Ako vybrať vstavanú rúru

Zobraziť katalóg

Neviete si rady s výberom vstavanej rúry na pečenie? Hodí sa pre vás klasické alebo kompaktné vyhotovenie? Oplatí sa zainvestovať do termosondy či samočistenia pyrolýzou? Neotáľajte a prečítajte si praktické rady, ktoré vám pomôžu s výberom.

Neviete si rady s výberom vstavanej rúry na pečenie? Hodí sa pre vás klasické alebo kompaktné vyhotovenie? Oplatí sa zainvestovať do termosondy či samočistenia pyrolýzou? Neotáľajte a prečítajte si praktické rady, ktoré vám pomôžu s výberom.

Ako vybrať rúru
Odpovedzte si na tieto kľúčové otázky
  • Do akej veľkej domácnosti plánujete kúpu rúry?
  • Ako často budete rúru používať?
  • Aké funkcie od rúry vyžadujete?

Najčastejšie otázky pri výbere vstavanej rúry

Akú veľkú rúru si mám vybrať?

Správna veľkosť rúry je pri jej výbere kľúčová. Vnútorný objem vyberajte vzhľadom na frekvenciu používania a na počet členov v domácnosti. Ak budete rúru používať iba občas, vystačíte si s menším objemom. Naopak vášiniví kuchári ocenia skôr rúry s väčším objemom.

Pre jednotlivcov či pár spravidla stačí rúra s vnútorným objemom do 45 litrov.

Do menších alebo do domácnosti, kde sa príliš rúra nepoužíva, sú vhodné rúry s objemom 40 až 70 litrov.

Do štvor a viacčlenných domácností a domácnostní, kde sa často pečie, sú vhodné rúry s objemom nad 70 litrov.

Klasické rúry majú štandardne rozmery 60 × 60 cm, a to na výšku aj na šírku. Ak bývate sami alebo v menšej domácnosti, sú pre vás ideálne kompaktné rúry, ktoré majú výšku len 45 cm.

Na aké funkcie a vybavenie sa pri výbere rúry zamerať?

Pred samotným výberom je potrebné si ujasniť, čo od rúry očakávate. Ak pečiete sporadicky, vystačíte si so základnými funkciami rúry (horný ohrev, spodný ohrev, horný + spodný ohrev a gril). Naopak v domácnostiach, kde sa častejšie pečie, ocenia nadštandardné funkcie, ako sú horúci vzduch, 3D pečenie a pečenie v pare.

Do úvahy zoberte aj samotnú údržbu a ovládanie rúry. Na ľahšie čistenie rúry oceníte samočistiace funkcie, ako napríklad katalytické či pyrolitické čistenie. Na komfortnejšiu a bezpečnejšiu manipuláciu zvážte rúry s teleskopickými výsuvnými roštmi či ochladzovacím systémom dvierok.

Aké sú prednosti teplovzdušných rúr?

Oproti klasickým rúram, teplovzdušné modely distribuujú teplo rovnomerne v celej rúre. Vďaka tomu je možné piecť niekoľko plechov súčasne. Inými slovami môžete využívať možnosti tzv. viacúrovňového pečenia, ktoré šetrí čas, energiu aj peniaze. Výkonný ventilátor nielen zaisťuje rovnomerné prúdenie vzduchu, ale bráni aj zmiešavaniu vôní a chutí jednotlivých jedál. Na dosiahnutie ešte väčšej efektívnosti sú kombinované viaceré zdroje tepla – zospodu, zhora a vlastné teplo ventilátora.

Čo je čistenie pyrolýzou a katalýzou?

Existujú dva základné spôsoby, ako udržať takmer bez námahy čistý vnútrajšok rúry.

Prvá metóda je pyrolýza. Tá vďaka schopnosti zahriať rúru na veľmi vysokú teplotu (až 500 °C), úplne spáli všetky nečistoty. Stačí povrch po vychladnutí (ideálne, keď je ešte mierne zahriaty) len pretrieť mokrou handričkou a je hotovo.

Druhou metódou čistenia je katalýza. Tú umožňujú rúry, ktoré disponujú špeciálnym vnútorným obložením z pórovitého smaltovaného materiálu. Vďaka nemu ako špongia do seba rúra natiahne mastnotu a nečistoty, ktoré teplom následne zoxidujú a odparia sa.

Vyberáte ideálnu vstavanú rúru?

Vestavná parná rúra AEG s termosondou

Klasické rúry na pečenie

Vďaka svojim rozmerom 60 × 60 cm sa hodia do všetkých domácností, malých aj veľkých.

Do malých aj veľkých domácností

  • Všeobecne sú cenovo dostupnejšie
  • Vnútorný objem môže dosahovať viac ako 80 litrov
  • Plnohodnotne uspokoja potreby aj väčších domácností
  • Na výber je z mnohých rozmanitých modelov všetkých tvarov a veľkostí
Vstavaná kompaktná rúra Bosch

Kompaktné rúry na pečenie

Vďaka výške 45 cm sú ideálne predovšetkým do menších domácností. Svoj menší objem kompenzujú množstvom nadstavbových funkcií.

Do domácností s nedostatkom miesta

  • Perfektne sa hodia do menších kuchýň a domácností
  • Zachovávajú si základné aj prémiové funkcie klasickej rúry
  • Vďaka menšiemu objemu dosiahnu rýchlejšie a lacnejšie požadovanú teplotu

Dôležité parametre pri výbere rúry

Rozmery rúry

Rozmery rúry

Pri výbere sa zamerajte na rozmery spotrebiča. Myslite na to, že rozmery vstavanej rúry musia korešpondovať s otvorom v kuchynskej linke. Technický nákres na inštaláciu s presnými rozmermi je súčasťou dodávky.

Rúry s výškou do 45 cm nazývame kompaktné, štandardné rúry sú vysoké približne 60 cm alebo viac. Šírka a hĺbka sú špecifické pre každý model.

Vnútorný objem rúry

Vnútorný objem rúry

Vnútorný objem by mal byť priamo úmerný s počtom členov v domácnosti, respektíve s ich potrebami. Menší objem sa rýchlejšie a „lacnejšie“ vykúri na požadovanú teplotu, vyšší zase umožní piecť objemnejšie potraviny.

Jednotlivec či pár si spravidla vystačí s vnútorným objemom do 45 litrov. Do menších domácností odporúčame rúry s objemom 40 až 70 litrov. Do štvor a viacčlenných domácností sú vhodné rúry s objemom nad 70 litrov.

Trieda energetickej účinnosti

Trieda energetickej účinnosti

Spotrebiče v tejto kategórii najčastejšie patria do triedy A, alebo dokonca A+. Čím lepšia trieda, tým je rúra úspornejšia a efektívnejšia. Energetickú triedu, spotrebu či vnútorný objem, nájdete na energetickom štítku, ktorým je povinne označená každá rúra. Nájdete ju aj na našich stránkach alebo webe výrobcu.

Sprievodca svetom energetických štítkov

Doplnkové vybavenie a funkcie

Doplnkové vybavenie a funkcie

Rúry na pečenie sa neustále modernizujú a pomáhajú nám tak s prípravou chutnejších a zdravších pokrmov. Tento nenaharditeľný spotrebič môžete kúpiť už aj za niekoľko stoviek eur. Je však dôležité si ujasniť, aká je pridaná hodnota tých drahších kusov a v čom spočívajú nadštandardné funkcie.

Funkcie a programy vstavanej rúry

3D pečenie je praktický variant viacúrovňového pečenia. Pri tomto druhu pečenia sa aktivujú všetky vykurovacie telesá aj ventilátor zároveň. Dokonca až tri rôzne pokrmy môžete pripraviť naraz bez miešania chutí a vôní.

Pečenie v pare predstavuje moderný a zdravý spôsob prípravy jedla. Nevyžaduje použitie tuku či olejov, vďaka čomu sú pokrmy veľmi ľahko stráviteľné. Pokrmy si tak zachovávajú aj toľko potrebné vitamíny a minerálne látky, a navyše perfektne chutia!

Tradičné pečenie je bežná funkcia, pri ktorej sa aktivuje horné aj spodné výhrevné teleso. Funkcia je vhodná na pečenie všetkých druhov jedál na jednej úrovni.

Rozmrazovanie možno použiť na urýchlenie rozmrazovanie potravín na izbovú teplotu. Priebeh rozmrazovania je maximálne šetrný, aby si pokrm ponechal svoju chuť aj arómu.

Vysokoteplotné čistenie umožňuje veľmi efektívny a jednoduchý spôsob čistenia rúry. Vďaka zahriatiu vnútra rúry na veľmi vysokú teplotu sa nečistoty buď vyparia, alebo spália.

Doplnkové vybavenie

Komfortné zatváranie dvierok zaručuje veľmi tiché a šetrné zatváranie dvierok rúry s tlmeným dovieraním, a to aj bez vašej asistencie. Stačí iba jemný dotyk.

Termosonda kontroluje vami nastavenú teplotu vnútri pokrmu, napríklad veľkých porcií mäsa. Stačí ju vpichnúť do mäsa a nastaviť požadovanú teplotu. V návode je vždy uvedené, aká teplota je optimálna na prípravu jednotlivých druhov mäsa. Po skončení pečenia sa rúra automaticky vypne, prípadne sa spustí aj zvukový signál

Push gombíky predstavujú špeciálnu dizajnovú aj praktickú vychytávku. Gombíky s Push (= zatláčacie) úpravou bývajú veľmi pohodlné na ovládanie a dodávajú rúre elegantný vzhľad. Zatlačením totiž získate hladký rovný panel, ktorý sa ľahko čistí.

Ochladzovací systém dvierok je užitočný bezpečnostný prvok, ktorý sa spravidla skladá z dvoch hlavných častí. Základný aspekt je viacvrstvové vyhotovenie dvierok. Jednotlivé vrstvy tak ľahšie izolujú vnútorné teplo od zvyšku domácnosti, čím sa zamedzuje tepelným únikom a rapídne sa tým zvyšuje bezpečnosť. Druhý z prvkov býva malý ventilátorik, ktorý do priestoru medzi dvierkami fúka vzduch, ktorý opäť napomáha celkovej izoláciu.

Odnímateľné dvere umožňujú dvierka úplne odňať. Môžete sa teda pri čistení rúry dostať aj na ťažko prístupné miesta a všetko ľahko umyť či naleštit.

Slovník pojmov – rúry

Energetická trieda rúr

Energetická trieda označuje zaradenie do skupiny podľa energetickej náročnosti prevádzky spotrebiča. Na jednoduchší výber slúži energetický štítok, ktorým je povinne označená každá rúra. V súčasnosti sa vyrábajú vstavané rúry v triedach A, A+ a A++.

Studené dvere rúry

Studené dvere slúžia ako bezpečnostný prvok rúr, ktorý zabraňuje popáleniu. Vďaka využitiu dvojvrstvového alebo trojvrstvového skla sa dvere rúry ohrejú maximálne na 70 °C, respektíve 55 °C.

Ventilátor rúry

Ventilátor umiestnený v zadnej stene rúry zabezpečuje cirkuláciu horúceho vzduchu, a tým rýchlejší ohrev. Vďaka turbíne zabudovanej okolo ventilátora je zabezpečený teplovzdušný ohrev. V teplovzdušnej rúre prepečiete potraviny v niekoľkých úrovniach naraz. Teplovzdušné rúry šetria elektrickú energiu.

Slovník pojmov
0
Vytlačiť
Skúste nové Alza Premium Moja Alza Prihlásiť Ako nakúpiť
WEB8