AD elektro AD elektro

ASUS ROG Swift PG27UQ (RECENZIA)

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Po dlhom čakaní prichádza prvý herný LCD monitor s podporou 4K G-Sync HDR. Toto prvenstvo patrí ASUS ROG Swift PG27UQ. My sme ho pre vás vyskúšali a otestovali. Dozviete sa tak všetko o jeho herných vlastnostiach vrátane režimu G-Sync a HDR. Tiež sa pozrieme na to, čo prináša podpora DCI-P3 farebného priestoru vďaka Quantum Dot a ako sa monitoru v tomto smere darí v porovnaní s konkurenciou.

ASUS ROG Swift PG27UQ (RECENZIA) – OBSAH

  1. ASUS ROG Swift PG27UQ je prvý herný IPS s Quantum Dot a HDR
  2. Parametre, ergonómia a obsah balenia monitora ASUS ROG Swift PG27UQ
  3. OSD ponuka monitora ASUS ROG Swift PG27UQ
  4. Kvalita farieb a Quantum Dot: To hlavné, čím ASUS ROG Swift PG27UQ boduje
  5. HDR režim veľa monitorov nemá, ASUS ROG Swift PG27UQ je výnimka
  6. Hry a odozva na monitore ASUS ROG Swift PG27UQ
  7. Najlepšie si ASUS ROG Swift PG27UQ rozumie s kartami NVIDIA
  8. Záverečné hodnotenie monitora ASUS ROG Swift PG27UQ

ASUS ROG Swift PG27UQ je prvý herný IPS s Quantum Dot a HDR

Medzi LCD monitory sa v posledných rokoch začali objavovať modely s Quantum Dot (kvantové bodky). Tie priniesli do bežných LCD monitorov s LED podsvietením výrazné zlepšenie farieb, presnejšie povedané, širší farebný priestor. Veľmi skoro sa táto technológia dostala aj medzi herné monitory (prvými na trhu boli herné monitory Samsung radu CFG a CHG).

Všetky herné monitory s Quantum Dot na trhu však majú jednu zhodnú vlastnosť – sú založené na nie práve vhodnom VA paneli. VA-čka síce majú skvelý kontrast (približne 3× vyšší ako IPS), ale ich herné výkony bývajú trochu nevyvážené. Hlavne v tmavých prechodoch majú výrazne dlhšie odozvy než vo svetlých (ako uvidíte ďalej). ASUS ROG Swift PG27UQ ako prvý prináša aj odlišný typ panelu. Je vôbec prvým herným monitorom kombinujúcim 144 Hz displej s Quantum Dot technológiou a IPS panelom. Toto prvenstvo je dvojnásobne dôležité, pretože na monitory s podporou G-Sync HDR režimu, ktorý si kladie vysoké nároky na parametre LCD panelov, sa čakalo bezmála dva roky.

ASUS ROG PG27UQ Produktové foto 1
Herné určenie z monitora ASUS ROG Swift PG27UQ priamo svieti...

Čo možno od ASUS ROG Swift PG27UQ očakávať? Jednoznačne výrazne lepšie pozorovacie uhly než na bežných VA Quantum Dot paneloch. U nich dochádza ku skresľovaniu farieb už pri miernom odchýlení od ideálnej pozorovacej roviny. Toto je bezkonkurenčná vlastnosť IPS panelov a ich klonov v podobe PLS, AHVA, ADS ai. Tiež už spomínaná odozva by mohla byť výrazne vyváženejšia, bez náchylnosti k duchom. Očakávanou nevýhodou IPS bude nižší kontrast a náchylnosť na IPS glow efekt, viditeľný hlavne v noci.

Samozrejmosťou je potom v prípade značky ASUS skvelý ROG dizajn s modernými prvkami ako RGB Aura SYNC a ďalšie dizajnové vlastnosti celej tejto série. Popravde, kvôli dizajnu si asi väčšina z nás monitor nekupuje, a tak tieto prvky môžeme len označiť ako príjemný bonus. Nijako totiž obraz monitora ASUS ROG Swift PG27UQ nevylepšia. Dobrou správou je, že celé ozdobné LED osvetlenie je regulovateľné. Pokiaľ ho nechcete vidieť, dá sa aj úplne vypnúť.

ASUS ROG PG27UQ; spredu
ASUS ROG Swift PG27UQ: čelný pohľad na monitor
ASUS ROG PG27UQ zadný pohľad; monitor zozadu
ASUS ROG Swift PG27UQ: zozadu

Parametre, ergonómia a obsah balenia monitora ASUS ROG Swift PG27UQ

Model ASUS ROG Swift PG27UQ
Uhlopriečka 27"
Rozlíšenie 3 840 × 2 160 px
Pomer strán 16: 9
Jas 1 000 cd/m 2
Kontrast 1 000 : 1 (50 000 : 1 pri HDR)
Odozva (gray-to-gray) 4 ms
Max. obnovovacia frekvencia 144 Hz
Frekvencia obrazu Horizontálna 30 – 322 kHz, vertikálna 50 – 144 Hz
Typ panela IPS, antireflexný
Konektory HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 3,5 mm jack, 3× USB 3.0, VESA 100 × 100 mm
Spotreba Max. 180 W
Polohovateľnosť Výškový posun 0 až 120 mm, naklápanie -5 až 20°, pivot 0 až 90°
Rozmery so stojanom 763,4 × 557 × 268 mm
Hmotnosť 9,2 kg
Cena 2 529 €

Sklamaním aj výhodou môže byť fakt, že ASUS ROG Swift PG27UQ ponúka 27" displej. Rovnako to môže byť aj v prípade rozlíšenia, ktoré je 3 840 x 2 160 pixelov, čiže 4K. Táto kombinácia prináša veľmi jemný obraz s perfektnou ostrosťou. Ide o klasický plochý panel bez zakrivenia. Monitor je založený na technológii IPS (presnejšie AHVA panel AUO M270QAN02.2) s podporou 10-bitových farieb. panel podporuje až 144 Hz obnovovaciu frekvenciu a obsahuje technológiu G-Sync na synchronizáciu každej snímky.

Dôležitou a zásadnou vlastnosťou je podsvietenie LED riadené v 384 zónach (FALD). Monitor tak aj napriek technológii IPS môže ponúknuť výrazne vyšší kontrast, než je pre túto technológiu bežné. Bez vysokého kontrastu by monitor nemohol spĺňať špecifikácie pre HDR1000. S podsvietením súvisí využitie technológie Quantum Dot. Vďaka nej ponúka ROG Swift PG27UQ výrazne širší farebný priestor – pokrýva približne 97 % priestoru DCI-P3 a 99 % AdobeRGB.

Monitor ASUS ROG Swift PG27UQ má výškovo nastaviteľný stojan s ľahkým posuvom a možnosťou otočiť obraz na výšku okolo pivotu. Ku grafickej karte ho pripojíte pomocou DisplayPort 1.4 kábla alebo HDMI v2.0. Na využitie 4K HDR G-Sync je nutné použiť DisplayPort. Ďalej môžete využiť zabudovaný USB 3.0 hub s dvoma výstupmi na herné periférie.

ASUS ROG PG27UQ obsah balenia
Balenie je zabezpečené tak, aby sa žiadna súčiastka monitora ASUS ROG Swift PG27UQ ani nepohla.

Monitor ASUS ROG Swift PG27UQ je zabalený v pevnom obale a samotný panel z oboch strán chráni hrubá vrstva polystyrénu. K panelu je pripevnená aj výškovo nastaviteľná noha, a tak len stačí ku spodnej časti primontovať kovový stojanček. Ten má zo spodnej strany červený LED projektor, ktorý môže na stôl premietať motívy dané krytkami z balenia.

V balení nájdete všetky potrebné dátové káble (DisplayPort, HDMI, USB) a napájací adaptér. Všetko je zabalené v taštičke s logom ASUS ROG. Balenie monitora ASUS ROG Swift PG27UQ samozrejme obsahuje aj manuál, CD s ovládačmi a nakoniec aj kalibračný protokol ukazujúci farebnú presnosť monitora (farebné odchýlky od štandardu sRGB).

OSD ponuka monitora ASUS ROG Swift PG27UQ

ASUS ROG PG27UQ OSD ponuka
OSD monitora ASUS ROG Swift PG27UQ je logicky usporiadané.

Monitor ASUS ROG Swift PG27UQ obsahuje klasickú ASUS OSD ponuku – dizajnovo zhodnú so všetkými monitormi zo série ROG. Tú vyvoláte stlačením ovládacieho joysticku alebo jeho pohybom doprava z pohľadu na monitora. V nej nájdete celé obrazové aj systémové nastavenie. V rýchlosti sa pozrime na jednotlivé sekcie OSD ponuky, ak s ASUS ROG monitormi nemáte skúsenosti.

Overclocking

Tu sa nachádza iba položka umožňujúca aktiváciu 144 Hz obnovovacej frekvencie (je braná ako OC režim). Inak je maximom 120 Hz. Nie je dôvod režim 144 Hz neaktivovať, ak použijete priložený DisplayPort kábel.

Blue Light Filter

V tejto sekcii nájdete nastavenia niekoľkých úrovní „filtra“ modrého svetla. Týmto nastavením obmedzíte zobrazovanie modrého spektra farieb na minimum. To je vhodné hlavne pri používaní monitora vo večerných a nočných hodinách, aby ste potom nemali problémy so zaspávaním.

Color

Tu sa nachádzajú nastavenia súvisiace s farbami. Môžete tu regulovať jas a kontrast panela. Tiež tu máte možnosť upraviť teplotu bieleho bodu ako ručne cez RGB nastavenie, tak pomocou prednastavených profilov. Nachádza sa tu aj korekcia gamma krivky, ale napodiv si nemožno vybrať farebný priestor.

Image

V tomto menu sú obsiahnuté pokročilejšie voľby obrazu. Nastavíte si tu agresivitu technológie overdrive (urýchlenie odozvy), posilnenie tmavých farieb (presvetlenie tmavých miest), reguláciu rýchlosti dynamického podsvietena, čo funguje aj mimo HDR režimu! A nakoniec aj voľbu pomeru strán obrazu.

Input Select

Voľba vstupu – ak máte pripojených viacero zariadení naraz. Napríklad PC k DisplayPort a hernú konzolu k HDMI.

System Setup

V systémovom menu nastavujete ostatné vlastnosti správania monitora, ako je už spomínané LED osvetlenie monitora (RGB Aura Sync, projektor, logo) alebo správanie OSD ponuky. Ale úplne nelogicky sa tu nachádza aj voľba farebného priestoru. Áno, správne, ak si chcete užiť plný DCI-P3 farebný priestor aj mimo HDR režim, musíte ho aktivovať tu! Inak monitor orezáva farby na štandardné sRGB a Quantum Dot farbičky si užijete len v HDR obsahu.

Game Visual

ASUS ROG PG27UQ OSD gamevisual
ASUS ROG Swift PG27UQ má špeciálne menu pre hráčov.

Pod zadnými tlačidlami sa ešte nachádzajú špeciálne herné ROG vlastnosti monitora. Tie sú tiež pre väčšinu Asus ROG monitorov zhodné a môžete si v obraze nechať zobraziť zameriavač (ide o taký malý HW cheat, ktorý žiadny anti-cheat program nemôže detekovať). Ďalej tu máte aj možnosť FPS merača. Ten ale funguje logicky len v G-Sync režime, kedy monitor presne pozná počet snímok za sekundu. Ide o celkom príjemný bonus, ktorý sa hocikde môže hodiť.

Kvalita farieb a Quantum Dot: To hlavné, čím ASUS ROG Swift PG27UQ boduje

To najdôležitejšie na celom monitore ASUS ROG Swift PG27UQ je farebné podanie. Máme na stole vôbec prvý herný (100+ Hz) monitor, ktorý v sebe kombinuje Quantum Dot a IPS panel. Akú výhodu má v hernom monitore IPS panel proti VA, uvidíte v nasledujúcej kapitole. Teraz sa zameriame na farby. Tie by mali byť hlavným dôvodom, prečo si ho zaobstarať miesto iného, výrazne lacnejšieho herného LCD-čka.

ASUS ROG Swift PG27UQ obsahuje panel AU Optronics – AUO M270QAN02.2. Tento panel bol špeciálne vyvinutý podľa požiadaviek NVIDIA na to, aby spĺňal parametre potrebné pre G-Sync HDR. Okrem podpory G-Sync a širokého gamutu, ktorý sa dosahuje pomocou Quantum Dot filtra (presnejšie by mal využívať filter QDEF), je potrebné zaistiť aj dostatočný kontrast. A tak panel využíva 384-zónové LED podsvietenie.

Recenzia monitora ASUS ROG Swift PG27UQ: Test farieb v režime SDR

Po rozbalení v krabici nájdeme kalibračný protokol, ktorý nás informuje o tom, že monitor je kalibrovaný na sRGB s minimálnou odchýlkou. Po zapojení monitora ASUS ROG Swift PG27UQ sa ukázalo, že výsledok tomu zodpovedá. Očakávali sme rovnaké sýtejšie farebné podanie, ako v prípade Quantum Dot Samsungov, ale nestalo sa. Po meraní kalibračnou sondou bolo jasné, že v štandardnom režime monitor krásne pokrýva celý sRGB priestor.

ASUS ROG PG27UQ - sRGB režim
V štandardnom režime monitor ASUS ROG Swift PG27UQ krásne pokrýva celý sRGB priestor: šedý trojuholník znázorňuje sRGB štandard, farebný trojuholník rozsah monitora.

To bolo pri prvých skúsenostiach s ASUS ROG Swift PG27UQ trochu sklamanie, pretože od Quantum Dot monitora očakávate sýtejšie a kontrastnejšie farby. Vyzeralo to, že ten DCI-P3 gamut si užijete len naozaj v HDR obsahu, ktorý bohužiaľ v hrách nie je veľmi bežný. Pre väčšinu obsahu by teda išlo o bežný sRGB herný IPS.

Recenzia monitora ASUS ROG Swift PG27UQ: Test farieb v režime SDR pri širokom gamute

Našťastie je možné „Quantum Dot farby“ aktivovať aj v SDR režime, toto nastavenie sa však nenachádza vo farbách, ale v systémovom nastavení. Presnejšie tu: System Setup > Display SDR Input > Wide Gamut. Očividne chce ASUS prezentovať pekné farby iba v HDR režime. A ako sa zmení farebný rozsah po aktivácii wide gamutu? Veľmi výrazne, ASUS ROG Swift PG27UQ nielenže pokrýva takmer celý DCI-P3 gamut, ale aj Adobe RGB, ktoré má trochu iné požiadavky na červené a zelené odtiene.

ASUS ROG PG27UQ wide gamut
ASUS ROG Swift PG27UQ podporuje wide gamut aj v režime vypnutého HDR.

Monitor ASUS ROG Swift PG27UQ tak poteší milovníkov sýtejšieho farebného podania, farby sú výraznejšie ako na spomínaných VA Quantum Dot Samsung. To môže byť niekedy skoro na škodu. Ale ASUS ROG Swift PG27UQ vám dáva vďaka tejto voľbe na výber.

V SDR režime je možné na ASUS ROG Swift PG27UQ tiež aktivovať dynamické podsvietenie (local dimming), a tak aj v tomto režime si možno užiť výrazne vyšší kontrast. Bez local Dimming bol kontrast podľa sondy približne 1 200 : 1. To je úplne normálna hodnota pridnešných IPS. Aktiváciou Local Dimming sa však dostanete na rozdiel medzi bielou a čiernou na približne 7 000 : 1, čo pri našom meraní mohlo byť výrazne skreslené sondou, ktorá tak tmavý čierny bod nevie dobre zmerať. Inými slovami – kontrast potom prekonáva aj väčšinu VA panelov.

Recenzia monitora ASUS ROG Swift PG27UQ: Test kvality podsvietenia

Bohužiaľ local dimming nie je úplne bez chyby, 384 zón znie síce pekne, ale ide o rozlíšenie 16 × 24 diód. To je výrazne nižšie rozlíšenie ako v prípade samotného panela. Často viditeľným neduhom je potom viditeľnosť onoho preskakovania podsvietenia a tzv. bloom efekt okolo malých svetlých objektov (typicky kurzora myši) na čiernom alebo veľmi tmavom pozadí. Toto platí ako pre SDR, tak aj HDR režim.

Vďaka typu podsvietenia je ale perfektná jeho stabilita. Monitor ASUS ROG Swift PG27UQ má asi najlepšie podsvietený IPS panel, aký sme kedy testovali. A aby toho nebolo málo, veľmi známy a otravný IPS glow efekt tu takmer nie je prítomný! AU Optronics sa tento panel podaril na jednotku. Porovnanie bielej a čiernej plochy môžete vidieť na nasledujúcej fotografii.

ASUS ROG PG27UQ Podsvietenie biela Originál
ASUS ROG PG27UQ Podsvietenie čierna Upravený
Recenzia monitora ASUS ROG Swift PG27UQ: podsvietenie je homogénne pri bielej aj čiernej.

Až na veľmi drobný priesvit (viditeľný iba na fotografii, v praxi vidieť nebol ani na čisto čiernom pozadí) je podsvietenie úplne dokonalé. Ale aj tu platí pravidlo – každý kus je iný a môžete pokojne naraziť na kus s väčšími odchýlkami. Snáď ale ASUS u tak drahého modelu, akým monitor ASUS ROG Swift PG27UQ je, vykonáva výstupnú kontrolu skutočne dôsledne.

HDR režim veľa monitorov nemá, ASUS ROG Swift PG27UQ je výnimka

Vďaka plnej podpore HDR1000 sa môžeme pozrieť, ako to „slávne“ HDR vôbec vyzerá a ako sa správa. Základom je mať aktuálne ovládače NVIDIA a Windows 10 (najnovší build). Prvá možnosť, kde aktivovať HDR, je samotný Windows v nastavení obrazu pomocou prepínača, viď obrázok.

Aktivácia HDR vo Windowse však spôsobí, že sa farby na monitore ASUS ROG Swift PG27UQ orežú späť na sRGB priestor, ak ste aktivovali WCG v systémovom menu. Vyskúšali sme niekoľko dostupných HDR demo videí na YouTube, a tu HDR prinesie naozaj pekný posun vo farbách proti orezanému priestoru sRGB, a aj kontrast sa zdá byť o niečo vyšší. HDR vo videách teda funguje, ale rozdiel proti SDR režimu + WCG nie je nijako závratný. Niekedy to aj vyzeralo, že SDR + WCG prináša lepšie a reálnejšie farby než HDR režim.

ASUS ROG PG27UQ nastavenie HDR vo Windows
Aktivácia HDR na monitore ASUS ROG Swift PG27UQ vo Windows 10

V prípade herného monitora sú ale na prvom mieste hry, a tak sme vyskúšali niekoľko hier s dostupným HDR režimom. Na ASUS ROG Swift PG27UQ sme vyskúšali Mass Effect Andromeda, Shadow Warrior 2 (asi úplne prvá hra s HDR podporou), Far Cry 5 aj NVIDIA odporúčaný Final Fantasy XV.

Skúsenosti sú bohužiaľ rozporuplné a je vidieť, že SW podpora HDR zatiaľ nie je dokonalá. Shadow Warrior 2 ponúkal naozaj parádne fungujúci kontrast a obraz vo svetlých miestach doslova žiaril, dokonca aj farby vyzerali prirodzene, ale hra nevyužívala na maximum možnosti panela – sýte červené odtiene boli trochu utlmené. Mass Effect dopadol asi najhoršie, obraz s HDR vyzeral nielen horšie ako SDR + WCG, ale aj SDR + sRGB.

i Recenzie hier, ktoré podporujú HDR:

U Far Cry 5 sú k dispozícii dva režimy HDR. Prvý HDR10 ponúkal extrémne presaturovaný a presvietený obraz. Nočné scény pôsobili ako vo dne po požití nejakého halucinogénu. Druhý režim naopak farby orezával a celá scéna vyzerala vyblednuto. Far Cry 5 sa najlepšie hralo v režime SDR + wide color. Final Fantasy XV potom ponúka v režime HDR10 približne rovnako saturovaný obraz ako SDR + WCG, ale s vyšším rozdielom jasov.

HDR teda na monitore ASUS ROG Swift PG27UQ funguje, ale je potrebné zásadne zlepšiť SW, ktorý je optimalizovaný hlavne na klasický SDR režim a HDR je skôr implementované ako záplata. Je prekvapením, že najlepšie s podporou HDR dopadol práve Shadow Warrior. Ten sa s HDR naozaj hral lepšie ako s SDR.

Hry a odozva na monitore ASUS ROG Swift PG27UQ

Najdôležitejšou disciplínou u herného monitoru je samozrejme odozva. V tej zatiaľ dominujú monitory s TN panelom. Naopak, najhoršie výsledky v odozve ponúkajú panely typu Vertical Alignment (VA). IPS nie sú bežne aj najrýchlejšie, ale ponúkajú najvyrovnanejšiu odozvu naprieč všetkými možnými farebnými prechodmi. Preto je celkom prekvapivé, že prvé herné monitory s Quantum Dot sú založené na VA paneli, ktorý dominuje len v kontraste.

ASUS ROG PG27UQ odozva off
ASUS ROG Swift PG27UQ: vypnutý overdrive
ASUS ROG PG27UQ odozva normal
ASUS ROG Swift PG27UQ: overdrive na úrovni normal
ASUS ROG PG27UQ odozva extreme
ASUS ROG Swift PG27UQ: overdrive na úrovni extreme

Pozrime sa, aké výsledky ponúka v „syntetickom“ teste testufo.com. Ten funguje tak, že fotoaparátom sledujete pohybujúci sa objekt a na fotografii je potom vidieť to isté, čo vidíte okom. ASUS ROG Swift PG27UQ má voliteľnú odozvu v troch stupňoch (ovedrive: OFF, Normal a Extreme. Jednotlivé stupne odozvy môžete vidieť na nasledujúcich obrázkoch.

Ideálne je ponechať voľbu overdrive na normal. Monitor ASUS ROG Swift PG27UQ potom ponúka svižnú odozvu bez viditeľných artefaktov. Miera rozmazania obrazu je úplne minimálna a rýchlosť panela sa môže smelo merať aj s najrýchlejšími TN-kami! Jediné, čo môže zamrzieť, je nulová podpora ULMB režimu. O jeho efekte na oči pri dlhšom hraní možno diskutovať, ale je fakt, že potom by odozva bola ešte ostrejšia.

Odozva monitora ASUS ROG PG27UQ
Ghosting na monitore ASUS ROG PG27UQ
Odozva bežného 144Hz VA Quantum Dot panelu
Ghosting na bežnom VA monitore s Quantum DOT

Aby ste mali možnosť si odozvu s niečím porovnať, na nasledujúcich obrázkoch vám ukážeme rozdiel ASUS ROG Swift PG27UQ proti typickému hernému 144 Hz VA Quantum Dot panelu. Všimnite si najmä výrazný ghosting na najtmavšom pozadí proti červenému tanieru. Odozva 144 Hz IPS panela je na úplne inej úrovni. Oba monitory boli nastavené na režim 144 Hz (bez FreeSync/G-Sync).

Najlepšie si ASUS ROG Swift PG27UQ rozumie s kartami NVIDIA

Režim G-Sync sme testovali len v hrách a v 4K rozlíšení na grafickej karte s čipom GeForce GTX 1080 Ti. ASUS ROG Swift PG27UQ prispôsobuje obnovovaciu frekvenciu každej snímke, k tomu je nutné aj presne nastaviť overdrive. Ako také riadenie overdrive pri G-Sync funguje, nám ukazuje nasledujúci obrázok.

Správanie odozvy v hrách je dokonalé! Pri žiadnej snímkovej frekvencii nedochádzalo na ASUS ROG Swift PG27UQ k zhoršeniu (artefaktom) a len pri nižších FPS si môžete všimnúť mierne vyšší stupeň rozmazania obrazu kvôli slabšej agresivite overdrive. 4K rozlíšenie je veľmi náročné na výkon grafickej karty, a tak aj s GeForce GTX 1080 Ti môžete vo väčšine nových hier zabudnúť na snímkovú frekvenciu vyššiu ako 60 fps. To ale vďaka aktívnemu G-Sync nevadí, pretože sa v obraze nevyskytuje žiadny tearing ani trhanie. Aj pri nejakých 40 až 50 fps pôsobia hry relatívne plynulo.

ASUS ROG PG27UQ overdrive
Recenzia monitora ASUS ROG Swift PG27UQ: obrázky ilustrujú, prečo je potrebné overdrive prispôsobiť zobrazovaciu frekvenciu.

Na akýkoľvek inputlag sme tiež nenarazili a hry vždy reagovali okamžite. To je na 4K monitor luxusný výsledok! Aj v rýchlych akciách ako CS: GO reaguje okamžite (zvlášť v kombinácii s myšou ASUS Gladius).

Pri hraní hier sme na monitore ASUS ROG Swift PG27UQ nezaznamenali jediný problém s odozvou ani režimom G-Sync. Len vám odporučíme nastaviť silu overdrive na Normal. Pri Extreme síce dôjde ešte k vyššiemu urýchleniu (zaostrenie pohybu), ale za cenu vyskytujúcich sa prekmitov v odozve. Tie potom spôsobujú svetlých a tmavých duchov za pohybujúcimi sa objektmi. Aj tak je tento režim odozvy dobre použiteľný napríklad na pretekárske hry. Rovnako tak aj úplne deaktivovaný overdrive nemaže obraz ako monitory s VA panelom.

Záverečné hodnotenie monitora ASUS ROG Swift PG27UQ

Ako hodnotiť monitor ASUS ROG Swift PG27UQ? Nemožno inak ako veľmi kladne! V množstve ohľadov ideo revolučný monitor prinášajúci veľa noviniek do herných monitorov. Tým najzásadnejším je, že ide vôbec o prvú hernú Quantum Dot IPSko na trhu. V teste ste mohli vidieť jasnú výhodu proti VA Quantum Dot monitorom.

Hoci je monitor ASUS ROG Swift PG27UQ mierený hlavne na postupne nastupujúci HDR obsah, veľa prvkov je možné aktivovať aj v SDR režime. Tým myslíme local dimming podsvietenie aj plný široký farebný priestor. ASUS ROG Swift PG27UQ podporuje aj plný AdobeRGB priestor, a tak po kalibrácii môže byť využitý aj na profesionálnu prácu s grafikou. A rovnako ako tie najdrahšie a profesionálne IPS panely má minimalizovaný glow efekt. Nočné hranie tak nie je ničím rušené.

i Mohlo by vás zaujímať

Herné výkony sú vplyvom kvalitného panelu a perfektne nastavenej elektroniky takmer dokonalé. Kde to ale už nie je tak slávne, to je HDR. To zatiaľ do hier postupne nastupuje a asi aj kvôli trochu rozdielnym normám (HDR400, 600, 1000...) nie je obsah ideálne optimalizovaný. Každá testovaná hra sa správala inak a podporu zatiaľ najvyššieho stupňa HDR1000 môžeme brať ako výhodu do budúcnosti.

Ak je možné na monitore ASUS ROG Swift PG27UQ nájsť nejakú zásadnú nevýhodu, je to cena presahujúca 2 500 €. Tá predurčuje produkt iba najväčším fanúšikom noviniek. Nič podobné ale na trhu zatiaľ nebolo, a tak možno vyššiu cenovku pochopiť. Vzhľadom na 4K rozlíšenie aj tak budete potrebovať drahší herný počítač s minimálne GTX 1080 Ti (ideálne dve v SLI), aby ste si monitor užili na maximum.

ASUS ROG Swift PG27UQ recenze

ASUS ROG Swift PG27UQ

Monitory

ASUS ROG Swift PG27UQ je unikát. Po dlhej dobe vo svete monitorov ukazuje technológie, ktoré pohromade doteraz vidieť neboli. Paradoxne sa ukázalo, že HDR nie je tou najsilnejšou vlastnosťou tohto monitora. Tými je totiž všetko ostatné: vysoká obnovovacia frekvencia, podanie farieb, blesková odozva a výborný kontrast. Cena tomu však zodpovedá, avšak ak chcete hrať v 4K rozlíšení, asi už máte pod stolom zostavu v podobných cenových reláciách...

Klady

  • 144 Hz IPS panel s Quantum Dot
  • Minimalizovaný IPS Glow efekt
  • Extrémne rýchla odozva bez artefaktov
  • Podpora G-Sync a HDR
  • Vysoký kontrast (vďaka local dimming LED)

Zápory

  • Local dimming občas spôsobuje „bloom“ efekt
  • Podpora HDR v hrách zatiaľ nie je ideálna
  • Veľmi vysoká cena
Vytlačiť
P-DC1-WEB08
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií