AD elektro AD elektro

Dell Inspiron 15z Touch (RECENZIA) – Konzervatívny kancelársky notebook

Zobraziť katalóg
Dell Inspiron 15z Touch (RECENZIA) – Konzervatívny kancelársky notebook

Recenzia

Aktualizované

Americká spoločnosť Dell, Inc., sídliaca v Round Rocku v Texase, je jedným z najväčších výrobcov výpočtovej techniky na svete. Medzi jej produkty patria okrem osobných počítačov tiež servery, monitory, tlačiarne, tablety a ďalšie IT príslušenstvo. Predmetom našej tretej recenzie 15" konvertibilných notebookov je ich konzervatívne ladený Dell Inspiron 15z Touch.

Dell Inspiron 15z Touch

Dell Inspiron 15z Touch (RECENZIA) – OBSAH

  1. Predstavenie Dell Inspiron 15z Touch
  2. Konštrukcia, materiály a dizajn Dell Inspiron 15z Touch
  3. Konektory a možnosti pripojenia Dell Inspiron 15z Touch
  4. Obrazovka a ovládanie notebooku Dell Inspiron 15z Touch
  5. Komponenty Dell Inspiron 15z Touch a ich údržba
  6. Testujeme výkon notebooku Dell Inspiron 15z Touch
  7. Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Výkon CPU
  8. Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Celkový výkon systému
  9. Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Výkon pevných diskov
  10. Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Výkon GPU
  11. Dell Inspiron 15z Touch v herných testoch
  12. Zvukový výstup notebooku Dell Inspiron 15z Touch
  13. Teploty a hluk Dell Inspiron 15z Touch
  14. Testujeme výdrž batérie Dell Inspiron 15z Touch
  15. Záver recenzie – ako hodnotíme Dell Inspiron 15z Touch?

Predstavenie Dell Inspiron 15z Touch

Notebook Dell Inspiron 15z Touch je určený pre študentský a kancelársky segment, kde je kladený dôraz na nízku hmotnosť, štíhly profil, dizajn a odolnosť zariadení pri prenášaní, ale rovnako tak je treba zachovať dostatočný výkon, dobre čitateľný displej, početné možnosti pripojenia a podobne. Vďaka absencii dedikovaného grafického čipu je tak oproti konkurencii zameraný skôr na prácu s webom a dokumentami, kde sa nevyžaduje 3D akcelerácia.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z TouchDell Inspiron 15z Touch
Dell Inspiron 15z Touch – obsah balenia

Testovaný Dell Inspiron 15z Touch je osadený procesorom Intel Core i7-8550U, 16 GB DDR4 RAM s frekvenciou 2 400 MHz, 512 GB SATA III SSD, podsvietenou klávesnicou, reproduktormi Waves MaxxAudio Pro a Full HD IPS obrazovkou TrueLife.

ModelDell Inspiron 15z Touch
Číslo produktuTN-5579-N2-711S
ProcesorIntel Core i7-8550U
RAM16 GB DDR4 2 400 MHz
Grafický adaptérIntel UHD Graphics 620, integrovaný v CPU
SSD512GB SATA III 6 Gb/s
HDD
DisplejMultidotykový 15,6" Full HD LED IPS TrueLife
Batéria42 Wh, 3 500 mAh, 3-článková
KlávesnicaPodsvietená, bez numerického bloku
Hmotnosť2 090 g
Rozmery381,9 × 253,1 × 20,2 mm
Cenaod 809,90 €
*Cena k 25. 6. 2018

Dell Inspiron 15z Touch je balený v jednoduchej kartónovej krabici typickej pre Dell produkty, bez marketingových informácií či obrázkov. Vnútri krabice nájdeme samotný notebook zabalený do ochranného syntetického vrecka, ukotvený v kartónových vaničkách na oboch koncoch. Priložený nabíjací adaptér má výkon 45 W, pre Dell ho dodáva výrobca Chicony. Môžeme pochváliť jeho naozaj malé rozmery a hmotnosť. Ani pri každodennom cestovaní iste nebude prekážať.

Konštrukcie, materiály a dizajn Dell Inspiron 15z Touch

Telo aj vrchný kryt notebooku Dell Inspiron 15z Touch sú vyrobené z plastu strieborno-sivej farby s pekným metalickým lakom, ktorým sú vo svetlejšom odtieni upravené aj pánty. Výhodou takéhoto povrchu je optická odolnosť voči nečistotám, mastnote či odtlačkom prstov. Všetky hrany sú zaoblené takmer doguľata. Celkové dielenské spracovanie je bezchybné, všetky diely lícujú rovnomerne. Telo zariadenia je napriek celoplastovej konštrukcii veľmi pevné. Nič sa nekrúti a neprehýba ani pri vyššom tlaku.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Dielenskému spracovaniu notebooku Dell Inspiron 15z Touch naozaj nie je čo vytknúť.

Rovnakú pevnosť a kvalitu vykazuje aj vrchný kryt Dell Inspiron 15z Touch, tu však už môžeme pozorovať miernu vôľu v krútení. Obrazovka má gumový okraj, ktorý spolu s ňou z krytu vystupuje o cca 1 mm a slúži ako kontaktná plocha medzi opierkou rúk a vrchným krytom. Samotný kryt je približne o 3 mm širší v každom smere, pôsobí tak ako ochranná zóna displeja pri nárazoch či páde. V zatvorenej aj na 360° otvorenej polohe drží pri tele zariadenia magneticky a vďaka tuhosti pántov ho nemožno otvoriť jednou rukou. Pánty majú rovnomerný chod, bez akejkoľvek vôle. Ich tuhosť je značná, na rozdiel od konkurencie nedochádza k samovoľnému otváraniu ani pri väčších uhloch. Krytky pántov sú ako jediné celokovové.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Prieduchy, reproduktory a kĺb Dell Inspiron 15z Touch

Na spodnej strane Dell Inspiron 15z Touch sú umiestnené dva gumové pásiky ako oporné body. Po stranách v prednej časti nájdeme mriežky reproduktorov. Zadnú časť krytu dotvárajú otvory chladenia, taktiež s mriežkou aj dierkovaným prachovým filtrom. Ľavá časť slúži na nasávanie vzduchu, zatiaľ čo horúci vzduch uniká von pravou. Kryt je rovnako, ako zvyšok tela, plastový a k zariadeniu je ukotvený pomocou desiatich skrutiek typu M2.5×6 PH1.

Konektory a možnosti pripojenia Dell Inspiron 15z Touch

Konektorová výbava Dell Inspiron 15z Touch je vo svojej triede mierne chudobnejšia vzhľadom na absenciu moderného rozhrania USB-C. Na ľavej strane je umiestnený (zľava) konektor pre adaptér, ďalej štandardný HDMI 1.4a výstup na pripojenie monitora či projektora, dva konektory typu USB-A 3.1 Gen 1, ľavý s funkciou PowerShare (dobíjanie pripojených zariadení) a 3,5 mm audio jack pre slúchadlá či headset.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Konektory Dell Inspiron 15z Touch na ľavej strane

Na prednej strane Dell Inspiron 15z Touch sa v úrovni touchpadu nachádza stavová LED, ktorá indikuje zapnutie zariadenia, dobíjanie či kritickú hodnotu batérie. Pravá strana zariadenia je opatrená otvorom na zámok typu Noble Lock, konektorom USB A 2.0, čítačkou pamäťových kariet (výrobcom je Realtek), tlačidlom ovládania hlasitosti a tlačidlom zapínania/vypínania zariadenia.

Je nutné podotknúť, že čítačka kariet pracuje spolu s vedľajším konektorom na zastaranom USB 2.0 rozhraní. Jej rýchlosti sú preto značne obmedzené, a potenciál moderných UHS-II nemá schopnosť využívať. Týmto nedostatkom trpí aj konkurenčný Acer Spin 5 z rovnakej triedy.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Konektory Dell Inspiron 15z Touch na pravej strane

Bezdrôtovú komunikáciu obstaráva M.2 WiFi a BT modul Qualcomm QCA61x4A. Pracuje v 2,4 a 5G Hz pásme, anténa je v konfigurácii 2×2. Podporuje AC štandard a integrovaný Bluetooth 4.1. Ide o jeden z najrozšírenejších WLAN adaptérov v dnes dostupných zariadeniach.

Obrazovka a ovládanie notebooku Dell Inspiron 15z Touch

Podobne ako ostatné zariadenia tejto triedy, aj Dell Inspiron 15z Touch je vybavený 15,6" LED IPS displejom s FHD 1 920 × 1 080 rozlíšením a multidotykovým digitizérom. Značenie panela je Dell 0079, technicky je to AU Optronics B156HAN01.0. Výrobca udáva u tohto panelu jas 300 cd/m2, pozorovací uhol 85° zo všetkých smerov a kontrastný pomer 800 : 1. Reálne je jas mierne slabší ako v prípade Acer Spin 5, kde je výrobcom uvádzaná rovnaká hodnota.

Dell Inspiron 15z Touch
Displej notebooku Dell Inspiron 15z v našej recenzii príliš nezažiaril, na bežnú prácu však postačí.

Podsvietenie Dell Inspiron 15z Touch je rovnomerné, avšak najmä na ľavej strane možno pri čiernej pozorovať výrazný bleeding, teda presvitanie. Podanie farieb je priemerné, najmä červená je nevýrazná a bez sýtosti. Pravdou je, že v danej cenovej hladine by Dell mohol použiť kvalitnejšiu obrazovku. Na grafické práce či úpravu fotografií stačiť rozhodne nebude, ale pri bežnej práci, multimédiách či webu to radový používateľ nezaznamená. Dotyková obrazovka je z výroby kalibrovaná presne, reaguje bezchybne a presne aj pri používaní niekoľkých prstov.

Dell Inspiron 15z Touch
Obrazovka Dell Inspiron 15z Touch ponúkne pozorovacie uhly 85° zo všetkých smerov.

Dell Inspiron 15z Touch má centrálne umiestnený touchpad s veľkosťou 105 × 80 mm. Tlačidlá sú graficky oddelené sivou čiarou v spodnej časti. Reakčná plocha kliknutia je presne od kraja po čiaru, pravý klik však zaberá len do výšky 20 mm od spodnej hrany dotykovej plochy. Zvyšok reaguje ako ľavý klik. Klikanie je zvukovo aj tlakovo nerovnomerné, najmä v hornej tretine vyžaduje stlačenie veľkú dávku sily. Povrch je mierne drsnejší než zvyšok notebooku, pri dotyku aj pohybe však pôsobí príjemne. Dodávateľom elektronickej časti touchpadu je IEI/Alps.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Touchpad notebooku Dell Inspiron 15z Touch sa podaril – reakcie aj odozva sú bezchybné

Na rozdiel od klikania, reakcie touchpadu, pohyb po ňom aj odozva sú bezchybné. Aj pri zložitejších gestách či operáciách, ako je posúvanie a približovanie, si zachováva presnosť. Ak teda používateľ strpí trochu nemotornejšie hardvérové klikanie a používa skôr soft click, teda údery prstom bez fyzického kliknutia, nebude problém ani pri každodennom používaní zariadenia bez myši. Povrchová úprava Dell Inspiron 15z Touch navyše dáva predpoklad pre dlhodobú stálosť, to však reálne ukáže až čas.

Notebook Dell Inspiron 15z Touch napodiv ako jediný z konkurencie používa centrálne umiestnenú klávesnicu bez numerického bloku. To ocenia skôr programátori či používatelia pracujúci hlavne s textom. Na tabuľky a pravidelné zadávanie čísel vhodná nebude. Hĺbka stlačenia klávesov je ± 1,0 mm. Chod je plynulý a pravidelný, klávesy sú pevné a nekrútia sa. Značenie klávesnice je výrazné a dobre čitateľné aj bez podsvietenia. Písanie je aj pri väčších blokoch textu rýchle a bez preklepov, pri správnom prstoklade tak nie je problém dosahovať vysoký počet úderov.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Dell Inspiron 15z Touch – touchpad a klávesnica s regulovateľným podsvietením

Klávesnica Dell Inspiron 15z Touch disponuje vypínateľným podsvietením studenej bielej farby, s dvojstupňovou reguláciou jasu. Podsvietenie je dokonale rovnomerné, nerušivé aj pri práci v úplnej tme. Trvanie podsvietenia je pri nečinnosti pomerne dlhé – k vypnutiu dochádza po 60 sekundách bez možnosti regulácie časového intervalu.

Komponenty Dell Inspiron 15z Touch a ich údržba

Spodný kryt Dell Inspiron 15z Touch zaberá prakticky celú dolnú časť. Ako už bolo spomenuté vyššie, drží na desiatich skrutkách M2.5×6 PH1, pričom štyri z nich slúžia v zadnej časti ako uchytenie pántov. Po ich odstránení získame prístup ku všetkým komponentom. Základná doska je tradične montovaná odspodu na opierke dlaní. Hneď po otvorení zaujmú masívne pánty a mierne nevyužitý priestor. Nad batériou vidíme prípravu pre slot M.2, ktorým však naše zariadenie nedisponuje.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Dell Inspiron 15z Touch – pohľad na komponenty

Keďže jediným zdrojom tepla v Dell Inspiron 15z Touch je procesor, ktorý je navyše sám o sebe špecifikovaný ako ULV (nízkonapäťový model), je tak chladiaci systém osekaný do najmenších možných rozmerov (a teda aj výrobných nákladov). Tvorí ho jediná medená heatpipe tvare L, na jednej strane zakončená kontaktnou plochou pre procesor. Na opačnej strane sa nachádza rovnako minimalistický výmenník tepla. Vzhľadom na rozmery je jeho účinnosť sporná, to však preveríme v ďalšej kapitole.

Vzduch je von cez výmenník tlačený štandardným radiálnym ventilátorom. Má 4-pinový konektor, je teda riadený PWM signálom, čo je dnes štandard, pracuje pri 5 V a odbere 0,5 A. Výrobcom ventilátora je v prípade testovaného kusu spoločnosť Foxconn, v závislosti od kusu zakúpeného Dell Inspiron 15z je však možné naraziť aj na alternatívu od Delta Electronics.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Na chladenie používa Dell Inspiron 15z Touch klasický ventilátor.

Nad batériou Dell Inspiron 15z sa spolu s RAM nachádza procesor Intel Core i7-8550U. Ide o štvorjadrový CPU generácie Kaby Lake R so 14 nm výrobným procesom, pracovnou frekvenciou 1,8 GHz a schopnosťou automatického pretaktovania Intel Turbo Boost až na 4 GHz. Disponuje 8 MB Cache, funkciou HyperThreading a jeho súčasťou je grafické jadro Intel UHD Graphics 620. Je schopný adresovať až 32 GB RAM, jeho TDP je 15 W, pričom výrobca notebooku povolil v krátkych výkonových špičkách maximum 45 W.

Náš recenzovaný Dell Inspiron 15z je vybavený 16 GB pamäťou typu DDR4 v konfigurácii 1×16 GB. Požívateľ teda príde o výhody dvojkanálového zapojenia, naopak ale získa priestor pre upgrade v budúcnosti, pretože vedľajší slot zostáva voľný. Konkrétny 16 GB modul je od výrobcu SK Hynix a pracuje na frekvencii 2 400 MHz. Dell sa rozhodol zachovať tradíciu DIMM slotov miesto stále rozšírenejšej integrácie RAM na základovú dosku, za čo môžeme dať jednoznačne palec hore. Uľahčuje to budúci upgrade či prípadný servis.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
U notebooku Dell Inspiron 15z Touch chválime možnosť používateľsky vymeniť pamäte RAM a SSD.

Na opačnej strane je umiestnené úložisko zariadenia, konkrétne 2,5" SATA III SSD disk. V prípade testovaného Dell Inspiron 15z je to 512 GB disk SK Hynix SC311, modelové značenie HFS512G32TNF-N2A0A. Ide o bežné SSD strednej triedy využívajúce TLC NAND, ktoré výrobca značí ako 3D-V3. V zariadení tejto ceny a formátu sme však očakávali M.2 PCI Express jednotku, ako je to v prípade konkurencie. Nie je jasné, prečo sa Dell rozhodol použiť SATA formát, pretože na doske je príprava pre M.2 konektor.

Priamo pod touchpadom Dell Inspiron 15z je umiestnená batéria. Výrobca udáva jej kapacitu 42 Wh. Dell značí batériu kódom WDX0R. Skladá sa z troch článkov typu Li-Ion, ktorých dodávateľom je Samsung. Reálna nameraná kapacita batérie však u nášho kusu bola 37,335 Wh, čo zodpovedá približne 11 % opotrebenia. Je teda možné, že ide o skladovú zásobu. Takisto je vhodné poznamenať, že pri racionálnejšom návrhu vnútornej časti by bolo pokojne možné usadiť v tele aj o článok väčšiu batériu, priestor na to v zariadení je, ako môžete vidieť aj na fotkách.

Dell Inspiron 15z Touch Dell Inspiron 15z Touch
Dell Inspiron 15z Touch – batéria a kódové označenie

Zaujímavosťou je kódové označenie modelu – „Starlord15“. Fanúšikovia Strážcov Galaxie si tak zrejme prídu na svoje. Nie je známe, prečo sa Dell rozhodol použiť práve taký kód, podobné značenie vidím prvýkrát.

Testujeme výkon notebooku Dell Inspiron 15z Touch

Mozgom Dell Inspiron 15z je najnovší ULV procesor Intel Core i7-8550U generácie Kaby Lake R so štyrmi jadrami/ôsmimi vláknami schopnými pracovať podľa potreby na frekvencii až 4 GHz a grafickým jadrom Intel UHD Graphics 620 a 8 MB Cache, to celé pri zachovaní TDP 15 W.

Dell Inspiron 15z Touch
Špecifikácie jednotlivých komponentov Dell Inspiron 15z Touch

Keďže sa v notebooku nenachádza dedikovaný grafický čip, ktorý by potreboval chladenie, môže to dávať predpoklad na zlepšený procesorový výkon či predĺžené trvanie turbo frekvencie oproti konkurencii, ktorá používa grafické čipy NVIDIA. Rovnako tak sa dá očakávať tichšiu prevádzku, dlhšiu životnosť batérie a príjemnejšie teploty. Tak vyzerá teoretický pohľad na vec. Poďme sa však spolu pozrieť, ako je na tom prax, a teda ako náš testovaný Dell Inspiron 15z Touch obstál v silnej konkurencii zo strany Aceru a HP.

Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Výkon CPU

Test Dell Inspiron 15z Touch: benchmark Cinebench R15

Výkon procesora Dell Inspiron 15z testujeme najprv benchmarkom Cinebench R15, ktorý reprezentuje rýchlosť CPU pri renderingu. Testujeme výkon jedného vlákna aj celkový výkon.

Dell Inspiron 15z Touch v Cinebench R15 – singlethread Dell Inspiron 15z Touch v Cinebench R15 – multithread
Test Dell Inspiron 15z Touch v Cinebench R15 -– jednovláknový a celkový test

Test Dell Inspiron 15z Touch: benchmark wPrime 2.10 1024

Výpočtový výkon procesora Dell Inspiron 15z ďalej hodnotíme softvérom wPrime, ktorý nechá CPU počítať zložité matematické výpočty.

Dell Inspiron 15z Touch – wPrime
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Benchmark wPrime

Test Dell Inspiron 15z Touch: SuperPi Mod 1.5 XS 32M

Posledným testom procesoru Dell Inspiron 15z je SuperPi, ktorý prostredníctvom Gauss-Legendre algoritmu počíta Ludolfovo číslo na zadaný počet miest.

Dell Inspiron 15z Touch – SuperPi Mod 1.5 XS 32M
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Benchmark SuperPi

Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Celkový výkon systému

Test Dell Inspiron 15z Touch: PCMark

Celkový výkon systému pre všetky aspekty bežného používania hodnotíme benchmarkom PCMark vo verzii 8 a 10. Výsledné skóre je vhodné porovnať s iným systémom pre predstavu o výkonovom rozdiele. V PCMark 10 rozlišujeme skóre na celkové a jednotlivé, v PC Mark 8 hodnotíme benchmark Home Accelerated.

Dell Inspiron 15z Touch – PCMark 8 Dell Inspiron 15z Touch – PCMark 10 Dell Inspiron 15z Touch – PCMark 10 Dell Inspiron 15z Touch – PCMark 10 Dell Inspiron 15z Touch – PCMark 10
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch – PCMark

Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Výkon pevných diskov

Na určenie rýchlosti a odozvy pevných diskov používame softvér Anvil's Storage Utilities a Crystal Disk Mark. Otestuje sa tak výkon disku pri náhodných aj sekvenčných operáciách, prístupová doba a stabilita rýchlosti.

Dell Inspiron 15z Touch
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch – Benchmark výkon SSD

Na rozdiel od konkurenčného HP Envy 15 a Acer Spin 5 v rovnakej triede aj cenovej hladine, ktoré používajú kombináciu SSD a HDD v konfigurácii M.2 PCI Express NVME + SATA III AHCI, je recenzovaný Dell Inspiron 15z vybavený len jedným pevným diskom. Ten je štandardnej veľkosti 2,5" s rozhraním SATA III, s kapacitou 512 GB (reálna využiteľná kapacita 476,81 GB). Ako sme spomenuli pri rozbore komponentov, použitý kus je SK Hynix SC311. Osadený je 3D V3 TLC NAND bunkami v kombinácii s osemkanálovým pamäťovým radičom vlastnej výroby. Výrobca mu udáva maximálnu rýchlosť 540/530 MB/s pre čítanie a zápis, ktorým sa v našich testoch priblížil. Použitý typ buniek a radičov naznačuje, že disk patrí do nižšej strednej triedy toho, čo je možné na trhu nájsť. Vďaka typu použitých NAND pamätí nie je vhodný na kontinuálny zápis väčších súborov (plnú rýchlosť zápisu je disk schopný udržať približne tri minúty, potom dochádza k výraznému spomaleniu), pri bežnej práci s dokumentmi, multimédiami či webom sa však tento handicap neprejaví.

Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: Výkon GPU

Test Dell Inspiron 15z Touch: Unigine Valley

Čistý výkon grafického adaptéra sme za účelom porovnania merali v benchmarku Unigine Valley 1080p s high nastavením. Ide o starší test zameraný na rozhraní DX11.

Dell Inspiron 15z Touch – Unigine Valley
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch – Benchmark Unigine Valley

Test Dell Inspiron 15z Touch: Unigine Superposition

Pokračujeme moderným benchmarkom Unigine Superposition, rovnako v 1080p High nastavenia.

Dell Inspiron 15z Touch – Unigine Superposition
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch – Benchmark Unigine Superposition

Test Dell Inspiron 15z Touch: 3DMark 11

Ďalším benchmarkom je stálica v podobe 3DMark 11. Testujeme nastavenie Performance, hodnotíme čistý výkon GPU.

Dell Inspiron 15z Touch – Unigine Superposition
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch – Benchmark 3DMark 11

Test Dell Inspiron 15z Touch: 3DMark

Z aktuálneho 3DMark sme testovali benchmarky Cloud Gate, Sky Diver, Fire Strike a Time Spy na porovnanie výkonu od DX10 až po DX12. Nastavenie je štandardné, hodnotíme čistý výkon GPU.

Dell Inspiron 15z Touch – 3DMark Cloud Gate Dell Inspiron 15z Touch – 3DMark Sky Diver Dell Inspiron 15z Touch – 3DMark Fire Strike Dell Inspiron 15z Touch – 3DMark Time Spy
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch - Benchmark 3DMark

Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: výkon v herných testoch

Oproti konkurencii Dell Inspiron 15z nedisponuje dedikovaným grafickým čipom. O grafickú akceleráciu sa teda stará výhradne integrované grafické jadro Intel UHD 620, ktoré je súčasťou procesora. O hranie moderných a náročných hier tak nemôže byť reč, aj keď mnoho starších titulov (2007 a starších) či menej náročné indie hry bude schopné spustiť na hrateľnej úrovni.

Test Dell Inspiron 15z Touch: World of Tanks 1.0

Testujeme náhodný výber 4 za sebou idúcich máp, výsledkom je minimálna, maximálna a priemerná hodnota snímok za sekundu počas testu. Rozlíšenie je natívne 1080p, bez AA, kvalita zobrazenia Vysoká.

Dell Inspiron 15z Touch – World of Tanks 1.0
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: výkon notebooku v hre World of Tanks

Test Dell Inspiron 15z Touch: League of Legends

Testujeme mapu Summoner's Rift ako Battle Training. Rozlíšenie je natívne 1080p, AA, kvalita Very High.

Dell Inspiron 15z Touch – League of Legends
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: výkon notebooku v hre League of Legends

Test Dell Inspiron 15z Touch: Counter-Strike: GO

Testovacia scéna prebiehala na mape Dust II, rozlíšenie 1080p, 2× MSAA, nastavenie detailov je stredné.

Dell Inspiron 15z Touch – Counter-Strike: GO
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: výkon notebooku v hre CS: GO

Test Dell Inspiron 15z Touch: DOOM

Testovacou scénou bolo prvé hniezdo démonov v úvodnej mape po začatí kampane. Rozlíšenie je natívne 1080p, bez AA, nastavenie detailov je medium.

Dell Inspiron 15z Touch – DOOM
Recenzia Dell Inspiron 15z Touch: výkon notebooku v hre DOOM

Zvukový výstup notebooku Dell Inspiron 15z Touch

Reproduktory zariadenia sa nachádzajú na bočných stranách opierky rúk, bližšie k používateľovi, a ako môžeme vidieť na fotke vnútrajšku notebooku, majú pomerne veľké ozvučnice. Sú však nasmerované nadol, čo pri používaní zariadenia na mäkkom povrchu, ako je posteľ a pod., môže znamenať výrazné stlmenie hlasitosti.

Tak ako väčšina Dell notebookov od roku 2014 vyššie, aj náš recenzovaný Inspiron je vybavený zvukovou technológiou Waves MaxxAudio Pro. Tá má za účel skvalitnenie zvukového prednesu aj nahrávania a zlepšenie používateľského komfortu. Jej ovládací panel, do ktorého možno pristupovať cez ikonu v oznamovacej oblasti, tak poskytuje kontrolu nad všetkými zvukovými nastaveniami. Samotný panel má štyri samostatné karty.

Dell Inspiron 15z Touch
Dell Inspiron 15z Touch ľ zvukové nastavenie pomocou nástroja Waves MaxxAudio Pro

Prvá karta sa týka prehrávania. Nájdeme na nej okrem ovládania hlasitosti tiež 10-pásmový grafický ekvalizér s možnosťou výberu či ukladania predvolieb. Po aktivácii ľavého horného tiahla získame kontrolu nad dodatočným ovládaním zvuku. Treba podotknúť, že s vypnutým vylepšením zvuku, ako sa toto tiahlo nazýva, je zvuk Dell Inspiron 15z umelo skreslený, hrá ticho a duto. Jednotlivé vylepšenia sú: MaxxBass na zlepšenie basov, Podrobnosti na zvýraznenie detailov, Šírka, ktorej efektom je niečo podobné ozvene či jaskyni a Polnoc, pri ktorej je zvukový výstup na maximálnej hlasitosti približne o polovicu slabší.

Nižšie nájdeme redukciu hluku a oživenie výškových tónov. Tiež je tu možné voliť výstupné zvukové zariadenie. Na karte Rozmery možno zapnúť priestorový efekt pri počúvaní zo slúchadiel. Karta Hlasové služby analyzuje zloženie okolitého zvuku, a zlepšuje tak kvalitu hovoru. Posledná karta má názov Záznam, a okrem nahrávania zvuku je jej prostredníctvom tiež možné zaznamenávať video pomocou webkamery.

i Mohli by vás zaujímať
HP Envy 15-bp101nc X360 (RECENZIA)
Acer Predator Helios 300 (RECENZIA)
Acer Aspire 5 (RECENZIA)
Asus ROG Zephyrus (RECENZIA)
Asus ROG Strix GL553VE (RECENZIA)
Acer Swift 3 (RECENZE): Ryzen Mobile vs. Kaby Lake R
HP OMEN X (RECENZIA)
Xiaomi Mi Notebook Air 13.3" (RECENZIA)

Hlasitosť reproduktorov Dell Inspiron 15z je na pomery podobných notebookov dostatočná, možno až zbytočne veľká. Na maximálnej hlasitosti je už počuť, že reproduktory hrajú na svojich limitoch, a zvuk je tak niekedy hlavne pri výškach dosť ostrý. To sa však týka najmä hudby. Pri sledovaní filmov je ozvučenie miestnosti (v rámci notebooku) dobré. Zvlášť akčné scény či zvukové efekty výbuchov mali jasne definovaný priestor a smer. Nie je počuť žiadne pazvuky či vibrácie.

Prvý test hudobného prednesu bol jazz a blues. Vokály sa nestrácajú, sú jasne počuteľné, bez výrazného skreslenia. Sprievodnej hudbe k filmom chýbajú hĺbky, ktoré reproduktory nedokážu dostatočne výrazne zahrať, a tak zastierajú stredové tóny. Výšky sú naopak na notebookové reproduktory ukážkové. To je poznať najmä na symfonickej a opernej hudbe, ktorá znie pri sláčikových nástrojoch skvele. Rap a hip hop opäť trpí nedostatkom basov, speváka je ale jasne počuť. Elektronická hudba je na tom zo všetkého najlepšia, čo sa vyváženosti týka. Celkovo je tak možné reproduktory Dell Inspiron 15z označiť za lepší priemer až nadpriemer. U HP Envy 15 sme videli, že sa to dá urobiť ešte lepšie, naopak oproti Aceru Spin 5 má náš Dell jednoznačne navrch.

Dell Inspiron 15z Touch, slúchadlá
Prekvapením Dell Inspiron 15z Touch je zosilňovač, ktorý bez problémov zvláda aj náročnejšie slúchadlá s vysokou impedanciou.

Slúchadlový 3,5 mm výstup je znova príjemným prekvapením. Použitý zosilňovač nemá problém s hlasitosťou ani u náročnejších slúchadiel ako 250Ω Beyerdynamic DT880. Dell Inspiron 15z v tomto smere samozrejme neznesie porovnanie s dedikovanou externou jednotkou, avšak vo svete notebookov a ich zvukových čipov takéto zariadenie nie je štandardom. V nahrávkach je počuť priestor, vzdušnosť aj náznak separácie nástrojov. Bicím nástrojom chýba razancia, inak tu nie je čo vyčítať. Rovnako ako v prípade reproduktorov, operná a elektronická hudba znie dokonale.

Teploty a hluk Dell Inspiron 15z Touch

Napriek našim predpokladom o nízkych teplotách a tichej prevádzke, ktoré vychádzali z neprítomnosti výkonného grafického čipu, boli prevádzkové teploty Dell Inspiron 15z značne vysoké. Na svedomí to má najmä redukcia chladiaceho systému na úplné minimum, ako bolo vidieť aj na fotkách. Tenká heatpipe má problém s rýchlym prenosom tepla do výmenníka, ktorý má zase nedostatočnú vyzařovací plochu na jeho okamžitý odvod. Výsledok v praxi vyzerá tak, že teploty sú takmer identické s konkurenčným modelom Acer Spin 5, ktorý však navyše obsahuje grafické jadro GeForce GTX 1050. Toto nie je možné komentovať inak než ako nevyužitý potenciál, pretože priestor na väčší výmenník a heatpipe v zariadení je. Dalo sa tak dosiahnuť stabilnejšie frekvencie, a teda aj vyšší a dlhšie trvajúci výkon v záťaži.

Teploty Dell Inspiron 15z Touch – software HWMonitor
Teploty notebooku Dell Inspiron 15z Touch boli pri väčšej záťaži dosť vysoké.

Pri bežnej práci v operačnom systéme, teda sledovanie filmov, prezeranie webového obsahu, počúvania hudby a podobne, je chladenie Dell Inspiron 15z prakticky nepočuteľné. Teplota procesora sa tu pohybuje okolo 58 °C s občasnými poklesmi či špičkami. Po prípadnom spustení ventilátora je chladenie stále tiché a nerušivé. Izolovaná záťaž procesora dostane teplotu na úroveň 77 °C s krátkou teplotnou špičkou na začiatku pri odbere 45 W, ktorý však trvá len pár sekúnd. Chladenie je v tomto bode už jasne počuť, avšak stále bez otravných pazvukov, aerodynamického hluku či zvuku rotora ventilátora.

Dell Inspiron 15z Touch – průměrná teplota CPU Dell Inspiron 15z Touch – teplota CPU střední zátěž Dell Inspiron 15z Touch – teplota CPU vyskoá zátěž Dell Inspiron 15z Touch – teplota GPU
Teplota Dell Inspiron 15z Touch pri meraní v benchmarkoch

Pri kombinovanej záťaži, ktorá sa dá docieliť synteticky, alebo pri hraní, sme dostali procesor na hraničnú hodnotu 98 °C. To už je doslova extrémna teplota, ktorá má za následok pokles frekvencie na úroveň 0,4 GHz ako ochranná poistka procesora pred poškodením. Testovanie Dell Inspiron 15z prebiehalo v izbovej teplote 20 °C, preto počas horúcich letných mesiacov môže byť situácia horšia. Telo notebooku bolo teplé, ale stále bez problémov príjemné na dotyk. Keď ventilátor pracuje na maximálnych otáčkach, vydáva pomerne rušivý a svištící zvuk.

Testujeme výdrž batérie notebooku Dell Inspiron 15z Touch

Test Dell Inspiron 15z Touch: H.264

Test výdrže Dell Inspiron 15z prebiehal v niekoľkých fázach podľa typu a intenzity zaťaženia notebooku. Prvou, najbežnejšou záťažou je sledovanie 1080p H.264 filmu. Film beží z externého USB 3.0 2,5" disku, WiFi je zapnutá, nastavenie jasu je na šiestom stupni. Hlasitosť je nastavená na polovičnú úroveň. Režim je lepší výkon.

Výdrž baterie Dell Inspiron 15z Touch pri sledovaní 1080p H.264 filmu
Výdrž batérie Dell Inspiron 15z Touch pri sledovaní 1080p H.264 filmu

Test Dell Inspiron 15z Touch: PCMark

Kombinovanú záťaž batérie predstavuje opakovaný beh PCMark 10, ktorý zohľadňuje prehliadanie webu, videohovory, prácu v aplikáciách, sledovanie filmov a podobne. WiFi je zapnutá, nastavenie jasu je na šiestom stupni. Hlasitosť je polovičná, režim batérie je lepší výkon.

Výdrž baterie Dell Inspiron 15z Touch – benchmark PCMark
Výdrž batérie Dell Inspiron 15z Touch – benchmark PCMark

Test Dell Inspiron 15z Touch: Max. load

Následne testujeme výdrž Dell Inspiron 15z pri maximálnej záťaži. Jas displeja je nastavený na maximum. Procesor aj grafický čip je vyťažený na 100 %, v pozadí beží prehrávanie hudby cez softvér Spotify, hlasitosť reproduktorov je polovičná. Režim je maximálny výkon.

Výdrž baterie Dell Inspiron 15z Touch – maximálna záťaž
Výdrž batérie Dell Inspiron 15z Touch – maximálna záťaž

Test Dell Inspiron 15z Touch: Idle

Posledným testom Dell Inspiron 15z je dĺžka výdrže bez akejkoľvek záťaže. WiFi je vypnutá, jas nastavený na minimum. Reproduktory sú stlmené, pracovná plocha je otvorená, bez diskovej či inej aktivity. Režim je lepšia životnosť batérie.

Výdrž baterie Dell Inspiron 15z Touch – bez záťaže
Výdrž batérie Dell Inspiron 15z Touch - bez záťaže
Dell Inspiron 15z Touch recenze

Recenzia Dell Inspiron 15z Touch

Notebooky

Dell Inspiron 15z Touch vo mne zanechal zmiešané pocity. Na jednej strane tu máme dobre ovládateľný notebook so zaujímavým dizajnom, rozšíriteľnú RAM a kvalitnými reproduktormi. Na druhej strane je tu nevyužitý potenciál vnútorného priestoru, menej efektívne chladenie, pomalá čítačka kariet či absencia USB-C portu. Telo je pevné a dizajnovo zaujímavé, avšak je plastové, v cenovej kategórii, kde konkurencia ponúka celokovovú konštrukciu. Je však nutné dodať, že Dell disponuje 16 GB DDR4 RAM a je ako jediný krytý On-Site NBD zárukou, čo je obrovské plus pri prípadnej poruche. Pokiaľ je teda používateľ zameraný skôr na kancelársku prácu, nepotrebuje k životu USB-C či extrémnu rýchlosť PCI Express SSD diskov, ale naopak ocení zvýšenú spoľahlivosť a špičkový záručný servis, Inspiron jednoznačne stojí za zváženie.

Klady

  • Pevne spracované telo
  • Správna tuhosť pántov
  • Dobrá klávesnica
  • Obe RAM v DIMM slotoch
  • Hlasitosť reproduktorov
  • Kvalita 3,5 mm výstupu
  • Kompaktný nabíjací adaptér
  • NBD On-Site záruka

Zápory

  • Plastové telo
  • Obmedzená konektorová výbava
  • Absencia M.2 SSD disku
  • Pomalšie úložisko
  • Efektivita chladenia
Matej Uríček

Matej Uríček

Matej Uríček pochádza z Liptovského Mikuláša, hardvéru sa pracovne venuje už dlhšie ako dekádu. Jeho denným chlebom je servis počítačov a notebookov, stavba PC zostáv na mieru a poradenstvo v IT. Je zakladateľom spoločnosti ACW Servis. Pri výpočtovej technike si cení kvalitu, praktickosť a účelný dizajn.

Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií