AD homeoffice PET

Computex 2019 (notebooky): NVIDIA Studio, dva displeje a 5G

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Na prelome mája a júna sa v Tchaj-pej, hlavnom meste Tchaj-wanu, uskutočnil veľtrh výpočtovej techniky a spotrebnej elektroniky Computex 2019. Ten každoročne predvádza najväčšie technologické novinky a ani tento rok to nebolo inak. Návštevníci mohli vidieť, okrem iného, notebookovú platformu NVIDIA Studio, Asus Zenbook Pro Duo s dvoma veľkými displejmi alebo prvý 5G notebook.

Computex 2019 – ZenBook Pro Duo

Computex 2019 – OBSAH

  1. Notebooky NVIDIA Studio: zakúrenie MacBookom?
  2. Asus Zenbook Pro Duo: dva 4K displeje v jedinom notebooku
  3. Lenovo a Qualcomm: Project Limitless je prvý 5G notebook

Notebooky NVIDIA Studio: zakúrenie MacBookom?

Už je to viac ako rok, čo NVIDIA predstavila dizajn notebookov a notebookových grafických kariet nazvaný Max-Q. Cieľom celého konceptu bola realizácia malých a ľahkých notebookov s výkonom blížiacim sa stolným počítačom. Šírka ponuky modelov vyrobených podľa tohto receptu (napr. Asus Zephyrus) dokazuje, že sa trend Max-Q uchytil. A teraz prichádza nová platforma NVIDIA Studio, ktorá by mala priniesť výkon v kompaktnom balení aj najnáročnejším profesionálom.

NVIDIA predvádza výhody grafickej akcelerácie pri práci v aplikáciách, ako je napríklad Adobe Photoshop.

Do tejto kategórie možno zaradiť architektov, 2D aj 3D grafikov, animátorov, tvorcov vizuálnych efektov, strihačov videí a pod. Vysoký grafický výkon budú v notebookoch NVIDIA Studio zaisťovať karty GeForce RTX 2060, 2070 a 2080 alebo Quadro RTX 3000, 4000 a 5000, pričom posledná spomínaná karta ponúkne najväčšiu grafickú pamäť dostupnú v notebooku, a to 16 GB. V čom sa ale okrem ponuky profesionálnych kariet budú notebooky Studio líšiť od už zavedených herných modelov s dizajnom Max-Q?

NVIDIA Studio
Notebooky NVIDIA Studio by mali uspokojovať profesionálov nielen výkonom, ale tiež konektivitou a spôsobom, akým ich môžete používať.

Napríklad dostupnosťou NVIDIA Studio ovládačov. Herné grafické ovládače vychádzajú zvyčajne niekoľkokrát do mesiaca, aby reflektovali požiadavky najnovších herných titulov a vylepšovali ich výkon, čo pre ovládače Studio neplatí. Tie vychádzajú len niekoľkokrát do roka a zameriavajú sa na spoľahlivosť a vysoký výkon v grafických aplikáciách (napr. od Adobe alebo Autodesk), a to aj pri práci v niekoľkých z nich súčasne. Pracovné notebooky NVIDIA Studio idú profesionálom na ruku nielen výkonom, ale aj spôsobom, akým zapadajú do ich pracovného procesu.

NVIDIA Studio notebook Grafická karta Procesor
MSI P75 Creator
GeForce RTX 2060 6 GB
Intel Core i7-9750H
MSI P65 Creator
GeForce RTX 2070 Max-Q 8 GB
Intel Core i7-8750H
ASUS ZENBOOK Pro Duo UX581
GeForce RTX 2060 6 GB
Až Intel Core i9-9980HK
Acer ConceptD 9
Až GeForce RTX 2080 8 GB
Až Intel Core i9-9980HK
Acer ConceptD 7
GeForce RTX 2080 8 GB
Intel Core i7-9750H

Hráči a profesionáli majú iné požiadavky, aj čo sa výbavy notebooku týka. Pre hráčov je dôležitá napríklad podsvietená RGB klávesnica alebo rýchly 120 Hz displej, zatiaľ čo profesionáli môžu uprednostňovať striedmy dizajn či monitor s vysokým rozlíšením a verným podaním farieb. Notebooky NVIDIA Studio ponúka aj výdrž batérie, ktorá postačí aj pri vysokom výkone na celý pracovný deň. A zatiaľ čo očakávania hráčov naplnia Max-Q notebooky ako napríklad Asus Zephyrus, profesionálom je určená platforma NVIDIA Studio.

Asus Zenbook Pro Duo: dva 4K displeje v jedinom notebooku

S čím sa Asus na tohtoročnom Computexe vytiahol, nikto iný zatiaľ nemá. Od rovnakého výrobcu sme v minulosti už videli zaujímavé hranie sa s dotykovými plochami. Najskôr prišla integrácia numerickej klávesnice do touchpadu a následne, v predchádzajúcom ZenBook Pro, tiež nahradenie touchpadu dotykovým displejom. V novom Asus Zenbook Pro Duo ale predvádza druhý plnohodnotný, dotykový displej pod hlavnou obrazovkou. Na čo bude dobrý?

Asus Zenbook Pro Duo s dvoma displejmi sľubuje tiež vysoký výkon a štýlový dizajn.

Aj nový ZenBook s dvoma displejmi cieli na používateľov, ktorí chcú zvýšiť svoju produktivitu. Druhý displej môžu použiť ako rozšírenie pracovnej plochy, na umiestnenie panelov nástrojov pri práci v grafickom či inom softvéri, na rýchlejšie prechádzanie medzi otvorenými oknami a podobne. Windows tento displej rozpoznáva ako sekundárny monitor, takže do neho stačí okno aplikácie presunúť myšou. Aj napriek tomu si však Asus pripravil malé používateľské rozhranie, do ktorého je možné napríklad ukladať vytvorené predvoľby.

Druhý displej bude dostupný v dvoch modeloch notebookov Asus. Okrem 15" ZenBook OK Pro Duo je to tiež 14" ZenBook Duo. Kým väčší model bude vybavený grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2060 a procesorom Core i7-9750H alebo Core i9-9980HK, menšie dostane „iba“ mobilný Core i7 a kartu GeForce MX250.

Parameter Asus ZenBook Pro Duo Asus ZenBook Duo
Hlavný displej
15,6" OLED 3 840 × 2 560 px
14" LCD 1 920 × 1 080 px
Sekundárny displej
14" LCD 3 840 × 1 100 px
12,6" LCD 1 920 × 464 px*
Procesor
Až Intel Core i9-9980HK
až Intel Core i7-8550U
Grafická karta
NVIDIA GeForce RTX 2060
NVIDIA GeForce MX250
Operačná pamäť
Až 32 GB
Až 16 GB
Úložisko
Až 1 TB PCIe SSD
Až 1 TB PCIe SSD
Rozmery
359 × 246 × 24 mm
323 × 223 × 19,9 mm
Hmotnosť
2,5 kg
1,5 kg

*Hodnota dopočítaná z pomeru strán väčšieho modelu, na webe výrobcu nie je uvedená.

Rozdiely budú viditeľné taktiež v displejoch. ZenBook Pro Duo je vybavený hlavným 15,6" OLED displejom a sekundárnym 14" dotykovým LCD displejom, zatiaľ čo ZenBook Duo má hlavný 14" LCD displej doplnený 12,6" dotykovým displejom s rovnakou technológiou. Aj rozlíšenie displejov je v prípade oboch modelov rozličné. Model Pro Duo vsádza na 4K rozlíšenie v oboch obrazovkách, menší ZenBook duo je ale vybavený len panelmi so šírkou 1 920 px.

Lenovo a Qualcomm: Project Limitless je prvý 5G notebook

Jednou z noviniek tohtoročného Computexu je tiež prvý notebook schopný pripojenia k dátovej sieti 5G. Lenovo ho nazýva Project Limitless. Nie je poháňaný procesorom Intel ani AMD, ale Qualcomm. Nový čip Snapdragon 8cx sa snaží v tejto kategórii tradičným výrobcom konkurovať a vzhľadom ku Qualcommom uvedenému porovnaniu s Intel Core i5-8250U by mohol byť vo svojich snahách úspešný. Podľa benchmarku PCMark 10 je 8cx v závislosti na testovanej aplikácii približne o 5 – 15 % rýchlejší a výdrž batérie dokáže predĺžiť o viac ako polovicu.

Lenovo Project Limitless
Lenovo Project Limitless možno nezaujme dizajnom, je ale nabitý najmodernejšími technológiami.

Čo ale zahŕňa myšlienka 5G notebooku, ktorým sa snaží prototyp Project Limitless byť? Takýto notebook by mal byť neustále pripojený na vysokorýchlostnej sieti, nech ste kdekoľvek. Pojem 5G nepopisuje len technické parametre dátovej siete, ale celý ekosystém. Je základom pre realizáciu IoT (Internete vecí), ktorý by mal prepojiť inteligentné domácnosti, zariadenia v priemysle, robotike, inteligentné autá a podobne. Hoci sú siete 5G budúcnosťou, pozornosť, ktorá sa im dostáva, dokazuje, že je to budúcnosť veľmi blízka.

i V AlzaMagazíne pre vás máme aj ďalšie články:

Computex 2019 priniesol rad väčších aj menších noviniek. Mimo kategórii notebookov to bolo napríklad predstavenie desktopových procesorov AMD Ryzen tretej generácie. Pre viac noviniek nezabudnite sledovať AlzaMagazín.

Vytlačiť
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií