PET PET

Vodné chladenie: koho poteší a koho naopak potrápi?

Zobraziť katalóg
Vodní chlazení: ANO nebo NE?

Článok

Aktualizované

Voda je v očiach odbornej verejnosti jednoznačne najelegantnejším a zároveň najefektívnejším médiom na chladenie počítača. Nielenže vodný okruh zníži teploty komponentov, dokáže tiež dodať vizuálu PC nádych nevšednosti. So všetkými benefitmi, ktoré vodné chladenie prináša, sa spája tiež rad slabín, ktorých prekonanie vyžaduje odhodlanie, zodpovednosť a nadšenie.

Vodné chladenie

Vodné chladenie – OBSAH

  1. Čo je vodné chladenie?
  2. Prečo nahradiť vzduch vodným chladením?
  3. Všetko v jednom vs. vodné chladenie na mieru
  4. Súčasti, ktoré nesmú vodnému chladeniu chýbať
  5. Údržba vodného chladenia: čo by ste mali vedieť

Čo je vodné chladenie?

Vodné chladenie je jeden zo spôsobov, ako udržať komponenty vnútri počítača na nízkych teplotách. Keď procesor, grafická karta, ale aj pamäte alebo pevné disky operujú, zahrievajú sa. Úlohou chladenia je produkované teplo odviesť preč z počítačovej skrinky.

Chladenie vodou je s nami už pekných pár rokov, ako sa ale nafukuje taktovací potenciál dnešných komponentov, nároky na ich chladenie rastú tiež. Na dlhodobé udržanie nízkych teplôt taktovaných komponentov je nevyhnutné, aby malo chladenie patričný chladiaci výkon. Ten dokáže zvyčajne zabezpečiť aj chladenie vzduchom, je však v takýchto prípadoch spájané s vysokými úrovňami hluku, preto sa technologickí nadšenci hromadne vydali cestou vodného chladenia.

Vodné chladenie Alza Battlebox Ultimate
Ak ste šikovní a nebojíte sa do stavby počítača vložiť aj niekoľko desiatok hodín, môže výsledok vyzerať napríklad ako Alza BattleBox Ultimate.

Prečo nahradiť vzduch vodným chladením All-in-One?

Je snáď vodné chladenie All-in-One efektívnejšie ako vzduchové? Na takúto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Ak budeme za vodné chladenie považovať chladenie na mieru, potenciál k vyššiemu chladiacemu výkonu určite existuje. Ak však chceme porovnanie vzduchového chladiča s All-in-One vodnými okruhmi, tkvie odpoveď čisto v rozdieloch dvoch konkrétnych modelov.

i Pripravili sme pre vás porovnávací test najlepších All-in-One chladičov.

Spomínané All-in-One riešeniakompletné súpravy chladenia. Ich montáž nie je o nič zložitejšia ako montáž vzduchového chladiča. V balení nájdete už skompletizovaný a uzavretý okruh, ktorý stačí umiestniť do skrine a pripevniť na procesor. Dôležité je len disponovať skrinkou, ktorá je kompatibilná s vodným chladením. To nie je vyložene problém, pretože pozíciu pre radiátory má dnes väčšina skríň, s výnimkou len tých najlacnejších modelov. Aby ste predišli problémom s kompatibilitou, môžete si vyfiltrovať iba PC skrinky s podporou vodného chladenia.

O All-in-One vodných chladičoch nemožno jednoznačne vyhlásiť, že sú lepšie ako vzduchové. Čo sa výkonu týka, sú na tom obe kategórie dosť podobne, v prospech All-in-One však hovorí ich vyhotovenie.

Noctua NH-D15
Vzduch je najjednoduchšou, napriek tomu efektívnou cestou k chladeniu komponentov. Veľkou nevýhodou vzduchových chladičov sú často obrie rozmery. Na obrázku Noctua NH-D15.

Kým výkonný vzduchový chladič bude nadobúdať značné rozmery a blokovať nimi pohľad na základnú dosku aj prístup k nej, vodné chladenie AiO môže byť pripevnené na stene počítačovej skrine a z procesora odvádzať teplo malým, sympatickým blokom. To samozrejme vylepší vizuál skrinky, prístupnosť komponentov, a dokonca umožní použitie výkonného chladiča vo veľmi malých zostavách.

Všetko v jednom vs. vodné chladenie na mieru

Nie je to zas tak dlho, čo mali doma vodou chladený počítač len najväčší kutilovia, ktorí boli ochotní použiť kadejaké súčasti nehľadiac na to, či pochádzali zo špecializovaného obchodu, domácich potrieb alebo železiarstva. Dnes sú možnosti oveľa širšie, a hoci ide stále predovšetkým o záležitosť pre nadšencov, existujú spôsoby, ktorými sa môže k vodnému chladeniu ľahko dostať ktokoľvek.

NZXT Kraken X62
All-in-One NZXT Kraken X62 patrí vďaka svojmu vysokému výkonu a modernému dizajnu medzi najobľúbenejšie súpravy vodného chladenia.

Ak všetko radšej robíte sami a nechcete sa spoliehať na All-in-One, máte možnosť si postaviť vlastný vodný okruh z dostupných súčastí. V prípade, že sa rozhodnete pre tento zložitejší postup, budete odmenení absolútnou voľnosťou v prístupe k výkonu chladenia, k jeho usporiadaniu a vizuálu. Na mieru postavené chladenie nemá prakticky žiadne limity, čo sa efektivity týka; môžete ho rozširovať, až kým nie je dostatočne výkonné, aby taktované komponenty dlhodobo uchladilo.

i Navštívte našu overclocking sekciu, nájdete v nej všetko, čo potrebujete na vytvorenie supervýkonného počítača.  

Kým s „bežnými“ procesormi by si mali All-in-One okruhy hravo poradiť, pri taktovaní takzvaných „HEDT“ procesorov je vhodnejšie použiť vodný okruh na mieru. HEDT procesory sú v súčasnej dobe modely platforiem Intel X299 a AMD X399.

Existuje aj tretia možnosť, ktorá sprístupňuje vodné chladenie aj všetkým nekutilom. Je ňou nákup počítača s predinštalovaným vodným chladením na mieru. Keď si taký počítač kúpite od overeného dodávateľa, môžete si byť istí, že ho zostavoval profesionál. To znamená skvelú kvalitu vyhotovenia, použitie značkových súčastí, moderný dizajn, maximálne chladiace schopnosti a predovšetkým záruku.

Súprava vodného chladenia EK Water Blocks EK-KIT

Ak neviete, čo všetko na stavbu vodného chladenia potrebujete, môžete si zaobstarať súpravu, v ktorej nájdete všetky potrebné súčasti. Jednou z takýchto súprav je napríklad EK Water Blocks EK-KIT. Tieto súpravy obsahujú len súčasti potrebné na ich zapojenie, na pridanie ďalších komponentov do okruhu sa bude teda potrebné dovybaviť fitingami a hadicami.

Súčasti, ktoré nesmú vodnému chladeniu chýbať

Vodné chladenie sa skladá z niekoľkých častí, bez ktorých okruh nemôže pracovať. Či už sa bavíme o All-in-One alebo o vodnom chladení na mieru, tieto časti v ňom až na výnimky nájdeme, v prípade ucelených riešení však môžu byť značne miniaturizované.

Vodný blok na procesor

Súčasť, ktorá zaisťuje prenášanie tepla z procesora na médium v okruhu vodného chladenia, sa nazýva blok na procesor. Montuje sa úplne rovnako ako vzduchový chladič, stačí teda iba pripevniť backplate zo zadnej strany základnej dosky, naniesť teplovodivú pastu a pripevniť samotný blok.

EK Water Blocks EK-Supremacy EVO
EK Water Blocks Supremacy EVO je jeden z najobľúbenejších vodných blokov na procesor.

Po pripojení začne cez vodný blok prúdiť kvapalina, ktorá sa bude ohrievať a odvádzať teplo z procesora. Blok na procesor je nevyhnutnou časťou každého vodného chladenia, pretože práve procesor je jedným z najväčších producentov tepla v počítačovej skrinke.

Vodný blok na grafiku

Grafická karta sa rovnako ako procesor výrazne zahrieva, preto je vhodné ju taktiež vybaviť blokom vodného chladenia. Jeho montáž je o niečo zložitejšia ako v prípade bloku na procesor. Grafické karty sú dodávané s už montovaným chladičom, ktorý musíme najskôr opatrne odstrániť. Potom sa už montáž zase tak nelíši od montáže bloku na procesor.

Blok na grafiku EK-FC Titan X Pascal
Vodné chladenie GPU môže byť nielen efektívne, ale tiež efektné. Dokazuje to napríklad EK-FC Titan X Pascal od EK Water Blocks.

Ak máme v systéme viac grafických kariet, je potrebné ich do vodného okruhu správne zapojiť, aby boli dostatočne chladené. Karty je možné zapojiť dvoma spôsobmi, sériovo a paralelne:

  • V sériovom zapojení stoja karty za sebou. To znamená, že voda tečie najprv cez prvú, potom cez druhú a potom prípadne cez ďalšie karty. Takéto zapojenie je najjednoduchšie, udržuje vodné bloky pod tlakom a voda cez neho tečie veľmi rýchlo.
  • Paralelné zapojenie obsahuje dve alebo viac kariet zapojených, ako z označenia vyplýva, paralelne vedľa seba. Pred vstupom do karty sa prúd vody rozdelí, čo znamená, že v každom vodnom bloku budú obmedzenia a prietok okruhu delený počtom kariet v paralelnom zapojení. Na správnu funkciu paralelného zapojenia grafických kariet je nutné použiť rovnaké bloky alebo aspoň bloky s identickou reštrikciou.
Vodné chladenie viacerých GPU – schéma okruhov
Schémy sériového a paralelného zapojenia blokov grafických kariet vodného chladenia. Do okruhu je možné zapojiť aj 3 a viac kariet.

Základným zapojením vodného chladenia je jednoznačne sériové, ak však disponujete dvoma blokmi na grafickú kartu s vysokou reštrikciou, stojí za to zvážiť zapojenie paralelné. Pri zapojení troch a viacerých kariet je možné oba spôsoby kombinovať, čo je to dokonca žiaduce. Množstvo reštrikcie, ktoré by štyri sériovo zapojené karty generovali, by nemusela pumpa spoľahlivo prekonať.

Expanzná nádoba

Expanzná nádoba slúži ako zásobáreň vody. Po namontovaní do skrinky a pripojení do okruhu je potrebné ju naplniť kvapalinou, ktorú bude následne dodávať celému vodnému chladeniu. Expanzná nádoba môže byť veľmi prostá nádrž alebo dizajnovo vycibrená ozdoba skrinky.

Jej hlavnou úlohou však nie je priamo sa podieľať na výkone chladenia, ale uľahčiť, a do istej miery tiež zabezpečiť zavodňovanie a odvzdušňovanie okruhu. Keď sa ešte expanzné nádoby nepoužívali, bolo nutné vodu naliať priamo do hadíc chladenia, čo si vyžadovalo presnosť, čas a samotný proces niesol určité riziká. Tie sú preč a úspešnému zavodneniu okruhu teraz stačí iba dopĺňať kvapalinu, keď jej hladina začne klesať v dôsledku sania pumpy.

Je teda dôležité pamätať, že veľkosť expanznej nádoby nemá na výkon vodného chladenia žiadny vplyv.

Expanzná nádoba Alphacool Eisbecher Helix
Alphacool Eisbecher Helix je príkladom toho, že aj funkčne prostá súčasť, akou je expanzná nádoba vodného chladenia, môže byť v skrini ozdobou.

Pumpa vodného chladenia

Pumpa je doslova srdcom vodného chladenia, stará sa totiž o prúdenie vody cez celý okruh. Spravidla sa umiestňuje za expanznú nádobu, z ktorej jedným vývodom čerpá vodu, druhým ju ženie do okruhu. Niektoré pumpy sa predávajú s už zabudovanou nádržou, ich použitím ušetríte miesto v skrini a zjednodušíte montáž, pripravíte sa ale zároveň o kreatívnu voľnosť, ktorú samostatná pumpa ponúka.

Hoci je ponuka púmp široká, najdôležitejší parameter je len jeden – typ pumpy. Hlavným výrobcom púmp je firma Laing, ktorá produkuje dva bezkonkurenčne najrozšírenejšie typy: Laing D5 a Laing DDC. Laing je takzvaný ODM (Original Design Manufacturer) a vyrába samotné pumpy, ktoré potom výrobcovia ako EK Water Block alebo Alphacool rozširujú podľa vlastných predstáv. Funguje to podobne ako v prípade grafických kariet; zatiaľ čo samotné čipy vyrába spoločnosti NVIDIA a AMD, finálne karty je možné získať od mnohých rôznych výrobcov ako ASUS, MSI alebo GIGABYTE.

Pumpa vodného chladenia EK Water Blocks EK-XTOP Revo D5
Vodná pumpa EK Water Blocks EK-XTOP Revo D5 PWM.
  • Laing D5 je zrejme najrozšírenejšia pumpa na trhu a to vďaka niekoľkým zásadným vlastnostiam. Hlavný je vysoký prietok, ktorý zaisťuje dobrú chladiacu kapacitu. Veľkým plusom je tiež fakt, že pumpa sa chladí pretekajúcou vodou, takže nie je potrebné riešiť žiadne prídavné chladenie. Veľkú slabinu pociťuje vodná pumpa D5 v prekonávaní reštrikcií okruhu, pretože napriek skvelému objemovému prietoku negeneruje nijako vysoký tlak.
  • Laing DDC vytvára v porovnaní s D5 znateľne vyšší tlak a je tiež kompaktnejšia. Tienistou stránkou je jej nižší objemový prietok, vyššia hlučnosť a väčšia produkcia tepla, kvôli ktorej sa na DDC pumpy často montujú pasívne vzduchové chladiče.

Kým je pumpa Laing D5 osvedčený univerzál, ktorý sa nestratí v žiadnom okruhu, voľba modelu DDC môže byť vhodnejšia v prípade stavby komplikovaného okruhu s mnohými prekážkami. Za tie považujeme všetky záhyby, fitingy a najmä bloky na procesor a grafickú kartu. S nutnosťou ich prekonania je potrebné pri stavbe vodného okruhu počítať, pretože výsledný prietok po prekonaní reštrikcií sa zásadne podpisuje na chladiacom výkone vodného chladenia.

Radiátor

V radiátore sa voda ochladzuje. Všetky súčasti vodného chladenia vlastne zabezpečujú, aby sa teplo dostalo od komponentov počítača k radiátoru. Voda, ktorá je do neho privedená, prechádza rebrovaním, v ktorom znižuje teplotu. Chladenie radiátora zaisťujú ventilátory, takže vo výsledku je aj vodný okruh chladený vzduchom.

Ak môžeme o nejakej súčasti okruhu vodného chladenia tvrdiť, že má úplne výnimočný vplyv na chladiaci výkon celého ústrojenstva, je tou súčasťou radiátor. Čím väčšia je jeho plocha, tým vyšší je výkon chladenia.

Radiátor vodného chladenia EK Water Blocks EK-CoolStream SE
Radiátor vodného chladenia EK Water Blocks EK-CoolStream SE 280 je prispôsobený na pripevnenie dvoch 140 mm ventilátorov.

Ventilátory

Aby mohol radiátor vodu správe ochladzovať, potrebuje dostatočný prísun vzduchu. Ten zabezpečujú ventilátory umiestnené v jeho bezprostrednej blízkosti. Medzi ventilátory rozlišujeme dve hlavné kategórie podľa funkčnosti:

  • Rovnotlakové ventilátory – tieto ventilátory sú optimalizované na čo najobjemnejší airflow (prietok vzduchu). Prúdenie vzduchu cez rovnotlakové ventilátory je veľmi rýchle, čo nahráva ich aplikácii v miestach, kde nemá vzduch žiadne prekážky, napríklad v oblasti nasávania alebo výfuku počítačovej skrinky.
  • Pretlakové ventilátory – cieľom ich fungovania je maximalizácia tlaku prechádzajúceho vzduchu tak, aby bol schopný prekonať prekážky, ktoré mu bránia v ceste. Tieto ventilátory sú vhodné napríklad na kombinovanie s pasívnymi blokmi chladičov.

Z opisu dvoch druhov je jasné, že pri stavbe vodného chladenia je optimálne použiť pretlakové ventilátory. Výrazným parametrom všetkých ventilátorov je samozrejme ešte rozmer. Väčšie ventilátory sú jednoznačne lepšie ako menšie. Na zachovanie prietoku vzduchu sa môžu točiť pomalšie, alebo sa môžu točiť rovnakou rýchlosťou ako menšie ventilátory a zabezpečiť silnejší prúd vzduchu. Keď sa ventilátor točí pomalšie, je tichší, takže všeobecne je vo všetkých zostavách ideálne používať najväčší rozmer, ktorý skriňa podporuje, teda 120 alebo 140 mm.

Značenie ventilátorov (dĺžka v mm)Kombinácia ventilátorov
1201 × 120 mm
1401 × 140 mm
2402 × 120 mm
2801 × 140 mm
3603 × 120 mm

Hadica vodného chladenia

Hadice spájajú všetky súčasti okruhu a vodné chladenie tak uzatvárajú. Môžete kúpiť dva základné druhy hadíc. Jedny sú plne ohybné a ich tvar stačí upraviť až pri samotnej montáži. Druhé možno považovať skôr za trubice, pretože ich nie je možné len tak ľahko ohnúť. Pred ohnutím je nutné trubicu zahriať, po ochladení si potom udrží tvar, ktorý jej bol daný za tepla. Použitie trubíc namiesto hadíc vyžaduje dôkladnejšie plánovanie, výsledkom však môže byť oveľa čistejší a nevšednejší dizajn celého okruhu.

i Ak hľadáte pri stavaní počítača radu, nájdete ju v článku Ako postaviť PC v 8 krokoch.

Hoci sú tvrdé trubice vyrábané v rade vyhotovení, napríklad z medi, najpopulárnejšie sú jednoznačne trubice akrylátové a PETG. Starší z oboch materiálov je akrylát, čo je v podstate plexisklo. Tomu zodpovedajú aj vlastnosti, medzi ktoré patrí predovšetkým krehkosť a tvrdosť. Akrylátové trubice majú tendenciu praskať, čo pochopiteľne nepatrí k silným stránkam, obzvlášť pri oddeľovaní vody a elektroniky.

Naproti tomu PETG trubice sú mäkšie a odolnejšie. Pri páde sa nerozbijú a pri namáhaní v ohybe za studena nezlomia, ale ohnú. PETG je jednoznačne vyspelejší a pre vodné chladenie vhodnejší materiál. PETG trubice navyše vyžadujú na vytvorenie trvalého ohybu menej zahriatia.
Rozdiel medzi PETG a akrylátom je veľmi prostý: kým trubice z akrylátu pripomínajú vlastnosťami sklenené trubičky, PETG trubice sú také tuhšie a odolnejšie slamky do pitia.

Trubice vodného chladenia EK Water Blocks EK-HD PETG 12/16 mm

Pevné trubice EK Water Blocks EK-HD PETG Tube 12/16 mm sú jednou z možných volieb pri stavbe originálneho vodného okruhu.

Trubice aj hadice majú určité rozmery, ktoré sa merajú v milimetroch a zapisujú s lomkou. Prvá hodnota, teda tá pred lomkou, značí vnútorný priemer trubice, tá za ním vonkajší priemer. Pri nákupe trubíc a predovšetkým pri ich párovaní s fitingami je dôležité dávať na správne rozmery pozor.

Na stavbu prvého okruhu je možné odporučiť najmä mäkké hadice, pretože ich formovanie je jednoduché a pri stavbe tak odpúšťajú chyby. Tvorba prvého okruhu z pevných trubíc sa obvykle nezaobíde bez začiatočníckych chýb a pretože vyžaduje meranie a následnú precíznu realizáciu, mali by sa o ňu snažiť najmä skúsenejší stavitelia či trpezliví kutilovia.

Adaptéry

Adaptéry, čiže fitingy, vodného chladenia sú akési konektory, ktoré spájajú hadice a bloky vodného chladenia. Na jednej strane sa upevňujú k hadici, na druhej kamkoľvek je potreba, slúži na to štandardizovaný 1/4" závit. Existuje niekoľko druhov fitiniek, pričom každý funguje inak. Základné delenie fitiniek na tie, ktoré sú kompatibilné s mäkkými hadicami a na tie, ktoré sú určené na pripevnenie tvrdých trubíc.

  • Mäkké hadice sa môžu pripevňovať dvoma základnými spôsobmi, pričom oba výrazne pripomínajú spôsob, akým sa upevňujú hadice na záhrade. Prvý variantom je využitie svoriek. Na hrdlo fitingy sa navlečie koniec hadice, čo spôsobí jej roztiahnutie a aby bolo všetko dobre utesnené, poistí sa spoj svorkou, ktorá cez hrdlo stiahne napnutú časť. Druhú formu upevnenia predstavujú kompresné fitingy. Základ je rovnaký, hadica sa na fitingu natiahne a pripevní, tentoraz však rolu svorky hrá skrutkovacia kompresná matica, ktorá celý spoj zaistí omnoho dôkladnejšie.
  • Tvrdé trubice sú upevňované výhradne kompresnými fitingami. Tie fungujú veľmi podobne ako tie určené mäkkým hadiciam, no isté zásadné rozdiely tu sú. Pretože pevná rúrka sa na fitingu nenatiahne, zaisťujú tesnenie gumové tesniace krúžky, jeden vnútri trubice, jeden okolo jej obvodu. Aj preto je nutné vyberať fitingy rovnakého rozmeru, ako sú trubice. Bez dodržania tohto pravidla je nekompatibilita častí vodného chladenia zaručená. Existujú tiež fitingy na pevné trubice, ktoré nevyžadujú skrutkovanie a trubice je na nich možné jednoducho nacvaknúť.
Porovnanie fitiniek vodného chladenia
Na obrázku vyššie môžete vidieť porovnanie kompresných fitiniek na tvrdé trubice EK HDC (vľavo) a mäkké hadice EK ACF (vpravo) pre vodné chladenie.

Kvapalina

Kvapalina je esenciou vodného chladenia, ktorá mu dodáva všetky prednosti, pre ktoré si získalo titul najlepšieho riešenia pri chladení výkonných systémov. Najpoužívanejšou kvapalinou je jednoznačne destilovaná alebo deionizovaná voda, ktorá je zbavená vodivosti, a zabraňuje tak do istej miery korózii. Na zlepšenie vlastností vody sa do nej často prilievajú aditíva, ktoré obsahujú množstvo inhibítorov na zásadné vylepšenie antikoróznych vlastností. Existujú tiež predpripravené roztoky, ktoré majú ideálne vlastnosti a stačí ich naliať do okruhu.

Údržba vodného chladenia: čo by ste mali vedieť

Jeden z faktov, ktorý by mohol niekoho odradiť, je nutnosť pravidelného čistenia vodného chladenia. Odporúčaný interval hovorí o dvoch čisteniach do roka, teda raz za šesť mesiacov. Čistenie okruhu zvyčajne obnáša výmenu kvapaliny a prepláchnutie trubíc aj blokov. Pri použití kvalitných komponentov si môžete čas medzi čisteniami výrazne predĺžiť. Napríklad výrobcovia špeciálnych kvapalín priamo udávajú vlastné odporúčané intervaly, ktoré sú obvykle značne dlhšie ako pol roka.

i Lacnejšie ohybné hadice uvoľňujú do kvapaliny plastifikátory. To môže mať za následok vytváranie nánosov v niektorých častiach okruhu a obmedzenie správneho prúdenia vody. Najviac plastifikátorov obsahujú PVC trubice, existujú ale aj také, ktoré majú nechcené uvoľňovanie ošetrené.

Súčasti je dobré vyčistiť aj pred prvým zapojením, čo platí predovšetkým pre radiátory. Z výroby v nich môžu byť usadené nečistoty, dôkladným prepláchnutím teda predídete zaneseniu vodného chladenia. Všeobecne na to stačí destilovaná voda, ideálne je však použitie nejakej špecializované čistiacej kvapaliny, napríklad izopropylalkoholu.

Kapalina pre vodné chladenie
Špeciálne chladiace kvapaliny nemeckého výrobcu Alphacool sú k dispozícii v červenej, zelenej a modrej farbe. Miešaním môžete získať takmer akýkoľvek požadovaný odtieň. V ponuke je tiež číra kvapalina.

Vodné chladenie na mieru má rad nesporných výhod, tie však nedokáže oceniť každý. Hoci je oveľa prístupnejšie ako predtým, stále platí, že ide o záležitosť predovšetkým pre počítačových nadšencov. Ak vám počítač stojí na zemi pri stole a práši sa na neho, radšej siahnite po vzduchovom alebo All-in-One chladení. Ak však plánujete PC umiestniť na policu, každý deň sa kochať jeho zjavom a raz až dvakrát ročne vykonať kontrolu a údržbu celého okruhu, ste mentálne pripravení na zaobstaranie poriadneho vodníka.

4,6 25×
ARCTIC Liquid Freezer II 420
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM5, 1700, 3x140mm ventilátor, max. hlučnosť 23.5dB, max. otáčky 2000 RPM, rozmery (D׊×V) 458 mm×138 mm×38 mm
112,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: CB130a5
4,6 27×
Cooler Master MasterLiquid Lite 240
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2 a FM2+, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1366, 2011, 2011-3, 2066 a 775, 2x120mm ventilátor, max. otáčky 2000 RPM, rozmery (D׊×V) 277 mm×119.6 mm×27 mm
56,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: CA196k2a
4,7 40×
ARCTIC Liquid Freezer II 280
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1700, 2011-3 a 2066, 2x140mm ventilátor, max. hlučnosť 24.5dB, max. otáčky 1700 RPM, rozmery (D׊×V) 317 mm×138 mm×38 mm
105,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: CB130a3
4,9
ASUS TUF GAMING LC II 240 ARGB
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 a 1700, 2x120mm ventilátor, max. hlučnosť 29dB, max. otáčky 2000 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 277 mm×120 mm×27 mm
Super cena
89,90 € Ušetríte 5,87 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AVC100e2b
5,0
Corsair iCUE H115i ELITE CAPELLIX XT
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4, TRX4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1700, 2011, 2011-3 a 2066, 2x140mm ventilátor, max. hlučnosť 33.8dB, max. otáčky 1700 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 322 mm×140 mm×27 mm
171,90 €
Na sklade 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: DO152j5c3
4,8
Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX XT
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4, TRX4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1700, 2011, 2011-3 a 2066, 3x120mm ventilátor, max. hlučnosť 34.1dB, max. otáčky 2100 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 397 mm×120 mm×27 mm
215,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: DO152j5c4
4,9 21×
NZXT KRAKEN ELITE 360
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4, TR4, TRX4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 a 1700, 3x120mm ventilátor, max. hlučnosť 30.6dB, max. otáčky 1800 RPM, rozmery (D׊×V) 394 mm×121 mm×27 mm
275,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: CTke360
4,0
MSI MAG CORELIQUID 360R V2
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+, TR4, SP3 a TRX4, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1366, 1700, 2011, 2011-3 a 2066, 3x120mm ARGB ventilátor, max. hlučnosť 34.3dB, max. otáčky 2000 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 394 mm×120 mm×27 mm
Zľavnené
87,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: EFmcl360rv2
4,6
DeepCool LS520 SE
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 a 1700, 2x120mm ventilátor, max. hlučnosť 32.9dB, max. otáčky 2250 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 282 mm×120 mm×27 mm
89,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: DECOlt520s
4,9
AKASA SOHO 240 Dawn Edition
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1700, 2011, 2011-3 a 2066, 2x120mm ventilátor, max. hlučnosť 31.8dB, max. otáčky 2500 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 276 mm×120 mm×27 mm
128,90 €
Na objednávku – termín upresníme 2 ks
Očakávame 27. 4. 2024
Objednávací kód: AKAs240da
4,7
ASUS ROG RYUJIN 360
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4 a TR4, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3 a 2066, 3x120mm ARGB ventilátor, max. hlučnosť 29.7dB, max. otáčky 2000 RPM, RGB podsvietenie
207,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: AVC100b2
5,0
Corsair iCUE H100i ELITE CAPELLIX XT White
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4, TRX4 a AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1700, 2011, 2011-3 a 2066, 2x120mm ventilátor, max. hlučnosť 34.1dB, max. otáčky 2100 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 277 mm×120 mm×27 mm
129,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: DO152j5c3w
5,0
GIGABYTE AORUS WATERFORCE X 280
Vodné chladenie – kompletná uzavretá súprava, pre socket AM4, TR4 a TRX4, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1366, 1700, 2011, 2011-3 a 2066, 2x140mm ARGB ventilátor, max. hlučnosť 44.4dB, max. otáčky 2300 RPM, RGB podsvietenie, rozmery (D׊×V) 312 mm×140 mm×27 mm
174,90 €
Na sklade 1 ks
Objednávací kód: AGwx280
Corsair HydroX XR5 120 Black
Radiátor vodného chladenia vhodný pre 1×120mm ventilátor, 160mm×120mm×30mm, otvor pre G1/4“ závit
51,90 €
Na sklade 2 ks
Objednávací kód: UY01135
5,0
Corsair Hydro X Series XL5 Performance Coolant 1L Red
Kvapalina do vodného chladenia – na maximálne teploty do 60 °C, kompatibilný s materiálmi meď, mosadz, nikel, červená farba
17,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: DO101c3
Corsair Hydro X Series XL5 Performance Coolant 1L Purple
Kvapalina do vodného chladenia – pripravená na okamžité použitie, dlhá životnosť, chráni meď, mosadz a nikel, fialová farba, objem 1 l
17,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: DO101c5
5,0
Corsair Hydro X Series XL5 Performance Coolant 1L Green
Kvapalina do vodného chladenia – pripravená na okamžité použitie, dlhá životnosť, chráni meď, mosadz a nikel, zelená farba, objem 1 l
17,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: DO101c2
5,0
Corsair Hydro X Series XL5 Performance Coolant 1L Clear
Kvapalina do vodného chladenia – na maximálne teploty do 60 °C, kompatibilný s materiálmi meď, mosadz, nikel, transparentný
17,90 €
Na sklade 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: DO101c1
Vytlačiť
P-DC1-WEB08
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií