie sú preto ideálne na fotografovanie v horších svetelných podmienkach. Telefón sa síce naozaj snaží, profesionáli však pochopiteľne siahnu skôr po digitálnej zrkadlovke. Je tiež veľmi pravdepodobné že, ak sa nezmení fyzikálny princíp snímačov, majú profesionálne kamery s veľkými snímačmi garantovanú budúcnosť. Je skrátka vidieť, ako má miniatúrna optika stále svoje limity, aj napriek skvelej práci softvéru.

Vytlačiť
P-DC1-WEB03
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií