Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel (RECENZIA) – elfská dýka dobre reže

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Prvé príbehové DLC úspešného akčného RPG Middle-Earth: Shadow of War prichádza na PC, PS4 a Xbox One. Hlavný hrdina Talion tu ustupuje do pozadia a v žiari reflektorov sa objavuje elfka Eltariel. Stojí za to venovať platenému prídavku Blade of Galadriel od vývojárov z Monolith Productions pozornosť, alebo sa bez neho bez problémov zaobídete? Dozviete sa v našej recenzii.

Obsah recenzie Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel

  1. Ako sa podaril príbeh Blade of Galadriel?
  2. Čo nové prináša Blade of Galadriel?
  3. Audiovizuálna stránka Blade of Galadriel
  4. Zábavný výlet do Stredozeme, alebo nie?
  5. Recenzia Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel: záverečné hodnotenie
  6. HW nároky pre Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel PC

Ako sa podaril príbeh Blade of Galadriel?

(11.02.17) Príbeh je prepojený s pôvodnou hrou a vlastne priamo nadväzuje na Talionovu dejovú líniu. Nerád by som vám omylom niečo prezradil, preto story Blade of Galadriel načrtnem len vo veľmi ľahkých obrysoch. Vžijete sa do úlohy Eltariel – nájomnej vrahyne v službách elfskej kráľovnej Galadriel, ktorá vás poverí elimináciou niekoľkých Nazgûlov – verných služobníkov Temného pána Saurona. Eltariel sa teda chopí svojich smrtiacich dýk a vyráža do akcie.

Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Wallpaper: Eltariel, Celebrimbor

Talion v tomto DLC ustupuje do pozadia a prenecháva úlohu hlavnej hrdinke – elfke Eltariel.

Čo si budeme hovoriť, už príbeh v pôvodnom Shadow of War nebol nijako oslnivý, Blade of Galadriel v tomto trende žiaľ pokračuje. S Tolkienovou predlohou naďalej pracuje veľmi voľne, pričom ale postráda eleganciu a premyslenosť tohto diela. Ak ale nie ste skalný fanúšik Pána prsteňov a každá nezrovnalosť v časovej osi vám nespôsobuje srdcovú zástavu, Blade of Galadriel vás po dejovej stránke pravdepodobne nijako zásadne neurazí.

Celé DLC si drží celkom slušné tempo, aj keď na môj vkus odsýpa možno až príliš rýchlo. Nie je problém dostať sa na koniec príbehovej línie iba za 3 hodiny, čo je jednoznačne najväčšou slabinou tohto rozšírenia. Môžete sa síce pustiť do plnenia niekoľkých výziev a hľadať legendárne sety brnenia, celkovú hernú dobu ale týmito aktivitami nijako zázračne nenafúknete. Pravdepodobne by bolo bláznivé očakávať od príbehového DLC plnohodnotnú hernú dobu, akú má napríklad aktuálne Kingdom Come: Deliverance, ale aj napriek tomu by som si prial stráviť v Stredozemi viac času.

Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: bodyguard Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: dýka

Obrázok 1: V schopnosti oháňať sa dvoma dýkami Eltariel nemá konkurenciu. Obrázok 2: Brutálne zakončovacie útoky sú stále rovnako efektné.

Čo nové prináša Blade of Galadriel?

Ak sa sami seba pýtate, aké novinky skrýva Eltariel pod svojím plášťom, možno vás sklamem. Blade of Galadriel síce ponúka možnosť hrať za úplne novú postavu s inými schopnosťami, zároveň hru ale čiastočne okliešti. Preháňať sa v koži Eltariel pláňami Mordoru a masakrovať stovky škriatkov dvoma dýkami je bezpochyby zábavné, na rozdiel od Taliona však Eltariel neovláda schopnosť podrobiť si jednotlivých škriatkov – kapitánov. Manipulácia so škriatkami je predsa základným herným mechanizmom tejto série, dáva teda táto zmena zmysel? Nuž, veľmi nie.

Aj napriek nemožnosti ovládať svojich nepriateľov Eltariel počas svojho putovania získa pomerne dosť nových spojencov v podobe škriatkov, ktorí jej pomáhajú ako sa len dá. Pýtate sa, ako to tá prefíkaná elfka docielila? Nijako. Jednoducho sa k nej pridali, asi vďaka jej peknému úsmevu a charizme (ktorou, úprimne, veľmi obdarená nebola). Pôsobí to prinajmenšom zvláštne, akoby scenáristi zahnali samých seba do kúta novou postavou s inými schopnosťami a nevedeli, ako inak udržať podstatu hry.

Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: exekúcia Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: skilly Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: uzdravennie

Obrázok 1: Útoky zo zálohy sú desivo rýchle a smrtiace. Obrázok 2: Eltariel dostala do vienka 10 nových schopností založených na ovládaní Svetla. Obrázok 3: Blahodárne účinky Svetla vás v okamihu úplne uzdravia.

Eltariel disponuje vlastným stromom schopností, ktorý obsahuje 10 nových schopností, ktoré sú založené na používaní Svetla (Light). Z končekov svojich prstov tak môžete vyžarovať intenzívny lúč schopný na chvíľu oslepiť nepriateľov, môžete klásť pasce, vrhať svetelné dýky, prípadne seba samého blahodarnou žiarou uzdraviť. Unikátnych zručností má teda Eltariel v zásobe slušný počet a hrateľnosť Blade of Galadriel príjemne osviežujú.

Blade of Galadriel je síce úplne separátne rozšírenie (s vlastným systémom savov), napriek tomu za Eltariel možno prejsť aj kompletnú kampaň Shadow of War vďaka voliteľným skinom. Ide však o naozaj kozmetickú záležitosť, schopnosti a odomknuté zručnosti budú stále Talionove. Je pekné mať tú možnosť, zároveň to ale v niektorých questoch vedie k humorným situáciám, kedy sa na obrazovke stretnú 2 Eltariel naraz.

Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: obliehanie Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: Mordor

Obrázok 1: Ani v DLC Blade of Galadriel nás neminie obľúbené dobývanie pevností. Aj keď je tu tento prvok v oveľa menšej miere. Obrázok 2: Mordor je nehostinné miesto plné škriatkov a ďalších nepriateľských bytostí.

Audiovizuálna stránka Blade of Galadriel

Grafická a zvuková stránka hry v DLC Blade of Galadriel neprešla žiadnou viditeľnou zmenou. Stále ide o veľmi slušný nadpriemer, z ktorého síce nebudete skákať šťastím, veľa príležitostí na sťažovanie ale mať tiež nebudete. Zvuky a hudba sú vydarené, samotná Eltariel je nahovorená veľmi dobre, naozaj ale žiaria predovšetkým noví škriatkovia – kapitáni. Tí už pomerne klasicky svojou charizmou a často bizarnou povahou zatieňujú Taliona a Eltariel a mnohokrát si ich obľúbite viac ako spomínané hlavné postavy.

Zábavný výlet do Stredozeme, alebo nie?

Keď to zhrniem, Blade of Galadriel je ľahko nadpriemerné rozšírenie, ktoré prináša najväčšiu zmenu v podobe novej hlavnej hrdinky, zároveň sa v jej koži ale budete musieť rozlúčiť s Talionovými schopnosťami ovládať škriatkových kapitánov. Fanúšikovia Middle-Earth: Shadow of War príležitosť prezrieť si Mordor z trochu inej perspektívy určite uvítajú, pamätajte si však, že to bude výlet pomerne krátky. Táto recenzia bola napísaná pre PS4 verziu.

Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; Gameplay: škriatkovia – dvojčatá

Duo škriatkov – pyromanov patrí medzi najzábavnejšie nové postavy tohto DLC.

Recenzia Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel: záverečné hodnotenie

Hodnotenie 55 % Alza.sk
Hlavné parametre: Hrateľnosť
65 %
Audiovizuálne spracovanie
75 %
Znovu hrateľnosť
50 %
Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel; recenze

Klady

  • Eltariel a jej schopnosti
  • Noví škriatkovia – kapitáni

Zápory

  • Ovládanie škriatkov je preč
  • Neprináša žiadne väčšie novinky
  • Krátka herná doba
Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

Písaniu o videohrách, či už vo forme samostatných článkov alebo recenzií, sa venujem približne od roku 2017, kedy som svojimi textami začal prispievať na server Zing.cz, aby som neskôr napevno zakotvil v redakcii Alza Magazínu. Mojimi obľúbenými žánrami sú RPG a akčné adventúry z pohľadu tretej osoby, nepohrdnem ale aj nejakým tým zápasom o prežitie v battle royale tituloch. Všeobecne ale pri hrách razím heslo, že skvelá hrateľnosť je nadradená nabúchanej grafike.

i Pozrite sa na všetky články z hernej sekcie

HW nároky pre Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel PC

Minimálne HW požiadavkyOdporúčané HW požiadavky
Operačný systémWindows 7 SP1Windows 10 64-bit
ProcesorIntel Core i5-2300/AMD FX-4350Intel Core i7-3770/AMD FX-8350
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 660/AMD HD 7870NVIDIA GeForce GTX 970/AMD RX 480
DirectXDirectX 11.0DirectX 11.0
Operačná pamäť6 GB RAM12 GB RAM
HDD70 GB70 GB
i Mohlo by vás zaujímať

Middle-Earth: Shadow of War – Blade of Galadriel vychádza 6. 2. 2018 na PC, PS4 a Xbox One.

1,0
Middle-earth: Shadow of War Expansion Pass (PC) DIGITAL
Herný doplnok /DLC–elektronická licencia, kľúč pre Steam, žáner: akčný a RPG, na uplatnenie je vyžadovaná základná hra
40 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MVE002238
5,0
Middle-earth: Shadow of War (PC) DIGITAL
Hra na PC – elektronická licencia, kľúč pre Steam, žáner: akčný a RPG,
39,90 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MVE002029
4,5
Middle-earth: Shadow of War – Xbox One
Hra na konzolu – Xbox One S/Xbox One X, Xbox Series X, krabicová verzia, žáner: akčný, RPG a stratégia, – hra nadväzuje na originálny príbeh o Talionovi a Celebrimborovi, ktorí sa musia prebiť nepriateľskou líniou, aby vytvorili armádu, s ktorej pomocou sa postavia Temnému Lordovi, Sauronovi.
7,69 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MXO0175
4,7 22×
Middle-earth: Shadow of War – PS4
Hra na konzolu – PS4/PS4 Pro, PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, RPG a stratégia, pre online hranie vyžaduje predplatné PlayStation Plus, – nadväzuje na originálny príbeh o Talionovi a Celebrimborovi, ktorí sa musia prebiť nepriateľskou líniou, aby vytvorili armádu, pomocou ktorej sa postavia Temnému lordovi Sauronovi.
11,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: MSX0802
Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií