AD homeoffice PET

PES 2019 (RECENZIA) – Navzdory absencie licencií

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Každý fanúšik Pro Evolution Soccer 2019 iste sledoval naše časté aktualizácie, v ktorých sme sa postupne zaoberali všetkými dostupnými novinkami, ktoré boli zavŕšené dojmami z hrania dema. Dnes prichádza na rad finálny verdikt, ktorý musíme nad PES 2019 vyniesť, pretože 30. augusta 2019 pristála plná a dokončená verzia na diskoch našich počítačov, PS4 a Xbox One. V rámci redakcie sme sa pustili do súbojov na zelených trávnikoch na systéme PS4 Pro a nasledujúce riadky detailne zhrnú naše pocity. Podarí sa vydavateľovi Konami zredukovať odliv svojich priaznivcov po strate Ligy majstrov pomocou kvalitnej hry? Dozviete sa v našej recenzii.


• Žáner: Športové • Vývojár: Konami • Vydavateľ: Konami • Platformy a Dátum vydania: PC, PS4 a Xbox One (30. augusta 2018) • Homepage: www.konami.com/wepes/2019/eu/en/


Časti článku:

Obsah recenzie PES 2019 (PS4)

  1. Šprintéri si v PES 2019 sadnú na zadok
  2. Výkon na ihrisku je v PES 2019 ako na hojdačke
  3. Obrana v PES 2019 trpí
  4. Futbalová nirvána v PES 2019 s hviezdičkou
  5. Kde urobili súdruhovia z Japonska chybu?
  6. PES 2019 je nádejným vykročením
  7. Recenzia PES 2019: záverečné hodnotenie
  8. HW nároky pre PES 2019 PC

Šprintéri si v PES 2019 sadnú na zadok

• Recenzia: 7. 9. 2018 • Autor: Jakub Němec

Pre niektorých čitateľov začne táto recenzia možno trošku zhurta, ale o to výživnejšie. Nový futbal od Konami totiž nie je pre slečinky a každý vyľakaný nováčik zvyknutý zo série FIFA držať tlačidlo šprintu aj pri nástupe na ihrisko dostane poriadnu príučku. Pro Evolution Soccer 19, alebo tiež PES či familiárne nazývaný Pro Evo, totiž na trhu uspel v priamej konkurencii proti futbalu od EA predovšetkým vďaka svojej realistickosti. Čo to znamená pre sviatočných hráčov s chuťou zahrať si jeden zápas ako relax po práci? Utrpenie, nulu na počítadle vlastného skóre a nelichotivé číslo na druhej strane.

PES 2019; screenshot: rozohrávka

Niektoré vyvolené tímy umožnili PES 2019 exkluzívnu spoluprácu, Borussia Dortmund si to bohužiaľ pár mesiacov pred vydaním rozmyslela.

Japonská vízia preháňania sa po zelenom trávniku sa zameriava skôr na hardcore komunitu schopnú oceniť každý nový detail, ktorý sa v novom ročníku objaví. A musím priznať, že ich nie je málo. Pre mňa najvýraznejší nový prvok a zároveň najkladnejšie hodnotené prekvapenie PES 2019 tkvie v špecializovaných zručnostiach hráčov. Tvorcovia sledovali najväčšie hviezdy svetového futbalu, vyseparovali z ich hry tie najsignifikantnejšie znaky a zapracovali ich do svojej simulácie. Niektorí kopálisti sú tak takmer nadprirodzene rýchli (Mbappé), vedia vytvárať nečakané prihrávky (Messi), idú dravo za loptou (Costa) či dokážu motivovať svoj tím (Ramos).

V priebehu manažérskych módov dokonca môžete rozhodovať, či sa niektorý z vašich zverencov podobným trikom priučí na tréningu. Podľa ich dispozícií im to bude rôznu dobu trvať a zároveň sa môžu k zlepšeniu dopracovať častejším nasadzovaním do ostrých zápasov a skúšaním podobných trikov priamo na ihrisku. Na druhú stranu sa môže stať, že sa aj veľmi perspektívny hráč zasekne vo svojom vývoji, pretože nemá vašu dôveru. Namiesto toho pol zápasu presedí na lavičke a zakrpatie. Napriek tomu sa môžete spoľahnúť aj na frajerov, ktorí majú v obľube vstúpiť ako tajné tromfy až do druhého polčasu a rozhodnúť celý mač v jeho záverečnej fáze. Jednoducho počas sezóny musíte svoj tím spoznať do posledného detailu a využiť jeho prednosti, aby ste redukovali negatíva.

PES 2019; gameplay: päta PES 2019; gameplay: súboj PES 2019; gameplay: skill

Obrázok 1: Prvý dotyk je na spracovanie lopty v PES 2019 kľúčový. Obrázok 2: Správne načasovanie môže pomôcť vyhrať hlavičkový súboj aj proti silovo vyspelejšiemu futbalistovi. Obrázok 3: Vaši hráči sa v zápasovej a tréningovej záťaži učia novým zručnostiam.

Výkon na ihrisku je v PES 2019 ako na hojdačke

Ikony mužstva však samé zápas v PES 2019 nevyhrajú. Cesta k úspechu vedie cez spoločnú prácu celého mančaftu, ktorý môžete cez jednoduché pokyny spravovať aj počas zápasu. Celkovo máte päť úrovní predvádzanej hry – od defenzívny, cez neutrálne až po dvojicu útočných, ku ktorým sú priradené aj špeciálne inštrukcie. Lepšie bude všetko vysvetliť na príklade – útočné poňatie Barcelony tkvie v systéme krátkych prihrávok tiki-taka. Avšak pri maximálnom útoku sa na hrot vytiahne Piqué a oplatí sa hrať na nakopávané lopty. Trpí tak však obrana, ktorá je náchylnejšia na rýchle breaky súpera.

Podľa mňa sa Konami podarilo veľmi dobre vybalansovať poňatie najsledovanejších mužstiev súčasného futbalu. Pokiaľ nemáte záľubu v smrtiacich protiútokoch, zrejme nesiahnete po Liverpoolu, naopak ak milujete kombinačnú hru vo svižnom tempe, bude PSG vašou jasnou voľbou. Musím ale pripustiť, že so zmenšujúcou sa potenciálnou fanúšikovskou základňou klesá tiež pracovitosť tvorcov Pro Eva 2019. Najviac sa problém prejavuje u tímov na nižších priečkach nelicencovaných líg, po ktorých mimo danej krajiny ani pes neštekne.

PES 2019  E3 trailer

Už trailer z E3 predstavil väčšinu kľúčových noviniek pre PES 2019.

Čo sa však vývojárom podarilo veľmi dobre odladiť, je samotná hra priamo na zelenom pažiti. Na rozdiel od FIFA 19 sa celý prežitok PES 2019 točí okolo taktického rozostavenia, ktoré možno ľubovoľne upravovať v tímovom režime. Hráči reagujú na svoje umiestnenie v jednotlivých sektoroch ihriska a podľa toho predvádza svoje výkony (Cristiano Ronaldo ako stopér naozaj žiariť nebude). Počas zápasu tak bude záležať od rozpoloženia každého jedinca, jeho únavy a aktuálnej formy. Nervózny nováčik vo veľkom zápase nespracuje loptu, bude mu odskakovať a ponúkne tak príležitosť súperovi. Odstránenie okrúhleho nezmyslu potom bude pre oponenta jednoduché ako krádež cukrovinky bábätku.

Obrana v PES 2019 trpí

O výsledku každého zápasu nakoniec rozhodne rôznymi faktormi, ktoré sa v priebehu mača prejavia na ihrisku. Osobne mám pocit, že útočná fáza je spracovaná oveľa vernejšie a jej ovládnutie je jednoduchšie ako práca v obrane. Čo sa dá pochopiť vzhľadom na to, že ofenzívny štýl hry je divácky oveľa atraktívnejší. Pri defenzívnej činnosti sa skutočne o dosť viac zapotíte, pretože odzbrojenie súpera je v prvých stretnutiach očistec a ani po dvoch desiatkach hodín nemôžem povedať, že by som bol odborníkom. Oveľa častejšie využívam zdvojovanie protihráčov, kedy pomocou stlačenia jedného tlačidla ovládača vyštartujem v tandeme proti útočníkovi s loptou.

PES 2019; gameplay: na doraz PES 2019; gameplay: frustrácia PES 2019; gameplay: na čiare

Obrázok 1: Horúce chvíľky v obrane môžu končiť veľmi tvrdými stretmi, z ktorých však hráči vyjdú podivuhodne nezranení. Obrázok 2: Keď vašu obranu súper v PES 2019 kompletne rozoberie, k frustrácii nie je ďaleko. Obrázok 3: Zákroky na poslednú chvíľku nie sú výnimkou.

Napriek tomu sa často musím spoliehať na osamoteného muža v bránke. Gólmani sa síce občas vytasia s nejakou hrubicou, ale nič tak tragického ako výkon Kariusa vo finále Ligy majstrov. Naopak sa väčšinou predvádzajú v pozitívnom svetle a ich zákroky sú mnohokrát úžasne realistické. Na uveriteľnosti zážitku je totiž celý koncept PES 2019 založený, čo sa prejavuje predovšetkým v ofenzíve, kde si môžete doslova užívať zručnosti svojich útočníkov. Prešľapávačky, kľučky, vedenie lopty pri nohe či akrobatické zakončenia dokážu zdvihnúť zo stoličky. Riskantné operácie však musíte starostlivo načasovať, inak loptu nakopnutú z voľaja budú kustódi ešte dlho hľadať za bránami štadióna.

Dôraz na komplexné spracovanie však prináša v PES 2019 tiež rad prekážok. Predovšetkým splašené prihrávky v behu, ktoré končia ktovie kde. Chápem, že v maximálnej rýchlosti behu po prekonaní päťdesiatmetrovej dištancie sa zakopne aj Maradona, ale u nerušeného defenzívneho stredopoliara na stredovej bodke by som taký kolaps nečakal. Tento nešvár sa dá vyriešiť pomerne elegantne úpravou nastavenia a redukciou automatického zameriavania, takže môžete smerovať kolmice podľa svojho najlepšieho uváženia. Pokiaľ sa váš útočiaci paholok nerozbehne, tak je to rovnako jedno.

PES 2019; gameplay: strela PES 2019; gameplay: radosť PES 2019; gameplay: trestňák

Obrázok 1: Zákroky brankárov konečne vyzerajú ako z televízneho prenosu. Obrázok 2: Napriek tomu však nedokážu chytiť úplne všetko. Obrázok 3: Priame kopy sa v PES 2019 kopú veľmi pohodlne.

Futbalová nirvána v PES 2019 s hviezdičkou

Ako vidno, celkový pocit zo samotných zápasov je až na malé pripomienky veľmi dobrý. Konami sa však nepodarilo svoju kvalitnú prácu zabaliť do lákavého obalu, aby pritiahli ďalších potenciálnych fanúšikov. Ponuka režimov je veľmi strohá – pohár, liga alebo komplexné manažérske riadenie tímu vrátane prestupov, rokovania s majiteľmi klubu, skautov a ďalšie činnosti, do ktorých smrteľníci v hľadisku štadióna nevidia. Čo samo o sebe nevyzerá zle, ale chýba tomu show, akú vedia vytvoriť konkurenti z EA. O všetkom dianí ste informovaní formou strohých tabuliek, posúvate sa od zápasu k zápasu a nič moc vás neposunie z pokoja.

Na môj vkus sa v zápasoch zraňuje relatívne málo futbalistov, takže nemusíte riešiť ani problémy v kabíne. Vlastne celkovo je agresivita súpera na nižšej obtiažnosti v PES 2019 dosť slabá a počet trestných kopov na vašej strane je minimálny (aspoň pre konzervatívne hrajúcu umelú inteligenciu). V momente, keď som pohodlne viedol o tri góly a zbabelo si prihrával loptu v hĺbke svojej polovice, vyštartovali proti mne len traja súperi pri ich maximálne ofenzívnej snahe. To je trošku málo. Taktické varianty AI nevyužívajú ponúkaný potenciál, čo je trošku škoda. Naopak oveľa lepšie ide počítaču bránenie a dostupovanie vašich hráčov. Na vyššej obtiažnosti už vám AI ale riadne zavarí.

PES 2019; gameplay: Become a Legend PES 2019; gameplay: city PES 2019; gameplay: Anfield

Obrázok 1: Relatívne strohé tabuľky ponúkajú množstvo štatistík vo všetkých módoch PES 2019. Obrázok 2: U nelicencovaných tímov chýbajú oficiálne dresy a znak, zostavy sú inak aktuálne (na kompletnú výbavu licencií je nutné vyhľadať komunitný patch). Obrázok 3: Plne licencované kluby majú naopak od PES 2019 absolútne dokonalé spracovanie.

Zo slabej ponuky režimov vás tak môže vytrhnúť možnosť podstúpiť profesionálny život jedného hráča v režime Become a Legend (avšak bez príbehového pozadia ako v posledných dieloch FIFA) alebo online súperenie v rámci módu My Club. Vo svojej podstate pred sebou máte alternatívu FUT ligy, takže si nakupujete hráčov na hosťovanie a svoj tím sa snažíte priviesť na vrchol v rade zápasov proti reálnym hráčom či umelej inteligencii. Aj cez moje osobné antipatie kvôli obsiahnutým mikrotransakciám (aj keď nie sú nijak agresívne, možno v PES 2019 utopiť veľa peňazí) musím uznať, že ide o jednu z najlepších možností, ako v tohtoročnom Pro Evu tráviť čas.

Dlhodobosť My Club je jasným ťahákom pre rad priaznivcov japonskej futbalovej série. Tento rok sa podarilo podporiť jeho atraktivitu angažovaním niektorých doteraz chýbajúcich futbalových ikon, ktoré môžete do svojho mančaftu naverbovať. Jasnú dominanciu v zozname hviezd má David Beckham, ktorý sa v Legend Edíciu vyskytuje v mladšom i vyzretejšom variante. Našinca celkom iste zaujme prítomnosť českej superstar Pavla Nedvěda, ktorý v digitálnej úprave opráši kopačky, ktoré už doma zavesil na klinec. Ponúka sa otázka, či angažovanie kopačov dôb minulých vyváži stratu licencií v aktuálnom ročníku PES 2019.

PES 2019; gameplay: Beckham PES 2019; gameplay: Derossi PES 2019; gameplay: Bale

Obrázok 1: David Beckham patrí k najlepšie spracovaným futbalistom PES 2019. Obrázok 2: Ale ani na ďalšie hviezdy súčasnej futbale sa nezabudlo. Obrázok 3: Gareth Bale vo fiktívnom drese Real Madrid vyzerá prekvapene.

Kde urobili súdruhovia z Japonska chybu?

Teraz príde časť, v ktorej budem Konami trochu haniť, aj keď v niektorých bodoch obžaloby budú úplne bez viny. Zásadný úder pod rebrá PES 2019 priletel zo strany EA, keď vyfúkli Ligu majstrov, Európsku ligu a príslušné atraktívne zápasy. Fanúšikovia japonského futbalu si Pro Evo kúpia aj tak, ale už sa nemôžu pýšiť pred fifákmi, že majú niečo navyše. Exkluzívna ruská liga im tŕň z päty asi nevytrhne. Pritom sa marketingové oddelenie snažilo: podarilo sa mu zariadiť pre Európana lákavú francúzsku a taliansku súťaž (aj keď bez Juventusu). Zaujímavú skúsenosť môže poskytnúť súperenie v Portugalsku, Turecku alebo Švajčiarsku. Avšak mimo exkluzívnej spolupráce sa tímov z Anglicka, Španielska či Nemecka nedočkáte. Ale zato tu nájdeme Slaviu Praha.

PES 2019; screenshot: atmosféra

Atmosféra na ihrisku podľa oficiálnych obrázkov pulzuje energiou, v reály je situácia mierne odlišná.

Druhá výčitka smeruje k podaniu atmosféry točiacej sa okolo veľkých zápasov. Jasne, už len keď namiesto proti Manchestru United nastupujete proti „Man Red“ (aj keď hráčske hviezdy sú samé za seba – fanúšikovský patch už je k stiahnutiu), trochu to degraduje atmosféru, ale predsa len mi nástup na ihrisko aj prelety nad štadióny prídu mierne sterilné. Možno za to môžu komentátori, ktorí sa po chvíľke začnú dosť opakovať, pokus o spev hymny pri hre národných tímov s podivnou artikuláciou alebo menej atmosférické prestrihy do hľadiska. FIFA vie vyžmýkať väčšie emócie, hoci netuším, akým spôsobom to robí.

Konami sa pritom pochlapiť vie a opakované zábery s ich editáciou sú skvost, rovnako ako grafická stránka titulu, ako sami môžete posúdiť z priložených obrázkov. Opäť ale narazíme na skutočnosť, že najväčšej pozornosti sa dostalo iba vyvoleným, zatiaľ čo menej známi čutálisti majú podobné len niektoré črty a hráči horších tímov by sa asi v zrkadle naozaj nepoznali. Práve tieto kontrasty najviac zráža PES 2019 v celkovom hodnotení. Pripočítajte k tomu občasné bugy, podivné reakcie hráčov pri strate lopty a sporadické zrážanie spoluhráčov či ich pletenie pod nohy a dostávame sa na číslo, ktoré vidíte pod samotným textom.

PES 2019; gameplay: bug PES 2019; gameplay: nástup PES 2019; gameplay: Barcelona

Obrázok 1: Občasné bugy skôr pobavia a prekvapia, podobne ako vydesil svojich spoluhráčov brankár Celticu Glasgow. Obrázok 2: Budovanie atmosféry pomocou nástupu hráčov na ihrisko... Obrázok 3: ...a ich predstavenie by v PES 2019 chcelo ešte vyšperkovať.

PES 2019 je nádejným vykročením

K hraniu diela od Konami si jednoducho musíte nasadiť ružové okuliare. PES 2019 totiž ponúka v jadre veľmi kvalitnú simuláciu futbalu, ktorá nadchne predovšetkým fanúšikov graficky vycibreného obrazu a prepracovaných podujatí s dôrazom na taktiku, ktorým nevonia arkádovejší prístup FIFA orientovaný na čistú zábavu pre občasných hráčov. Podarené mechaniky však zráža nemastná ponuka herných režimov, slabšie budovanie atmosféry, občasné chyby a absencia silnejšieho licenčného zázemia. Napriek tomu sa nebojím PES 2019 odporučiť s tým, nech si vyskúšate voľne prístupné demo. Osobne budem dúfať, že sa všetky výhrady budú strácať s jednotlivými patchmi, popr. budúci rok dostaneme vypulírovaný dokonalý produkt. Je k nemu veľmi dobre našliapnuté.

Táto recenzia bola napísaná na PS4 verziu.

Recenzia PES 2019: záverečné hodnotenie

Hodnotenie 85 % Alza.sk
Hlavné parametre: Hrateľnosť
90 %
Audiovizuálne spracovanie
90 %
Znovu hrateľnosť
99 %
PES 2019; recenze

Klady

  • Realistickosť futbalovej simulácie
  • Pocit kontaktu s loptou
  • Fyzikálny model
  • Dôraz na spracovanie lopty
  • Unikátne zručnosti najväčších hviezd
  • Vplyv zvolenej tímovej taktiky v priebehu zápasu
  • Správa tímu počas plánovania taktiky
  • Nové, aj keď menej sledované ligy (Portugalsko, Dánsko, Belgicko, Škótsko, Rusko, Argentína, Švajčiarsko)
  • Futbalové legendy na čele s Davidom Beckhamom
  • Obtiažnosť prispôsobiteľná zručnostiam hráčov
  • Videoeditor
  • Grafická stránka

Zápory

  • V porovnaní s FIFA sterilnejšia atmosféra zápasu aj menu jednotlivých módov
  • Absencia najväčších licencií (možno riešiť komunitným patchom, ale komentár to nezachráni)
  • Sporadicky nelogické správanie AI
  • Občasné grafické bugy
  • Podoba menej slávnych futbalistov veľmi nezodpovedá
Jakub Němec

Jakub Němec

Hranie počítačových a doskových hier patrí k môjmu životnému štýlu už viac ako dvadsať rokov, pretože ma baví preskúmavať nápadité príbehy a svety, ktoré môžem sám ovplyvniť, prípadne sa rád zabavím v športových a pretekárskych tituloch. O svojich dojmoch z návštev týchto fantazijných miest neobmedzených možností píšem s rôzne dlhými prestávkami cez trinásť rokov, z toho posledné tri roky pre Alza Magazín.

PES 2019 – Dojmy z hrania (PS4)

  1. Prvé pohladenie od PES 2019
  2. Futbalové hody
  3. Trénerské okienko len naznačené
  4. PES 2019 vyniká grafikou
  5. V PES 2019 nie je všetko zlato, čo sa blyští
  6. HW nároky na hru PES 2019 PC

Prvé pohladenie od PES 2019

(21. 8. 2018) Moje prsty nedočkavo drvili ovládač, zatiaľ čo oči tlačili inštalačný prúžok asi štvorgigového súboru PES 2019. Pri prvom spustení sa nakonfigurovalo rozloženie ovládania a mohol som sa pustiť do výberu tímov. V deme máme k dispozícii tucet mužstiev, z ktorých je šesť európskych – Barcelona, Shalke 04, Liverpool, Monaco a milánsky Inter a AC. Ďalej sa stretneme s argentínskou a francúzskou reprezentáciou, ktoré dopĺňajú štyri tímy z amerických líg. So zvolenou jedenástkou sa budete preháňať po katalánskom alebo gelsenkirchenskom štadióne, či už v slnečnom popoludní, alebo za daždivej noci.

PES 2019 – Demo (trailer)

Demo trailer dokáže navnadiť na veľkolepú atmosféru svetového futbalu

Prišiel čas na prvý rýchly zápas. Odolal som vábeniu španielskeho veľkoklubu a siahol po finalistovi tohtoročnej Ligy majstrov (ktorá bude v PES 2019 po dlhšej dobe chýbať, ako už viete z našich noviniek). FC Liverpool mal zostavu aktualizovanú k máju tohto roka, takže svätyňu ešte stále strážil nešťastník Karius a v tíme môjho súpera z Barcelony ešte pobehoval Andres Iniesta. Nástup oboch tímov priniesol do mojej izby televíznu atmosféru, ktorá ma naladila na tuhý boj proti jednému z najlepších klubov planéty.

Hvizd rozhodcu a ide sa na vec! Vďaka jednoduchému ovládaniu prednastavenej taktiky som zvýšil agresivitu pressingu a posunul svoje rady viac dopredu. Aspoň to bol môj plán proti barcelonskému prihrávkovému šialenstvu známemu pod menom tiky taka. Kombinácia napádania a rýchlych protiútokov slávila úspech, pretože s rýchlikom menom Salah utečiete akejkoľvek obrane ako vták uličník kojotovi. Po strelenom góle som opäť prenastavil rad do viac obranného módu a útočné akcie nechal na trojicu ofenzívnych hráčov. Barcelona bola v koncoch, dominanciu na ihrisku potvrdil druhý gól a šlo sa do kabín.

PES 2019; gameplay: parádičky PES 2019; gameplay: prvý dotyk PES 2019; gameplay: šibenica

Obrázok 1: Akrobatické zakončenia vyzerajú v PES 2019 úchvatne. Obrázok 2: Tvorcovia z Konami zdokonalili spracovanie lopty a prihrávky z prvého dotyku. Obrázok 3: Na zásah presne do rohu nemajú šancu dosiahnuť ani najväčšie brankárske superhviezdy.

Futbalové hody

Musím priznať, že som si digitálny futbal od Konami užíval od prvého zápasu a všetkým môžem dostupné demo odporučiť, aby sami spoznali, ako sa japonské poňatie futbalu posunulo. Zápasy síce majú iba päť minút (už sa teším na dlhšie boje v plnej verzii), takže vyskúšate niekoľko útočných akcií a pomaly končíte, ale napriek tomu vo vás zanechajú pozitívny dojem. Mám pocit, že sa oproti posledným dielom priebeh zápasu mierne zrýchlil. Ešte síce nejde o arkádovo ladenú FIFU, ale rozvážne zápasy v PES 2019 veľmi nenájdete (aj keď tempo zápasu možné prispôsobiť podľa vlastných preferencií).

Herný prejav futbalistov však rýchlosťou netrpí, skôr naopak. Dynamický pohyb na trávniku, svižné parádičky, krytie lopty a osobné súboje sa podarilo tvorcom vyšperkovať, takže je radosť skúšať nové finesy. Napríklad kľučky s pokopnutím lopty do protismeru obrancu sú síce celkom ťažké na naučenie, ale po ich ovládnutí sa budete po ihrisku preháňať ako boh. Síce ma občas frustrovalo smerovanie prihrávok, ale s rastúcim počtom zápasov v PES 2019 sa všetko postupne vylaďovalo. Všetko vyvrcholilo nádhernou akciou zakončenou tridsaťmetrovým centrom a nožnicami k žrdi.

PES 2019; gameplay: štadión PES 2019; gameplay: zázemie PES 2019; gameplay: atmosféra

Obrázok 1: Licencované futbalové svätostánky sú v PES 2019 spracované s najvyšším citom pre detail. Obrázok 2: Napätie pred zápasom by sa dalo krájať. Obrázok 3: Tým skôr, že futbalových hrdinovu očakávajú tisícky fanúšikov.

Trénerské okienko len naznačené

Je jasné, že sa v deme neobjavia všetky mechaniky plánované na plnú verziu. Napriek tomu si môžete vyskúšať prednastavené taktické varianty, ktoré spúšťate počas zápasu pomocou rýchlych volieb. Podľa môjho názoru nie sú len do počtu a naozaj ovplyvňujú priebeh zápasu. Pri dôraze na útočenie hráčov inak nabiehajú a ponúkajú sa do výhodných pozícií, zatiaľ čo pri obrannej stratégii sa sústreďujú na vykrývanie voľných priestorov. Umelá inteligencia síce občas pochybí (napríklad keď do vás narazí vlastný spoluhráč a zbaví vás lopty), ale jej futbalové myslenie ma skôr milo prekvapilo, hlavne pri preberaní pozícií v defenzíve.

V PES 2019 naďalej zostáva trénerská mechanika, počas ktorej môžete ručne poupravovať rozloženie hráčov na ihrisku. Bez problémov si tak môžete vymyslieť rozostavenie 3-1-2-1-2-1 a vyskúšať, či bude fungovať. Pozor však na umiestnenie futbalistu na pozíciu, ku ktorej nemá dispozície, pretože sa tam rozhodne nebude cítiť pohodlne a jeho štatistiky rapídne klesnú. Postavenie futbalistov má významný vplyv aj v prípade štandardných situácií, v ktorých môžete kombinovať rôzne signály vedúce k oklamaniu súperovej obrany. Taktický aspekt teda udržal svoju vysokú latku rovnako ako v minulých dieloch, takže sa na plnú verziu vychádzajúcu 30. augusta s pokojom začnite tešiť.

PES 2019; gameplay: Mbappé PES 2019; gameplay: Salah PES 2019; gameplay: Messi

Obrázok 1: Medzi najväčšie hviezdy dema PES 2019 patrí Kilian Mbappé... Obrázok 2: ...Mohamed Salah... Obrázok 3: ...a samozrejme Lionel Messi hneď v dvojakej úlohe (Barcelona a Argentína).

PES 2019 vyniká grafikou

Čo však fanúšikov Pro Evo zaujme na prvý pohľad, je vylepšená grafika. Už vlani stála vizuálna stránka za viac ako jeden odsek v recenzii a tento rok sa dostávame ešte ďalej. Je na mieste pripomenúť, že tímy vyskytujúce sa v deme majú s Konami hlbšiu spoluprácu, takže môžu vyzerať lepšie. Napriek tomu budem dúfať, že v PES 2019 budú vyzerať podobne dobre aj ostatné celky. Spoliehal by som sa predovšetkým na licencované ligy, ktorých stále pribúda (medzi poslednými prírastkami sa objavila škótska a turecká najvyššia súťaž), ale nepodceňoval by som ani vyšperkovanie anglickej či španielskej ligy, aj keď budú obdarené neexistujúcimi menami hráčov a tímov.

Grafické orgie v PES 2019 nezostávajú len pri oku lahodiacich opakovaných záberoch, s ktorými sa budete môcť pohrať v editore rovnako ako v minulých ročníkoch, ale aj počas samotných zápasov. Pomocou vylepšenej fyziky hráčov a nových pohybov, ktoré im tvorcovia dali do vienka, sa ponúkajú nové riešenia zapeklitých situácií. Predovšetkým prihrávky z prvej a strely bez prípravy vyzerajú veľmi dobre aj v priebehu hrania. Samozrejme v prípade menej skúsených hráčov môžu dopadnúť katastrofálne, takže to s ich užívaním nesmiete preháňať.

PES 2019; gameplay: volej PES 2019; gameplay: zákrok PES 2019; gameplay: zakončenie

Obrázok 1: Zakončenie z voleja dokáže prekvapiť celú obranu. Obrázok 2: Brankári v PES 2019 sa naučili nové typy zákrokov. Obrázok 3: Ale ani tí im nepomôžu v súbojoch tvárou v tvár proti najlepším strelcom planéty.

V PES 2019 nie je všetko zlato, čo sa blyští

Hoci dostupné demo predstavilo PES 2019 v celkom pozitívnom svetle, ukázali sa aj niektoré nešváry. Snáď sa ich ale do vypustenia plnej verzie podarí odstrániť. Brankári zrejme prešli od minulého ročníka intenzívnym tréningom, skratovité zákroky sa však rovnako občas objavia. Do očí priamo bije túžba fanaticky zakročiť pri odrazenej lopte smerujúcej na roh. Robinzonáda na malom vápne síce vrátila loptu späť do ihriska, ale brankár nechal odkrytú celú bránu, kam súper guľatý nezmysel spoľahlivo upratal. Vo valnej väčšine prípadov sa ale strážcovia svätyne dokážu predviesť v slušnej forme.

Niektoré nedostatky sa prejavili tiež v grafickom rozhraní. Síce ide o pomerne drobné pehy na kráse, ale celkom kazia celkový dojem. Za všetky prípady vyberiem napríklad futbalistu čakajúceho na hlavičku, ktorý sa vo spevnenom postoji kĺže po ihrisku ako na ľade. Ako najdesivejší zážitok z celého dema by som hodnotil národné hviezdy hrdo spievajúc hymnu. Pohyb pier sa naozaj nepodarilo spracovať, takže nech sú chlapci snáď radšej potichu. Aj napriek menším menovaným nedostatkom počas svojho hrania sa však na koniec augusta teším a som zvedavý, či plná verzia PES 2019 nesklame moje očakávania.

PES 2019; gameplay: detail grafiky

Grafické spracovanie je po väčšinu času úchvatné. Detaily trávnikov vo spomalených záberoch berú dych.

Tieto dojmy z hrania boli napísané pre PS4 verziu.

PES 2019 – Novinky

  1. (29. 7. 2018) V PES 2019 sa objavia nielen európske, ale aj juhoamerické ligy
  2. (23. 7. 2018) AS Monaco v Pro Evolution Soccer 2019
  3. (15. 6. 2018) Snúbi PES 2019 realistickosť s grafikou?
  4. (15. 5. 2018) Reálnejšie a krajší futbal?
  5. HW nároky pre PES 2019 PC

V PES 2019 sa objavia nielen európske, ale aj juhoamerické ligy

(Update 29. 7. 2018) Zúfalé preteky o exkluzívne licencie k najlepším futbalovým súťažiam sveta Konami iste prehráva, ale nemôžeme povedať, že by zbabelo zahadzovali flintu do žita. V PES 2019 nájdeme rad plne spracovaných líg, ktoré bolo marketingové oddelenie schopné nazmluvniť. Medzi najnovšími prírastkami sa objavuje ruská Premier liga. Vzhľadom k exponenciálnemu nárastu popularity futbalu po majstrovstvách sveta v najväčšom európskom štáte sa nemôžeme kroku japonského vydavateľa diviť, pretože Rusko otvára potenciálne veľký trh s novými hráčmi. Navyše sa ruské tímy pravidelne zúčastňujú európskych pohárov, kde vedia potrápiť aj veľkých favoritov, takže kvalita miestnej súťaže nie je úplne zlá.

Ruská súťaž, na ktorú má Konami výhradné právo, sa tak priradila k šiestim potvrdeným ligám z Argentíny, Dánska, Portugalska, Švajčiarska, Škótska a Belgicka. Samozrejme nejde ani o jednu z asociácií veľkej päťky (Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko), ale z týchto krajín si poistil aktuálny diel niektoré slávne tímy, ako sme už spomínali v minulej novinke. Navyše môžeme očakávať, že sa Konami opäť pustí do plného spracovania hráčov všetkých tímov najsledovanejších súťaží, ktoré sa neskôr vďaka práci komunity upravia neoficiálnym patchom. Čo už, PES 2019 absenciou koncesií trpí, ale podarenú hrateľnosť to nepoznamená.

PES 2019; screenshot: licencované ligy

Licencované ligy v Pro Evolution Soccer 2019.



AS Monaco v Pro Evolution Soccer 2019

(Update 23. 7. 2018) Najnovší trailer japonského vydavateľa Konami určite poteší všetkých priaznivcov francúzskej ligy, presnejšie AS Monaca. Pre francúzsky veľkoklub z kniežacieho Monaca to samozrejme znamená prepožičanie oficiálneho stvárnenia dresov, štadiónu a detailného spracovania hráčov. Jeden z najbohatších tímov Ligue 1 sa postaví po bok španielskej Barcelone a Atleticu Madrid, talianskej dvojici Inter a AC Miláno a anglickému Arsenalu s Liverpoolom. PES 2019 tiež nutne potrebovalo nájsť nového partnera po odstúpení nemeckej Borussie Dortmund, ktorá bola nahradená vo svete menej známym družstvom FC Schalke 04, ktoré vo svojej súťaži skončilo hneď za Bayernom na druhom mieste.

Dúfajme, že sa Konami podarí na zelenom trávniku získať na svoju stranu ešte ďalšie európske, respektíve svetové veľkokluby, aby sa v rámci licencií aspoň mohli priblížiť futbalu FIFA 19 od EA. V ostatných ohľadoch totiž PES 2019 dlhodobo najúspešnejšiu sériu Electronic Arts statočne doháňa, pokiaľ ju už v niektorých atribútoch dokonca neprekonal. Však na vlastnej koži čoskoro spoznáme, ako sa PES 2019 hrá, pretože si japonský vydavateľ pripravil pre všetkých zvedavcov prekvapenie na záverečnom turnaji PES ligy v Barcelone (koná sa 21. 7. 2018).

Už 8. augusta si totiž budete môcť vyskúšať v deme lokálny aj multiplayerový rýchly zápas sami aj v kooperácii. Samotný súboj o fanúšikov digitálneho futbalu však začne vydaním Pro Evolution Soccer 2019 na konci prázdnin 30. augusta na PC, PS4 a Xbox One, zatiaľ čo FIFA 19 vyjde o mesiac neskôr.



Snúbi PES 2019 reálnosť s grafikou?

(Update 15. 6. 2018) Prvé zábery k populárnej sérii Pro Evolution Soccer 2019 (Pre Evo, alebo PES) ukázali, že japonskí tvorcovia z Konami začínajú šliapať na päty vývojárom FIFA 19. PES 2019 bude samozrejme vsádzať na svoju hráčsku základňu, ktorá si cení viac reálnejšie poňatie najobľúbenejšej hry sveta na čele s podarenou fyzikou lopty. Podľa prvých videí zostáva neposednosť okrúhleho nezmyslu na svojom mieste, takže šprintovanie a kľučkovanie v blízkosti súpera bude často znamenať prechod z útoku do obrany. Vývojári myslia na také detaily ako prevzatie lopty v pokoji, kedy vám podľa schopností futbalistov ostane viac-menej pri nohe, a prevzatie v rýchlosti, kedy môže lopta odskočiť o niekoľko decimetrov ďalej, čím dáva príležitosť súperovi na jej odobratie.

V E3 traileri nám autori PES 2019 predstavili novinky v podobe rôznych druhov streľby, možnosti tvoriť kľučky na základe prvého dvojdotyku s loptou alebo kontroly hráčov pri každom pohybe s loptou. V jedenástke nových skillov sa tiež objavuje aktívna obrana pri prerušovaní nahrávok, načo útočiaci tím môže reagovať prihrávkami bez pohľadu futbalistu v danom smere (v tom bol svojho času extratrieda Ronaldinho). Tvorcovia PES 2019 sa tento rok tiež zamerali na kopanie penált. Nájdete tak neomylných exekútorov pokutových kopov, ktorí svoje sily zrovnajú so špecialistami na ich chytanie v bráne. Nové zručnosti sa podarilo veľmi pekne rozhýbať, ale nemôžeme ich posúdiť, kým si ich neskúsime na vlastnom ovládači.

Cez predstavenie implementovaných skillov nemôžeme hovoriť o obmedzení reálnosti série. Fanúšikovia série od Konami už si skrátka zvykli na skôr pomalší a taktickejšie ladené boje miesto arkádovejšie poňatej Fify. Každý hráčov krok tak musí mať svoje opodstatnenie, ktoré v priebehu zápasu vedie k príslušnej reakcii. Zatiaľ nie sme schopní posúdiť umelú inteligenciu dávajúcu človeku sediacemu pred obrazovkou dostatočnú motiváciu hrať. Podľa gameplayov si však myslíme, že spoluhráči sa ponúkali celkom obstojne a nabiehanie pri útočných akciách sa celkom blíži realite. Sme tiež veľmi zvedaví na rôzne efekty počasia, od ktorých si vývojári sľubujú nutnosť prispôsobiť herný štýl aktuálnym poveternostným podmienkam. Nuž, už o dva mesiace uvidíme sami, ako sa všetko bude ovládať v skutočnosti.

Rozhodne sa autorom PES 2019 nedá uprieť snaha, aby dohnali FIFU tiež po grafickej stránke, čo sa im celkom darí. Jedno z uvoľnených videí sa priamo zameralo na detailné spracovanie hráčov priamo na ihrisku. Fanúšikovia série si tak môžu v editore opakovaných záberov pozrieť pôsobivé spracovanie tvárí najväčších súčasných hviezd, ale nezabudlo sa ani na legendy zelených trávnikov. Ponúka sa otázka, či dôraz na presné spracovanie hráčov nebude len v prípade licencovaných líg a národných tímov, ale to sa dozvieme až s uvoľnením plnej verzie hry v auguste.

PES 2019 sa vracia do boja o licencie

Najväčším postrachom pre japonské Konami je strata exkluzívnej licencie na Ligu majstrov a Európsku ligu, o ktorej sme sa obšírnejšie rozepisovali v minulej novinke. Na absenciu najslávnejších klubových súťaží sveta zareagovalo oddelenie starajúci sa o atraktivitu titulu po svojom. Získali výhradné práva na ruskú Premier ligu a ďalšie menej atraktívne súťaže. Môžeme sa len domnievať, či Konami týmto krokom iniciuje svoje pôsobenie skôr smerom do Ázie, kde sa futbal stáva čím ďalej populárnejším športom.

Druhým krokom je angažovanie tímu superhviezd v dôchodku, ktorým velí David Beckham, ale myslelo sa aj na Maradonu, Roberta Carlosa či Pavla Nedvěda, čo poteší české publikum obzvlášť. PES 2019 by mohla pomôcť aj spolupráca s veľkoklubmi, medzi ktorými je aj Liverpool, ale to je len slabá náplasť za stratu Champions League. Už 30. augusta sa teda na PC, Xbox One a PS4 dozvieme, či bude absencia licencií nahradená o to lepšie hrateľnosťou.

PES 2019; screenshot: Coutinho

Tvárou tohto ročníka PES 2019 bude barcelonský hráč Coutinho.



Reálnejší a krajší futbal?

(15. 5. 2018) Trailery o oznámení nového titulu sú ako vždy plné sľubov. Musím však pokorne priznať, že v prípade športových hier sa ich poslednou dobou väčšia časť naozaj plní. Tvorcovia z Konami si tento rok pre priaznivcov virtuálneho kopania pripravili novú grafiku, ktorá by mala potešiť oko v 4K HDR rozlíšení. Je pravda, že v tomto ohľade museli pritlačiť japonskí vydavatelia na pílu, pretože Frostbite engine FIFY dokáže vykúzliť verné futbalové prostredie. Ak sa podarí preniesť vizuál z ukážky na nový PES 2019, tak sa naozaj máme na čo tešiť. Skutočnosti sa blížiace modely hráčov, práca s počasím a veľmi pekne vyzerajúci trávnik. Čo viac si priať od simulácie futbalu?

Licencia! Sériu Pro Evolution Soccer trápi odjakživa uzurpovanie kompletného povolenia organizácie FIFA ich priamym konkurentom a Konami tak musia zháňať po kúskoch povolenie na spracovanie rôznych líg celého sveta. Tento rok sa pridajú ďalšie krajiny, zatiaľ však nevieme ktoré. Na druhú stranu sa objavuje nový problém – PES 2019 už nedisponuje exkluzivitou na populárnej Champions League, pretože licencia od UEFY platila do minulého roka. Uvidíme, ako sa s touto nepríjemnosťou popasujú, zatiaľ kontrujú predsezónnym turnajom klubov (ICC). Kvôli absencii značiek sa možno tvorcovia viac zameriavajú na propagáciu individuality samotných hráčov a predovšetkým módu My Club, čo nie je nič menšie než alternatíva fifovskej FUT ligy.

Uvidíme, ako sa PES 2019 popasuje so svojou konkurenciou. Kampaň začali skôr (FIFA sa venuje propagácii neplateného módu pre svetový šampionát) a na jej zviditeľnenie ulovila brazílskeho kúzelníka Coutinha, ktorý sa stane tvárou štandardnej edície. Kovaní priaznivci, ktorí sa neboja siahnuť hlbšie do peňaženky, sa však môžu tešiť na špeciálnu edíciu s prítomnosťou presláveného Davida Beckhama či legendárnej edície, v ktorej sa blysne aj Pavel Nedvěd. Skórovať na svojich obrazovkách môžete od 28. augusta 2018, kedy je stanovené oficiálne vydanie pre PC, Xbox One a PS4.

PES 2019; Wallpaper: Liverpool, nástup na ihriskoPES 2019; Wallpaper: štadión v DortmundePES 2019; Wallpaper: streľba

Obrázok 1: Liverpool je jedným z prvých oficiálnych partnerov PES 2019. Obrázok 2: Audiovizuálne spracovanie by malo plniť vysoké nároky hráčov pred HD obrazovkami. Obrázok 3: Atmosféra na ihrisku aj v hľadisku má byť plná života.

i Pozrite sa na všetky články z hernej sekcie!

HW nároky na hru PES 2019 PC

Minimálne HW požiadavkyOdporúčané HW požiadavky
Operačný systémWindows 7 64-bitWindows 10 64-bit
ProcesorIntel Core i5-3470 3.2GHz/AMD FX-4350Intel Core i7-3770 4-Core 3.4GHz/AMD FX-8350
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 670/Radeon HD 7870NVIDIA GeForce GTX 760/Radeon R9 270X
DirectXDirectX 11.0DirectX 11.0
Operačná pamäť8 GB8 GB
HDD30 GB30 GB

S akým herným PC na PES 2019?

Chcete si uľahčiť výber? Nižšie pre vás máme tipy na vhodné herné počítače podľa náročnosti.

Alza GameBox Lite GTX1050

Minimálne požiadavky:

Alza GameBox Lite GTX1050

Alza GameBox Lite GTX1060+

Odporúčané požiadavky:

Alza GameBox Lite GTX1060+

Alza GameBox GTX1080Ti

Pre náročných:

Alza GameBox GTX1080Ti

i Mohlo by vás zaujímať

PES 2019 vyšlo 30. augusta 2018 na PC, PS4 a Xbox One. Ďalšie detaily o sériu pre vás samozrejme budeme sledovať.

Vytlačiť
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií