Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

AlzaBoxy Q1 Alza pre firmy

Destroy All Humans! (RECENZIA) – Lietajúce taniere sa vracajú do zemskej atmosféry

Zobraziť katalóg

• Autor: Jakub Němec

S remakami či remastermi sa posledné roky roztrhlo vrece, či už z nostalgických dôvodov, alebo z nedostatku vlastnej invencie. Najnovším prírastkom do rodiny prerobených je pätnásť rokov stará klasika Destroy All Humans!, na ktorej pripomenutie sa rozhodlo nemecké štúdio Black Forest Games. Spoločne sa tak môžeme vydať s Cryptom-137 na ťaženie proti ľuďom, ktorí sú pre mimozemského tvora zdrojom genetického materiálu na obnovu vlastnej rasy. Viac v našej recenzii.

Recenzia PS4 ProDojmy z Gamescomu 2019Oznámenie

Destroy All Humans!; screenshot: key art Crypto-137

Alza Magazín

Destroy All Humans! (Remake) (Hra) | Destroy All Humans! (IP)

Akčná adventúra Destroy All Humans! je remake rovnomenného titulu z roku 2005 a súčasť hernej série Destroy All Humans!. Hru vyvíja štúdio Black Forest Games a vydáva spoločnosť THQ Nordic. Titul vychádza 28. 7. 2020 na PC, PS4 a Xbox One bez českej lokalizácie. Hra neobsahuje multiplayer. | Homepage

Časti článku:


Destroy All Humans! (RECENZIA PS4 Pro) – Obsah článku

  1. Za všetko môžu komunisti!
  2. Análna sonda ako súčasť arzenálu
  3. Tanierom si v príbehu veľmi nezalietate
  4. Nie je každý deň osvietený
  5. Recenzia Destroy All Humans !: záverečné hodnotenie
  6. HW nároky na hru Destroy All Humans! PC

Za všetko môžu komunisti!

Keď v roku 2005 vyšla hra Destroy All Humans! na PS2, bola považovaná za jednu z najvtipnejších hier svojej doby a zástupy hráčov s radosťou likvidovali ľudskú rasu v úlohe mimozemšťana Crypta-137. Vtedajší projekt vsádzal na komiksovo štylizovanú grafiku a potmehúdsky humor, ktorý sa veľmi blížil môjmu obľúbenému filmu Mars útočí! (1996) od Tima Burtona. Opis života na Zemi z pohľadu vonkajších pozorovateľov často slávi úspech, tým skôr keď Crypto vníma človeka ako nižší vývojový stupeň, vhodný tak akurát na zisk DNA na genetické vytváranie vlastnej furonskej rasy pomocou klonovania.

Destroy All Humans!; screenshot: Crypto-137
Crypto-137 má s ľuďmi nevybavené účty a jeho chuť na deštrukciu jasne definuje názov hry Destroy All Humans!

Aj súčasný remake Destroy All Humans! vsádza na, pre niekoho, dosť nekorektný humor (obzvlášť v dnešnej dobe) a arkádovú hrateľnosť. Ak ste hrali pôvodný titul, príbeh vás takmer nemá šancu niečím prekvapiť, pretože sa drží nastavených mantinelov. Tvorcovia sa len rozhodli pridať jednu misiu v oblasti 42, čím vypĺňajú jedno hluché miesto medzi misiami. Ak sa stretávate s Cryptom-137 prvýkrát, potom vedzte, že sa chopíte emzáckej zbrane a vydáte sa do ulíc USA päťdesiatych rokov, aby ste pomstili svojho brata s výrobným číslom 136 a pozbierali čo najviac ľudských mozgov kvôli DNA. Najväčšou hrozbou mccarthyovskej Ameriky sú komunisti, takže tajné organizácie vlády na ne zvedú aj vaše vyčíňania, často dosť vtipným spôsobom.

Príbeh, ktorý mohol byť vo svojej dobe vnímaný ako svieži vietor v arkádových tituloch, avšak dnes veľmi neobstojí. Na vine sú veľmi krátke misie, pretože niektoré z nich ste schopní pokoriť za desať minút, ani sa nezapotíte (o pár minút dlhšie, ak sa rozhodnete plniť vedľajšie questy). Celú hru tak môžete sfúknuť za jedno popoludnie, čo naozaj nie je veľa. Náplň misií sa navyše v druhej polovici začne mierne opakovať – zakrádať sa do vojenského tábora, niečo zničiť, zlikvidovať obrancu a nasadnúť do lietajúceho taniera (s ktorým občas spálite lúčom smrti všetko pod sebou). Ak sa rozhodnete dávkovať si hru ako jednu misiu denne, tak si toho možno nevšimnete, ale keď sa do hry pustíte v kuse, začne sa veľmi skoro zajedať svoju monotónnosťou.

Análna sonda ako súčasť arzenálu

So stereotypom sa autori remaku Destroy All Humans! nesnažia bojovať pomocou vlastných zbraní, využívajú iba triky z originálu. To znamená, že nemáte od začiatku všetky hračky, s ktorými môžete potrápiť ľudstvo. Namiesto toho, sa v každej misii môžete pripraviť na novinku do svojej výbavy, ktorú v danej úlohe budete musieť vyskúšať. Problém spočíva v tom, že vám tvorcovia nedajú ani náznak slobody na vlastné riešenie, aj keď by celá hra išla v pohode prejsť pomocou krádeže ľudskej identity a vylepšeného elektrického lúča, ktorým vypražíte celé šíky policajných zborov a vojenských jednotiek. Takže sa môže stať, že v rámci úlohy vyskúšate vtipnú zbraň, ale viackrát sa k nej nevrátite.

Destroy All Humans! – Gameplay | AlzaGaming

Striedanie ničivých zbraní spoločne s Cryptovými levitačnými schopnosťami dokážu narobiť paseku aj v organizovanej americkej armáde. Bohužiaľ je Cryptova prevaha tak veľká, že mimozemšťan v Destroy All Humans! nedá nepriateľom šancu. Teda až na záverečný súboj s bossom, ktorý vás preverí po všetkých stránkach.

Ako veľmi vhodný príklad sa javí análna sonda, ktorá sa stala klincom dňa už pri predstavovaní hry na minuloročnom Gamescome. Tvorcovia boli celí bez seba, že keď správne použijete túto inovatívnu mimozemskú technológiu, tak bezmocným ľuďom pod vytvoreným tlakom pukne hlava a vy môžete zožať ovocie svojej práce – mozog plný DNA. Aby som sa priznal, túto zbraň som použil trikrát, pretože mi veľmi vtipná nepríde (asi nie som cieľovka) a je neuveriteľne pomalá. Radšej som sa spoľahol na efektívnejšie energetické výboje, spaľujúce náboje a brutálne výbušné projektily, ktoré vymažú všetko vo svojom okolí. V kombinácii s plne nabitými štítmi a možnosťou uhýbania viac nepotrebujete.

Navyše, ľudia v Destroy All Humans! sú ozajstné karikatúry, ktoré si kvôli svojej nízkej inteligencii nezaslúžia naozaj nič iné, než vyhladenie. Ich IQ končí na úrovni predškolského veku, takže keď im zmiznete z očí (napríklad na strechu), po chvíľke na vás zabudnú. Ak si navyše ukradnete identitu niektorého z pozemšťanov, v podstate si môžete ísť, kam chcete. Mojím obľúbeným trikom bolo čo najrýchlejšie na seba vziať podobu obávaných mužov v čiernom z nepriateľskej agentúry Majestic a potom ma nemohlo zastaviť už nič okrem vlastnej nešikovnosti. Pomocou trikov ako levitácia, ovládanie myšlienok či detonácie predmetov na diaľku totiž vyriešite každú prekážku v ceste.

Destroy All Humans!; gameplay: blesk Destroy All Humans!; gameplay: tanier Destroy All Humans!; gameplay: xray
S ničivými mimozemskými zbraňami sa človek nemôže merať, a preto sú v Destroy All Humans! ľudia pasovaní na obyčajné pobehujúce terče, ktorým Crypto-137 vycucne mozog, či už zhora alebo zdola.

Poriadny chaos a deštrukciu si užijete až v režime voľného pohybu, v ktorom je možné rozbehnúť zbesilú prestrelku ako v Just Cause 4. Pomocou svojej modernej technológie roztrháte na kusy celé okolie. Nekonečné zástupy nepriateľov budú neustále nabiehať pred vaše mieridlá a vy sa tak budete cítiť naozaj ako evolučne vyspelejší druh. Samozrejme sa môžete vydať zbierať predmety poschovávané po mape či vyskúšať svoje zručnosti vo štvorici výziev, z ktorých som si najviac obľúbil Rampage (v podstate likvidácia nepriateľov vopred určeným spôsobom).

Tanierom si v príbehu veľmi nezalietate

Časť svojho času strávite v totálnej deštrukcii všetkého pomocou zbraní lietajúceho taniera, čo je celkom fajn pocit. Pomocou lúča smrti či sonických impulzov zrovnáte so zemou všetko na dohľad a jasne dáte najavo technologickú prevahu mimozemskej ríše Furon. Budovy efektne vybuchujú, môžete metať levitujúce tanky po uliciach, odrážať rakety a vykonávať veľa ďalších výtržností, ktoré sú zaujímavým spestrením hrateľnosti, ktoré však čoskoro zovšednie. Fakt, že proti vám nemajú ľudia šancu, jasne demonštruje prvú časť záverečného bossfightu, kedy vďaka jedinej zručnosti rozdrvíte obrovského robota, ani nemrkne.

Destroy All Humans!; gameplay: načítacia obrazovka Destroy All Humans!; gameplay: bonus Destroy All Humans!; gameplay: ľudia
Dôraz na humor je cítiť v Destroy All Humans! na každom kroku. Otázkou je, či svojrázne protiľudské vtipy a kritická typizácia postáv v súčasnej dobe padnú na úrodnú pôdu.

Najväčší prínos prerábky Destroy All Humans! tak môžeme vidieť v modernizácii grafiky, ktorá svojím bábkovo-komiksovým poňatím dáva jasne najavo svoj humorný podtón. Tvorcom sa podarilo zachytiť idealistickú prezentáciu amerických päťdesiatych rokov, ktoré akoby vypadli z dobových billboardov na dokonalý život. Škoda, že úplne neustrážili technických stav hry. Na začiatku renderovaných sekvencií často doskakujú textúry, ktoré sú mnohokrát škaredo rozťahané. Pomyselný políčok si tvorcovia zaslúžia tiež za nahrávacie časy, ktorých dĺžka je zarážajúca (pokojne si pred obrazovkou posedíte aj minútu).

Nie je každý deň osvietený

Ak vás teda Destroy All Humans! minie, nestane sa žiadna pohroma. Ako oddychová hra za približne 30 € neurazí a môže doplniť vaše herné vzdelanie. Len sa trochu strácam v tom, komu je tento titul určený, pretože pre mladšie publikum je tento humor až príliš svojrázny a vsádza na znalosť amerických reálií, zatiaľ čo hrateľnosť pre skúsenejších hráčov nepredstavuje žiadnu väčšiu výzvu. Pritom nemožno tvorcom z Black Forest Games uprieť snahu previesť Destroy All Humans! v čo najlepšej grafickej kvalite (pochvalu si zaslúžia predovšetkým za prostredie) a s dôrazom na zachovanie atmosféry.

Destroy All Humans!; screenshot: postavy
Dvojčlenná mimozemská invázia dokáže trápiť obyvateľov USA bez toho, aby sa emzáci zapotili.

Problém spočíva v tom, že mimo jednu misiu a pozmeneného systému upgradu zbraní nepridali nič nové, čo je na dnešnú dobu celkom málo. Veď už pred pätnástimi rokmi dostávala hra len nadpriemerné hodnotenia (podľa Metacritic 72 % na PS2 a 74 % na Xboxe), takže sa dali ťažko čakať hody ako napríklad u nadčasového Spyro reignited Trilogy. Preto návrat Crypta-137 cieli predovšetkým na nostalgikov túžiacich po pripomenutí pätnásť rokov starých zážitkov. V ponuke dnešných hier však Destroy All Humans! vychádzajúci 28. júla na PC, PS4, Xbox One a Google Stadia zrejme čoskoro upadne do zabudnutia.

Táto recenzia bola napísaná na PS4 Pro verziu hry.

• Zdroje: Vlastné

Recenzia Destroy All Humans!: záverečné hodnotenie

        Hodnotenie 61 % Alza Magazín
Verdikt:

Tvorcom z Black Forest Games sa podarilo slušne previesť klasiku Destroy All Humans! do modernej, graficky vyšperkovanej podoby. Bohužiaľ, nároky hráčov sa za 15 rokov veľmi zdvihli, takže relatívne krátke misie a postupný stereotyp zráža anihilačný výlet Crypta-137 k miernemu nadpriemeru. Nostalgické duše a občasných hráčov však poteší.

Destroy All Humans!; recenzia

Klady

  • Svojský humor
  • Zábavná likvidácia ľudského pokolenia mimozemskými zbraňami
  • Audiovizuálna prezentácie USA v 50. rokoch

Zápory

  • Krátke, mnohokrát stereotypné misie
  • Dlhé načítacie časy
  • Občasné grafické chyby
  • Humor nemusí sadnúť každému
  • Iritujúce opakovanie hlášok pri čítaní mysle pozemšťanov
Jakub Němec

Jakub Němec

Hranie počítačových a doskových hier patrí k môjmu životnému štýlu už viac ako dvadsať rokov, pretože ma baví preskúmavať nápadité príbehy a svety, ktoré môžem sám ovplyvniť, prípadne sa rád zabavím v športových a pretekárskych tituloch. O svojich dojmoch z návštev týchto fantazijných miest neobmedzených možností píšem s rôzne dlhými prestávkami cez trinásť rokov, z toho posledné tri roky pre Alza Magazín.

Destroy All Humans! – Dojmy z Gamescomu 2019

  1. Ľudské plemeno v ohrození
  2. HW nároky pre Destroy All Humans! PC

Ľudské plemeno v ohrození

• Dojmy z GC 2019: 17. 9. 2019 • Autor: Jakub Němec

Roswellský prípad dodnes nedá posadnutým ufológom spať a tí premýšľajú, čo sa v púšti vlastne stalo. Rovnakú zvedavosť prejavil tiež Cryptosporidium 137, skrátene Crypto, ktorý sa vydal svojho predtým vyslaného kolegu hľadať na našu planétu. Jeho misia totiž mala zabezpečiť dostatok genetického materiálu na množenie emzákom, ktorých dni sa pomaly schyľujú ku koncu. Crypto si nerobí ťažkú hlavu s nenápadnosťou, a tak okamžite nabehne medzi ľudí, od ktorých nepotrebuje nič iné ako ich mozgy. A pretože to sa pozemšťanom nepáči, tak sa bránia. Premisa príbehu Destroy All Humans! jasne naznačuje, že sa v tomto titule neberie nič vážne, čo v roku 2005 bavilo veľkú veľa hráčov po celom svete.

Destroy All Humans!; screenshot: laser Destroy All Humans!; screenshot: tanier

Každý milovník cartoonovej grafiky musí uznať, že Destroy All Humans! vyzerá nádherne.

Nie je preto žiadnym divom, že v dnešnej dobe posadnutej tvorbou remakov a remasterov, sa spoločnosť THQ, resp. štúdio Black Forest Games, rozhodlo pôvodný projekt vyzdvihnúť z popola minulosti a vzkriesiť ho pre súčasných hráčov. Nechceli však prevádzať Destroy All Humans! jedna ku jednej, ale v rámci úcty k originálu pridať pár nápadov, aby titul obstál aj v dnešnej dobe. V preklade to znamená, že autori ponechali pôvodný dabing a prepracovali animácie na základe zdrojového kódu z roku 2005, ale potom niektoré mechaniky upravili. Napríklad je možné používať jetpack, zbraň a psychické sily zároveň, čo predtým možné nebolo.

V priebehu kampane sa z obyčajného a pokojného predmestia postupne prepracujeme až do tajných laboratórií, v ktorých po nás pôjdu povestní Muži v čiernom. Napriek tomu sa trošku bojím, aby sa nedostavil stereotyp, pretože väčšina misií začne pobehovaním po lokácii, kde sa vybláznite vo veľkom štýle – tvorcovia nám s nezbedným úsmevom ukazovali manipuláciu s análnou sondou, po ktorej správnom užití ľudským obetiam vybuchne hlava ako v závere filmu Kingsman, načo vždy skočíte do taniera, aby ste všetko obrátili hore nohami pomocou ničivých zbraní. Autori síce ukazovali aj stealth prístup, ale myslím, že v tomto smere sa väčšina hráčov nechá zlákať „postalovskou“ deštrukciou. Destroy All Humans! vyjde v roku 2020 na PC, PS4 a Xbox One.

• Zdroje: Vlastné (Gamescom)

Destroy All Humans! – Oznámenie

  1. Lietajúci tanier na obzore
  2. HW nároky na hru Destroy All Humans! PC

Lietajúci tanier na obzore

• Oznámenie: 11. 6. 2019 • Autor: Jakub Němec

Návštevy z vesmíru sú častým námetom diel so sci-fi tematikou. Ak vynecháme priateľské tvory ako E. T., tak to pre ľudstvo nekončí veľmi dobre. Niekedy sa do nás púšťajú mimozemšťania so všetkou vervou a ničí jedno mesto za druhým (Deň nezávislosti), inokedy na to idú so zvráteným zmyslom pre humor, ako nám ukázal Tim Burton vo svojej snímke Mars útočí! z roku 1996. Možno práve druhý menovaný film sa stal predobrazom zaujímavej akčnej adventúry v otvorenom svete Destroy All Humans!, v ktorom sa v úlohe Crypta-137 rozhodnete zbierať vzorky ľudskej DNA, zvrhnúť vládu USA a nakoniec zničiť celú planétu. Ak sa vám tento počin štúdia Pandemic v roku 2005 vyhol, máte šancu na reparát.

Destroy All Humans! – Ich Will (trailer)

Fakt, že mimozemšťania počúvajú skupinu Rammstein, je jedným z mnohých prelomových odhalení hry Destroy All Humans!

Štúdio Black Forest Games sa po svojom nie príliš vydarenom survivale Fade to Silence nepúšťa do ďalšej vlastnej značky, ale radšej si „oddýchne“ pri remaku klasiky z PlayStation 2. Ten sa snáď nebude stretávať s podobnými problémami ako pri prežívaní v zamrznutej krajine a predvedie sa v lepšom svetle. Dočkať by sme sa mali ničenia domov pomocou lietajúceho taniera, pokusov na ľuďoch v humornom podaní a tiež ovládania mysle nebohých pozemšťanov. Dokonca sa za ľudského jedinca môžete prezliecť a infiltrovať ich krehké demokratické štruktúry svojim deštrukčným vplyvom. Amerika 50. rokov skrátka bude trpieť vašimi zhubnými nápadmi.

Už teraz sa môžete pozrieť na zábery z pôvodnej hry, ale radšej si počkajte na remake. Po grafických úpravách vyzerá titul Destroy All Humans! veľmi pekne a ak sa pridajú aj nové prvky v hrateľnosti, mohol by projekt štúdia Black Forest Games sadnúť všetkým milovníkom uletených sci-fi nápadov. Vydanie je naplánované na rok 2020 na PC, PS4 a Xbox One.

• Zdroje: YouTube (THQ Nordic)

HW nároky na hru Destroy All Humans! PC



Minimálne HW požiadavky Odporúčané HW požiadavky
Operačný systém Windows 7/8/10 64-bit Windows 7/8/10 64-bit
Procesor Intel i5-4690K (3,5 GHz)/AMD FX-8320 (3,5 GHz) Intel Core i7-3930K (3.2 GHz)/AMD Ryzen 5 1600 (3.2 GHz)
Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 960 NVIDIA GeForce GTX 1060
DirectX DirectX 11.0 DirectX 11.0
Operačná pamäť 6 GB 8 GB
Pevný disk 25 GB 25 GB

S akým herným PC na Destroy All Humans !?

Chcete si uľahčiť výber? Nižšie pre vás máme tipy na vhodné herné počítače podľa náročnosti.

Alza GameBox Core GTX1650

Základná zostava:

Alza GameBox Core GTX1660 Super

Alza BattleBox Core RTX3060 Gungnir

Optimálna zostava:

Alza BattleBox Core RTX3060 Gungnir

Alza BattleBox Ryzen RX 6800 XT Master

Zostava pre náročných:

Alza BattleBox Ryzen RX 6800 XT Master

i Mohlo by vás zaujímať
iPozrite sa na všetky články z hernej sekcie. Ďalšie novinky zo sveta hier, esportu a technológií nájdete na Facebooku a Instagrame Alza Gaming.

Vydanie Destroy All Humans! je naplánované na rok 2020 na PC, PS4 a Xbox One. O novinkách vás budeme informovať.

5,0
Destroy All Humans! – PS4
Hra na konzolu – PS4/PS4 Pro, PS5 (s mechanikou), krabicová verzia, žáner: akčný, – terorizujte pozemšťanov 50. rokov 20. storočia v úlohe zlého mimozemšťana Crypto-137. Zbierajte ich DNA a zvrhnite americkú vládu vo vernom remaku legendárneho akčného dobrodružstva o mimozemskej invázii.
13,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: MSX702
Destroy All Humans – Xbox Digital
Hra na konzolu – Xbox One S/Xbox One X, Xbox Series X, Xbox Series S, elektronická licencia, kľúč pre Xbox Live, žáner: akčný,
38,90 €
Ihneď na stiahnutie
Objednávací kód: MXESD1350
Vytlačiť
P-DC1-WEB03
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií