Dnes nájdeme na trhu nespočetné množstvo rybárskych potrieb, vrátane nástrah a krmiva pre ryby. Hoci sa nájdu aj výrobky s veľmi prívetivou cenou, mnohí rybári stále uprednostňujú výrobu vlastnej domácej návnady a nástrah, ako je cesto na ryby, boilies alebo kukurica na ryby (bolies z kukurice). V tomto prípade často zužitkujú najrôznejšie prebytky potravín z domácnosti a zároveň, ako správni srdcom rybári, radi vložia do prípravy vlastnú energiu a skúsenosti s kombináciami jednotlivých surovín, ktoré im prinesú zaručený úspech pri love rýb. Ak sa chcete pridať do ich radov a zaujíma vás, na čo chytať ryby s využitím domácich surovín, čítajte ďalej.
Domáca príprava partiklu je obľúbenou disciplínou rybárov (najmä kaprárov). Nejde o nič zložité, výroba domáceho partiklu zahŕňa niekoľko nenáročných krokov. Záleží len na vás, či sa rozhodnete semená alebo zrná iba namáčať, alebo ich ďalej variť, nakladať a pod.
Pšenica, repka, ľanové či konopné semienko dostatočne zmäknú po 12-hodinovom máčaní, kukurica, tigrie orechy, hrach, cícer a krúpy budú potrebovať 24 hodín. Zrná namáčajte tak, aby hladina vody prevyšovala ich vrstvu aspoň o 2 cm. Po zmäknutí môžete partikel na ryby po prípadnom dochutení rovno použiť na zakŕmenie, alebo zrná rozmixovať a pridať do vnadiacej zmesi.
Zrná alebo semená môžete variť vo vode (pokojne aj v mikrovlnnej rúre), tak dlho, dokým nepopraskajú. Ak použijete vopred namočené zrná, výrazne tak skrátite dobu varu.
Naložený partikel je pre ryby veľmi atraktívny najmä vďaka silnej „aróme“. Nakladať ho môžete do zmesi vody, cukru a korenín alebo zrná zaliať kefírom a ponechať ich napospas svojmu osudu. Keď zmes začne fermentovať, spoznáte to dozaista po čuchu.
Ide o zaliatie nálevom určitej príchute, pridávať možno prírodné farbivá a dochucovadlá, ktoré sú dostupné v bežnej domácnosti. Pokojne môžete vyskúšať tekuté polievkové korenie, sójové aj iné omáčky, kondenzované mlieko, pridávajte cukor (ale aj soľ, ktorá rozvinie chuť), pokojne zaexperimentujte s instantnými nápojmi či polievkami. Ak však chcete staviť na osvedčené dochucovadlá s vybranými extraktmi, neváhajte vyskúšať už hotové prísady a komponenty pre ryby, ktorých je na trhu nespočetné množstvo.
Receptov na výrobu boilies z domácich surovín je samozrejme množstvo, ak ale máme stanoviť nejaký všeobecný boilies recept, budeme potrebovať:
Sypké prísady: múčka (rybia, mäsokostná, kukuričná a pod.), sladidlá, partikle (semienka – vtáčí zob, konope, sezam)
Ak si chcete prípravu zjednodušiť, nebojte sa využiť suché zmesi na výrobu domácich boilies.
Tekuté prísady: vajcia (cca 5 ks na 0,5 kg zmesi), aktivátory a atraktanty
Výroba boilies z domácich surovín – postup:
Začína zmiešaním sypkých a tekutých surovín, z ktorých následne vytvoríme tvárne cesto, vložíme ho do vrecúška a necháme hodinku odpočívať v chlade. Odležané cesto potom rozdelíme na kúsky, z ktorých vytvoríme približne 2 cm široké valčeky. Z nich potom budeme vytvárať jednotlivé guľôčky, čiže boilies. Možno ich vytvárať ručne, prípadne použiť rollbal na výrobu boilies, ktorý nám prácu zjednoduší a urýchli.
Jednotlivé guľôčky je potom potrebné asi minútu povariť vo vode. Potom ich necháme aspoň 1 deň sušiť. Boilies môžeme dosúšať a zároveň aj uchovávať vo vaku na rybárske návnady alebo v taške na sušené boilies. Výroba boilies je vcelku jednoduchá, a ak sa chceme na nejaký čas zásobiť, môžeme si pripraviť väčšiu várku boilies a uchovať ich po dobu sezóny v mrazničke.
V prípade chytania na boilies sa vám núkajú dve možnosti montáže. Môžete si kúpiť už hotové rybárske nadväzce na boilies, alebo si ich pripraviť sami. Ak sa rozhodnete pre druhý spôsob, mali by ste dodržať nasledujúci všeobecný postup. Takže ako naviazať háčik na boilies? Nasledovne:
Pripravíme si nadväzcovú šnúru, na ktorej urobíme slučku, druhý koniec pretiahneme okom rybárskeho háčika a prispôsobíme si dĺžku medzi slučkou a háčikom. Nadväzcami potom 6 – 8 krát obtočíme háčik (v smere od očka k oblúku). Nadväzec prevlečieme okom, starostlivo utiahneme slučku a poistíme ju ešte uzlom. Prepichnuté alebo prevŕtané boilies navlečieme na očko, ktoré zaistíme zarážkou a dotiahneme.
Naparené rožky ľahko zlisujeme a pomocou klieští na rohlíkové boilies budeme z pečiva pripravovať guľôčky, ktoré potom pomocou ihly navlečieme na šnúrku. Pred použitím je dobré rohlíkové boilies ochutiť niektorým z atraktorov.
Pred tým ako vyrazíte so svojimi domácimi boilies na svoj kapitálny úlovok, overte si, ako sa vami vyrobené guľôčkové nástrahy budú vo vode „správať“. Ako na to? Jednoducho vhoďte jednu guľôčku boilies do pohára s vodou. Zistíte tak, ako dlho sa bude vo vode rozpadať (pozor na vplyv vodných prúdov), aby sa nestalo, že budete pri svojom prúte nakoniec sedieť naprázdno.
Na boilies môžeme loviť ako pri brehu, tak aj vo väčšej vzdialenosti. Ryby navnadíme kŕmnymi boilies alebo vhodne upravenými partiklami.
Kukuricu majú radi nielen kapry, ale aj mnohé ďalšie ryby, vrátane lieňov, pleskáčov, červeníc, plotíc a amurov. A čo si budeme hovoriť, je to dostupná a lacná návnada aj nástraha, tak prečo ju nevyužiť? Ak vás zaujíma, ako pripraviť kukuricu na ryby, čítajte ďalej.
Varená kukurica na ryby je v bežných obchodoch s potravinami dostupná doslova za pár „korún“, ale samozrejme si môžete uvariť aj svoju vlastnú. Zrná vylúpte zo zrelých klasov, ak máte väčšie množstvo kukurice, časť môžete usušiť. Zrná, ktoré budete v najbližšej dobe používať ako návnadu či nástrahu na ryby, nechajte 1 – 2 dni namočené vo vode. Zvoľte radšej väčšiu nádobu, pretože kukurica napučaním zväčší svoj objem. Aj takto namáčané zrná sa už dajú použiť na zakŕmenie, ale nie sú pre ryby nejako zvlášť atraktívne.
Napučanú kukuricu nasypeme do vhodného hrnca – najlepší bude tlakový hrniec, pretože celý proces výrazne zrýchli. Na 1 diel kukuričných zŕn prilejeme 2 diely vody a varíme, kým prvé zrná nezačnú praskať. Tu opäť pozor na množstvo kukurice, ktoré hodláte variť, svoj objem totiž zhruba zdvojnásobí.
Kukurica upravená fermentáciou sa vyznačuje najmä typickým fermentačným zápachom, ktorý je pre ryby veľmi príťažlivý.
Ako fermentovať kŕmnu kukuricu?
Naložte ju na 1 deň do vody s cukrom, potom ju varte po dobu, kým zrná začnú pukať, a uskladnite ju v uzavretej nádobe pri izbovej teplote. Za niekoľko dní sa objaví typický fermentačný zápach a ryby vám za túto vyvoňanú fermentovanú kukuricu utŕhajú ruky, ak nie háčiky.
Cesto na ryby je významným atraktantom, zároveň si ho môžete ľahko a rýchlo pripraviť doma, obaliť ním akúkoľvek nástrahu, a tým nalákať oveľa väčší počet rýb. Prípadne ho pridajte do krmítkovej zmesi alebo v tvare guľôčky rovno napichnite na háčik. Cesto na ryby okolo seba šíri lákavú vôňu, je mäkké, často aj výrazne sfarbené, a tým sa stáva pre ryby atraktívne.
Cesto na ryby možno pripraviť z niekoľkých základných surovín: vajcia, krupica, aromatické esencie a potravinárske farbivo.
Pri výrobe cesta na ryby počítajte 1 vajce na cca 2 lyžice cukru, pridajte farbivo, esenciu s požadovanou príchuťou a krupicu, potom postupne prisypávajte do požadovanej hustoty zmesi. Vzniknutú tvárnu hmotu uložte do chladničky, kde ešte trochu stuhne. Nebojte sa skúšať aj iné zložky, napr. semienka, orechy či roztlačené červy.
Syrové cesto na ryby sa používa ako obaľovacia pasta, ktorá si opäť kladie za cieľ urobiť všetky nástrahy aj návnady na ryby oveľa zaujímavejšími, aby k nastraženému háčiku prilákali čo najviac rýb. Na základné syrové cesto na ryby budete potrebovať: múku/krupicu, vajcia, mlieko, tavený syr.
Suroviny zmiešajte do požadovanej hustoty cesta a hmotu nechajte odpočívať v chlade. Správny pomer je potrebné skúšať, každý rybár by vám poradil niečo iné. Nebojte sa experimentovať a zaradiť namiesto taveného syra napríklad nivu alebo strúhaný tvrdý syr, zahustiť hmotu pečivom a cesto doplniť potravinárskym farbivom.
Ako už sám názov napovedá, toto cesto na ryby bude voňať po cesnaku. Smelo do toho, pokojne využite predchádzajúci recept na syrové cesto a pridajte roztlačený cesnak. Zmes pripravujte s dostatočným predstihom, aby sa po namiešaní stačila dobre preležať a cesnaková chuť aj aróma mohli prepojiť celú hmotou.
Ak ste uviazli v pazúroch rybárskej vášne, iste vám nepríde príprava vlastnej domácej návnady a nástrahy ako strata času. Samozrejme, dnes už sa bez moderných vychytávok rybárskej techniky asi nezaobídeme, avšak ani to najdrahšie rybárske vybavenie nedokáže nahradiť nazbierané skúsenosti.