LEGO v APP pro AP+
Alza.sk – Fotoaparáty pre začiatočníkov

Fotoaparáty pre začiatočníkov

Nemáte s fotením veľa skúseností a hľadáte fotoaparát, ktorý vám v začiatkoch dobre poslúži? Potom ste tu správne. Na tomto mieste nájdete nielen vhodné produkty, ale aj rady, ktoré vám pomôžu s výberom.

Odporúčané modely pre začiatočníkov

 
Bezzrkadlovky
Digitálne zrkadlovky
Digitálne kompakty

Výhod bezzrkadloviek

Bezzrkadlovky, tiež označované ako kompakty s vymeniteľnými objektívmi alebo systémové kompakty, spájajú vlastnosti digitálnych zrkadloviek a kompaktných fotoaparátov. Bezzrkadlovky sú vhodné nielen na fotenie, ale aj natáčanie videa, a preto sú ideálnou voľbou nielen pre domáce video, ale aj začínajúcich video tvorcov.

  • Menšie rozmery s rovnakou kvalitou ako zrkadlovka
  • Hľadáčik ukazuje ihneď výslednú podobu fotografie
  • Tiché snímanie a vhodné aj na natáčanie
  • Väčšia spotreba energie
  • Užší výber objektívov
  • Vyššie riziko znečistenia snímača

Výhody digitálnych zrkadloviek

Digitálne zrkadlovky sa používajú najmä pre profesionálne účely, sú ale vhodné aj pre začínajúcich fotografov. Zrkadlovky ponúkajú prvotriednu kvalitu snímok, rýchle a presné ostrenie a množstvo funkcií pre ešte dokonalejšie fotografie. Vďaka širokému výberu objektívov umožňujú zrkadlovky takmer univerzálne použitie. Zrkadlovky sa bežne využívajú pre zachytávanie prírody, spoločenských akcií, pri fotení portrétov, momentiek, ale aj v športe. Tiež si lepšie poradia s fotením za tmy a šera.

  • Najširší katalóg kompatibilných objektívov
  • Výkonné fotoaparáty aj v nízkej cenovej kategórii
  • Vysoká výdrž na batériu
  • Kvôli zrkadlu je väčšia veľkosť
  • Zrkadlo je zdrojom vibrácií a hluku
  • Zvyčajne stabilizácia iba v objektíve

Výhody digitálnych kompaktov

Digitálne kompaktné fotoaparáty (skrátene kompakty) sa hodia skôr pre menej náročných, prípadne príležitostných fotografov. Dobre poslúžia na zvečnenie dôležitých momentov na rodinných výletoch alebo oslavách. Nezaberú veľa miesta a používateľov oslovia najmä jednoduchosťou ovládania.

  • Nižšia cena a veľkosť do vrecka
  • Jednoduché a intuitívne ovládanie
  • Živý náhľad a možnosť natáčať videá
  • Menší snímač, za šera vyšší šum na fotografiách
  • Pomalšia frekvencia snímania
  • Horšie snímanie rýchlych objektov

Základné parametre

Pre výber vyhovujúceho fotoaparátu nie je nutné sa dokonale vyznať vo všetkých jeho technických parametroch. Niektoré parametre a vlastnosti sa ale hodí mať na pamäti, a to nielen na účely správneho výberu, ale aj preto, aby ste neskôr vedeli, akým spôsobom môžete fotoaparát používať.
 
Typ fotoaparátu
Značka
Bajonet
Snímač
Video
Displej
Objektívy
Príslušenstvo

Aké sú výhody bezzrkadloviek, zrkadloviek a digitálnych kompaktov, si povieme nižšie. Pri výbere fotoaparátu ide totiž o úplne zásadnú informáciu.

Nemožno povedať, že by bola niektorá značka fotoaparátov jednoznačne lepšia než všetky ostatné. Výber sa preto odvíja skôr od toho, ako dokáže ponuka daného výrobcu vyhovieť vašim požiadavkám.

Ide o mechanizmus, ktorým sa pripevňuje objektív k telu fotoaparátu. Bajonetom sa zároveň vy pripútavate k danej značke, pretože keď si napr. k svojej súčasnej zrkadlovke kúpite ďalšie objektívy, budete ich môcť použiť aj s ďalším fotoaparátom danej značky, ak si ho v budúcnosti kúpite. Ale pozor, bajonety sa môžu líšiť aj v rámci značiek – typicky zrkadlovky a bezzrkadlovky majú iné bajonety, aj keď sú od rovnakej značky. Čiastočným riešením sú v takomto prípade adaptéry.

Tiež senzor alebo niekedy čip. Ide o hlavnú časť fotoaparátu, ktorá sa stará o zaznamenávanie obrazu. Najvýraznejším rozdielom je na prvý pohľad veľkosť senzorov. V lepších fotoaparátoch nájdeme nasledovné senzory zoradené od najmenšieho po najväčšie: 1”, 4/3”, APS-C a Full Frame. Čím je snímač väčší alebo novší, tým má väčšie rozlíšenie alebo svetelnú citlivosť, prípadne oboje. To sa pozitívne podpisuje na kvalite fotografií.

Fotoaparáty sa z tohto hľadiska líšia predovšetkým rozlíšením a celkovou kvalitou videa, rýchlosťou a presnosťou automatického ostrenia, počtom snímok za sekundu pri videu, takzvaným bitrate a tiež optickou stabilizáciou. Čím viac v týchto oblastiach fotoaparát exceluje, tým je pre natáčanie videa lepšie.

Záleží na tom, akým spôsobom chcete fotoaparát používať. Vždy je dobré, keď je možné displej naklopiť aspoň hore a dole, niektoré fotoaparáty potom umožňujú aj naklopenie do strán. Také fotoaparáty, ktoré sú vhodné na fotenie selfies alebo natáčanie vlogu, umožňujú displej otočiť o 180°.

Rozlišujeme dva hlavné parametre: svetelnosť a ohniskovú vzdialenosť. Svetelnosť je vyjadrená clonovým číslom (napr. f/2,8) a označuje maximálne množstvo svetla, ktoré objektív prepustí. Čím nižšia hodnota „f“ je, tým viac svetla objektív prepustí a je v tomto ohľade lepší (ale aj drahší). Ohnisková vzdialenosť potom určuje mieru priblíženia. Udáva sa v milimetroch a čím je táto hodnota vyššia, tým viac objektív obraz približuje. Môže byť pevná alebo premenlivá – takým objektívom hovoríme „zoom“.

K fotoaparátu budete určite potrebovať pamäťovú kartu na ukladanie fotografií a tiež tašku, pretože ide o bezpečný spôsob, ako fotoaparát uskladňovať doma aj na cestách. Praktický je tiež statív, ktorý vám dobre poslúži napríklad pri fotení spoločných fotiek s časovanou spúšťou. Medzi menej zásadné, napriek tomu odporúčané príslušenstvo patria filtre, náhradné batérie, a pokiaľ natáčate video, tak aj mikrofóny a stabilizátory.

Učte sa od profesionálov

Alza.cz - Fotoaparáty pro začátečníky

Časopisy o fotografovaní a videu

Časopisy o fotografovaní a videu – vieme doručiť už v deň objednávky. Vyberte si tovar bezpečne z domova a nechajte si ho doviezť až domov.

Časopisy o fotografovaní a videu

Podeľte sa s priateľmi

Zaujala vás ponuka? Tak si ju nenechávajte len pre seba a povedzte o nej svojim známym.

Vytlačiť
P-DC1-WEB18
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií