AD homeoffice AD homeoffice

HP Omen 17 (RECENZIA)

Zobraziť katalóg
HP Omen 17 (RECENZIA)

Na recenzovanie sme dostali herný notebook HP Omen 17-w100nc, ktorý patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo možno v tejto cenovej kategórii nájsť. Za priaznivú cenu prináša procesor Intel Core i7 6700HQ, grafickú kartu NVIDIA GTX 1070, NVMe SSD a 17,3" G-SYNC displej. Čo ďalšie notebook ponúka a ako si vedie v teste obľúbených PC hier, sa dozviete v nasledujúcom článku.

HP Omen 17

Recenzia herného notebooku HP Omen 17 – obsah

Parametre HP Omen 17

Spoločnosť HP si ako základ výpočtového výkonu notebooku Omen 17-w100nc zvolila procesor Intel Core i7 6700HQ v kombinácii s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB. Operačná pamäť typu DDR4 má kapacitu 16 GB a o dáta sa stará rýchly 256 GB NVMe SSD spoločne s 1 TB HDD. Výkon by mal byť teda dostatočný aj na najnáročnejšie hry, čo si overíme v herných testoch nižšie.

Nároční používatelia by mohli mať výhrady voči osadenému procesoru – patrí totiž do minulej generácie Skylake. Jeho prítomnosť však robí z HP Omen 17 pomerne výhodnú kúpu, keďže úspora na strane ceny je oproti najnovším modelom s Kaby Lake znateľná, zatiaľ čo výkonnostné rozdiely sú minimálne.

HP Omen 17 HP Omen 17

Pomer ceny a výkonu je práve tým, čo hrá HP Omen 17 do kariet najviac. Za svoje peniaze dostanete okrem vysokého výkonu tiež napríklad 75 Hz IPS monitor s uhlopriečkou 17,3" s technológiou G-SYNC.

Čo však nezískate, je optická mechanika. Hoci to môže byť niekým vnímané ako negatívum, každý si musí sám zodpovedať otázku, kedy takéto zariadenie použil naposledy. My to ako zápor nevnímame, pretože v čase digitálnej distribúcie sa optické mechaniky začínajú obracať v prach.

ParameterHP Omen 17-w100nc
ProcesorIntel® Core™ i7-6700HQ (2,6 – 3,5 GHz, 6 MB cache, 4 jadrá/8 vlákien)
Grafická kartaNVIDIA® GeForce® GTX 1070 8 GB GDDR5
Displej17,3" Full HD IPS (1 920 × 1 080), antireflexný, 75 Hz, podpora G-SYNC
ČipsetIntel HM170
Operačná pamäť16 GB (2x 8 GB) DDR4 2 133
Úložisko256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD + 1 TB HDD 7 200 ot./min.
KonektivitaWiFi Intel® 802.11ac (2 × 2) + Gigabit Ethernet LAN + bluetooth® 4.2
Porty3× USB 3.1 Gen 1, SD slot, HDMI, Mini DisplayPort, audio jack, vstup na mikrofón, LAN
Vstupné zariadeniePodsvietená klávesnica s numerickým blokom, touchpad s podporou gest
BatériaLi-ion, 6-článková, 95,8 Wh
Rozmery41,6 × 27,9 × 3,29 cm
Hmotnosť3,35 kg
Operačný systémWindows 10 Home 64-bit

Vyhotovenie a ergonómia HP Omen 17

Celkový dizajn sa nesie v duchu niečoho, čo by šlo nazvať ako „agresívny minimalizmus“. HP Omen 17 neprekvapí žiadnymi výraznými dizajnovými výstrelkami a zachováva si príjemné zaguľatené tvary. Vrchný povrch je pokrytý pruhovanou textúrou s občasnými červenými detailmi. Celkovo notebook pôsobí neutrálne a z diaľky určite nikto nespozná, že ide o nejaký herný špeciál, čo si musíte sami preložiť ako výhodu, či nevýhodu.

Kĺby monitora sa zdajú byť celokovové, avšak na povrchu je plast. Kĺby nie sú úplne pevné, čo má na stabilitu monitora neblahý vplyv a pri manipulácii s notebookom sa obrazovka mierne hýbe.

Logo HP Omen Zatvorený HP Omen 17

Nešťastne riešené, predovšetkým pre pravákov, je umiestnenie konektorov. Na pravej strane, kde valná väčšina hráčov realizuje svoje pohyby myšou, sa nachádzajú MiniDisplayPort, 2× USB, HDMI, LAN konektor a vstup napájania. Ak používateľ používa myš a zároveň klávesnicu notebooku, budú mu zapojené konektory pravdepodobne prekážať. Takéto riešenie nám príde v čase, keď sú si niektorí hráči ochotní uprieť numerický blok v prospech miesta na myš, úplne nepraktické. Najväčším problémom je vstupný konektor napájania. Namiesto toho, aby bol prakticky zahnutý, vyčnieva z notebooku dobrých 5 centimetrov. Ak ste zvyknutí mať predlaktia na stole, pričom ruku s myšou vystrčenou na úrovni klávesnice, asi vás pred každým hraním čaká nutné prekrúcanie káblov. Ak ste však ľaváci, môžete si tento nedostatok odpočítať.

Ľavá strana HP Omen 17 Pravá strana HP Omen 17

Konštrukcia notebooku HP Omen 17 je celá plastová, avšak drží a nikde nedochádza k žiadnemu vŕzganiu ani výraznému prehýbaniu, až na výnimku v podobe časti plastu nad konektormi. Za pochvalu stojí nevýrazný, ale použiteľnosť zvyšujúci spôsob poňatia dištančných nožičiek na spodku notebooku. Sú riešené formou dvoch gumových pruhov, čo uľahčuje kladenie notebooku na rôzne povrchy rôznych rozmerov.

HP Omen 17 váži viac ako tri kilogramy a pri manipulácii je to poznať. Ani rozmery nie sú nijako úsporné a notebook je celkovo priestorovo náročný. Na prenášanie niekoľkokrát do týždňa je to uspokojivé riešenie, ale hoci v rámci cenovej a výkonnostnej kategórie ide o nadpriemer, na nosenie do školy si radšej nájdite niečo iné.

Výdrž 96 Wh batérie neoslní, o katastrofu vzhľadom na osadený hardvér však tiež nejde. Pri bežnom surfovaní sa dostanete na zhruba štyri hodiny, ak by ste chceli notebook zaťažovať intenzívnejšie, dostanete sa na menej ako polovicu. Batéria je integrovaná a nemožno ju teda používateľsky vymeniť.

Klávesnica, reproduktory a displej HP Omen 17

Klávesnica disponuje červeným podsvietením, čo evokuje dizajn herného stroja, ale zároveň je vysoko použiteľné pri písaní po tme. Úroveň jasu je veľmi dobrá a žiadnymi medzerami vo viditeľnosti podsvietenia HP Omen 17 netrpí. Nastavenie je dvojstavové, nemožno teda ovládať úroveň jasu. Iná farba podsvietenia taktiež nie je k dispozícii. Čo sa týka vlastností klávesnice, pri písaní sa žiadne potešenie nedostavilo, klávesy majú veľmi nízky zdvih a kontakt s klávesnicou je preto nevýrazný.

Klávesnica HP Omen 17 Touchpad HP Omen 17

Ako nedostatok možno vnímať tiež vibrácie tela notebooku, ktoré sme počas recenzie zaznamenali pri zvýšenej aktivite chladenia. Je však pravda, že nijako zásadne zážitok z hrania nenarušujú.

Použité reproduktory značky Bang & Olufsen sú v kategórii notebookov štandardné. Ak sa uspokojíte s absenciou výraznejších basov, postačia napríklad na sledovanie filmov či hranie nekompetitívnych hier, na vážnejšie počúvanie hudby to však nevidíme. Na kompetitívne hranie či navodenie lepšej atmosféry odporúčame rovnako ako hádam k všetkým herným notebookom kvalitné herné slúchadlá.

Full HD IPS displej je jednou zo silných stránok HP Omen 17. Pozorovacie uhly sú široké, farby plné a biela je skutočne biela. Vďaka obnovovacej frekvencii 75 Hz ponúkne mierne plynulejší obraz, ktorý sa síce nemôže rovnať napríklad 144 Hz, ale ako alternatíva k štandardným 60 Hz panelom určite svoje miesto obháji. Podpora adaptívnej synchronizácie G-SYNC je tiež potešujúca.

Chladenie HP Omen 17

Omen 17 má celkom tri prieduchy, dva zozadu, ako je to zvykom v prípade herných notebookov, a jeden na ľavej strane podľa vzoru klasických notebookov.

Chladenie je pomerne hlučné. Už pri nízkej aktivite je notebook počuť, síce nie výrazne, ale s úplne čistým svedomím ho môžeme vyhlásiť za nadpriemerne hlasný. Hluk sa rapídne zvýši v záťaži, pri ktorej by mohol byť obťažujúci, ak nepoužívate slúchadlá.

Zadná strana HP Omen 17 Prieduch chladenia HP Omen 17

HP Omen 17 svoje komponenty neudrží práve ľadovo chladné. Vo vysokej záťaži sa teploty procesora a grafickej karty pohybovali medzi 70 a 90 °C, pričom častejšie sa blížili skôr vrchnému limitu, ba ho dokonca niekedy prekročili. Hoci ešte nejde o žiadne prehrievanie, dokázali by sme si predstaviť nižšie teploty.

Herné testy

Notebook HP Omen 17 17-w100nc sme podrobili testom celkom v 5 obľúbených a náročných herných tituloch. Podľa očakávania sa s nimi notebook poradil na výbornú. NVIDIA GTX 1070 a Intel Core i7 6700HQ sú veľmi výkonné komponenty, ktoré testované hry rozbehajú vo Full HD na najvyššie nastavenie detailov, a dokonca atakujú hranicu 60 fps. Pokiaľ sa vyhráte s nastavením hier, môžete dosiahnuť stabilných 60 fps aj v najnáročnejších scénach.

PC hra Crysis 3

Crysis 3

Crysis 3 je hra z roku 2013, ktorá aj napriek svojmu veku stále ponúka jedno najlepších grafických spracovaní a od svojho vydania sa považuje za akýsi ukazovateľ pri meraní výkonu herných systémov. Výkonnostný test bol vykonávaný v jednom z koridorov v úvodnej časti hry.

Test Crysis 3
PC hra GTA V

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V je jednou z najpredávanejších hier histórie. Svoj debut na PC zažila v roku 2015 ako vylepšená verzia hry pre konzoly starej generácie z roku 2013. Ponúka rozsiahly otvorený svet a ohromujúci vizuál. Testy boli vykonávané na poslednú sekvenciu predpripraveného benchmarku.

Test GTA V
PC hra Star Wars Battlefront

Star Wars Battlefront

Star Wars Battlefront je multiplayerová akčná FPS hra z roku 2015, ktorá taktiež ponúka jednu z najrealistickejších grafik. Test bol vykonávaný na mape mesiaca Endor čoby najkomplexnejšej zo všetkých dostupných máp.

Test Star Wars Battlefront
PC hra Watch Dogs 2

Watch Dogs 2

Watch Dogs 2 je titul z konca roka 2016, a hoci sú na trhu hry s lepším grafickým spracovaním, táto ponúkne niektoré ohromujúce scenérie a predovšetkým vysoké systémové požiadavky. Ako benchmark poslúžila trasa z herného Oaklandu do San Francisca cez Silicon Valley.

Test Watch Dogs 2
PC hra Witcher 3

Zaklínač 3: Divoký hon

Zaklínač 3: Divoký hon od poľského štúdia CD Project RED je považovaný za jednu z najlepších RPG všetkých čias. Okrem žánrových kvalít je hra tiež zahalená v nádhernom kabáte a vzhľadom na jej celosvetovú popularitu je to tá najvhodnejšia hra na otestovanie herného výkonu. Testovacou trasou bola cesta cez Oxenfurt a časť prírody za mestom.

Test hry Zaklínač 3: Divoký hon

Záverečné hodnotenie HP Omen 17-w100nc

HP Omen 17-w100nc boduje predovšetkým pomerom ceny a výkonu, ale aj vzhľadom a absolútnym výkonom. Za nevýrazný príplatok získate takmer výkon desktopu v notebookovom vyhotovení, s čím sa spája množstvo bonusov, ako napríklad prenositeľnosť, kvalitný displej v cene alebo podsvietená klávesnica. Na druhú stranu sa s notebookovým vyhotovením spája nevýhoda v podobe slabšieho chladenia. Ako nedostatok tiež hodnotíme kompromisy vo vyhotovení a nepraktické rozmiestnenie konektorov na pravej strane, ktoré by mohli hráčom prekážať.

Ako herný notebook však HP Omen 17-w700nc obstál v našej recenzii úplne s prehľadom, a ak sa vaše cenové očakávanie pohybuje v jeho hladine, pravdepodobne vzhľadom na osadený hardvér ide o najvýhodnejšie herné 17,3" riešenie na trhu.

Hodnotenie 80 % Alza.sk
Hlavné parametre: Pomer ceny a výkonu
95 %
Dizajn a ergonómia
75 %

Klady

  • Pomer ceny a výkonu
  • Skvelý IPS displej
  • Dizajn

Zápory

  • Rozmiestnenie konektorov
  • Hlučné chladenie
Vytlačiť
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií