Ospravedlňujeme sa, ale z technických príčin sa momentálne na našich pobočkách môže vyzdvihnutie objednávky časovo predĺžiť. Na oprave usilovne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

AD homeoffice AD homeoffice

MotoGP 19 (RECENZIA) – prekonať sám seba aj historické tabuľky

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Rok sa s rokom zišiel a po rozohriatom asfalte motodrómov prichádza ďalšia sezóna MotoGP, tentokrát s číslovkou 19. Opäť za ňou stojí talianske štúdio Milestone a prekvapivo sľubuje prevratné novinky v pretekaní. Ako všetko dopadlo, sa môžete dočítať v našej recenzii MotoGP 19 z pohľadu nováčika v sérii, takže si môžu urobiť obrázok tiež hráči digitálnym motoršportom nedotknutí.

Recenzia (PS4 Pro)


• Žáner: Pretekárske • Multiplayer: áno • Vývojár: Milestone • Vydavateľ: Milestone • Platformy a Dátum vydania: PC, PS4, Xbox One, Switch (6. júna 2019) • Homepage: motogpvideogame.com/features • Čeština: Nie


Obsah recenzie MotoGP 19 (PS4 Pro)

  1. Nováčik na štarte
  2. MotoGP 19 sa chváli neutrálnou umelou inteligenciou
  3. Krušné chvíle pre nováčikov
  4. Historické momenty ako na tanieri
  5. MotoGP 19 strieda skvelé momenty so slabšími chvíľkami
  6. O rok dovidenia
  7. Recenzia MotoGP 19: záverečné hodnotenie
  8. HW nároky na hru MotoGP 19 PC

Nováčik na štarte

• Recenzia: 15. 6. 2019 • Autor: Jakub Němec

Kľučky osudu vás na vašej ceste životom prevedú rôznymi skúsenosťami, ktoré ja osobne vždy beriem ako veľkú výzvu. A práve raz také peripetie sa prepletajú práve teraz, keď spisujem recenziu na aktuálny ročník MotoGP 19. Vo svojom živote som naposledy išiel na jednostopovom vozidle u nás na dedine v dvanástich rokoch, keď si sused kúpil za ušetrené peniaze pincka (pre mladšie ročníky motorku Pionier). Ja som na neho sadol, zatúroval na celé okolie, popálil si nohu o výfuk a nakoniec sa mi oceľový žrebec splašil pod zadkom a ušiel dobrých dvadsať metrov bez môjho pričinenia. Od tej doby som sa na machrov s motorkou díval maximálne v televízii a s rešpektom.

MotoGP 19; gameplay: zatáčka

O napínavé momenty počas predbiehania v kľukatých sériách zákrut nebude núdza počas žiadnych pretekov MotoGP 19.

Lenže v rámci našej redakcie som sa vyprofiloval ako športiak a na disk môjho PlayStationu priplával tiež motoristický zástupca, takže som zaťal zuby a poriadne sa ponoril do sveta, ktorému vládnu kilometre za hodinu a určitá miera samovražedných chúťok pretekárov (mnohými prezývaných ako dobrovoľní darcovia orgánov či tiež paštičkári). V spoločnosti rýchlych strojov som nakoniec strávil vyše dvadsať hodín, po určitých úpravách im prišiel na chuť a zákruty teraz režem ako profíci. Poďme teda spoločne nahliadnuť do vnútra MotoGP, aby sme zhodnotili, čo nás v aktuálnom ročníku čaká, akými prešiel zmenami a čo zostalo vývojármi z talianskeho Milestone nedotknuté.

MotoGP 19 sa chváli neutrálnou umelou inteligenciou

Dúfajme, že hneď zo štartu neurazím všetkých priaznivcov motoršportu, ale osobne mi príde sledovať preteky seriálu MotoGP alebo Formuly 1 ako mierne nudné – neustále krúženie dookola do zblbnutia, ktoré sa preloží občasnou havárkou alebo napínavým momentom na čele vedúcej skupinky. Z môjho pohľadu sú na tom monoposty formuly ešte o niečo horšie ako motorky, takže som bol zvedavý, čím dokáže digitálne poháňanie jednostopových rýchlikov zaujať a vytrhnúť ma z letargie. Tvorcovia prišli s radom zaujímavých prvkov, pri ktorých suverénne vedie umelá inteligencia.

MotoGP 19 – Rookie Cup Jerez (gameplay)

Nováčikom odporúčam vstúpiť do MotoGP 19 cez kariéru v Rookie Cupe, kde sú k dispozícii slabšie stroje KTM, ktoré popri najsilnejších kubatúrach vyzerajú ako prskolety.

Tá sa dokáže poučiť z vašich manévrov na trati a postupom času vám dosť znepríjemniť život. Radi útočíte na pozíciu z vonkajšej časti zákruty? Verte, že po troch, štyroch pokusoch vás tam budú súperi spoľahlivo blokovať a budete musieť hľadať cestu inde. Vďaka tejto mechanike som sa musel tlačiť do menej predvídateľných úskokov, ktoré samozrejme často končili stretnutím môjho pretekára so zemským povrchom mimo trať. O napínavé momenty tak nie je núdza a musím priznať, že predbiehanie v zákrutách tratí celého sveta ma v MotoGP 19 bavilo rozhodne viac, než pri sledovaní najslávnejších pretekárov súčasnosti v televízii.

Krušné chvíle pre nováčikov

Rozoberanie zručností umelej inteligencie je síce fajn, ale väčšina hráčov sa rozhodne sadnúť na vybranú motorku svojej obľúbené kubatúry, prejsť s ňou niektorý z pretekov (poprípade celých šampionátov – MotoGP, Moto2, Moto3, Red Bull Rookies Cup, moto či historické podniky) alebo sa nechať otestovať v časovkách. To už sa človek zameriava len sám na seba a svoj výkon, takže na ostatných hľadí len ako na objekty, ktoré musia predbehnúť (a nenaraziť do nich). Takže matadori série vlastne skočia do známych vôd a bez väčších problémov začnú klopiť svoje stroje do zákrut, ako sa na skutočných veteránov sluší a patrí. Lenže nováčik bude mať spočiatku problém prejsť trať bez toho, aby sa neváľal v piesku alebo nenasledovali bariéry trati.

MotoGP 19; gameplay: tvár MotoGP 19; gameplay: helma MotoGP 19; gameplay: štýl

Nepekné tváre vytváraných pretekárov v MotoGP vás budú trápiť len pri vyhlasovaní víťazov, pretože inak má váš avatar na hlave narazenú prilbu aj v boxoch. Na jej vizuáli sa môžete vyblázniť, pretože v napr. v Rookie Cupe je to jediná možnosť, ako sa odlíšiť od ostatných. Ďaleko dôležitejší však bude jazdný štýl, ktorý si pre svojho jazdca volíte.

Nadšenec, ktorý si bez prípravy kúpi MotoGP 19, aby si zajazdil ako Valentino Rossi (licencie sú veľmi obsiahle a kopírujú všetkých registrovaných jazdcov v jednotlivých súťažiach), bude hľadieť na svoju obrazovku ako zmyslov zbavený, pretože jeho favorit je zrazu všetkým na smiech. Zabudnite na to, že keď vám idú pretekárske hry s autami, že z motoriek nemusíte mať rešpekt. Chyba! Jednostopový motocykel sa totiž chová úplne inak a budete musieť pristúpiť na pravidlá, ktoré sú založené na fyzikálnych zákonoch. Citlivé pridávanie plynu a jemné prepočítavania náklonu do zákrut – to budú vaši noví kamaráti do nepohody. Nočnú moru pre nováčikov predstavuje absencia výučby, takže sa všetko učia za ostrej prevádzky.

Historické momenty ako na tanieri

Našťastie sa možno veľmi dobre pohrať s nastavením obťažnosti (naozaj je veľmi vydarené a naškálovať si ich môžete takmer dokonale pomocou percentuálneho nastavenie kvality pretekárov) a jazdného modelu, takže si po chvíľke strávenej v menu môžete pripraviť preteky na mieru, kde nebudete úplne trpieť ani ako motoristický zelenáč (nemyslite si však, že hneď vyhráte), ani ako skúsený pretekár na hladkom asfaltovom okruhu. Postupom času tak aj ako úplný začiatočník nadobudnete na sebavedomí a vrhnete sa do režimu kariéry. Tu si vo veľmi chabom editore vyberiete tvár pretekára a hurá do... boxu?

MotoGP 19; gameplay: história MotoGP 19; gameplay: hrana MotoGP 19; gameplay: let

Plnenie historických výziev na maximálne hodnotenie vás často privedie na jazdu za hranou rizika, takže nebude výnimkou letov do piesku okolo trati. Highsider bude novým pojmom, ktorý si veľmi rýchlo zapíšete za uši a nakoniec budete veľmi starostlivo vnímať vibračnú odozvu vášho ovládača ako prvý signál, že je zle.

Áno, pripravte sa na ďalší šok. Ak totiž sledujete v televízii až výsledné preteky, tak si vôbec neuvedomuje, koľko práce stojí za jedným víkendom v rámci Grand Prix – niekoľko voľných tréningov, kde ladíte svoj stroj do posledného detailu (opäť chválim tvorcov, že začiatočníkom pomôžu v boxoch systémom otázok a odpovedí technikov, zatiaľ čo skúsení harcovníci sa už môžu v motore a ďalších komponentoch svojho žihadlá pohrabať sami), následná kvalifikácia a až potom vstup do ostrého boja s ostatnými. Nakoniec daný okruh obídete toľkokrát, že sa vám každý meter trate doslova vryje do pamäte a konečne pochopíte, ako môžu jazdci v tak vysokej rýchlosti klopiť svoju motorku zo zákruty do zákruty bez akéhokoľvek zaváhania.

Keď už za sebou máte prvých pár pódiových umiestnení a nebojíte sa zasadnúť za riadidlá tých najsilnejších strojov, tak si pre vás tvorcovia z Milestone pripravili v rámci MotoGP 19 ďalšiu lahôdku – historické výzvy. Ak patríte medzi milovníkov cestných pretekov, tak isto dokážete vymenovať ikonické víťazstvo a súboje rivalov na tratiach celého sveta. Niektoré z nich si budete môcť prežiť na vlastnej koži a možno prekonať realitu samotnú. Počas plnenia výzvy musíte úspešne dokončiť dopredu známe úlohy a verte mi, že zisk zlatej medaily už vyžaduje veľmi dobré ruky na riadidlách.

MotoGP 19; gameplay: oslavy MotoGP 19; gameplay: first person pohľad

Obrázok 1: Oslavy umiestnenia na pódiu sú v MotoGP 19 celkom sterilné, takže by neuškodilo v ďalších ročníkoch zabrať aj v tomto ohľade. Obrázok 2: Jazda z pohľadu prvej osoby zostane väčšinou hráčov zanedbávaná.

MotoGP 19 strieda skvelé momenty so slabšími chvíľkami

Hrateľnosť teda môžeme označiť pre nováčikov ako sparťanskú, ale upraviteľnú, zatiaľ čo pre pretekárov znalých série ako návrat do vyjazdených koľají. Svojich priaznivcov si tento titul určite nájde už len kvôli učiacej sa umelej inteligencii. Rozpoltený si však bude pripadať každý, ak bude hodnotiť grafické stvárnenie MotoGP 19. Modely motoriek, samotných pretekárov a dokonale prevedených tratí ako takých musím pochváliť. Nad odlesky lakovaných častí na priamom slnku radostne poskočí srdce každého lovca pekných záberov (už len vďaka podarenému fotomódu priamo v hre), rovnako tak potešia obité plechy pri skĺznutí sa po reálne stvárnenom asfalte (predovšetkým si cením detaily ako šmuhy po spálených pneumatikách v krízových častiach trate).

Poklony môžem tiež skladať o efektoch počasia, pretože poriadna prietrž mračien vyzerá na obrazovke skvele (a zároveň po vás chce úplne iný štýl jazdy). Lenže keď odhliadneme od čiernej cesty, začnete sa diviť, čo za divné modely stavieb stoja v okolí trate. Dajú sa totiž prirovnať k narýchlo poskladaným kockám, len aby najbližšie plochy neboli prázdne. Úsmevní sú tiež diváci, ktorí synchrónne mávajú vlajkami jeden ako druhý (tým som sa naposledy bavil pri Fife v minulom desaťročí a myslel som si, že už to nikdy neuvidím). Keď to spojíte s relatívne dlhými načítavacími časmi pred každým výjazdom na trať, tak vám vydarené spracovanie tých hlavných častí trošku zhorkne na jazyku.

MotoGP 19; gameplay: dážď MotoGP 19; gameplay: trať MotoGP 19; gameplay: prší

Počasie funguje v MotoGP 19 na jednotku, čo sa však nedá povedať o modeloch objektov okolo trate.

O rok dovidenia

Problém MotoGP 19 spočíva v tom, že ak vlastníte minuloročný diel, zase toľko rozdielov zrejme nezaznamenáte. Trate aj pretekári zodpovedajú licenciám (takže sa stretnete napríklad s Karlom Abrahamom na Masarykovom okruhu v Brne), jazdný model sa mierne zlepšil a štúdio Milestone vyvinulo vymakanejšiu umelú inteligenciu. Navyše sa objavuje rad nástrojov na tvorbu vlastných nálepiek, čísel a vizáže helmy (s editorom to chce však trochu cviku) a zapretekať si môžete v historických výzvach. Ale to sú len kozmetické úpravy titulu, ktorý zostáva v jadre rovnaký ako minulý ročník. Z môjho pohľadu je navyše MotoGP 19 celkom prísne k nováčikom, pretože im neposkytne pomocnú ruku.

Na druhú stranu, ak patríte k fanúšikom série a vlaňajší ročník vás z nejakého dôvodu minul, tak si MotoGP 19 pravdepodobne budete užívať, aj keď vás niektoré rozhodnutia tvorcov prinútia s údivom pozdvihnúť obočie. V tomto prípade si pokojne päť až desať percent pridajte. Z môjho pohľadu by však všetko išlo urobiť o niečo lepšie – napríklad prezentovať atmosféru pretekov tak, ako to dokážu digitálne preteky F1 (tu je to všetko také sterilnejšie). Ale môj pohľad sa možno nechal ovplyvniť fandením davov na tribúnach vo FIFA 19. Každopádne, ak vám v žilách koluje namiesto krvi benzín a milujete motorky, tak nemusí byť titul Milestone zlá voľba.

MotoGP 19; screenshot: štart

MotoGP 19 je kvalitný titul, tých noviniek a vylepšení však mohlo byť predsa len viac.

Cena okolo 45 € sa zdá byť adekvátna k potenciálnemu času, ktorý strávite na okruhu tlačiac sa do čo najlepšej pozície na hranice rizika pádu. S možnosťou zajazdiť si s priateľmi po sieti (split-screen bohužiaľ chýba) a vytvárať vlastné verzie pretekov by vám MotoGP 19 vychádzajúce na PC, PS4, Xbox One a Switch mohlo vydržať až do budúceho roka, kedy s celkom určite príde jej pokračovanie.

Táto recenzia bola napísaná na PS4 Pro verziu.

• Zdroje: Vlastné

Recenzia MotoGP 19: záverečné hodnotenie

    Hodnotenie 74 % Alza.sk
Hlavné parametre: Hrateľnosť
80 %
Audiovizuálne spracovanie
75 %
Opätovná hrateľnosť
85 %
MotoGP 19; recenzia

Klady

  • Možnosť prispôsobiť si obťažnosť a jazdný model
  • Adrenalín pri predbiehaní na trati
  • Doslova cítite, ako sa zlepšujete (hlavne prejazdy zákrutami)
  • Vydarené využitie licencie
  • Historické preteky prinášajú novú výzvu
  • Úprava vizuálu helmy a ďalších prvkov
  • Grafické spracovanie pretekárov, samotných tratí a počasia

Zápory

  • Nepriaznivé prostredie pre nováčikov (absencia výučby)
  • Slabá prezentácia samotných pretekov a omáčky okolo
  • Pre znalcov série relatívne málo zmien v cestovnom modeli
  • Škaredé tváre vlastných pretekárov
  • Objekty okolo trate by zaslúžili viac starostlivosti
Jakub Němec

Jakub Němec

Hranie počítačových a doskových hier patrí k môjmu životnému štýlu už viac ako dvadsať rokov, pretože ma baví preskúmavať nápadité príbehy a svety, ktoré môžem sám ovplyvniť, prípadne sa rád zabavím v športových a pretekárskych tituloch. O svojich dojmoch z návštev týchto fantazijných miest neobmedzených možností píšem s rôzne dlhými prestávkami cez trinásť rokov, z toho posledné tri roky pre Alza Magazín.

iPozrite sa na všetky články z hernej sekcie. Ďalšie novinky zo sveta hier, esportu a technológií nájdete na facebooku a instagrame Alza Gaming.

HW nároky na hru MotoGP 19 PC


Minimálne HW požiadavky Odporúčané HW požiadavky
Operačný systém Windows 7 64-bit Windows 10 64-bit
Procesor Intel Core i5-2500 3.3 GHz/AMD FX-8100 Intel Core i7-6700K 4-Core 4.0 GHz/AMD Ryzen R7 1700X
Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1050/Radeon HD 7950 NVIDIA GeForce GTX 1060/Radeon RX 480 4 GB
DirectX DirectX 11.0 DirectX 11.0
Operačná pamäť 8 GB 16 GB
Pevný disk 16 GB 16 GB

S akým herným PC na MotoGP 19?

Chcete si uľahčiť výber? Nižšie pre vás máme tipy na vhodné herné počítače podľa náročnosti.

Alza GameBox GTX1660

Minimálne požiadavky:

Alza GameBox GTX1660

Alza GameBox RTX2060

Odporúčané požiadavky:

Alza GameBox RTX2060

Alza BattleBox RTX2080

Pre náročných:

Alza BattleBox RTX2080

i Mohlo by vás zaujímať

MotoGP 19 vychádza 6. júna 2019 na PC, PS4, Xbox One a Switch. O novinkách vás budeme informovať.

5,0
MotoGP 18 (PC) DIGITAL
Hra na PC – elektronická licencia, kľúč pre Steam, žáner: športový a pretekársky,
49,99 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MVE003764
MotoGP 17 (PC) DIGITAL
Hra na PC – elektronická licencia, kľúč pre Steam, žáner: pretekársky,
40 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MVE002934
4,0
MotoGP 15 (PC) DIGITAL
Hra na PC – elektronická licencia, kľúč pre Steam, žáner: pretekársky,
3 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MVE002964
4,8 341×
PlayStation 4 Slim 500 GB
Herná konzola - k TV, HDD 500 GB, Blu-ray, menu v češtine, 1x herný ovládač, farba čierna AMD Jaguar Octu-Core, 8 GB RAM GDDR5, 500 GB HDD, Blu-ray, DualShock 4, Headset, WiFi 5GHz, HDMI kábel, USB 3.0, čierna
+Darček Hra na konzolu Nioh 2 – PS4 v hodnote 8,89 €
Zľavnené -33 %
199,90 € 299,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: MSX001sl
Vytlačiť
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií