Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

AP+ nový vizuál AlzaBoxy Q1

Samsung Galaxy Fold (VIDEORECENZIA): telefón a tablet v jednom

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Mobilný telefón, ktorý na seba zaslúžene púta pozornosť, prešiel naším redakčným testom. Smartfóny sa dostali do bodu, keď sú si tak podobné, že je ťažké ich od seba rozoznať. O to viac zvedavosti vyvolal Samsung Galaxy Fold, ktorý pôsobí ako zjavenie. Ide skôr o koncept, alebo sa s ním už dá normálne fungovať? A ako je na tom ohýbaná konštrukcia? To všetko a ešte viac sa dozviete v tomto článku.

Samsung Galaxy Fold (VIDEORECENZIA) – OBSAH

  1. Čo je to vlastne za zariadenie ten Samsung Galaxy Fold?
  2. Displej je jednoducho ten hlavný ťahák Samsungu Galaxy Fold
  3. Samsung Galaxy Fold fotiť rozhodne vie
  4. Tu bude treba veľa výkonu
  5. Samsung Galaxy Fold si nabíjačku hneď tak nevyžiada

Čo je to vlastne za zariadenie ten Samsung Galaxy Fold?

Samsung vyriešil problém, ako mať pri sebe v jednej chvíli mobil aj tablet, a pritom si vystačiť iba s jedným zariadením. Ohybná konštrukcia je úplná novinka a Samsung tým na seba zaslúžene strháva pozornosť. Uprostred rozloženého displeja je zrejmá plytká priehlbina v mieste, kde dochádza k ohybu. Displej sa môže javiť ako náchylná časť, ktorá by vplyvom namáhania mohla časom viesť k nejakému odlepovaniu alebo všeobecne k jeho samotnému poničeniu. Za dlhšiu dobu nášho testovania sa však neprejavila žiadna zmena v konštrukcii ani na displeji.

Samsung Galaxy Fold, konštrukcia
Samsung Galaxy Fold je v zavretom stave veľmi úzky, primárne tu ide samozrejme o ten väčší displej.

Celkovo hodnotíme konštrukciu ako pevnú a odolnú. Celkový výzor mobilu je potom obrovský a mobilný telefón Samsung je navyše dosť tučný. Vo vrecku ho rozhodne ucítite, za čo môžeme viniť aj váhu 263 gramov. Ďalšou slabinou konštrukcie je absencia certifikácia odolnosti, pretože voda a prach môžu ľahko vniknúť do zariadenia mnohými miestami.

i Samsung Galaxy S20 (ŠPEKULÁCIE)

Displej je jednoducho ten hlavný ťahák Samsungu Galaxy Fold

To najzaujímavejšie na tomto zariadení je spoločne s celkovou konštrukciou bezpochyby displej. Môže sa zdať, že popiera fyzikálne zákony, pretože ide predsa o displej v ohýbacej konštrukcii. V zavretom stave je k dispozícii pretiahnutý displej Super AMOLED s uhlopriečkou 4,6" a širokými rámčekmi po obvode. Ten má filmový pomer strán 21:9 a rozlíšenie 1 680 × 720 pixelov s hustotou 397 ppi.

V otvorenom stave je to ohybný displej 7,3", Dynamic AMOLED 2 152 × 1 536 px (362 ppi). Ak sme sa obávali zlého kontrastu, zlých pozorovacích uhlov či nie príliš sýtych farieb, boli sme príjemne prekvapení. Dynamic AMOLED technológia zaručuje perfektné zobrazenie celého obsahu. Displej ale nekryje sklo, ale plast, preto sa tu nedočkáme hladkého posúvania prstov po obrazovke.

Samsung Galaxy Fold, konštrukcia
Displej má v mieste ohýbania malú priehlbinu.

Veľký displej každý využije na niečo iné. Pohodlne sa na Samsungu Galaxy Fold konzumuje obsah, teda sociálne siete, prehliadanie webu, ale príjemné je aj sledovanie filmov či seriálov a hranie hier. Počítajte však s výrezom, ktorý z malej časti zasahuje do displeja. Veľkosť displeja ďalej berieme ako veľký benefit pre multitasking. Ten je tu riešený skvele, pretože okien si možno na obrazovku vedľa seba a nad sebou vyskladať minimálne 5.

i Najvýkonnejšie mobilné telefóny 2019

Aj napriek nezvyklej proporcii sa Samsung snažil napríklad spodné navigačné tlačidlá vtesnať len na jednu polovicu displeja a klávesnicu je možné rozdeliť na dve polovice a posunúť viac do strán, aby ste palce nemuseli naťahovať cez celú obrazovku.

Samsung Galaxy Fold, multitasking
Na Galaxy Fold si možno naraz otvoriť až 5 aplikácií.

Samsung Galaxy Fold fotiť rozhodne vie

Nebol by to Samsung, keby si nedal záležať na fotografickej výbave. V zariadení je celkom 6 foto snímačov. Na prednej strane zavretého Samsungu je širokouhlá selfie kamerka s rozlíšením 10 Mpx a svetelnosťou f/2,2. Okrem účelu robenia selfie fotiek a videí zároveň slúži na odomknutie mobilného telefónu detekciou tváre. Vo výreze nad veľkým displejom sú po otvorení šošovky dve:

  • 10 Mpx, f/2,2;
  • 8 Mpx, f/1,9 na zachytenie hĺbky ostrosti.

Zadný trojnásobný fotoaparát má podobné parametre ako Samsung Galaxy Note10:

  • 12 Mpx, širokouhlý snímač, f/1,5;
  • 12 Mpx, teleobjektív, f/2,4, 2× optický zoom;
  • 16 Mpx, ultraširokouhlý snímač, f/2,2.
Samsung Galaxy Fold, fotoaparát
Celkom 6 snímačov sa stará o to, že nech už držíte mobilný telefón akokoľvek, vždy máte čím fotiť.

Kvalite fotiek môžeme vytknúť možno len príliš sýte farby, inak sú výsledky perfektné, a to aj za zhoršených svetelných podmienok. Video natočíte v kvalite 4K a pri 60 snímkach za sekundu, spomalené Full HD video (240 sn./s) či HD video až s 960 sn./s.

Tu bude treba veľa výkonu

Samsung nezanedbal výkonnostné parametre a srdcom Galaxy Fold je osemjadrový procesor Snapdragon 855 vyrábaný 7nm technológiou. Pamäť RAM znateľne pomáha v plynulom chode svojou veľkosťou 12 GB. Na nedostatok miesta sme si rozhodne nesťažovali, v základe dostanete 512 GB pamäte.

Samsung Galaxy Fold, výkon
Samsung Galaxy Fold sa len tak nezapotí a zvládne aj náročné hranie.

Displeje sú síce dva, ale zariadenie je to stále len jedno, preto môžete aplikácie vždy ovládať na oboch displejoch (samozrejme nie súčasne). Pri predinštalovaných aplikáciách nebýva problém pri zaklapnutí mobilného telefónu a pokračovaní v práci na menšom displeji, na tých doinštalovaných sa niekedy nepodarí plynulý prechod, aplikácia sa správne neotočí. Na prvý pokus Samsungu je to však stále veľmi slušne odladený systém Android 9.0 Pie, One UI 1.5.

i Aké parametre má Snapdragon 855

Samsung Galaxy Fold si nabíjačku hneď tak nevyžiada

Na používanie oboch displejov a monštruózneho výkonu je potrebná tiež slušná kapacita batérie. V tomto prípade sa síce Samsung kapacitou 4 380 mAh príliš chváliť nemôže, na druhej strane je prekvapivé, že taký mobil v kombinácii s tabletom odoberá pomerne málo energie. Pri klasickom používaní (internet, fotenie, hranie hier) nám Samsung Galaxy Fold vydržal v pohode 2 dni. Dobíjať ho potom možno rýchlym nabíjaním s výkonom 15 W a takisto podporuje bezdrôtové aj reverzné nabíjanie.

Samsung Galaxy Fold, obsah balenia
Obsah balenia je vskutku štedrý. Unboxing ste mohli vidieť v našom videu.

Na hrane Samsungu je čítačka odtlačkov prstov, to keby vám nevyhovovalo odomykanie cez detekciu tváre. Obe technológie však fungujú skvele a nám sa Galaxy Fold odomykal veľmi rýchlo. 3,5 mm jack konektor na pripojenie slúchadiel síce chýba, ale bezdrôtové slúchadlá Samsung Galaxy Buds v balení to bohato kompenzujú. Samotné balenie je veľmi bohaté a za veľmi vysokú cenu mobilného telefónu, pohybujúcu sa okolo 2 tisíc €, tak dostávate okrem perfektného zariadenia aj bohaté príslušenstvo.

i Konkurenciou Foldu je napr. Huawei Mate X.

Konkurencia síce už pomaly prichádza, avšak stále ide o niečo exotické, na čo si budeme musieť zvyknúť. Huawei predstavil svoj model Mate X, ktorý sme už tiež recenzovali. Ten ponúka ľahko zmenenú konštrukciu s jedným veľkým displejom, zato môže byť pre niekoho elegantnejším telefónom. Huawei však nasadil cenu ešte o niečo vyššie. Ak by ste naopak chceli podobný smartfón a lacnejší, LG si pripravilo model G8X ThinQ Dual Screen. Ponúkne dva displeje a cenu pod 800 €.

i Mohlo by vás zaujímať

Pred Samsungom musíme zložiť klobúk. Hneď pri prvej generácii takto revolučného zariadenia sa nedopustil žiadneho prehrešku, ktorý by nám vadil. Samsung Galaxy Fold pôsobí plnohodnotným dojmom kvalitného zariadenia, ktoré má všetko, čo od neho úplná väčšina používateľov môže očakávať. Výkon je skvelý, foto výbava tiež nesklamala a obria výdrž batérie to všetko završuje. Svoju vyššiu cenu si tak jednoznačne obhajuje a my ho môžeme len odporučiť.

Vytlačiť
P-DC1-WEB01
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií