Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

Dvojročná záruka teraz aj pre firmy AP+ plus nový vizuál

Telefóny budúcnosti: skladacie, ohybné, či modulárne?

Zobraziť katalóg

Článok

• Autor: Redakcia

Vývoj, aspoň v oblasti dizajnu mobilných telefónov, neprebieha tak rýchlo, ako by si mnohí želali. Jedným z dôvodov je, že sa už takmer nie je kam posúvať. Rámčeky už viac stenčiť nejdú a selfie kamery si definitívne našli svoje miesto vo výreze. Trend sa tak stále viac presúva smerom k skladacím alebo ohybným telefónom. Na trhu už niekoľko modelov je. Patrí im budúcnosť? A ktoré ohybné telefóny si vôbec dnes môžeme kúpiť?

Mobilné telefóny budúcnosti

Telefóny budúcnosti: Skladacie, ohybné, či modulárne? – OBSAH

  1. OnePlus Open – veľmi podarená skladačka z pera OnePlus
  2. Samsung Galaxy Z Fold5 – ideálny pracant s podporou pera S Pen
  3. Samsung Galaxy Z Flip5 – prepracovaný pánt a veľkolepý vonkajší displej
  4. Google Pixel Fold – americký Google ohýba svoj rad Pixel
  5. Oppo Find N2 Flip – vysoký výkon a obrí displej na obzore
  6. Motorola Razr 40 Ultra – displeje natiahnuté do maxima
  7. Huawei Mate Xs 2 – čínsky výrobca sa vracia do hry
  8. Staršia generácia ohybných telefónov
  9. Project ARA: nádejný neúspech modulárnych telefónov

OnePlus Open – veľmi podarená skladačka z pera OnePlus

Ohybná prvotina značky OnePlus sa všeobecne mimoriadne podarila. Zelefón OnePlus Open zapadá do dizajnového radu značky, takže čakajte luxusný zovňajšok, kov a sklo. Navyše sa po zložení dostávame k doposiaľ jednej z najtenších konštrukcií, ktorá sa v najhrubšom bode tesne zastavila pod hranicou 12 mm.

Telefónu dokonca nechýba ani populárny prepínač tichého režimu na pravom boku. Na zadnej strane zeleného vyhotovenia smartfónu sa potom dáva na obdiv masívny kruhový výstupok s fotoaparátmi, ktorý chce dať najavo, že tie tu nebudú len do počtu. Bohužiaľ, odolnosť je iba pod certifikáciou IPX4.

OnePlus Open
Tenká a pevná konštrukcia telefónu OnePlus Open s masívnym výstupkom s fotoaparátmi. Zdroj: oneplus.com

Oba displeje disponujú rýchlou 120 Hz odozvou, vysokým rozlíšením a vysokým jasom. Vonkajšia má veľkosť kompaktných 6,3" a podlhovastý pomer strán 20 : 9. Odolnosť zaisťuje sklo Ceramic Guard. Vnútorný displej pod ohybným plastom má takmer štvorcový pomer strán a skutočne veľkú uhlopriečku 7,82".

Fotoaparáty sa s rozlíšením nemaznajú, hlavný aj širokouhlý majú zhodne 48 Mpx, teleobjektív potom dokonca 64 Mpx a možnosť 3-násobného optického priblíženia. Pýši sa objektívmi firmy Hasselblad. OnePlus rozlíšením neubral ani v prípade selfie. Tá vonkajšia má 32 Mpx, vnútorná 20 Mpx.

i OnePlus Open nevyzerá zle. Má pekný dizajn a v mnohých ohľadoch aj lepšiu výbavu než konkurenti

Výbave nechýba Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 či infračervený port na ovládanie spotrebičov. Položením na zadnú stranu telefónu síce bezdrôtovo nabíjať môžete, napríklad slúchadlá, samotný telefón sa bezdrôtovo nedobije. Spoliehať sa tak môžete len na to drôtové, ktoré je však pomerne výkonné s hodnotou 67 W. Telefón dobijete do 45 minút.

Samsung Galaxy Z Fold5 – ideálny pracant s podporou pera S Pen

Ak máte zálusk na poriadny ohybný mobil a ste vopred zmierení s vyššou cenovkou? Samsung Galaxy Z Fold5 bude zrejme spĺňať náročné požiadavky a na prácu aj zábavu ponúkne dva parádne displeje. Rovnako, ako v prípade Galaxy Flip5, sa aj tu Samsung popasoval s konštrukčným riešením pántu a maximalizoval dostupný výkon. Navrch prihodil napríklad aj nové farebné varianty – svetlomodrý a krémový.

Samsung Galaxy Fold5
Pre ešte lepšiu prácu s Galaxy Z Fold5 si môžete zaobstarať dodatočne pero S Pen. Zdroj: samsung.com

Sklenená konštrukcia zostáva, na prvý pohľad však vidíme, že blesk fotoaparátov opustil zadný výstupok a posunul sa nahor vedľa neho. Ďalšie zmeny zaznamenáme predovšetkým po uchopení Samsungu Galaxy Z Fold5. Lepšie priliehajúce polovice telefónu vďaka pántu Flex sme spomenuli, avšak smartfón dokonca ubral na výške vďaka tenším rámčekom okolo displeja a celkovo je konštrukcia o 10 gramov ľahšia.

Vonkajší displej pod prísnou ochranou odolného skla Gorilla Glass Victus 2 zvláda rýchlu obnovu obrazu, zvyšuje jas na 1 750 nitov a exceluje veľkosťou 6,2" pre plné využitie celého systému telefónu. Pre maximálny pôžitok stačí telefón otvoriť a pred nami už sa ukáže 7,6" štvorcový displej, ktorý podporuje aj dotyky stylusom S Pen.

i Samsung Galaxy Z Fold5 (PREVIEW): Etalón ohybných telefónov chce zapôsobiť mnohými vylepšeniami

Pri cene tohto ohybného telefónu oprávnene čakáme to najlepšie a to aj dostaneme. Procesor Snapdragon 8+ Gen 2 s 12 GB operačnej pamäte si robí náskok a dostatočnú rezervu aj na nasledujúce roky. Aktuálne Android 13 s nadstavbou One UI a možnosťou ovládať ho už spomínaným perom S Pen zaistí telefónu maximálnu pripravenosť na vybavenie pracovných záležitostí, ale vďaka vysokému výkonu nezabúda ani na mobilných hráčov.

Fold5 si ponecháva fotoaparáty z predošlej generácie, teda 50 Mpx hlavný, 12 Mpx širokouhlý a 3-násobné približovanie bez straty kvality dodáva 10 Mpx teleobjektív. Aj dvojice selfie kamier, z ktorých tá vnútorná je schovaná pod displejom, majú rovnaké rozlíšenie 10 a 4 Mpx.

Samsung Galaxy Fold5 do tenkého tela už bohužiaľ nepridal väčšiu batériu ako 4 400 mAh. Nabijete ju maximálnym výkonom 25 W cez USB-C konektor.

Samsung Galaxy Z Flip5 – prepracovaný pánt a veľkolepý vonkajší displej

Aktuálnym véčkom juhokórejského výrobcu, ktoré sa usiluje o výsadné miesto na trhu, je Samsung Galaxy Z Flip5. Každým rokom telefón navyšoval rozmery vonkajšieho panelu, pričom v tomto roku dokázal pokryť už skutočne veľkú časť dostupnej plochy. To však nie je jediným predajným ťahákom novinky. Za zmienku stojí lepšia konštrukcia a samozrejme nárast výkonu.

Samsung Galaxy Flip5
Väčší displej nezasahuje do priestoru fotoaparátov a blesku. Zdroj: samsung.com

V prípade displejov teda došlo k zmenám. Väčší má uhlopriečku úctyhodných 3,4", čo mu dáva dosť priestoru na zobrazenie nielen notifikácií, ale aj widgetov. Vnútorný panel s rozmermi 6,7" síce zostáva, avšak polepšil si v maximálnom jase. Ten atakuje hornú hranicu 1 750 nitov.

Obe časti véčka k sebe teraz presne priliehajú vďaka novému pántu. Predtým bola pri ohybe po dotvorení viditeľná medzera, teraz Z Flip5 po zložení uberá na svojej hrúbke.

i Samsung Galaxy Z Flip5 (PREVIEW): Väčší druhý displej a opäť špičkový výkon aj výbava

Svoje fotoaparáty Samsung Galaxy Z Flip5 oproti prechodcovi nemení. Opäť tu máme kombináciu 12 Mpx hlavného a 12 Mpx širokouhlého fotoaparátu. Výrobca si postrážil, aby Flip5 bežal na najlepšom dostupnom čipe. Tým sa stal Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy. Procesor v tomto variante sa ešte viac snaží získať lepší výkon, než je to pri regulárnom Snapdragone 8 Gen 2. Doplňme ešte 8 GB RAM a 3 700 mAh batériu.

Google Pixel Fold – americký Google ohýba svoj rad Pixel

K výrobcom, ktorí sa rozhodli vstúpiť do kategórie ohybných smartfónov, sa na jarnej Google I/O 2023 konferencii pridal aj Google. Svoj rad Pixel doplnil smartfónom v kombinácii s tabletom a nazval ho Google Pixel Fold. Telefón je pomerne kompaktný, v zatvorenom stave jeho vonkajší displej dosahuje nezvyčajnú šírku. Okolo neho vidíme čierne rámčeky. Predná selfie nesmie chýbať a podľa vzoru Google Pixelu 7 Pro je umiestnená v kruhovom priestrele.

i Google Pixel Fold (PREVIEW): ako vyzerá prvá skladačka výrobcu?

Od Pixelu 7 Pro sa inšpiruje jednoznačne zadný fotomodul s tromi fotoaparátmi. Celý telefón má kovové telo v kombinácii s ochrannými sklami. Pixel Fold je teda viac zameraný na šírku displejov, vonkajší 5,8" OLED panel je trochu macko. Po rozložení sa pozornosť zameriava na 7,6" OLED displej s rozlíšením 2 208 × 1 840 px. Pomer strán dosahuje 6 : 5, ide teda o ideálny displej na prehliadanie webu. Procesor volí Google ten svoj, aktuálne najvýkonnejší Tensor G2 ak nemu pridáva celkom 12 GB RAM.

Google Pixel Fold
Akoby Google vzal svoj Pixel a iba ho roztvoril a dovnútra vložil sekundárny displej.

Google je ťahúňom AI najmä v oblasti fotografovania a úprav fotiek. A ani ohybná konštrukcia nevylučuje integráciu opäť skvelej fotosústavy Google. Hlavnému 48 Mpx snímaču robia spoločnosť takmer 11Mpx širokouhlý fotoaparát a rovnako tak podrobný teleobjektív s až 5-násobným optickým priblížením. Kapacitou batérie sa radí k svojej Samsung konkurencii. Ponúka 4 821 mAh a nabíjať je možné maximálne výkonom 30 W. Cena bude prevyšovať 2 000 €.

Oppo Find N2 Flip – vysoký výkon a obrí displej na obzore

Ohybné véčko, to nie je len Samsung. Z popularity tejto konštrukcie čerpajú aj ďalší výrobcovia. Oppo Find N2 Flip má byť smartfónom, ktorý tu uberie, tu pridá, a celkovo sa v niekoľkých miestach dokázal odpútať od prílišnej podoby práve s aktuálnym Samsungom Galaxy Z Flip5.

Oppo Find N2 Flip
Oppo Find N2 Flip je dostupný v čiernej a fialovej farbe. Zdroj: oppo.com

Oppo na to s vonkajším panelom ide trochu inak. Pretiahol ho do výšky až na uhlopriečku 3,26", ale ľavý priestor ponecháva úplne voľný pre dvojicu fotoaparátov. Na displeji je možné kontrolovať notifikácie, ovládať hudbu, prezerať počasie a pod. Telefón si môžete vybrať iba v dvoch farbách, a to čiernej a fialovej. Konštrukcia je však spracovaná skvele. Po zaklapnutí nie je viditeľná medzera medzi oboma polovicami. Bohužiaľ jej chýba odolnosť voči vode a prachu.

Vnútorný hlavný displej má pôsobivú uhlopriečku 6,8" a vysoké rozlíšenie. Aj ďalšie jeho špecifikácie budia rešpekt, ako 120 Hz, zobrazenie HDR 10+ a vysoký jas až 1 600 nitov. Po displeji spomeňme vysoký výkon procesora Mediatek Dimensity 9000+ a k nemu 8 –⁠⁠ 16 GB operačnej pamäte. Základná kapacita úložiska sa ustálila na 256 GB, čo je príjemná hodnota. Nabiť telefón môžete iba drôtovo a výkonom 44 W.

i Oppo Find N2 Flip (PREVIEW): silná konkurencia vyklápacích telefónov

Oppo sa nedrží skrátka v rozlíšení hlavného fotoaparátu. To dosahuje 50 Mpx, na konkurenciu ale stráca chýbajúcou optickou stabilizáciou obrazu. Na širokouhlé fotografie už musí postačiť 8 Mpx. Ďalšieho početného rozlíšenia sa potom dočkala ešte predná selfie, konkrétne 32 Mpx. 

Motorola Razr 40 Ultra – displeje natiahnuté do maxima

A máme tu ďalšie ohybné véčko, ktoré je nástupcom populárneho telefónu histórie, a je ním Motorola Razr 40 Ultra. Aby výrobca ukojil predstavy bežných aj náročnejších používateľov, po bok nadupaného modelu Ultra prišiel ešte s odľahčenou a lacnejšou verziou Motorola Razr 40. Tá má oveľa menší vonkajší displej, slabší procesor a fotoaparát.

Motorola Razr 40 Ultra
Vonkajší displej nie je iba veľký, má aj vysokú obnovovaciu frekvenciu 144 Hz. Zdroj: motorola.com

Model 40 Ultra natiahol vonkajší displej zo všetkých ohybných véčok najviac. Celých 3,6" si zaberá toľko miesta, že sa do obrazu dostávajú aj oba fotoaparáty a prisvetľovacia dióda. Na paneli si zahráte hru alebo môžete ovládať takmer celý systém. Úzke vnútorné rámčeky nechajú vyniknúť 6,9" OLED displeji s fantastickou frekvenciou 165 Hz.

i Hneď dva nové ohybné telefóny. Motorola predstavila Razr 40 Ultra a Razr 40

Motorole na dostatok výkonu postačí rovnaký procesor Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý dostala aj o rok staršia generácia. Spoločne s ním sa o beh aplikácií postará 8 GB operačnej pamäte. Čítačka odtlačkov prstov telefónu je na pravom boku. Motorola zvládne aj Wi-Fi 6E a batériu s kapacitou 3 800 mAh okrem 30 W drôtového nabíjania novo nabijete aj bezdrôtovo. Hoci len 5 W.

Zaujímavo je na tom Motorola Razr 40 Ultra v oblasti fotoaparátov. Bežné snímky zachytíte 12 Mpx snímačom s optickou stabilizáciou obrazu a príjemnou svetelnosťou f/1,5. Tomu sekunduje 13 Mpx širokouhlý fotoaparát, ktorý je schopný fotiť aj makro snímky. Fanúšikovia selfie ocenia rozlíšenie 32 Mpx.

Huawei Mate Xs 2 – čínsky výrobca sa vracia do hry

Zatiaľ čo Samsung svoje ohybné telefóny ďalej pumpoval ako na bežiacom páse, Huawei si od predstavenia Huawei Mate Xs dal krátku pauzu. Najnovší počin nazval jednoducho Huawei Mate Xs 2 a výrobca jasne ukazuje, že idú ohybné mobily robiť aj inak.

Vďaka viac ako dvojročnej pauze sú zmeny od predchodcu o niečo výraznejšie. Huawei sa stále drží svojej filozofie a mobilu ponecháva jeden displej, použiteľný ako v rozloženej, tak zloženej forme. Oproti predchodcovi je s uhlopriečkou 7,8″ (2 200 × 2 480 px) trochu kompaktnejší, zásadne si však polepšil s obnovovacou frekvenciou – tá je teraz 120 Hz. Keď displej zložíte, dostane sa vám 6,5″ panela s rozlíšením 1 176 × 2 480 px.

Huawei Mate Xs 2
Zariadenie Huawei sa vždy od Foldu trochu líšilo. Ktorý mobil sa vám viac páči?

Fotomodul Mate Xs 2 je na druhej strane Foldu veľmi podobný. Hlavný snímač ponúkne rozlíšenie 50 Mpx (f/1,8) s optickou stabilizáciou, 8 Mpx teleobjektív poteší trojnásobným optickým zoomom a stabilizáciou. Širokouhlý fotoaparát je potom 13 Mpx (f/2,2) s uhlom záberu 120°. Je však potrebné dodať, že kvôli využitiu iného čipsetu nie je fotoaparát schopný zhotovovať 4K videá pri 60 FPS – uspokojiť sa teda zákazníci budú musieť s 30 snímkami. Huawei Mate Xs 2 má ešte štvrtú kameru v pravom hornom rohu displeja. Tá je 10,7 Mpx so svetelnosťou f/2,2.

i Huawei Mate Xs 2 (PREVIEW): dizajnová skladačka, ktorá vsádza na otváranie displeja von

Telefón vám z hľadiska variantov veľa na výber, aspoň u nás, nedá. Na slovenskom trhu je k dispozícii iba variant s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom, v zahraničí sa však vyrába aj model 12/512 GB. Spolu so starším čipsetom Qualcomm Snapdragon 888 bez podpory 5G je jasné, že Mate Xs 2 dáva prednosť skôr elegancii pred špičkovými parametrami.

Oproti Samsungu má telefón síce navrch v rýchlonabíjaní, ktoré je tu 66 W, chýba mu však možnosť nabíjať bezdrôtovo. Čínsky gigant sa síce snaží, ale aktuálne sa kórejskému súperovi nevyrovná. Oproti predchodcovi síce takmer dorovnal konkurenčnú cenu, najväčší problém je však v systéme. Pre firmu Huawei stále platí zákaz využívania služieb Google, takže by si noví používatelia museli navyknúť na pomerne dosť odlišný ekosystém Huawei Mobile Services.

Starší generace ohebných telefonů

Samsung Galaxy Z Flip4 – „véčko“ za rozumnú cenu

Telefón Samsung Galaxy Z Flip4 je, ako už názov napovedá, štvrtou verziou obľúbených „véčok“ od Samsungu. Kórejský gigant ho do sveta vypustil na konci augusta 2022 a aj naďalej pokračuje v rozvíjaní už overeného ohybného dizajnu. Oproti predchádzajúcej generácii sa zlepšil výkon, výdrž a ponúkne aj vôbec prvýkrát 512 GB variant úložiska. V neposlednom rade poteší aj teraz až 25 W rýchlonabíjanie a vylepšené je aj nabíjanie bezdrôtové. Tu si telefón polepšil na 15 W.

Samsung Galaxy Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4 je vlastne modernizované ohybné „véčko“.

Na pohľad je Galaxy Z Flip4 klasické véčko, po roztvorení však nenájdeme klávesnicu, ale displej prepájajúci hornú a spodnú časť. Tvorí ho Dynamic AMOLED 2X panel s uhlopriečkou 6,7" a Full HD+ rozlíšením 2 640 × 1 080 px. Výrobca zahrnul aj rýchlu obnovovaciu frekvenciu s hodnotou 120 Hz. Prístroj má ešte jeden displej – na prednej strane. Vďaka nemu má používateľ prehľad o všetkých notifikáciách bez toho, aby musel telefón otvárať. Poslúži ale aj ako hľadáčik fotoaparátu. Malý displej oproti predchádzajúcim modelom narástol na veľkosť 1,9" a dostal rozlíšenie 512 × 260 bodov. Ide o 60 Hz Super AMOLED panel, ktorý je samozrejme dotykový.

Telefón si polepšil na odolnosti. Rovnako, ako predchodca, má síce odolný rámček z hliníka, displeje však kryje ochranné sklo Gorilla Class Victus+, ktorý ponúka o niečo lepšie vlastnosti ako variant bez plus na modeli z minulého roka.

i Ohybné telefóny v novom. Samsung Galaxy Z Flip4 a Z Fold4 majú špičkový výkon aj výbavu

Samsung Galaxy Z Flip4 nesklame ani po výkonnostnej stránke. Poháňa ho špičkový čipset Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, teda ten aktuálne vôbec najvýkonnejší, v kombinácii s 8 GB pamäte RAM. Telefón je ponúkaný v troch variantoch úložiska – 128 GB, 256 GB a vôbec po prvýkrát aj 512 GB pre tých, čo nemajú priestoru nikdy dosť. Spomínaná vyššia výdrž je ale aj prácou väčšej, 3 700 mAh batérie.

Fotoaparát nijako zvlášť nevyčnieva – už preto, že zostal prakticky bez zmeny. Šošovky hlavného fotoaparátu sú stále iba dve, a to v zostave 12 Mpx f/1,8 a 12 Mpx f/2,2. Predný fotoaparát má rozlíšenie 10 Mpx a svetelnosť f/2,4. Zaujímavé je aj to, že na fotenie selfíčok sa dá vďaka vonkajšiemu displeju využiť aj hlavný fotoaparát.

K 16. septembru 2022 je Samsung Galaxy Z Flip4 k dispozícii za nijako neprešvihnutých 1 099,90 €, čo je len o trochu viac, než koľko činí cenovka v prípade najnovšieho iPhonu 14. Pokiaľ máte radi „véčka“ alebo sa vám omrzel klasický vzhľad mobilných telefónov, toto zariadenie by nemuselo byť zlou voľbou.

i Telefóny iPhone 14 a 14 Pro sú tu. Prinášajú množstvo noviniek

Samsung Galaxy Fold4 – skladací telefón prichádza už po štvrtýkrát

Samsung Galaxy Fold sa stal prvým reálne použiteľným ohybným telefónom (naozaj prvým bol Royole FlexPai, ten mal ale k použiteľnosti na míle ďaleko a o prvenstvo sa usiloval len preto, aby sa výrobca zviditeľnil). Teraz už je k dispozícii o kus vybavenejšia verzia Samsung Galaxy Z Fold4. Asi najväčšie zmeny sa konajú na poli displeja, ktorý prichádza nielen s pomerom strán zmeneným na lepšiu ovládateľnosť, ale aj s technológiou LTPO. Vylepšenie sa pochopiteľne týka aj výkonu a fotoaparátu.

Samsung Galaxy Fold4
Skladací telefón Samsung Galaxy Fold4 je na prvý pohľad odlišný svojim pomerom strán.

Aj tu sa dočkáme dvoch displejov. Ten hlavný, ohybný, vďaka ktorému telefón po roztvorení prakticky získa parametre tabletu, tvorí Super AMOLED 2X panel s uhlopriečkou 7,6" a rozlíšením 2 176 × 1 812 px a trochu „štvoratejším“ pomerom strán 5 : 4. Dostal do vienka variabilnú obnovovaciu frekvenciu, ktorá sa vďaka LTPO pohybuje v rozmedzí od 1 do 120 Hz a je tak úspornejšia. Predný 120 Hz displej je oproti predchádzajúcej generácii trochu nižší a lepšie ovládateľný jedným prstom. Má 6,2" a ponúka rozlíšenie 2 316 × 904 px. Na ovládanie telefónu je možné využívať aj stylus S Pen, ktorý však nie je súčasťou balenia.

i So stylusom S Pen je už kompatibilná aj vlajková loď Samsung. Viac o nej je článku Samsung Galaxy S22 Ultra 5G (RECENZIA): konečne regulárny nástupca radu Galaxy Note.

Fotomodul na zadnej strane telefónu má opäť tri objektívy. Dejú sa tu však veľké zmeny. Hlavný snímač si zásadne polepšil až na 50 Mpx v kombinácii s objektívom so svetelnosťou f/1,8. Teleobjektív je o niečo schopnejší a zvládne až trojnásobný optický zoom, má však menší, 10 Mpx snímač. Širokouhlý fotoaparát sa potom príliš nezmenil. Opäť ide o 12Mpx kameru so svetelnosťou f/2,2 a uhlom záberu 123°. Hlavná kamera a teleobjektív potom ponúknu aj optickú stabilizáciu. 4 Mpx selfie kamera sa opäť usídlila pod vnútorným displejom a 10 Mpx, tiež selfie, fotoaparát na vrchole vonkajšieho panela. Oba sekundárne fotoaparáty po novom zvládnu 4K video pri 60 FPS.

Výkon je ešte o úroveň vyššie ako v prípade Flipu. Rovnako, ako véčko, je mobil vybavený špičkovým čipsetom Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, rovnako ako predchodca však ponúkne 12 GB RAM pamäte UFS 3.1. Aj tu je k dispozícii aj nový variant úložiska, celkom sú teda tri – 256, 512 a 1024 GB.

Project ARA: nádejný neúspech modulárnych telefónov

Ohýbacie telefóny nie sú v tomto smere jedinou inováciou. V minulosti sa napríklad samotný Google snažil na trh prísť s modulárnym telefónom. Projektu sa hovorilo ARA a špekulácie okolo neho nás sprevádzali niekoľko rokov. Všetko už je ale na konci. Hoci ešte v máji 2016 sľuboval Google uvedenie telefónu na trh, v septembri toho istého roku celý projekt zrušil.

Posledné oficiálne video Projectu ARA.

Project ARA bol revolučný koncept telefónu budúcnosti, ktorý mal kompletne zmeniť spôsob, akým mobily používame. Pôvodná idea počítala s kompletnou modularitou, avšak vývojári pocítili medze reality a základné telo telefónu malo náhle obsahovať nielen displej a základné reproduktory, ale tiež procesor a RAM.

Video zhŕňajúce ambicióznu myšlienku Projectu ARA, ktorá nejedného uchvátila.

Aj keď Google vo vývoji údajne pokračoval, stával sa zastaraným už aj samotný koncept modulárneho telefónu. Prečo? V poslednej dobe vzrástol hlad po veľkých displejoch v čo najmenších telách a na naplnenie takýchto požiadaviek je potrebný bezrámčekový dizajn a vysoká úroveň integrácie. A tu modulárny telefón zo svojej podstaty nemôže ponúknuť.

i Mohlo by vás zaujímať

Ohybné telefóny sa nám pekne rozbehli. Výrobcovia to skúšajú buď s véčkovou konštrukciou, s konštrukciou typu kniha, a niektorí dokonca kombinujú obe. Po mnohých doposiaľ predstavených generáciách už môžeme hovoriť o vypilovaných parametroch a takom konštrukčnom riešení, ktoré toho vydrží dosť. Sme zvedaví na ďalší vývoj.

OnePlus Open 16 GB/512 GB zelený - Mobilný telefón Doručenie na
predajňu zadarmo
5,0 10×
OnePlus Open 16 GB/512 GB zelený
Mobilný telefón – 7,82" AMOLED 2268 × 2440 (120Hz), operačná pamäť 16 GB, vnútorná pamäť 512 GB, Dual SIM + eSIM, procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, fotoaparát: 48Mpx (f/1,7) hlavný + 48Mpx širokouhlý + 64Mpx teleobjektív, predná kamera 20Mpx, čítačka odtlačkov prstov, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C, rýchle nabíjanie 67W, batéria 4805 mAh, model 2023, Android
+Darček SIM karta Radosť – Prvú Nekonečnú Radosť si vyskúšaj na týždeň zadarmo! v hodnote 1 €
1 899 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ONE0091b2
Motorola Razr 40 8 GB/256 GB zelená - Mobilný telefón
Doručenie do
Alzaboxu zadarmo
4,9
Motorola Razr 40 8 GB/256 GB zelená
Mobilný telefón – 6,9" P-OLED 2640 × 1080 (144Hz), operačná pamäť 8 GB, vnútorná pamäť 256 GB, single SIM + eSIM, procesor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, fotoaparát: 64Mpx (f/1,7) hlavný + 13Mpx makro, predná kamera 32Mpx, čítačka odtlačkov prstov, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C, rýchle nabíjanie 33W, bezdrôtové nabíjanie, batéria 4200 mAh, model 2023, Android
+Darček SIM karta Radosť – Prvú Nekonečnú Radosť si vyskúšaj na týždeň zadarmo! v hodnote 1 €
699,90 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMTR525b2
Motorola Razr 40 Ultra 8 GB/256 GB čierna - Mobilný telefón
Doručenie do
Alzaboxu zadarmo
4,3 10×
Motorola Razr 40 Ultra 8 GB/256 GB čierna
Mobilný telefón – 6,9" P-OLED 2640 × 1080 (165Hz), operačná pamäť 8 GB, vnútorná pamäť 256 GB, single SIM + eSIM, procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, fotoaparát: 12Mpx (f/1,5) hlavný + 13Mpx širokouhlý, predná kamera 32Mpx, čítačka odtlačkov prstov, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C, rýchle nabíjanie 30W, bezdrôtové nabíjanie, batéria 3800 mAh, model 2023, Android
+Darček SIM karta Radosť – Prvú Nekonečnú Radosť si vyskúšaj na týždeň zadarmo! v hodnote 1 €
Zľavnené -2 %
979 € 999 €
Na sklade 3 ks
Objednávací kód: SMTR524b1
Motorola Razr 40 Ultra 8 GB / 256 GB Viva Magenta - Mobilný telefón
Doručenie do
Alzaboxu zadarmo
4,3 10×
Motorola Razr 40 Ultra 8 GB / 256 GB Viva Magenta
Mobilný telefón – 6,9" P-OLED 2640 × 1080 (165Hz), operačná pamäť 8 GB, vnútorná pamäť 256 GB, single SIM + eSIM, procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, fotoaparát: 12Mpx (f/1,5) hlavný + 13Mpx širokouhlý, predná kamera 32Mpx, čítačka odtlačkov prstov, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C, rýchle nabíjanie 30W, bezdrôtové nabíjanie, batéria 3800 mAh, model 2023, Android
+Darček SIM karta Radosť – Prvú Nekonečnú Radosť si vyskúšaj na týždeň zadarmo! v hodnote 1 €
Zľavnené -2 %
979 € 999 €
Na sklade 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SMTR524b2
Vytlačiť
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií