AD homeoffice AD homeoffice

Intel Comet Lake-S (VŠETKO, ČO VIEME) – nové až 10-jadrové procesory

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Intel v zákulisí spriada plány na veľkú procesorovú ofenzívu proti AMD. Ako to vyzerá s novými procesormi Intel Comet Lake-S? Na koľko jadier sa môžeme tešiť a ako vysoko sa posunie výkonnostná latka? Je pravda, že Intel príde s novou päticou a bude potrebné vymeniť základné dosky?

i Článok sa bude postupne rozrastať o nové informácie o procesoroch Intel Comet Lake-S.

Intel Comet Lake-S

Procesory Intel Comet Lake-S (VŠETKO, ČO VIEME) – OBSAH

  1. Oficiálne predstavenie procesorov Intel Comet Lake-S
  2. Predstavujeme 10-jadro Intel Core i9-10900K
  3. Socket LGA 1200 a čipset Intel 400
  4. Aký očakávame výkon Intel Core i9-10900K?
  5. Dátum vydania Intel Comet Lake-S

Oficiálne predstavenie procesorov Intel Comet Lake-S

Presne 30. apríla 2020 Intel konečne oficiálne predstavil 10. generáciu desktopových procesorov, ktorú nazýva Comet Lake-S. Drvivá väčšina predchádzajúcich únikov sa potvrdila, preto sa musíme zmieriť s tým, že úplne novú technológiu predstaví Intel najskôr v roku 2021.

Intel Core i9

Aj preto tu máme hneď 32 nových procesorov vyrábaných pomocou zastaraného, ale k dokonalosti dotiahnutého výrobného procesu na 14 nm. Nevieme, ako to Intel robí, ale opäť dokázal z pôvodného čipu Skylake, mimochodom vydaného už v roku 2015, vytiahnuť ďalší výkon a pridať výpočtové jadrá.

V porovnaní s 9. generáciou desktopových CPU Coffee Lake Refresh zaznamenávame zlepšenie vo všetkých kľúčových parametroch. Všetky nové procesory (až na podradné Celerony) totiž majú aktívny Hyper-Threading, kedy sa v operačnom systéme tvári jedno fyzické jadro procesora ako dve logická jadrá.

Ak si to zhrnieme, 10. generácia CPU Intel Comet-Lake-S bude mať nasledujúce parametre: Intel Core i3 bude mať 4 jadrá a 8 vlákien, Core i5 6 jadier a 12 vlákien, Core i7 získa 8 výpočtových jadier a k tomu 16 vlákien a konečne, to najvýkonnejšie, v podobe Core i9 sa posúva na 10 jadier a 20 vlákien. To je úplné maximum, ktoré môžete od Intelu v rámci desktopu získať. Áno, je tu ešte platforma HEDT reprezentovaná napríklad 18-jadrovým Intel i9-10980XE, ale to už sme úplne niekde inde.

Vybrané CPU Comet-Lake-S
Parametre vybraných procesorov Core i9 a Core i7 radu Intel Comet-Lake-S.

Predstavujeme 10-jadro Intel Core i9-10900K

Je úplne jasné, že vás najviac zaujíma ten vôbec najvýkonnejší kúsok v podobe Intel Core i9-10900K. Ide teda o 10-jadro s 20 vláknami vyrábané pomocou 14 nm technológie. A aké sú pracovné frekvencie? Tá základná je nastavená na 3,7 GHz, pri maximálnom zaťažení jedného jadra však frekvencia vyletí až na 5,3 GHz s aktivovanou funkciou Thermal Velocity Boost. Maximálny boost pre všetky jadrá je do 70 °C 4,9 GHz, nad túto teplotu už len 4,8 GHz.

Intel Core i9-10900K
Kľúčové vlastnosti procesora Intel Core i9-10900K.

Čo je Thermal Velocity Boost?

Desktopové procesory Intel Comet Lake-S majú pracovnú frekvenciu založenú na teplote jednotlivých jadier. Frekvencia sa teda mení nielen podľa žiadaného zaťaženia, ale aj podľa aktuálnych prevádzkových podmienok. Súčasne tiež využívajú Turbo Boost Max 3.0, kedy je pre kvalitnejšie jadrá možné posúvať rýchlosť na vyššiu úroveň než v prípade ostatných.

Vybrané modely CPU Intel Comet Lake-S majú navyše aj funkciu nazvanú Thermal Velocity Boost. V podstate nejde o nič iné ako o teplotný limit, do ktorého procesor funguje na vyššej frekvencii. V prípade Intel Core i9-10900K možno frekvenciu 5,3 GHz dosiahnuť do teploty 65 °C. Potom sa frekvencia zníži o 100 MHz, po dosiahnutí teploty nad 85 °C potom poklesne o ďalších 100 MHz na výsledných 5,1 GHz. Pre čo najvyšší výkon je teda nutné procesor mimoriadne kvalitne chladiť. Určite nie vzduchom, ale pomocou kvalitného setu vodného chladenia.

Aký očakávame výkon Intel Core i9-10900K?

Intel s recenziami váha, a preto musíme na oficiálny verdikt predsa len počkať. Avšak, vďaka nárastu jadier, pracovnej frekvencii cez 5 GHz + Hyper-Threading, bude mať najmä na herné nasadenie zaujímavý dopad. Pokojne aj 15 až 20 % voči Core i9-9900K. Samozrejme, vo výpočtových operáciách bude na konkurenčný 16-jadrový AMD Ryzen 9 3950X citeľne strácať.

Socket LGA 1200 a čipset Intel 400

Až doteraz nie je pohľad na Intel Comet-Lake-S vôbec zlý, ale je tu jeden veľký problém. Nová pätica LGA 1200. Áno, bohužiaľ sa potvrdili zvesti, že pri použití nových procesorov bude nutné vymeniť aj základnú dosku.

Procesory Intel Comet-Lake-S totiž budú, okrem vyššieho počtu kontaktov v pätici, potrebovať výdatnejšie napájanie aj nový čipset Intel 400. Samotná konektivita čipsetu je identická s radom Intel 300. Intelu sa dokonca ani nepodarilo realizovať prechod na PCI Express 4.0, čo je vzhľadom na nástup rýchlych M.2 diskov celkom problém. Niektorí výrobcovia sa však snažia podporu PCI Expres 4.0 do svojich dosiek zahrnúť, ale ešte to nie je isté. Každopádne, dobrou správou je, že rozstupy pre chladič CPU sú identické ako na pätici LGA 1151. Bude teda možné použiť existujúci chladič, teda samozrejme ak ide o kvalitnejší kúsok.

Výhody; Intel Comet Lake-S
Prínosy 10. generácie desktopových procesorov Intel Core.

Spoločne s procesormi Intel Comet-Lake-S sa tiež objavia základné dosky vybavené čipsetom Intel Z490 s podporou pretaktovania. Hneď v závese dorazia ďalšie čipsety Intel H470/B450/H410. Novinkou je oficiálna podpora DDR4-2933 platná pre štyri moduly DIMM a procesory Core i7 a i9, nižšie modely podporujú len DDR4-2666. Čipset tiež dokáže až 2,5 GB/s Ethernet, ktorý typicky zaistí adaptér Intel I225. Voliteľne možno dosky osadiť aj rozhraním WiFi 6. Taktiež zostáva zachovaná podpora Intel Optane, 40 PCIe liniek alebo Thunderbolt 3.

Dátum vydania Intel Comet Lake-S

Kompletný predajný nástup procesorov Intel Comet Lake-S a základných dosiek sa očakáva na konci mája. Je samozrejme otázne, aká bude reálna dostupnosť. Koronavírus je v tomto smere mocný pán. Výrobné továrne sú síce už väčšinou spustené, ale transport tovaru po celom svete je predsa len komplikovanejší. Preto ak o nových procesoroch uvažujete, rozhodne nesmiete s nákupom zbytočne otáľať.

Písali sme skôr o CPU Intel Comet Lake-S

(28. 9. 2019) Už vieme, kedy dorazia desktopové procesory Intel Comet Lake-S

Koniec roka sa blíži míľovými krokmi a v spoločnosti Intel finalizujú návrhy ďalšej generácie 14nm procesorov, tentoraz s kódovým označením Comet Lake-S. Postupne sa množia zaujímavé špekulácie, z ktorých je zrejmé, že sa nových procesorov dočkáme v 1Q 2020. Teda celkom určite ešte predtým, než AMD vydá ďalšiu generáciu procesorov AMD Ryzen.

Kľúčovou otázkou tak bude, či dokáže Intel so 14nm procesormi konkurovať technologicky oveľa pokročilejším Ryzenom 4000, postaveným pravdepodobne na 7nm výrobnom procese. Intel si pomôže zvýšením počtu jadier na maximálnych 10, kedy s aktivovaným Hyper-Threadingom zvládne procesor 20-vláknové spracovanie úloh. Comet Lake-S teda prinesie o štyri jadrá viac ako Coffee Lake a o dve viac než súčasný Coffee Lake Refresh. Už dopredu sa dá špekulovať, že Intel udrží pracovnú frekvenciu okolo 5 GHz frekvencie, čo by mal byť možno kľúčový plusový bod.

Súčasne však musíme uznať, že okrem zvýšenia počtu jadier pri zachovaní vysokej frekvencie nemá Intel úplne dobré vyhliadky. Ak sú všeobecné špekulácie správne, zostanú desktopové Intel procesory na 14nm výrobnom procese až do konca roka 2021.

Intel optimalizuje 14 nm výrobný proces

Spoločnosť Intel síce úplne nezvládla prechod na 10nm výrobný proces v podobe odložených procesorov Intel Ice Lake, ale práve preto má záložný plán. A tým je 10. generácia desktopových CPU v podobe Intel Comet Lake-S. Jednoducho ju možno popísať ako maximálnu možnú optimalizáciu 14nm výrobného procesu, ktorý bol prvýkrát použitý pri procesoroch Intel Skylake už v roku 2015.

Intel totiž musí nejako reagovať na citeľný úspech procesorov AMD Ryzen 3000, pretože inak by začal strácať zo svojho podielu na trhu CPU. Bude však samotná optimalizácia výrobného procesu stačiť na úplne novú generáciu 12-jadrových Ryzenov fungujúcich na 7nm výrobnom procese?

i

Pozrite sa na ucelený prehľad mobilných procesorov Intel.

Intel Comet Lake-S, prehľad platformy
Prehľad noviniek v chystaných procesoroch Intel Comet Lake-S (zdroj: xfastest.com).

Intel Core i9-10900K ponúkne až 10 jadier

Epochu 14 nm výrobného procesu začala už spomínaná generácia Intel Skylake a maximom boli 4 jadrá a 8 vlákien. V roku 2016 prišli procesory Kaby Lake a počet jadier sa nezvýšil. K zmene došlo na konci roka 2017 s procesormi Coffee Lake. Populárny procesor Intel Core i7-8700K mal až 6 jadier a 12 vlákien. Pod tlakom konkurencie potom ešte došlo k ďalšiemu vylepšeniu na 8 jadier v podobe doposiaľ najlepšieho Intel Core i9-9900K. Už to bol pre Intel mimoriadny počin a posledný spomínaný procesor bolo nutné mimoriadne starostlivo chladiť.

Intel však dokázal takmer nemožné a pridá aj 10. jadro. V túto chvíľu sa špekuluje o názve Intel Core i9-10900K, samozrejme so zapnutým hyper-threadingom, teda 20 vláknami. Očakávame maximálnu frekvenciu na hranici 5 GHz, čo si bude vyžadovať zvýšenú starostlivosť o chladenie, najlepšie v podobe kvalitného setu pre vodné chladenie. Dôležitým prvkom bude dostatočná napájacia kaskáda, ktorá bude procesor spoľahlivo zásobovať. A tým sa oslím mostíkom dostávame k možno najväčšej boliestke 10. generácie procesorov Intel Comet Lake-S: potrebe zaobstarať si novú základnú dosku.

Úplne nová pätica LGA 1200 a čipová sada Intel 400

Áno, je to tak. Pre nové procesory Intel Comet-Lake-S budete potrebovať novú základnú dosku s päticou LGA 1200. Procesory totiž okrem vyššieho počtu kontaktov v pätici budú potrebovať výdatnejšie napájanie aj novú čipovú sadu Intel 400. Samotná konektivita čipsetu bude podľa prvých špekulácií identická s radom Intel 300. Intel nechystá ani prechod na PCI Express 4.0, čo je celkom zaujímavé. Snáď jedinou dobrou správou je, že rozstupy pre chladič CPU majú byť identické ako na pätici LGA 1159. Bude teda možné použiť existujúci chladič, teda samozrejme ak ide o kvalitnejší kúsok.

Intel, roadmapa CPU
Termíny plánovaného vydania procesorov Intel (zdroj: xfastest.com).

Dátum vydania Intel Comet Lake-S

Intel chystá štart výroby procesorov Comet Lake-S až na posledné týždne roku 2019. Do reálneho predaja sa tak nedostanú skôr ako v prvom štvrťroku 2020. To je z nášho pohľadu veľmi neskoro a je pokojne možné, že celý rad používateľov napríklad štyroch alebo šesťjadrových Intel procesorov premigruje počas tohto roka na Ryzen 3000.

Je zvláštne, že Intel nevydá procesory Comet Lake-S už tento rok na jeseň, čo by bola adekvátna odpoveď na konkurenciu. Intel je s vysokou pravdepodobnosťou zamestnaný ťažkosťami spojenými s prechodom na 10nm výrobný proces, o ktorom vám povieme viac v nasledujúcej kapitole.

Prečo má Intel s 10 nm procesormi problémy?

Intel jednoducho zaspal na vavrínoch. Prechod zo 14nm výroby je pre neho v súčasných podmienkach mimoriadne ťažký, pretože sa stále vo veľkom predávajú 14nm procesory na notebooky, počítače, a hlavne na servery. A prerobiť takú továreň zaberie niekoľko mesiacov – v ideálnom prípade. Postaviť továreň na zelenej lúke potom zaberie niekoľko rokov. Intel sa preto potýka s veľkými problémami, kedy v súčasnej dobe ešte nedokáže vyrábať dostatočné množstvo 10nm procesorov a zároveň sú plne vyťažené existujúce 14nm výrobné linky.

i

Istý vplyv na oneskorenie celej 10 nm výroby mala aféra ohľadom chýb Meltdown a Spectre.

Samotná technológia výroby jadier mikroprocesorov je mimoriadne zložitá, dlhá a náročná nielen technicky, ale aj finančne. Pracovníci sa na výrobných linkách pohybujú v podstate v skafandroch a celkovo ide o oveľa čistejšie prostredie, než je napríklad na operačných sálach. Na to potrebujte pripravené výrobné linky, ktoré na začiatku majú pomerne vysokú „zmetkovitosť“. Prechod na 10nm výrobný proces tak už v samotnom počiatku Intel úplne podcenil v domnení, že všetko pôjde „samo“ ako na 14nm. A teraz mu nezostáva nič iné ako skúsiť šprintovať za AMD, ktoré má v tejto chvíli citeľný technologický náskok.

Produkciou 10 nm procesorov sa preto Intel zameral najprv na notebookové varianty, ktoré nie sú až tak náročné na výrobu. Prvý 10 nm oficiálny procesor Intel Core i3-8121U vôbec nemá grafické jadro, čo je pre Intel mimoriadne netypické. Absencia integrovanej grafiky je totiž pri mainstreamových čipoch Intelu absolútna rarita, obzvlášť potom v segmente notebookov, kde sa predpokladá, že integrovaná grafika prispeje k dlhšej výdrži batérie. Aj to by mohlo ilustrovať, s akými ťažkosťami sa Intel pri adaptácii na 10nm proces potýka.

i Mohlo by vás zaujímať:

Intel sa snaží dohnať technologickú stratu a rýchlo vyvíja kompletne nové 10nm procesory. Medzitým však ešte vydá až 10-jadrové procesory Intel Comet Lake-S, ktoré idú až na hranu fyzikálnych zákonov. Procesory Intel radu 10000 však budú výkonné najmä v hernom nasadení a pravdepodobne si obhája miesto prvej voľby pre herných nadšencov. Je však škoda, že dorazia až v roku 2020 a bude potrebné zaobstarať aj novú základnú dosku.

Vytlačiť
P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií