Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

8K rozlíšenie: Čo prinesie TV používateľom a PC hráčom?

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Pred viac ako rokom predstavil Sharp prvý displej na svete s 8K rozlíšením a teraz už sú na trhu prvé televízory s týmto rozlíšením. Obraz ostrý ako britva sa tak pomaly dostáva aj do bežných obývacích izieb a nie je už len výsadou veľtrhov a predvádzacích akcií výrobcov elektroniky. Prvý plnohodnotný 8K televízor predstavil Samsung a od 15. októbra 2018 sa môžete sami pokochať jeho dychberúcim obrazom v 8K rozlíšení v našom showroome v Bratislave. Čo všetko 8K televízory dokážu a prečo sa s nimi budeme stretávať čoraz častejšie?

8K

8K rozlíšenie: Čo prinesie TV používateľom a PC hráčom? – OBSAH

  1. 4K je už štandard
  2. 8K televízory k dispozícii už aj na Slovensku
  3. 8K rozlíšenie je 16× jemnejšie ako Full HD
  4. Prvým zobrazovacím zariadením s rozlíšením 8K bol displej Sharp
  5. 8K monitor nadchne každého hráča PC hier
  6. Super Hi-Vision ponúkne až 24-kanálový zvuk
  7. Detské choroby 8K rozlíšenia

4K je už štandard

Kde sú tie časy, keď boli 4K Ultra HD televízory horúcou novinkou? Dnes veľa internetových videobaniek a streamovacích služieb bežne ponúka videá v 4K rozlíšení (napríklad Netflix), 4K Blu-ray disky na internete objednáte behom niekoľkých sekúnd a v kamenných obchodoch s filmami alebo hudbou ich nájdete na prestížnych miestach regálov. Aj na YouTube nájdete čím ďalej tým viac videí v rozlíšení 2 160p. 4K rozlíšenie je dnes skrátka bežným štandardom a bolo len otázkou času, kedy si 8K formát, mimochodom testovaný už od roku 1995, prehryzie cestu na svetlo sveta. To sa stalo v auguste roku 2017.

8K televízory Samsung k dispozícii už aj na Slovensku

V minulom roku totiž spoločnosť Sharp predstavila svoj prvý veľkoformátový displej (viac o ňom v tomto článku nižšie). Dlho ale neotáľal ani jeden z hlavných inovátorov na poli elektrotechniky, Samsung, a v septembri predstavil prvý plnohodnotný 8K televízor Samsung SMART OLED TV 8K. K dispozícii je hneď v troch veľkostiach 65" (163 cm), 75" (189 cm) a 85" (216 cm), a prvú menovanú si dokonca môžete obzrieť v našom showroome v Bratislave.

Samsung QE65Q900R 8K
8K televízory Samsung sú prvými svojho druhu na trhu. V našom showroome v Bratislave sa na ne dokonca môžete pozrieť osobne.

A aká je cena 8K televízorov? Oproti monitoru Sharp sú 8K televízory Samsung lacnejšie, a teda aj dostupnejšie. Napríklad 65" variant vyššie uvedeného modelu stojí menej než 5 000 €, čo znamená, že je lacnejší ako niektoré prémiové 4K televízory. 4K televízor LG Signature s rovnakou uhlopriečkou bude záujemcov stáť takmer 8 000 €. Ponúka síce ovládanie hlasom a priamu integráciu Dolby Atmos, ale rozdiel v rozlíšení obrazu je viac ako zjavný.

Všetky 8K televízory Samsung využívajú technológiu QLED

Všetky 8K televízory, ktoré boli zatiaľ predstavené, využívajú technológiu QLED, ktorá je v súčasnosti vrcholom na poli televízorov. Zobrazuje totiž 100 % farieb, a to pri akejkoľvek úrovni jasu obrazovky. Ešte vernejšie ukazuje čiernu farbu, a vďaka antireflexnej úprave povrchu sa budete môcť pohodlne pozerať aj počas slnečných dní. Technológia QLED vyniká aj v zobrazovaní kontrastu. Lokálne stmievanie a priame zadné podsvietenie poskytuje zvýšený kontrast a zároveň veľmi dobre zobrazuje aj jemnú gradáciu sivých tónov, a teda aj viac detailov. Toho skoršie technológie v takej kvalite doteraz neboli schopné. 

Technológiu QLED môžeme vidieť aj pri 4K televízoroch, pri veľkých modeloch ale dochádza k nechcenému javu. V prípade 4K televízorov s uhlopriečkou vyššou ako 65" totiž začínalo byť zrejmé zväčšenie pixelov a detaily neboli tak ostré ako pri menších uhlopriečkach. Na 85" 8K televízore sú ale pixely rovnako veľké ako na 4K televízore s polovičnou obrazovkou. To znamená, že aj takto veľký televízor s uhlopriečkou okolo 2 m (85") môžete bez problémov sledovať nie od susedov, ale aj cca z troch metrov vo svojej obývačke. Preto je 8K rozlíšenie jednoznačnou voľbou pre veľké televízory s uhlopriečkach nad 65 palcov. 

i Porovnanie QLED TV a OLED TV

8K televízory Samsung zvládnu sofistikovaný upscaling

8K rozlíšenie je fajn, možno vám ale napadla zásadná otázka. Čo s 8K televízorom, keď pre neho nie je dosť obsahu v plnom požadovanom rozlíšení? Aj na toto Samsung myslel. 8K rozlíšenie televízora si naplno užijete aj s obsahom v nižšom rozlíšení, pretože nový Quantum procesor 8K dokáže pomocou umelej inteligencie rekonštruovať obraz porovnaním snímok s integrovanou galériou obsahu v potrebnom rozlíšení. Potom zvolí najvhodnejší algoritmus pre daný tvar či textúru a aplikuje ho na všetky zábery. Nepracuje len s aktuálnou snímkou, do výsledku sa premietajú aj predchádzajúce snímky. Dopočítavanie je vďaka tomu veľmi presné a do výsledného obrazu sa premietnu aj také veci, ako sú filtre na odstránenie šumu, doplnenie textúr či okrajov a podobne. 

Ide o novú formu upscalingu, a ak bude v praxi fungovať spoľahlivo, budete môcť sledovať aj bežné SD alebo HD televízne vysielanie v zrekonštruovanom 8K rozlíšení. Zatiaľ sme však mali možnosť vidieť technológiu iba vo videách ponúkaných Samsungom, na praktické použitie si budeme musieť ešte chvíľku počkať. Ale verte nám, že ju starostlivo otestujeme a o výsledkoch vás budeme informovať. Aj tak je však jasné, že ide o obrovský krok vpred oproti klasickému upscalingu. Ten totiž naozaj len dopočítaval chýbajúce pixely, aby obraz vyzeral dobre. Samsung so svojimi novými televízormi, zdá sa, zohľadňuje skutočne to, čo sa na obraze deje.

Samsung upscaling
Umelá inteligencia dokáže obraz vylepšiť až na úroveň takmer 8K.

Technológia upscalingu sa dá aplikovať na všetok obsah, teda aj 4K obsah z Blu-ray disku, Netflix, HBO GO alebo hernej konzoly si možno vychutnávať so zvýšenou ostrosťou. Platí pritom, že čím vyššie je východiskové rozlíšenie zdrojového obrazu, tým ľahšie 8K televízor „dopočíta“ zvyšok. Pokiaľ chcete na vlastné oči vidieť, ako všetko funguje, zavítajte do nášho showroomu v Bratislave.

8K rozlíšenie je 16× jemnejšie ako Full HD

Samotný formát 8K ponúka rozlíšenie 7 680 × 4 320 pixelov čiže 4 320p. Oproti 4K rozlíšeniu, ktoré disponuje 2 160p, ide o 4× viac pixelov. Aj keď ohlasov na fungovanie 8K rozlíšenia v praxi je zatiaľ veľmi málo, podľa prvotných dojmov to vyzerá tak, že sa máme na čo tešiť. Ak napríklad patríte k divákom, pre ktorých je rozlíšenie 1 080p stále maximum (a takých TV používateľov je v našich končinách stále väčšina), oproti nemu ponúkne 8K formát 16× detailnejší obraz!

Rozdiel medzi Full HD, 4K a 8K
8K televízor vám sprostredkuje oveľa ostrejší obraz ako 4K alebo Full HD televízor.

Navyše ako už píšeme vyššie, aj pri sledovaní z blízkosti nebude u konvenčných obrazoviek pixelová mriežka viditeľná. Ani s nosom prilepeným na obrazovku vás nebudú rušiť nevzhľadné a tak dôverne známe „štvorčeky“. Sharp svoj monitor predsa propaguje sloganom „Konečne realita, ktorú ani ľudské oko nedokáže zachytiť“. Formát 8K navyše podporuje aj HDR, takže vysoko detailný obraz si používateľ bude môcť vychutnať v kvalitných farbách a širokom kontraste. Je však nutné podotknúť, že 8K má z veľkej časti zmysel len pri uhlopriečkach 65 palcov a viac, pretože u menších obrazoviek divák nižšie rozlíšenie už veľmi nezaregistruje.

Prvým zobrazovacím zariadením s rozlíšením 8K bol displej Sharp

Samsung síce ako prvý predstavil dostupné televízory s 8K rozlíšením, skutočné prvenstvo so zavedením tohto vysokého rozlíšenia do relatívne bežnej praxe drží iná spoločnosť. Prvým, kto sa totiž s razanciou sebe vlastnou obul do rozlíšenia 8K, bola spoločnosť Sharp. Na veľtrhu IFA 2017 predstavila svoj veľkoformátový displej s 8K rozlíšením. Ten sa stal prvým 8K displejom, ktorý už nebol terčom výskumov či obyčajným objektom prezentácií, ale dostal sa aj do bežného predaja.

Displej má názov Aquos (celé označenie televízora je Sharp LC-70X500) a od októbra 2017 bol vo veľkosti 70" k dispozícii v Číne. V decembri 2017 dorazil Aquos aj na pulty v Japonsku a na Taiwane a od roku 2018 je k dispozícii aj v Európe, Alza samozrejme nie je výnimkou. Kúpite ho za 10 890 €. Predsa len, stále to nie je tak úplne štandardná cena za nový televízor, resp. skôr zobrazovacie zariadenie, aby sme boli presnejší. Je ale potrebné zvážiť to, s akým technickým pokrokom máme tú česť, a že vo svojej dobe išlo o prvú lastovičku na trhu.

Sharp LC-70X500
Sharp Aquos LC-70X500, prvý monitor s 8K rozlíšením na trhu. V Berlíne, ktorý môžeme vidieť na obrazovke, bol v roku 2017 tento 8K monitor predstavený.

8K monitor nadchne každého hráča PC hier

8K rozlíšenie však nebude slúžiť len na sledovanie filmov a televíznych relácií, ale aj na hranie hier. Ak vás zaujíma rýchlosť snímok, tak 8K rozlíšenie ponúkne až 120 Hz, čo je dvojnásobok štandardu bežných obrazoviek. Vďaka 8K rozlíšeniu tak aj hranie hier ponúkne používateľom úplne nový rozmer. Druhou stranou mince je ale hardvér, ktorý by tak obrovský počet pixelov pri vysokej snímkovej frekvencii rozhýbal – vzhľadom na to, že dnešné dostupné grafické karty si občas vylámu zuby aj na 4K, budeme si musieť na dostatočne výkonné komponenty ešte počkať.

8K monitor      
S 8K rozlíšením se budeme stále častejšie stretávať aj pri monitoroch.

Ale nejde len o hry. Aj sledovanie filmov, seriálov, TV relácií či športových prenosov si s monitorom užijete na absolútne maximum, pretože obrazovku budete mať tesne pred očami, takže naplno oceníte „bezpixelový“ 8K obraz. Takéto použitie už nevyžaduje tak extrémny výkon, spolu s televízormi teda ide o aktuálnu vec.

Super Hi-Vision ponúkne až 24-kanálový zvuk

8K ponúkne nielen skvelý obraz, ale prináša aj kvalitný zvuk. 8K formát sa totiž zabaľuje do kontajnera Super Hi-Vision, ktorý disponuje neuveriteľným 22.2-kanálovým zvukom. V praxi to znamená, že ak budete zostavovať domáce kino, môžete do obývačky rozmiestniť reprosústavu skladajúcu sa z dvoch subwooferov a až 22 reproduktorov. Bude len na vás, ako rozostavenie priestorového zvuku v obývačke uchopíte, ale vďaka Super Hi-Vision budete mať možnosti viac než bohaté.

iAko vybrať domáce kino

Nejde len o rozostavenie domáceho kina, ale aj o zvuk bežného TV vysielania: ak by sa totiž na 22.2-kanálový Super Hi-Vision prešlo, v praxi by to znamenalo, že filmy, seriály, TV relácie a športové prenosy by mohli byť vysielané vo viacerých jazykových mutáciách zároveň, a vy by ste si len vybrali tú svoju. Táto možnosť napríklad podporuje myšlienku vzniku globálnych televíznych staníc, ktoré by tak mohli jedno vysielanie distribuovať do viacerých krajín naraz. Japonská verejnoprávna televízna stanica NHK, ktorá je na poli 8K rozlíšenia popredným svetovým priekopníkom, už teraz lobuje za to, aby televízne vysielanie v budúcnosti prešlo práve na štandard Super Hi-Vision, ktorý by dokázal 22.2-kanálový zvuk naplno využiť.

Detské choroby 8K rozlíšenia

V prípade 8K rozlíšenia je rozhodne na čo sa tešiť, ale ako to tak u pokroku býva, nezaobíde sa bez komplikácií. Počiatočným nepríjemným faktom je, že prvé 8K televízory budú pomerne drahé. Časom ale ich cena, rovnako ako v prípade 4K televízorov, bude nepochybne klesať.

Sharp LC-70X500
Prvý veľkoformátový 8K monitor pochádza od spoločnosti Sharp.

Ďalším neduhom je dostupnosť 8K obsahu. Kde nájsť videá na sledovanie v 8K rozlíšení? Jediný 8K obsah, ktorý je k dispozícii, poskytuje od minulého roka už spomínaná japonská televízia NHK prostredníctvom satelitného vysielania. A Japonci navyše sľubujú, že budú budúcu olympiádu v roku 2020 vysielať práve v rozlíšení 8K. To však nie je príliš pádny dôvod na kúpu pomerne drahého prístroja. Našťastie, ako sme písali vyššie, Samsung počíta s pomerne sofistikovaným upscalingom, takže si používatelia budú môcť užívať obraz blížiaci sa rozlíšeniu 8K v hojnej miere. Na YouTube už možno nájsť prvý obsah v 8K rozlíšení, hoci zatiaľ ide skôr o propagačné videá.

TV stanica NHK teraz intenzívne hľadá cesty, ako 8K rozlíšenie dostať do bežne vysielaného TV signálu. Táto snaha však naráža na problém preťaženého televízneho pásma. Dátový tok 8K signálu je natoľko obsiahly, že existujúce HDMI káble ho neutiahnu. Majiteľ 8K televízora tak bude musieť použiť novšie štandardy rozhrania.

Televízna veža v Berlíne
Kedy sa dočkáme 8K rozlíšenia v bežnom televíznom vysielaní?

Japonská televízia NKH sa však nevzdáva a už plánuje prvé 8K prenosy, ktoré by mali uzrieť svetlo sveta pri príležitosti Olympijských hier 2020 v Tokiu (je nutné podotknúť, že aj tak je dosť v sklze, pretože premiéra 8K prenosov bola plánovaná u športových prenosov z LOH 2016 v Rio de Janeiro).

Pokiaľ ide o disky s filmami, aj tu to bude ťažké: filmy sa budú musieť konvertovať do nového formátu a napaľovať na nové 8K Blu-ray disky, kvôli čomu budete nútení kúpiť aj nový 8K Blu-ray prehrávač. Sharp, najväčší 8K pionier spoločne s NKH, si to ale uvedomuje a už teraz vyvíja nové 8K prijímače a 8K kamery, aby vytvorenie 8K ekosystému bolo čo najrýchlejšie.

iČo je Blu-ray?

Ak o 8K televízor nemáte záujem a skôr vás zaujali 8K monitory s tým, že budete hrať hry, ani vy to nebudete mať jednoduché (a už vôbec nie lacné). Ako sme už popísali vyššie, hranie hier v rozlíšení 8K vyžaduje ten najvýkonnejší hardvér, ktorý navyše ani v dnešnej dobe nezaručuje plynulý zážitok u graficky náročných titulov. Na to si budeme musieť počkať až na ďalšie generácie grafických kariet a procesorov. Na záver treba ešte dodať, že Sharp si od 8K rozlíšenia sľubuje nielen využitie na zábavu, ale aj v medicíne, v oblasti obchodu a ďalších oblastiach. Či to tak skutočne bude, ukáže až čas.

Rozlíšenie 8K už nie je len teoretickou možnosťou testovanou v laboratóriách, a dokonca ani nedostupnou technológiou pre bohatých nadšencov. Samsung prišiel s prvým radom 8K QLED televízorov, ktoré sú k dispozícii za prijateľné ceny. Problémom zatiaľ zostáva nedostatok obsahu v danom rozlíšení. Čiastočne to ale kompenzuje umelou inteligenciou riadený upscaling, ktorý zlepší kvalitu pomocou dopočítavania pixelov. Na trhu už sú tiež prvé 8K displeje, ktoré nadchnú všetkých náruživých hráčov. 

Vytlačiť
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií