Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

AlzaBoxy Q1 AP+ plus nový vizuál

Ako sa naučiť cudzí jazyk? Pomôžu audioknihy

Zobraziť katalóg
Ako sa naučiť cudzí jazyk? Pomôžu audioknihy

Článok

Aktualizované

V dnešnom globálnom svete je snáď už nemysliteľné, aby sa človek za celý svoj život nestretol s iným jazykom než svojim materinským jazykom. Preto tiež súčasný trh ponúka celý rad jazykových kurzov, nespočet učebníc a iných materiálov. Pre laika je veľakrát nemožné si z takej palety možností informovane vybrať. Výučba cudzích jazykov za pomoci audiokníh a jazykových audiokurzov poskytuje mnoho výhod, ktoré vám textové materiály samy o sebe neponúknu. V nasledujúcom článku sa na tieto výhody pozrieme zblízka.

Čo sa v článku o audioknihách dozviete?

  1. Učte sa cudzie jazyky v hluchých miestach dňa
  2. S audioknihou máte rodeného hovorcu vo vrecku
  3. Počúvaním audiokníh ku skutočnej komunikácii
  4. Čím viac zmyslov zapojíte do výučby jazykov, tým lepšie
  5. Audioknihy zlepšujú schopnosť sústredenia
  6. Komunikujeme vo frázach
  7. Ako sa naučiť cudzí jazyk? To najlepšie na koniec

Učte sa cudzie jazyky v hluchých miestach dňa

Nespornou výhodou audiokníh, či už beletria, alebo jazykových kurzov, sú nízke nároky na manuálnu činnosť. Ťažko si napríklad budete listovať knihou alebo učebnicou, keď šoférujete auto, ste na prechádzke so svojím štvornohým priateľom alebo sa venujete domácim prácam. Každý deň zažijete rad momentov, kedy nie ste mentálne príliš vyťažení, a hoci tieto chvíle majú v živote svoje opodstatnené miesto, v celkovom súčte často zaberajú príliš veľa nášho drahocenného času. Prečo si teda nepustiť cestou do práce jazykový audiokurz, a spojiť tak potrebné s užitočným?

i Čo všetko na počúvanie audioknihy potrebujete? Mrknite na náš článok, kde sa dočítate všetko, čo potrebujete o audioknihách vedieť!

S audioknihou máte rodeného hovorcu vo vrecku

Angličtina ako svetový jazyk má dnes nespočetne dialektov a prízvukov. Pri spolupráci na medzinárodnej úrovni, predovšetkým potom v obchode, je kladený hlavný dôraz na to, aby si obe strany porozumeli, a mohli tak obchod úspešne uzavrieť, nehľadiac na presnosť a formu vyjadrovania. V angličtine – a nie inak tomu je pri nemčine, taliančine a ostatných jazykov – ale zároveň platí, že všetci tak nejako túžime dosiahnuť úroveň rodeného hovorcu. Na ľudí skrátka zapôsobí, keď má niekto skvelú výslovnosť, či už to dotyčný dá na obdiv medzi kamarátmi alebo napríklad pri pracovnom pohovore.

muž, človek, slúchadlá
Cudzí jazyk sa môžete učiť napríklad aj po ceste do školy alebo z práce.

Preto je rozumné, aby sme sa od samého začiatku štúdia vystavovali správnej výslovnosti rodených hovorcov a neosvojovali si v prípade angličtiny chyby typické pre tzv. „skenglish“. Jednou z obzvlášť problematických oblastí v osvojovaní cudzích jazykov je pre nás Slovákov správne umiestnenie prízvuku. Slovenčina totiž kladie prízvuk vždy na prvú slabiku, čo neplatí pre mnoho iných jazykov. Správne umiestnenie prízvuku pritom mnohokrát rozhoduje o tom, či vám druhá strana bude rozumieť, alebo nie.

Dnes nemáte ani v jazykových kurzoch záruku rodeného hovorcu, a nepresnú výslovnosť tak môžete pochytiť aj od svojho učiteľa. Jazykové audiokurzy vám sprostredkujú reč rodeného hovorcu bez toho, aby ste museli opustiť pohodlie svojho kresla, nehovoriac o tom, že je to výrazne lacnejšie.

Počúvaním audiokníh ku skutočnej komunikácii

Osvojovanie cudzieho jazyka možno rozložiť do piatich základných kategórií: písanie, čítanie, gramatika, hovorený prejav, počúvanie. Jazykové audiokurzy cielia najmä na posledné dva vzdelávacie okruhy a do istej miery je precvičená aj gramatika. Tento prístup vám teda počas štúdia druhého jazyka môže pomôcť vo viacerých oblastiach.

muž, slúchadlá, mesto, audioknihy
Chystáte sa na dovolenku a potrebujete oprášiť slovíčka, frázy a ich správnu výslovnosť? Jazykové audiokurzy sú ideálnym riešením. Stačí pribaliť mobilný telefón a slúchadlá.

Hovorený prejav a počúvanie sú absolútne kľúčovými zručnosťami na komunikáciu v cudzom jazyku, takže pokiaľ vám ide predovšetkým o to, dohovoriť sa, nie písať formálne pracovné emaily a čítať romány v origináli, sú pre vás jazykové audiokurzy tou pravou voľbou. A keďže ste to vy, kto v ruke drží taktovku, môžete si nejasné pasáže púšťať opakovane a spoločne s nahrávkou si ich skúšať, kým danú látku naozaj nezvládnete. Odpadá teda strach z priamej výučby v učebni, kde sa bojíme učiteľa požiadať, aby niečo komplikovaného zopakoval, pretože by sme tým zdržiavali ostatných.

Čím viac zmyslov zapojíte do výučby jazykov, tým lepšie

Poznatky z kognitívnej psychológie naznačujú, že čím viac zmyslov zapojíme pri prijímania nových informácií, tým silnejšie väzby v mozgu sa k získaným informáciám vybudujú, a my ich tak ľahko nezabudneme. Jazykové audiokurzy sú preto skvelým doplnkom k čítaniu cudzojazyčnej literatúry či učebniciam a cvičebniciam, ktoré používate doma alebo v škole. Ako doplnok sa samozrejme hodia aj k jazykovým kurzom všetkého druhu.

Audioknihy zlepšujú schopnosť sústredenia

Multitasking je obľúbené slovo aj činnosť dnešnej uponáhľanej doby. Emaily, telefonáty a notifikácie zo sociálnych sietí nás bombardujú každú chvíľu, a opakovane nás vyťahujú od práce na danej úlohe. Schopnosť sústrediť sa je však ako akákoľvek iná: trénovaním ju možno zdokonaliť, zanedbávaním sa zhoršuje. Pri počúvaní audiokníh musíme neustále udržiavať pozornosť na hlase hovorcu, inak sa v obsahu stratíme.

Audioknihy, slúchadlá, kniha
Kúpte si svoje obľúbené dielo ako audioknihu a nechajte profesionálnych hlasových hercov, aby vás vtiahli do stredu diania.

Poznáte to, keď si po prečítaní dvoch odsekov naraz uvedomíte, že nemáte najmenšie poňatie, o čom sa v knihe písalo, pretože ste sa zamysleli nad niečím, čo sa vám v ten deň stalo alebo čo vás napríklad ešte čaká? Audioknihy pomáhajú trénovať schopnosť udržania pozornosti na jednej konkrétnej aktivite, čo je zručnosť, ktorá sa hodí vo všetkých sférach života.

Komunikujeme vo frázach

Človek často používa viacslovné celky čiže frázy, samozrejme najmä v materinskom jazyku. Keď napríklad niekoľkokrát za deň povieme „Dobrý deň“ alebo „Ako sa máte?“, používame ustálenú frázu na danú situáciu. Ľudský mozog si tieto frázy na základe ich častého výskytu zapisuje do tzv. mentálneho slovníka ako jednotky (nie kombinácie slov), a my k nim potom máme jednoduchý, ekonomicky výhodný prístup – skrátka a dobre zo slovníka vytiahneme patričnú frázu a nemusíme ju dávať dohromady slovo po slove.

i Cudzí jazyk sa vo voľných chvíľach môžete učiť aj inak ako pomocou audiokníh. Čo si takto v televízory, na tablete alebo aj smartfóne pustiť obľúbený film v pôvodnom znení a so slovenskými alebo českými titulkami? Na Alza Media pre vás máme nachystaných veľa filmov rôznych žánrov k online sledovaniu.

Túto skutočnosť je možné zohľadniť aj pri učení cudzích jazykov. Preto sa dnes mnoho jazykových materiálov zameriava skôr na viacslovné celky ako na izolovanú slovnú zásobu. Väčšina jazykových audiokurzov tento poznatok o osvojovaní jazyka zohľadňuje a precvičuje s vami frekventované spojenie slov. Lepšie vás tak učia pohotovosti aj tomu, ako sa slová v danom jazyku zvyčajne kombinujú. A to je nevyhnutným predpokladom na plynulosť prejavu.

Ako sa naučiť cudzí jazyk? To najlepšie na koniec

Jazykové audiokurzy však nie sú jedinou cestou, ako sa môžete v druhom jazyku zdokonaľovať. Pokiaľ práve nemáte náladu na precvičovanie fráz či slovnej zásoby a v druhom jazyku už si viac veríte, môžete zavítať do našej sekcie anglickej a nemeckej beletrie a vybrať si príbeh podľa svojho vkusu. Spríjemnite si cestu do zamestnania alebo beh v parku a nechajte sa úplne nenásilnou, ba naopak veľmi zábavnou formou posúvať na svojej ceste k dokonalosti.

5,0
Stories of Sherlock Holmes
Audiokniha MP3 Sir Arthur Conan Doyle, čte Rodilý mluvčí, 1 hod. 24min.
4,30 €
Ihneď k stiahnutiu a počúvaniu
Objednávací kód: AKZ539
4,5
Italština do ucha
Audiokniha MP3 Různí autoři, čte Různí interpreti, 5 hod. 22min.
12,90 €
Ihneď k stiahnutiu a počúvaniu
Objednávací kód: AKZ522
4,5
Ruština do ucha
Audiokniha MP3 Různí autoři, čte Různí interpreti, 6 hod. 11min.
12,90 €
Ihneď k stiahnutiu a počúvaniu
Objednávací kód: AKI106
4,7
Francouzština do ucha
Audiokniha MP3 Eddica, čte Eddica, 9 hod. 12min.
12,90 €
Ihneď k stiahnutiu a počúvaniu
Objednávací kód: AKI095
The Great Gatsby
Audiokniha MP3 Francis Scott Fitzgerald, čte Rodilý mluvčí, 2 hod. 26min.
6,40 €
Ihneď k stiahnutiu a počúvaniu
Objednávací kód: AKI054
4,2 30×
Angličtina nejen do auta – pro začátečníky
Audiokniha MP3 - V aute, na záhrade, na bicykli alebo pri relaxácii môžete rozvíjať svoju slovnú zásobu angličtiny. - Iva Dostálová, číta rôzni internpeti. Učte sa bez obmedzenia!, 4 hod. 33min.
4,30 €
Ihneď k stiahnutiu a počúvaniu
Objednávací kód: AKA914
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií