Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Kočár do Vídně

Zobraziť katalóg
Kočár do Vídně Film
Kód:  AV00093
Kočár do Vídně Predaj skončil

Kočár do Vídně

Komorná psychologická dráma osvedčenej autorskej dvojice je krehkou štúdiou o prerode strachu až do nenávisti. Na pomstu pripravená Krista (jedna zo životných úloh I. Janžurovej), ktorú dvaja nemeckí vojaci na sklonku vojny prinútia, aby ich svojím vozidlom doviezla k rakúskej hranici, deň potom, čo Nemci obesili jej muža, nakoniec nedokáže nepriateľa zabiť a zúfalú útechu nájde v objatí vydeseného mladučkého vojaka (neznesiteľne dlho živené napätie explodovalo do nečakane ľudského, ľúbostného zblíženia).

Film okrem nevšednej témy zaujme originálnou poetikou: napätá, ticho hroziaca atmosféra opusteného lesa korešponduje s pocitmi protagonistov, mlčanlivosť ako nemožnosť dorozumenia, skrývaná nenávisť a zloba sú zreteľné v zámlkách, detailoch, gestách, výrazu tvárí. Pôsobivé je aj vizuálne stvárnenie a hudba organových skladieb.

Film relativizuje zdanlivo jasný pojem spravodlivosti, zamýšľa sa nad tragédiou znecitliveného automatického konania, hrdinovia pripomínajú nevinné obete nezastaviteľného vojnového besnenia. Strhujúce memento proti fanatickému aktu pomsty, proti zlobe a nenávisti, prináša katarziu z tragického pocitu. Dielo bolo dlhý čas zakázané a označené za „hanebný ideový paškvil“.

V diskusii zatiaľ nie sú žiadne príspevky.
P-DC1-WEB13
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií