Ospravedlňujeme sa, ale z technických príčin sa momentálne na našich pobočkách môže vyzdvihnutie objednávky časovo predĺžiť. Na oprave usilovne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

PET AD homeoffice

Hit veľtrhu CES 2018, MicroLED od Samsungu

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Na veľtrhu CES 2018 predstavila juhokórejská spoločnosť Samsung 146" 4K televízor s výstižným názvom „The Wall“. Okrem extrémne veľkej uhlopriečky zaujal použitou technológiou MicroLED. Nejde pritom o úplnú novinku. Tím vedcov na Technickej univerzite v Texase vyvinul panel už v roku 2000. ako je možné, že o MicroLED počujeme znova až po tak dlhej dobe? A v čom je lepší ako OLED televízory?

i Technológia LED v kocke
LED je označenie pre elektroluminiscenčné diódy, ktoré sa používajú pri výrobe displejov. Na základe zvoleného materiálu z nich vychádza elektromagnetické žiarenie s určitým pásmom spektra – ultrafialového, infračerveného alebo viditeľného. Všetky obrazovky sú zložené práve z LED diód viditeľného spektra, ktorého konkrétny tón je určený danou vlnovou dĺžkou elektromagnetického žiarenia. Pretože by ale každý tón viditeľného spektra musel mať svoju vlastnú diódu, využíva sa pre obrazovky farebného modelu RGB, z ktorého je možné aditívnym spôsobom miešania vytvoriť z červenej, zelenej a modrej farby akúkoľvek inú.

Čo je MicroLED?

MicroLED je jedným z typov LED diód. Rovnako ako u ostatných typov LED diód, aj v prípade MicroLED je pre výslednú kvalitu obrazu určujúca veľkosť, materiál a počet pixelov na jednotku. Ako už je zrejmé z názvu, v tomto prípade ide o zoskupenie mikroskopických elektroluminiscenčných diód. Vďaka rozmerom každej diódy (do 100 mikrometrov) a väčšiemu množstvu pixelov na jednotku sľubuje technológia MicroLED oveľa vyššie rozlíšenie ako akákoľvek iná obrazovka s rovnakou hodnotou uhlopriečky s odlišným typom diód.

Dave Das, Samsung The Wall

Dave Das (Senior Vice President of Consumer Electronics at Samsung Electronics America) práve predstavuje The Wall na veľtrhu CES 2018.

MicroLED má v porovnaní s ostatnými typmi panelov aj veľkú výhodu v použitom materiáli. Na rozdiel od OLED (organické LED) spoločnosť Samsung stavila na anorganickú látku – nitrid gallitý (GAN), ktorý má oveľa dlhšiu životnosť. Bonusom novej technológie je možnosť poskladať ľubovoľne veľký televízor spojením niekoľkých menších obrazoviek. Ocenia to najmä prevádzkovatelia multikín alebo fanúšikovia domáceho kina.

Hoci MicroLED prekoná konkurenčné technológie takmer vo všetkých ohľadoch, v praxi sa zatiaľ využíva len pri menších displejoch. S MicroLED sme sa tak mohli stretnúť u športtesterov či mobilných telefónov. Jeho rýchle rozšírenie do väčších zariadení, napríklad monitorov a televízorov totiž spomaľuje vysoká cena, veľká časová náročnosť výroby, ale aj konkurencia prichádzajúca na trh so stále novšími technológiami. Nutnosť udržať si svoje miesto medzi poprednými výrobcami (nielen) televízorov núti spoločnosť Samsung k investícii tiež do výroby klasických LED a QLED televízorov.

MicroLED vs OLED

MicroLED je vlastnosťami obrazu porovnávaný s konkurenčným typom OLED, ktorý vyrába spoločnosť LG. U oboch technológií má totiž každý pixel vlastný zdroj svetla, ktorý môže pokojne úplne vypnúť. Oproti klasickým LED televízorom tak OLED a MicroLED neposkytujú len tmavé odtiene sivej, ale naozajstnú čiernu farbu. Oba typy takisto spája vysoký kontrast, pretože jednotlivé pixely nie sú ovplyvňované žiarením okolitých diód.

U HDR kvality obsahu sú dôležitým faktorom práve možnosti nastavenia jasu. Pri porovnaní oboch typov diód žiari MicroLED až 30× viac než konkurenčné OLED a zároveň na rovnakej hladine jasu spotrebúva približne o 50 % menej energie (pri klasických LED televízoroch sa spotreba líši o takmer 90 %). Novo použitá technológia spoločnosti Samsung ponúka kontrast až 1 000 000 : 1. Je to dané predovšetkým použitím vyššie zmieneného nitridu gália, ktorý okrem iného predlžuje aj životnosť panelu.

Samsung The Wall

Samsung The Wall v celej svojej kráse.

Ako vyzerá budúcnosť?

Potenciál MicroLED je obrovský. Možno ide o budúcnosť displejov mobilných telefónov, pretože budeme môcť jednoduchšie a hlavne s nižšou spotrebou dosiahnuť 4K rozlíšenie. To je dnes výsadou len niekoľkých modelov a často sa 4K rozlíšenie používa len na prehrávanie videa, ale nie pre bežnú prácu. Nižšia spotreba príde vhod taktiež u nastupujúcej generácie 8K televízorov.

i Čo je 8K rozlíšenie? V našom článku zistíte, že ide o hudbu vzdialenej budúcnosti.

Hoci OLED obrazovky platia v súčasnosti za technológiu s najrýchlejšími odozvami (rádovo niekoľko mikrosekúnd), MicroLED by ich v budúcnosti mohli prekonať a znížiť hodnotu iba na pár nanosekúnd. Veľké uplatnenie by technológia, práve vďaka vysokému rozlíšeniu aj rýchlosti odozvy, mala vo virtuálnej realite.

Rýchlemu rozšíreniu MicroLED zatiaľ bráni výrobný proces, predovšetkým potreba vyššej citlivosti mikroskopického spájkovania diód do väčších celkov a s tým spojená finančná náročnosť. Predpokladá sa, že MicroLED TV budú zo začiatku 3 – 4× drahšie než súčasné OLED televízory. S tým je ale nutné u technologických noviniek počítať. Isté je, že cena sa postupom času zníži.

O technológii MicroLED, ktorá je zatiaľ v držbe spoločnosti Samsung, prejavil záujem aj Apple. Je teda možné, že sa čoskoro dočkáme významného pokroku vo výrobe LED obrazoviek. Prvé televízorory s týmto typom panelu by sa pravdepodobne mali objavovať v roku 2019.

Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií