Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

AlzaBoxy Q1 AlzaBoxy Q1

Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death (RECENZIA) – druhé DLC vsádza na stealth

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Wolfenstein 2: The New Colossus bola (a stále je) ohromná FPS, ktorú má na svedomí švédske štúdio MachineGames. Vyslúžila si od nás výborných 85 % a navyše sa dostala medzi naše najlepšie hry roku 2017. Hovoril som si, že pripravované DLC bude minimálne rovnako zábavné, pretože čo by sa mohlo pokaziť na ďalšej porcii nacistickej sekanej z tohto univerza? Bohužiaľ sa ukázalo, že prvá DLC The Adventures of Gunslinger Joe ponúklo veľa toho istého a navrch prihodilo obludne uponáhľaný a podivný koniec. Nerád to hovorím vopred, ale The Diaries of Agent Silent Death v tomto trende pokračuje. Viac v našej recenzii.

Obsah recenzie Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death

  1. Agentka Silent Death a jej nacistické trápenie
  2. Silent je jej druhé meno. A zrejme aj tretie
  3. Dlhý názov, krátke trvanie
  4. Posledný Silent Death nech zhasne a zavrie
  5. HW nároky na Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death PC
  6. Recenzia Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death: záverečné hodnotenie

Agentka Silent Death a jej nacistické trápenie

(10.02.18) Ani v tomto prídavku nehľadajte žiadnu divokú a vzrušujúce zápletku. Príbeh je tak jednoduchý, ako je to len možné. Agentka Silent Death (Jessica Valiant) a jej manžel sú obaja špiónmi, ktorí bojujú za slobodu a zvrhnutie nacistického režimu. V istom bode sa im však sudetskí Nemci dostanú na kobylku, čo skončí zatknutím manžela a nakoniec aj jeho nevyhnutnou popravou. Agentka Silent Death je potom nejakú dobu mimo službu, načo je vzápätí povolaná späť do akcie. Úloha? Zniesť zo sveta muža zodpovedného za smrť jej manžela.

Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; rýchla smrť

Mŕtvy nacista je dobrý nacista. Tu sa nikto milosti od tejto slečny nedočká. Agentka Silent Death je rýchla a smrtiaca.

Samotný charakter Silent Death nepatrí práve medzi tie najoriginálnejšie, aj keď musím povedať, že vykreslenie tejto postavy v The Diaries of Agent Silent Death je oproti iným herným ženským charakterom dosť atypické. Silent Death je tu vyobrazená ako skúsená bojová veteránka, ktorá bola povolaná späť do akcie po dlhej a slzavej dovolenke. Navyše onú „prestávku“ sprevádzal alkoholový opar kamkoľvek sa agentka vydala, ak mi rozumiete. V tomto prípade by ste očakávali skôr typicky cynického a bojom zoceleného chlapáka, ktorého len tak niečo nerozhodí, ale tu túto rolu zastupuje žena, čo je vlastne celkom príjemné osvieženie.

Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; silent, assassin Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; silent, kill

Obrázok 1: Okrem súpravy nožov a utlmenej pištole budete mať v arzenáli samozrejme aj ďalšie zbrane. Obrázok 2: Aj keď najlepšími priateľmi vám budú nenápadnosť a tieň.

i Pozrite sa na všetky články z hernej sekcie!

Silent je jej druhé meno. A zrejme aj tretie

Ako už samotný názov hry naznačuje, v The Diaries of Agent Silent Death sa budete hlavne prikrádať. A to veľa. Hneď zo začiatku vo svojom arzenáli nájdete rad vrhacích nožov a pištoľ s tlmičom na tiché usmrtenie na dlhšiu vzdialenosť. Väčšina miestností a naprieč všetky tri úrovne v DLC sú pretkané temnými kútmi a malými priestormi, do ktorých sa môžete vtlačiť a vyhnúť sa tak hliadkujúcim strážam. Bohužiaľ tu tiež leží môj najväčší problém s The Diaries of Agent Silent Death.

Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; Gameplay: robo, dog

Na túto vzdialenosť sa k robo-hafanovi radšej nepribližujte. Usmaží a roztopí vás skôr, než by ste povedali „gute nacht“!

Ak si môžem v hre vybrať, radšej všetko riešim ticho a plazivo, takže som si myslel, že sa tu budem cítiť ako doma, pretože toto DLC je práve o zakrádaní... lenže stealth je podľa mňa v The Diaries of Agent Silent Death tým vôbec najslabším článkom. Blíženie tu nie je tak prepracované, ako napríklad v Dishonored alebo Assassins Creed. Úrovne sú príliš statické a nemenné, takže nemôžete napríklad zatvárať dvere, aby ste sa vyhli pozornosti. V hre nenájdete žiadny ukazovateľ toho, kam sa nepriateľ práve pozerá a nemôžete dokonca ani popadnúť mŕtveho sudetského Nemca a odtiahnuť ho do tieňov. Je síce fajn, že si Silent Death osvojila „schopnosť“ spomaliť čas, kedykoľvek je objavená, ale zasvätiť celé DLC iba stealth režimu mi príde ako chyba, pretože zakrádanie a všetko s ním spojené vo Wolfensteine skrátka nedosahuje takých kvalít ako v hre, ktorá je týmto prvkom žánrovo definovaná (tj. stealth akcie typu už spomínaného Dishonored).

Samozrejme sa môžete pokúsiť hru prebehnúť s burácajúcimi zbraňami, pretože vám DLC nijako neprikazuje sa za každú cenu prikrádať, ale zostať v tieni je stále tá najlepšia možnosť, ako sa vysporiadať s nepriateľmi. A keď už hovorím o hraní bez využitia stealth systému – v jednom z posledných levelov je takmer nemožné zostať neodhalený, ale je to možno len tým, že nad niektorými vecami príliš rozmýšľam a zbytočne si ich pre seba sťažuje. Agentka Silent Death môže mať iba 40 bodov zbroje namiesto typických 100, čo vás ešte viac núti k tomu, aby ste zostali ukrytí, pretože následné prestrelky potom končia pomerne rýchlo, a to vašou smrťou.

Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; broadcasting, alarm Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; hliadkujúci, stráž Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; priestranstvo

Obrázok 1: To červené koliesko „Broadcasting Alarm“ sa radšej snažte príliš nevyhľadávať. Obrázok 2: Väčšinu podobných situácií vyrieši pár rýchlych a presných zásahov. Obrázok 3: The Diaries of Agent Silent Death je postavený na kvalitnom základe Wolfensteina 2, takže prostredie pôsobí stále výborne.

Dlhý názov, krátke trvanie

Podobne ako The Adventures of Gunslinger Joe ani The Diaries of Agent Silent Death neprekvapilo svoju „dĺžkou“. Dával som si schválne záležať na tom, aby som našiel všetko, čo možno nájsť, ale ani tak som nedokázal herný čas natiahnuť na viac ako štyri hodiny. Na pokračovanie ma prevažne motivovali rôzne dokumenty, ktoré viac rozvíjali príbeh Wolfensteina 2, ale ani tie nie sú ktovieako pôsobivé, takže ak niektoré náhodou miniete, o veľa sa nepripravíte.

Bohužiaľ sa ukazuje, že úspešná základná hra nemusí hneď predznamenávať tiež kvalitné DLC. Ako The Adventures of Gunslinger Joe, tak aj The Diaries of Agent Silent Death trpia krátkou hernou dobou a nedotiahnutými hernými mechanikami, kedy máte na výber len z jedného bojového štýlu. Za cenu okolo 25 eur (season pass) dostanete dohromady okolo 9 až 12 hodín v závislosti od vášho herného štýlu, čo je na FPS solídne, ale rozkúskovane to tak nepôsobí.

Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; Gameplay: Tv, screen Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; Gameplay: German, or, else

Obrázok 1: Nacisti tu vládnu svetu, ale nedokážu zastaviť jednookú alkoholičku? To by vlastne súhlasilo. Obrázok 2: Mám taký pocit, že TV show „German or Else“ sa niekedy v budúcnosti dočká zaujímavej paródie, ktorá bude založená na spomínanej šou.

Posledný Silent Death nech zhasne a zavrie

Keď už spomínam The Adventures of Gunslinger Joe – v recenzii som sa sťažoval na neuspokojivý finálny súboj s bossom, kedy stačilo stlačiť jedno tlačidlo v quick-time eventu a bolo vymaľované. The Diaries of Agent Silent Death si v tomto prípade polepšilo. Teda aspoň pri súboji, pretože samotný koniec hry je snáď ešte vlažnejší ako ten v prvom DLC. Okrem toho je naozaj zvláštne, že mi v pamäti utkvel skôr súboj s druhým bossom, hollywoodskym producentom než s tým záverečným, pri ktorom by sa mali takpovediac vytiahnuť všetky karty na stôl. Producentovi posmešky na vašu osobu skrz interkom boli obzvlášť vypečené a ja som sa nemohol dočkať chvíle, kedy ho budem môcť vypitvať a zavrieť mu konečne ústa.

Wolfenstein 2: The Adventures of Gunslinger Joe; komiks, tichá, vrahyňa

Je škoda, že bolo zatiaľ každé DLC stavané okolo jedinej z troch zručností, ktoré ste mohli využívať v základnom Wolfenstein 2: The New Colossus. Dohromady tvorili kvalitný celok, lenže ako rozkúskovaný obsah jednoducho nefungujú.

Takto to vyzerá všetko negatívne a môžete nadobudnúť dojem, že The Diaries of Agent Silent Death pôsobí ako jedno obrovské sklamanie, ale to neznamená, že by som sa počas hrania nudil. DLC je postavené na kvalitnej základni Wolfenstein 2: The New Colossus, čo znamená, že prestrelky, pohyb, grafika a zvukové spracovanie sú stále na úrovni, ktorú by sme od tejto značky očakával. Takže ak pôsobím prehnane kriticky, potom je to preto, že viem, ako dobrá základná hra je a ako výborné by DLC mohlo byť. The Diaries of Agent Silent Death jednoducho neponúka nič, kvôli čomu by ste do neho museli za každú cenu investovať. Tak snáď teda dopadne tretí pokus, ktorý vychádza v marci tohto roka, o niečo lepšie.

The Diaries of Agent Silent Death sme recenzovali na PC. DLC je dostupné aj na PS4 a Xbox One.

Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death; Adolf

Masového vraha so štetinami pod nosom stretnete aj tu. Síce nebudete mať tú „česť“ sa s ním porozprávať zoči ako v základnej hre, ale vyhladiť značnú časť jeho nacistickej sily vám bude dostatočným zadosťučinením.

i Mohlo by vás zaujímať

HW nároky na Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death PC

Minimálne HW požiadavkyOdporúčané HW požiadavky
Operačný systémWindows 7 64-bitWindows 10 64-bit
ProcesorIntel Core i7-3770/AMD FX-8350Intel Core i7-4770/AMD FX-9370
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 770/Radeon R9 290NVIDIA GeForce GTX 1060/Radeon RX 470
DirectXDirectX 11.0DirectX 11.0
Operačná pamäť8 GB RAM16 GB RAM
HDD55 GB55 GB

Recenzia Wolfenstein 2: The Diaries of Agent Silent Death: záverečné hodnotenie

Hodnotenie 60 % Alza.sk
Hlavné parametre: Hrateľnosť
70 %
Audiovizuálne spracovanie
75 %
Znovu hrateľnosť
55 %
Wolfenstein 2: The Adventures of Gunslinger Joe; recenzia

Klady

  • Stále rovnako výborná hrateľnosť ako pri Wolfensteine 2
  • Obstojné nahovorenie hlavnej hrdinky (Claudia Black)
  • Hollywoodsky „boss“

Zápory

  • Stealth systém je nedomyslený
  • Koniec hry je sklamaním
  • Krátka herná doba
  • Zamerať DLC na stealth, ktorý tu máme k dispozícii, nie je najšťastnejšia voľba.
Jiří Fait

Jiří Fait

Volám sa Jiří Fait a dalo by sa povedať, že videohry sú motorom môjho života už od doby, čo sa mi po prvýkrát dostala pod ruku guľôčková myš. Takže som vlastne taký herný „boomer“ a som na to patrične hrdý. Okrem športu, ktorý pod EA a 2K prišli o dušu, nepohrdnem takmer žiadnym žánrom, pokiaľ ma príbeh danej hry udrží pred monitorom. Na poli hernej žurnalistky zo seba stále oklepávam neskúsenú zelenú trávu, ale o to väčšia zábava je krôčik po krôčiku sa posúvať vpred.

5,0
Wolfenstein II: Season Pass – Xbox Digital
Herný doplnok /DLC–Xbox One S/Xbox One X, elektronická licencia, kľúč pre Xbox Live, žáner: akčný a strieľačky, na uplatnenie je vyžadovaná základná hra
24,90 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MXESD0449
Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií