Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Prezutie na zimné pneumatiky: Od kedy musí byť a ako postupovať?

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Začiatkom zimného obdobia návštevnosť pneuservisov vždy vzrastie o desiatky percent. Pokiaľ ste sa ešte neobjednali, pravdepodobne budú mať okolité servisy už plno a bude sa nutné spoľahnúť na vlastnú zručnosť. V našom článku nájdete nielen tipy a triky, ale aj návod, ako prezuť zimné pneumatiky. A viete vôbec, ako je to s povinnosťou mať zimné pneumatiky v roku 2021? 

Zimné cesty

Prezutie pneumatík – OBSAH

  1. Povinnosť zimných pneu v SR na rok 2021
  2. Nové alebo použité zimné pneumatiky?
  3. Ako prezuť na zimné pneumatiky – tipy a triky
  4. Máte zimné pneumatiky na samostatných diskoch?
  5. Prečo prezuť na zimné pneumatiky?
  6. Ako prezuť na zimné pneumatiky – NÁVOD
  7. Aký je správny tlak v zimných pneumatikách?
  8. Máme zimné pneu prezuté, ešte ale nie je hotovo
  9. Ako vybrať kvalitné zimné pneumatiky?
  10. Naše tipy na správnu údržbu letných aj zimných pneumatík
  11. Čo sú celoročné pneumatiky a ako ich vníma zákon?
  12. Zimné pneumatiky v lete? Vyššia spotreba aj horšie jazdné vlastnosti

Povinnosť zimných pneu v SR na rok 2021

Povinnosť používať zimné pneumatiky platí na Slovensku už niekoľko rokov. Zákonom stanovené podmienky zimného obutia platia v týchto prípadoch:

  • Vodič má povinnosť použiť zimné pneumatiky, pokiaľ sa na komunikácii nachádza sneh, ľad alebo námraza.
  • Zimné pneumatiky musia byť vždy na všetkých štyroch kolesách vozidla.
  • Vodič má povinnosť použiť zimné pneumatiky v prípade, že je možné vzhľadom na poveternostné podmienky predpokladať sneh, ľad alebo námrazu na vozovke.
  • Povinné zimné obutie na niektorých komunikáciách prikazuje dopravná značka „Zimná výbava“. Ide o problematické úseky so zvýšeným rizikom výskytu snehu, ľadu alebo námrazy.

Prax je však taká, že väčšina vodičov prezúva pneumatiky počas októbra a apríla. Je to bezpečné, zároveň nemusíte riešiť počasie a ani sa nedopustíte priestupku.

i Kedy prezuť na letné gumy v roku 2022?
Povinnosť používania zimných pneumatík v prípade nepriaznivých klimatických podmienok, teda ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy. Ak je pekné počasie, môžete prezuť skôr a zákon neporušíte. 

Vysvetlenie takej formulácie zákona pre povinnosť používania zimných pneumatík je jednoduché a pre niektorých, najmä sporivých vodičov, môže byť naozaj prínosné. V prípade teplej jesene naozaj nemusíte zbytočne opotrebovávať dezén zimných pneumatík a naopak, pri skorom príchode jari už môžete používať letnú sadu pneumatík bez toho, aby ste znižovali kvalitu náchylnejších zimných. Pri takomto konaní ale vždy sledujte predpoveď počasia.

Ako je to s povinnosťou zimných pneumatík v zahraničí?

V zahraničí sa povinnosť používania zimných pneumatík môže od Slovenského zákona líšiť. Vyrážate na cestu alebo na dovolenku za hranice, určite sa pozrite na zákony krajín, ktorými budete prechádzať. V tejto kapitole sa zameriame na susedné štáty.

Zimné pneumatiky – Rakúsko
V Rakúsku, nami obľúbenej alpskej krajine, platí povinnosť zimnej výbavy až do 15. apríla za obdobných podmienok ako v SR.

Povinnosť zimných pneumatík v Rakúsku

Potrebujete zimné pneumatiky v Rakúsku? Tu sa povinnosť prezutia na zimné pneumatiky riadi zákonom. Ten nariaďuje povinné zimné obutie v období od 1. novembra do 15. apríla v prípade zimných podmienok. Výklad zákona je teda podobný tomu nášmu. V Alpách buďte vybavení snehovými reťazami.

Povinnosť zimných pneumatík v Nemecku

V Nemecku nie je nijako stanovené obdobie pre povinné zimné obutie, avšak zimné pneu musíte mať na vozidle v prípade, že sa na vozovke nachádza sneh, ľad alebo námraza. Za zimné obutie sa považujú aj celoročné pneumatiky typu M+S. Na niektorých alpských úsekoch musíte mať vo vozidle snehové reťaze. Tieto úseky sú označené dopravnou značkou.

Povinnosť zimných pneumatík v Česku

V Česku je pre povinné zimné obutie určené časové rozmedzie od 1. novembra do 31. marca. Má však svoje špecifiká, ktoré sú podobné ako na Slovensku.

Povinnosť zimných pneumatík v Poľsku

V Poľsku je používanie zimných pneumatík iba odporúčané. Radšej ale aj v tejto krajine vsádzajte na bezpečie a od novembra do marca do Poľska nevyrážajte bez zimných pneumatík.

Nové alebo použité zimné pneumatiky?

Nové zimné pneumatiky majú hĺbku dezénu 7 – 8 mm. Zákon stanovuje minimálnu hĺbku na 3 mm. Pokiaľ je hĺbka nižšia, stav pneumatiky je považovaný za nebezpečný a guma sa nesmie na vozidle v zimných podmienkach používať. Preto odporúčame používať nové alebo kvalitné zánovné pneumatiky. Opotrebenie gumy závisí od intenzity jej používania. Pri bežnom jazdení vydržia zimné pneumatiky minimálne dve sezóny. Kúpa použitej pneumatiky sa vyplatí vodičom, ktorí jazdia v zime minimálne a kolesá málo opotrebujú.

Zimné pneumatiky – reťaze
K zimným pneumatikám sa hodí pribaliť aj reťaze. Nikdy neviete, do akých ťažkostí so snehom sa môžete dostať.

Kvalitu zimných pneu si môžete jednoducho zistiť sami. Hĺbku dezénu ľahko zmeriate napríklad pravítkom. Merajte na niekoľkých miestach pneumatiky.

Na kvalitu pneumatiky má vplyv aj jej vek. Kedy bola vyrobená, si môžete jednoducho overiť priamo na jej plášti, kde nájdete kód DOT. Ten môže mať až 12 znakov, pričom posledné štyri označujú dátum výroby. 3020 teda znamená, že pneumatika bola vyrobená v tridsiatom týždni roku 2020. Všeobecne sa neodporúča používať pneumatiky staré 10 a viac rokov, samotné plášte však strácajú svoje pôvodné fyzikálne vlastnosti už po piatich až šiestich rokoch bez toho, aby boli použité.

V prípade pneumatík pravidelne kontrolujte hĺbku dezénu, ktorú môžete ovplyvniť správnym používaním gúm.

Zimné pneumatiky v lete
Kvalitu zimných pneumatík negatívne ovplyvňuje aj ich vek.

Ako prezuť na zimné pneumatiky – tipy a triky

Ako prezuť na zimné pneumatiky? Hoci to tak nevyzerá, nejde o nič zložité. Na celú operáciu si vyčleňte aspoň hodinu času a vezmite si k srdcu niekoľko našich základných tipov a trikov.

  • Zaobstarajte si kvalitnú výbavu, ktorú budete používať vždy na jeseň a potom opäť na jar. Pri správnom výbere vám náradie prežije pokojne aj niekoľko automobilov.
  • Vyberte si deň so solídnou predpoveďou počasia, pretože v daždi alebo v snehovej fujavici pôjde prezúvanie pomaly. Pokiaľ však prezúvate svoje vozidlo v garáži, máte o starosť menej.
  • Nezabudnite si vziať rukavice, pracovné oblečenie (montérky alebo tepláky, alebo staré tričko a nohavice). Myslite aj na to, že potrebujete aj podložku pod seba, prípadne kartón alebo nejakú starú deku alebo inú textíliu.
  • Na samotnú manipuláciu je nutné zvoliť rovný a pevný povrch (asfalt, dlažba, betón). Určite nie hlinu, pretože hrozí nestabilita, prípadne sa vám do nej náradie (hever), kolesá alebo aj vozidlo zaboria.
  • Nech vám ani nenapadne meniť dve kolá súčasne. Síce to znie lákavo vzhľadom na úsporu času, ale rozhodne to nie je bezpečné pre auto, a už vôbec nie pre vás.
  • Vždy používajte len nepoškodené skrutky aj matice, pričom zakaždým kontrolujte, aby závity skrutiek boli čisté a bez hrdze. Na závity nepoužívajte oleje ani mazivá.
iZimná výbava, to nie sú len škrabky, rozmrazovače alebo snehové reťaze. U nás nájdete všetko potrebné, takže vás teploty pod nulou nezaskočia. 

Máte zimné pneumatiky na samostatných diskoch?

Ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo námrazy, vaše vozidlo by malo mať prezuté zimné pneumatiky. Ak máte zimné pneumatiky na samostatných diskoch, nemusíte nutne zachádzať do špecializovaného servisu. Ak ich nemáte, ich kúpa sa rozhodne oplatí. Jednorazová investícia niekoľkých stoviek eur vám v budúcnosti ušetrí čakanie v pneuservisoch.

Hydraulický hever
Kúpou hydraulického zdviháka si pri prezúvaní zimných pneumatík ušetríte veľa nezáživnej práce.

Prečo prezuť na zimné pneumatiky?

Okrem zákonnej povinnosti je to otázka bezpečia a stability na ceste. Rozdiel medzi letnou a zimnou pneumatikou je nielen v zmesi materiálu, z ktorého je vyrobená (a preto aj využitie pri odlišných teplotách), ale aj v tvrdosti pneumatiky a typu dezénu. V prípade zimnej pneumatiky je oproti tej letnej materiál mäkší, dezén jemnejší a medzi blokmi majú zimné pneumatiky jemné lamelovanie. Zimné pneu navyše obsahuje modifikovaný oxid kremičitý a prírodné oleje, ktoré ovplyvňujú a navyšujú adhéziu. Prezutie pneumatík na zimné je vždy značnou úsporou vášho vrecka, pretože šetríte letné pneumatiky a tiež tým zimným navyšujete dobu ich použitia a životnosť.

i Z článkov s tematikou auto-moto by vás tiež mohlo zaujímať:

  1. Základnou pomôckou na výmenu pneumatík je hever. A aký hever vlastne vybrať? Bežne používané sú hydraulické alebo nožnicové zdviháky. Stabilitu vozidla zdvihnutého heverom potom zaistia podpery.
  2. Pred samotnou výmenou preštudujte manuál k vozidlu, aby ste neurobili nejakú zbytočnú chybu.
  3. Prichystajte si všetko náradie a nástroje tak, aby ste na ne pri výmene dobre dosiahli.
  4. Zatiahnite ručnú brzdu a zaraďte jednotku alebo spiatočku, aby ste zabránili nechcenému pohybu vozidla. Ak vlastníte vozidlo s automatom, je správnou polohou P.
  5. Správne miesto, kam pod auto umiestniť zdvihák, zistíte podľa značiek na bočnom prahu auta.
  6. Kým je auto ešte na zemi, povoľte skrutky o pol otáčky, po nadvihnutí je to už ťažšie.
  7. Zasuňte hever a vozidlo zdvihnite tak, aby bolo koleso vo vzduchu. Stačí len ľahko nad povrchom.
  8. Vyskrutkujte skrutky (skrutky povoľujte do kríža, a to ideálne po dvoch, maximálne troch otáčkach) a koleso zložte.

    i

    Tu je namieste použiť aku vŕtačku alebo nárazový skrutkovač na kolesá s napájaním zo zapaľovača alebo teleskopické kľúče na kolesá . Každá možnosť vám ušetrí námahu a celú manipuláciu so skrutkami uľahčí.

  9. Zložte koleso a položte ho pod auto, tým zaistíte, že pri šmyknutí z heveru vozidlo nedopadne až na tvrdý povrch.
  10. Nasaďte koleso, pričom dajte pozor na smerové pneumatiky. Tie sa nasadzujú tak, aby šípka vyobrazená na dezéne mierila v smere jazdy.
  11. Koleso správne nasaďte a skrutky utiahnite tak, aby sa nekývalo.
  12. Vyberte vymenené koleso spod auta.
  13. Spustite vozidlo na zem a ešte skrutky pevne dotiahnite.
  14. Postup bodov 6 až 13 opakujte v prípade zvyšných troch kolies vášho automobilu.
  15. Dobre si upracte náradie a všetky pomôcky. Na uloženie pneumatík, ktoré nebudete pol roka potrebovať, použite obaly a stojany.
  16. Dobré je čo najskôr skontrolovať tlak v pneumatikách. Ak je vaše vozidlo vybavené systémom na kontrolu tlaku vo vozidle, máte vyhrané. V opačnom prípade tak urobte prenosným kompresorom.
  17. Tiež je prísť dôjsť na najbližšiu čerpaciu stanicu a zrevidovať tlak vzduchu v pneumatike a dotiahnutie všetkých matíc.
Nožnicový hever
Pokiaľ nemáte hydraulický hever, na prezutie pneumatík na zimné poslúži aj nožnicový.

Aký je správny tlak v zimných pneumatikách?

Existuje nejaká všeobecná univerzálna hodnota tlaku vzduchu v pneumatikách? Tlak sa odvíja od konštrukcie vozidla, ale aj od toho, aké máte pneumatiky, teda ich typ a veľkosť. Odporúčaný tlak uvádzajú aj jednotliví výrobcovia pneumatík, za normálnych jazdných podmienok sa ale pohybuje okolo hodnoty 2,3 baru. Ak je vozidlo viac zaťažené, hodnota tlaku v pneumatikách sa môže líšiť.

Kde nájsť údaje o správnom tlaku v pneumatikách?

Kde ale všetky tieto údaje nájsť? Hodnotu tlaku v pneumatikách pri bežnom používaní aj väčšom zaťažení je možné vyčítať z používateľskej príručky k danému vozidlu aj z karosérie vozidla (vnútorná strana dvierok palivovej nádrže, poistková skrinka, dvere vodiča). Rýchlou pomocou je aj internet. Správnu hodnotu tlaku ľahko nájdete na stránkach výrobcu automobilu, ale aj v celom rade ďalších databáz, ktoré tieto údaje prehľadne ukladajú na jednom mieste.

Ako často kontrolovať tlak v pneumatikách?

Odborníci odporúčajú overovať tlak v pneumatikách každé dva týždne. Ideálnym stavom je kontrolovať si tlak v pneumatikách pri každom tankovaní. Napokon, benzínová stanica ponúka na túto kontrolu ideálne podmienky. Starostlivejšej kontrole sa potom venujte raz do mesiaca. Pamätajte ale, zbežná vizuálna kontrola stavu pneumatiky nie je úplne ideálna. Dokáže odhaliť len väčšie poruchy typu defektu alebo nepravidelne zjazdenej vzorky. Ako na starostlivejšiu kontrolu tlaku?

Skrutkovač na kolesá; aku vŕtačka
Servis navštívte pri akýchkoľvek problémoch, aj keď nemáte zimné pneumatiky na samostatných diskoch.

Čo je to TPMS alebo Systém na kontrolu tlaku?

Systém na kontrolu tlaku sa značí TPMS (z anglického Tire Pressure Monitoring System) a od 1. 11. 2014 je povinným vybavením všetkých nových vozidiel v EÚ. Nevzťahuje sa ale na vozidlá už prevádzkované, preto v prípade, že máte staršie auto, odporúčame okrem využitia prenosného kompresora ešte kontrolu pri čerpacej stanici, aby ste mali v zimných pneumatikách vždy správny tlak.

TPMS je možné mať vo vozidle v dvoch rôznych verziách, a to TPMS nepriamy a TPMS priamy. Každý má svoje špecifiká, ale oba vás upozornia na nesprávne dohustené pneu alebo aj defekt, a to za pomoci čidiel v kolesách (pri priamom TPMS) alebo systéme ABS a ESP (nepriamy TPMS). Tie monitorujú tlak v pneumatike a vysielajú informácie do centrálnej riadiacej jednotky, kde sa na paneli zobrazí tlak vzduchu a jeho výchylky.

Priamy systém TPMS majú vozidlá značiek Renault, Ford, Opel, Citroën, Kia, Hyundai, Toyota, Peugeot. Nepriamym disponujú pre zmenu vozidlá spadajúce pod koncern Volkswagen. Teda aj Škoda, BMW, Seat, Audi a ďalšie.

i Na uloženie pneumatík, ktoré nebudete pol roka potrebovať, použite obaly a stojany.
pneumatiky; servis
Na prezutie zimných pneumatík majú v servise veľa vybavenie a skúseností, pokiaľ sa na to teda predsa len necítite sami, pokojne ich služby využite.

Máme zimné pneu prezuté, ešte ale nie je hotovo

Pokiaľ si myslíte, že výmenou pneumatík všetko skončilo, čítajte pozorne ďalej. Pri prvej jazde so zimnými pneumatikami pozorne sledujte správanie auta. Prípadné vibrácie, divné zvuky od kolies alebo mierne otrasy v riadení neberte na ľahkú váhu. S najväčšou pravdepodobnosťou to znamená nedostatočné vyváženie ráfika. A pretože doma najskôr nemáte profesionálnu vyvažovačku, zájdite do servisu. Tam môžu odhaliť aj prípadné poruchy na podvozku. Preventívne by ste mali servis navštíviť zhruba raz za dva roky.

Ako vybrať kvalitné zimné pneumatiky?

Výber pneumatík sa riadi niekoľkými hlavnými kritériami. Najmä je nutné si zistiť správny rozmer pneumatiky pre daný typ vozidla. Ďalej sa musíte rozhodnúť, ako často a za akých podmienok budete pneumatiky, resp. vozidlo používať. Zamyslite sa aj nad svojim štýlom jazdy. Vždy dodržiavate predpisy, alebo občas šliapnete na plyn? Samozrejme tiež zvážte, aké sú vaše finančné možnosti. V našom sprievodcovi Akú vybrať zimné pneumatiky potom nájdete ďalšie rady, ako pri výbere správne postupovať.

Vyššie sme už spomenuli, že podstatnú časť rozhodovania o tom, aké zimné pneumatiky si zaobstarať, hrá aj cena. Tá ale odráža aj kvalitu. Preto sme pre vás zimné pneumatiky rozdelili do troch kategórií:

  • Najlacnejšie zimné pneumatiky môžu byť napodobeninami drahších modelov. Rozdiel v cene medzi nimi býva okolo 20 €. Lacné obutie stráca najmä na priľnavosti. Vozidlo sa stáva horšie ovládateľným, čo môže byť na klzkej zimnej vozovke skutočný problém. Najlacnejšie pneumatiky sa predávajú za 30 až 40 € za kus.
  • Zimné pneumatiky s najlepším pomerom cena/výkon sú spoľahlivými výrobkami renomovaných firiem, používajú však lacnejšie materiály. Predstavujú kvalitnú zimnú pneumatiku pre bežných vodičov, ktorí nepotrebujú s autom cestovať dlhé vzdialenosti. Pokiaľ teda auto používate na bežné denné dochádzanie do práce a pohybujete sa prevažne po meste, budú pre vás pneumatiky strednej triedy vhodnou voľbou. Kúpite ich od 40 cca do 80 €.
  • Najdrahšie zimné pneumatiky logicky ponúkajú tú najvyššiu kvalitu materiálov aj vyhotovení. Tieto výrobky niekoľkokrát absolvovali test zimných pneumatík a vždy sa umiestnili na popredných miestach v rebríčkoch „najlepšia zimná pneumatika“. Sú spoľahlivé, technologicky premyslené a ponúknu maximálne pohodlnú a hlavne bezpečnú jazdu. Navyše nejde o žiadne napodobeniny, ale výrobky od renomovaných výrobcov. Kvalitná zimná pneumatika je niečo, za čo je dobré si priplatiť. Dáte za ne už viac ako 80 € za kus, investícia sa však rozhodne oplatí.

Najobľúbenejšie zimné pneumatiky

Sava ESKIMO S3+ 195/65 R15 91 T

Energetický štítok:

Viac
55,07 €
Sava Eskimo HP2 215/55 R17 98 V zosilnená FR

Energetický štítok:

Viac
102,07 €

Naše tipy na správnu údržbu letných aj zimných pneumatík

  • Využite to, že máte zložené kolesá, a skontrolujte stav opotrebenia brzdového obloženia a ďalších dostupných dielov.
  • Mazivá používajte iba s citom a výhradne len pri zahrdzavených skrutkách.
  • Tlak v letných aj zimných pneumatikách pravidelne kontrolujte. Prenosný merač tlaku môžete voziť v kufri alebo v priehradke.
  • Raz za čas navštívte pneuservis. Vyvážia vám tam pneumatiky a odhalia prípadné poruchy na podvozku.
  • Z dôvodu rovnomerného opotrebovania je dobré pravidelne meniť predné pneumatiky za zadné. Označte si preto, kam ktorá pneumatika patrí.
  • Ochranu kolies pred odcudzením a nepovolenou demontážou zaistíte použitím bezpečnostných matíc.
  • Skúste zmenu a ozdobte svoje auto novými puklicami. K dispozícii sú rôzne dizajny v strieborných, sivých aj čiernych vyhotoveniach.
Zimné pneumatiky v lete
Ani staré zimné pneumatiky radšej v lete nedojazdite, fungujú totiž horšie ako letné.

Čo sú celoročné pneumatiky a ako ich vníma zákon?

Celoročné pneumatiky, označované aj ako univerzálne pneumatiky, sú kombináciou toho najlepšieho zo zimných a letných pneumatík. Celoročné pneumatiky sú ideálne do miest s malou nadmorskou výškou, kde je zima miernejšia a do mestských podmienok, kde sneh a ľad na vozovkách zostáva len niekoľko dní. Ich výhodou je úspora peňazí aj času – odpadá povinnosť polročnej výmeny pneumatík. V prípade celoročných pneumatík je však nutné počítať s mierne vyššou cenou oproti bežným pneumatikám aj tým, že ide o kompromis medzi letnou a zimnou pneumatikou, preto nie sú vhodné na športový štýl riadenia. Celoročné pneumatiky s označením M+S dovoľuje zákon o premávke na pozemných komunikáciách používať aj v období, keď sú povinné zimné. Musia však spĺňať minimálnu hĺbku dezénu 3 mm.

Zimné pneumatiky v lete? Vyššia spotreba aj horšie jazdné vlastnosti

Zimné pneumatiky nepoužívajte v lete, a to ani na účely dojazdenia. Teplé počasie totiž ovplyvňuje ich tvrdosť a na suchom povrchu sa rýchlejšie opotrebovávajú. Dôvodom je rozdielne zloženie zmesi. V prípade zimných pneumatík platí, že tie sú navrhnuté pre teploty do 7 stupňov Celzia.

Aké sú hlavné nevýhody zimných pneumatík v lete?

  • Dlhšia brzdná dráha
  • Horšia ovládateľnosť vozidla (výraznejšie nakláňanie a vyššie riziko šmyku)
  • Vyššia spotreba (kvôli vyššiemu valivému odporu zimných pneumatík)
  • Vyššia hlučnosť
  • Rýchlejšie opotrebenie dezénu

Nič nie je čiernobiele. Aj keď používať zimné pneumatiky v lete neodporúčame, za niektorých podmienok sú napriek vyšším teplotám lepšie. O aké situácie ide?

  • Pri prudkom daždi – zimné pneumatiky dokážu vďaka svojmu drážkovaniu zabrániť aquaplaningu spravidla lepšie ako letné pneu.
  • Pri znečistení cesty – s pozemnou komunikáciou zašpinenou blatom alebo štrkom si poradí zimná pneumatika lepšie.

Zimné pneumatiky v lete – Pokuta v SR zatiaľ nehrozí

Na Slovensku aktuálne (2022) zimné pneumatiky v lete pokutované nie sú. V niektorých krajinách za zimné pneu v lete ale pokuta hrozí. Napríklad v Taliansku sú sankcie až do výšky cca 2 000 €..

A čo zimné pneumatiky v lete z pohľadu poisťovní?

Hoci použitie zimných pneumatík v lete v SR nie je pokutované, nevhodné obutie vozidla môže mať vplyv na výšku poistného plnenia. Ide o prípady, keď použitie nevhodných pneumatík bolo v príčinnej súvislosti so vznikom nehody, prípadne, kedy kvôli použitiu zimných pneumatík došlo k navýšeniu rozsahu škody.

Prezuť na zimné pneu zvládnete aj sami – teda za predpokladu, že máte pneumatiky na samostatných diskoch. Teraz už viete, aké povinnosti sa s výmenou pneumatík spájajú a kedy by ste mali zimné obutie na aute mať.

3,9 47×
COMPASS Kľúč na kolesá krížový 17-19-21-23
Kľúč na kolesá – krížový, veľkosť kľúča 17 mm, 19 mm, 21 mm a 23 mm, dĺžka 350 mm
7,30 €
Na sklade 1 ks
Objednávací kód: AUPR110
3,0
Compass Skrutkovač nárazový na kolesá 12 V
Rázový uťahovák elektrický, typ prichytenia: vonkajší štvorhran 1/2", krútiaci moment 340Nm
46,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: AUPR167
3,7
COMPASS Poistné matice kolies G M12×1,50 kužeľové sedlo
Bezpečnostná matica – kolies ochraňujú kolesá pred demontážou bežným náradím. Súprava 4 kusy + unikátny kľúč.
7,90 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR256
COMPASS SUV-VAN ÖNORM V 5117 veľ. 267
Snehové reťaze – pre dodávku, SUV, rýchloupínacie, krížová stopa, priemer oka 16 mm, maximálne zaťaženie 7,5 t, 2 ks v balení
Super cena
81,90 € Ušetríte 2,97 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR317b
4,1 61×
COMPASS - Návlek na pneu, 4 ks
Obal na pneu – na 4 pneumatiky pre 13" – 16"
16,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR3334
4,8 77×
Compass Podpera 3000kg 275-410mm 2ks
Podpera pod auto - veľmi stabilný vďaka štyrom nohám, nastaviteľná výška, istiaci mechanizmus
Cenová bomba
25,90 € Ušetríte 16,63 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR3342a
5,0
Nokian WR Snowproof P 205/55 R17 95 V zosilnená
Zimná pneumatika – pre osobné autá, rýchlostný index V (do 240 km/h), záťažový index 95 (do 690 kg), hlučnosť 69 dB (trieda 2), priľnavosť na mokrom povrchu B, úspora paliva C, DOT max. 2 roky, 95 % do jedného roka
144,82 €
Na sklade > 5 ks u dodávateľa
Objednávací kód: pneux001681
4,6 166×
Compass Hydraulický pojazdný hever 2t - GS/TUV
Hever – hydraulický, pojazdný, nosnosť 2000 kg, výška zdvihu od 135 do 330 mm, hmotnosť 8,5 kg
44,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR101
4,3 34×
COMPASS Kľúč na kolesá 17 – 19 mm TÜV, GS
Kľúč na kolesá – teleskopický a s pogumovanou rukoväťou, zahnutý, veľkosť kľúča 17 mm a 19 mm, nastaviteľná dĺžka od 350 do 510 mm
10,90 €
Na sklade 4 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR111
4,5 41×
COMPASS - Stojan na pneumatiky
Stojan na pneumatiky pre 4 disky s pneumatikami s veľkosťou 13" - 17", až do šírky 225 mm.
21,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: AUPR810
4,8
COMPASS SUV-VAN ÖNORM V 5117 veľ. 247
Snehové reťaze – pre dodávku, SUV, rýchloupínacie, krížová stopa, priemer oka 16 mm, maximálne zaťaženie 7,5 t, 2 ks v balení
69,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR328
4,6 15×
COMPASS SUV-VAN ÖNORM V 5117 veľ. 230
Snehové reťaze – pre dodávku, SUV, rýchloupínacie, krížová stopa, priemer oka 16 mm, maximálne zaťaženie 7,5 t, 2 ks v balení
Super cena
66,90 €
Na sklade 1 ks
Objednávací kód: AUPR325
4,0 11×
COMPASS WINTER ÖNORM V 5117 X60 3,0 mm 9 mm NYLON BAG
Snehové reťaze – pre osobné auto, rýchloupínacie, krížová stopa, priemer oka 9 mm, maximálne zaťaženie 1,8 t, 2 ks v balení
Zľavnené -12 %
21,90 € 24,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR316
4,7 98×
COMPASS Hustilka ručná SUPER PUMP s manometrom
Hustilka dielenská, na DV (klasický), FV/SV (galuskový) a AV (autoventilček) ventilček, maximálny tlak 8 bar, dĺžka 530 mm, hmotnosť 1040g
18,65 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: AUPR2594
4,6 36×
Compass - Zakladací klin skladací
Klin celokovový na zabezpečenie vozidla či ťažného zariadenia proti pohybu.
Od  5,83 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: AUPR810a
4,9
Compass Kryty kolies 14" SPIDER (sada)
Puklice na kolesá 14", lúčové, čierno-strieborná farba, ABS plast, súprava 4ks
31,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AUPR127
4,4 38×
STORM BLACK 15"
Puklice na kolesá 15", lúčové, čierna farba, ABS plast, súprava 4ks
17,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: AUPR4127h
5,0 17×
Nexen WinGuard Snow G3 195/65 R15 91 T
Zimná pneumatika – pre osobné autá, rýchlostný index T (do 190 km/h), záťažový index 91 (do 615 kg), hlučnosť 72 dB (trieda 3), priľnavosť na mokrom povrchu B, úspora paliva E, bezdušová (TL), DOT max. 2 roky, 95 % do jedného roka
52,58 €
Na sklade > 5 ks u dodávateľa
Objednávací kód: pne01581
Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií