PET AD homeoffice

4K projektory uspokoja aj najnáročnejších divákov

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Pýtate sa, ako si maximálne užiť filmy a ďalšie vysielanie v 4K rozlíšení bez nutnosti chodiť do kina? Riešením sú 4K projektory, ktoré ponúkajú 4× detailnejší obraz ako Full HD modely. Vo výpočte pozitív ale nesmie chýbať ani podpora HDR a ďalších prémiových technológií. Pre koho je 4K vhodné a aký obsah je dnes vo vysokom rozlíšení k dispozícii? A hlavne – ako sú na tom 4K projektory s cenou?

4K projektor, premietanie

Obsah článku – 4K projektory

  1. Určenie 4K projektorov
  2. Vyššie rozlíšenie, uhlopriečka aj jemnosť u 4K projektorov
  3. HDR a 3D technológia
  4. Televízor alebo projektor so 4K?
  5. 4K obsahu je stále viac
  6. Pripojenie obrazu k projektoru

4K projektory sú určené pre tých najnáročnejších divákov

4K projektory sú na trhu novinkou, ktorá sa ešte len rozširuje. Prím zatiaľ hrajú modely s nižším rozlíšením, a to hlavne vďaka svojej cene. Ktoré to sú? Základné projektory s cenou pod 400 € ponúkajú spravidla rozlíšenie 800 × 600 px. Časté sú tiež tzv. WXGA projektory s rozlíšením 854 × 480 px. Majú iný pomer strán a o niečo horšie rozlíšenie ako prvé spomínané projektory. To sa hodí najmä pre nenáročného diváka.

Na sledovanie filmov sú vhodnejšie projektory s rozlíšením 1 024 × 768 px, a predovšetkým 1 280 × 800 px, ktoré sú najrozšírenejšie. V posledných niekoľkých rokoch na trh pribudli Full HD projektory (s rozlíšením 1 920 × 1 080 px), špeciálne projektory s krátkou projekčnou vzdialenosťou na premietanie s minimálnym tienením. V poslednom rade tiež 3D projektory, ktoré ale narazili na nezáujem zákazníkov. Prečo? Popri vyššej obstarávacej ceny a nutnosti použiť 3D okuliare je vinníkom najmä nedostatok kvalitného 3D obsahu.

Najnáročnejší diváci pokukujú po vrchole súčasnej ponuky – 4K projektoroch s rozlíšením 3 840 × 2 160 px. V čase Ultra HD televízorov pôsobí Full HD rozlíšenie predsa len ako krok späť, nehľadiac na blížiaci sa nástup 8K televízorov. Aké výhody 4K projektory ponúkajú?

Beng projektor

Chcete sa doma pri premietaní cítiť ako v kine? Potom vyberte 4K projektor. Tu BenQ LK970.

4K projektory ponúkajú vyššie rozlíšenie, uhlopriečku a jemnosť

Neprekvapí, že hlavným ťahákom 4K projektorov je rozlíšenie. Oproti dnes už bežným Full HD modelom majú 4K, alebo tiež Ultra HD projektory, 4× vyššie rozlíšenie a dokopy 8,3 milióna obrazových bodov. To zaistí dostatočnú jemnosť aj na projekciu na veľkých projekčných plátnach, kde by bol u Full HD projektorov už viditeľný pixelový raster. Môžete si tak dovoliť obriu uhlopriečku premietaného obrazu. Divácky zážitok sa teda ešte viac priblíži tomu v kine.

! Vysoké rozlíšenie vyžaduje výkonný hardvér
Je nutné si uvedomiť, že 4K rozlíšenie je výrazne náročnejšie na hardvér ako dnes najrozšírenejšie Full HD. Uistite sa preto, že zdroj obrazu, teda váš počítač, notebook či Blu-ray prehrávač má na 4K dostatočný výkon.

Projektory so 4K rozlíšením využívajú HDR aj 3D

Ďalším dôvodom na zaobstaranie 4K projektorov sú popri vysokom rozlíšení tiež špičkové dodatočné funkcie. Trendom medzi zobrazovacími zariadeniami je v súčasnej dobe najmä technológia HDR (High Dynamic Range), ktorú výrobcovia okrem projektorov často implementujú tiež do televízorov a fotoaparátov mobilných telefónov.

Pokiaľ k už tak vysokému rozlíšeniu 4K pridáte ešte HDR, ktoré oceníte najmä pri vysoko kontrastných scénach, vznikne špičkový obraz. Typickým prípadom je západ slnka, kedy jasnú oblohu dopĺňajú hlboké tiene v krajine. A práve tu je technológia HDR neoceniteľná. Postará sa totiž o to, aby bol obraz prekreslený po celej svojej ploche. Zabráni tak vzniku preexponovaných a podexponovaných miest. Vzhľadom na značnú obľubu tejto technológie u užívateľov televízorov a mobilných telefónov je možné v budúcnosti očakávať jej rozšírenie práve aj v segmente projektorov.

4K projektor, HDR

HDR je v súčasnosti trendom. 4K projektor s podporou tejto technológie lepšie zobrazí tmavé a zároveň aj svetlé oblasti.

3D technológiu iste netreba dlho predstavovať. Umožní prehrávanie špeciálne natočených filmov s 3D efektom presne tak, ako to poznáte z kina. Technológiu začali výrobcovia implementovať v čase, keď nebol k zakúpeniu dostatok 3D filmov. Väčšieho rozšírenia sa tým pádom 3D projektory nedočkali a aktuálne ide do istej miery o nevyužitú technológiu, hoci s veľkým potenciálom. Uvidíme ale, to bude s 3D v nasledujúcich rokoch a či sa s väčším rozšírením 4K projektorov dočká renesancie.

Nájdu 4K projektory lepšie uplatnenie ako 4K televízory?

Podporu vysokého rozlíšenia a moderných technológií si výrobcovia samozrejme nechávajú zaplatiť, preto pri svojich 4K projektoroch nastavujú sebavedomé ceny pohybujúce sa v rádoch stoviek až tisícok eur. Nie je ale nakoniec lepšie siahnuť po 4K televízore?

i Prečo kúpiť projektor na Alza.sk ? Máme najširšiu ponuku projektorov, predĺženú záruku, možnosť vrátenia do 60 dní, kúpu na splátky, vykúpenie projektora späť napríklad po roku a mnoho ďalšieho!

Hoci vyjdú v prevažnej väčšine 4K televízory lacnejšie, projektory ponúknu benefit vo forme násobne väčšej uhlopriečky, a tým aj lepšieho diváckeho zážitku, ktorý sa blíži návšteve kina. Tiež kvalita obrazu vrátane jeho jemnosti je vysoká. Nedosahuje úrovne obrazu 4K televízorov, napriek tomu najmä v zatemnenej miestnosti nie je rozdiel nijako výrazný. Projektory sú navyše oveľa prenosnejšie, a tak nie je problém vziať si ich takmer kamkoľvek. Je ale potrebné dodať, že televízory sú menej náročné na spotrebu energie. Vo väčšine prípadov je to pomer približne 120 W ku 250 W v prospech TV. Záleží však na veľkosti a typu zobrazovacieho panelu.

Čo sa týka životnosti, najčastejším meneným komponentom je práve už spomínaná lampa do projektorov. V prípade výkonných modelov dosahuje priemerná doba prevádzky takej lampy okolo 10 000 hodín, teda niečo málo cez 400 dní. V súčte je potom projektor schopný bez výmeny lampy fungovať okolo 5 rokov. Priemerná životnosť televízora je dvojnásobná a pohybuje sa okolo 10 rokov.

Projektory sa tak momentálne najviac uplatnia na miestach s obrou premietacou plochou. Skvelé sú na prednášky vo firmách, prezentácie a kultúrne podujatia. Využitie nájdu tiež v reštauráciách, napríklad pri sledovaní športových stretnutí.

A čo 4K projektor na domáce kino? Hoci to znie ako splnený sen každého filmového fanúšika, pre bežného smrteľníka je cena stále vysoká. Rozhodne ale netreba zúfať. Aj 4K televízory pri svojom predstavení stáli horibilné sumy, pričom dnes ich v ponuke nájdete s cenou aj pod 400 €.

4K projektory vs 4K TV

Aké sú plusy a mínusy 4K projektorov pri porovnaní s 4K televízormi?

Plusy 4K projektorov

  • Väčšia uhlopriečka
  • Divácky zážitok blížiaci sa návšteve kina
  • Ľahšie prenositeľnosť

Mínusy 4K projektorov

  • Zatiaľ vyššia cena
  • Mierne nižšia kvalita obrazu
  • Vyššia energetická náročnosť
  • Nižšia životnosť

4K obsah je čím ďalej dostupnejší

Čo je vlastne možné na 4K projektoroch pozerať? Hoci obsah v tomto rozlíšení nie je tak rozšírený, ako by sme si priali, napriek tomu je možné už dnes v Ultra HD rozlíšení sledovať okrem iného výpravné seriály a filmy alebo aj televízne stanice. Čo všetko sa vám teda bude hodiť, ak vlastníte 4K projektor?

  • Online služby ako Netflix už majú vo svojom portfóliu množstvo 4K obsahu vrátane kvalitných seriálov.
  • Ultra HD Blu-Ray disky. Na ich prehrávanie je potrebné mať zodpovedajúci Blu-ray prehrávač.
  • Existujú desiatky televíznych staníc vysielajúcich v 4K vrátane tých zameraných na šport, dokumenty, módu alebo filmy, hoci v slovenčine zatiaľ nie je žiadna z nich.
  • Na 4K projektore si samozrejme môžete zobraziť fotky nasnímané mobilným telefónom či digitálnym fotoaparátom oveľa kvalitnejšie ako predtým. Dnes už totiž bežne ponúkajú rozlíšenie vyššie ako 4K.

Čo môžem ku 4K projektoru pripojiť?

A ako sú na tom 4K projektory s konektívnou výbavou? Tá sa v zásade nelíši napríklad od Full HD projektorov, len kvôli vyššej cene ponúka viac možností. Štandardom býva napríklad dvojica HDMI portov, z ktorých aspoň jeden ponúkne podporu MHL na pripojenie mobilného telefónu alebo tabletu.

i Na pripojenie zdroja obrazu cez HDMI dbajte na zodpovedajúcu verziu káblového štandardu. HDMI 1.4 síce ponúkne 4K rozlíšenie, ale iba pri 24 snímkach za sekundu. Novší štandard HDMI 2.0 dokáže preniesť 4K s až 60 snímkami za sekundu.
Ukážka konektorovej výbavy

Toto je konektorová výbava jedného zo 4K projektorov Optoma UHD550X. Pripojiť je možné takmer čokoľvek.

U väčšiny projektorov poteší tiež optický konektor S/PDIF na výstup priestorového až 7.1 zvuku a USB port na prehrávanie dát z externého disku alebo USB flash disku či slúžiace ako prídavné napájanie.

Projektory so 4K rozlíšením zatiaľ nie sú príliš rozšírené, dôvodom je najmä vyššia cena. Veríme ale, že je len otázkou času, kedy sa zníži a projektory sa stanú dostupnejšími.

Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií