PET Aplikace

Serverové procesory

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Značka
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Serverové procesory sú optimalizované pre chod v nepretržitej prevádzke, navyše ponúkajú vysoký výkon a maximálnu spoľahlivosť. Svojimi parametrami na prvý pohľad prevyšujú všetky ostatné procesory, vrátane tých herných, na ktoré sú taktiež kladené vysoké požiadavky. Serverové procesory sú svojím účelom vhodné najmä pre profesionálov v oblasti výpočtovej techniky a do firemných riešení.

Pokračovať

Kódové označenie Intel Xeon serverových procesorov

Každý serverový procesor, podľa toho, z akej generácie pochádza, disponuje určitým kódovým označením. Pod ním sa potom skrývajú informácie o architektúre socketu a počte pinov. V súčasnosti je možné najčastejšie naraziť na tieto generácie:

  • Intel Xeon v3 (Haswell) – 3. generácia z mája 2013 s 22 nm architektúrou.
  • Intel Xeon v4 (Broadwell) – 4. generácia z júna 2015 so 14 nm architektúrou.
  • Intel Xeon v5 (Skylake) – 5. generácia z októbra 2015 so 14 nm architektúrou.
  • Intel Xeon v6 (Kaby Lake) – 6. generácia z januára 2017 so 14 nm architektúrou.

Všeobecne platí, že čím vyššia generácia, tým nižšia energetická náročnosť a vyšší výkon. V druhej polovici roka 2017 by mal Intel predstaviť procesory vyrábané 10 nm výrobným procesom.

Socket serverového procesora

Procesory do serverov radu Intel Xeon sú určené pre serverové základné dosky a sú vybavené týmito socketmi:

Intel LGA 1150

Intel LGA 1150 je dnes už starší socket určený pre serverové procesory Intel Xeon v3 a desktopové CPU Intel Core i3 a i5 štvrtej generácie (Haswell). Používa sa od roku 2013 a bol nahradený socketom LGA 1151 v polovici roka 2015.

Intel LGA 1151

Nástupca socketu LGA 1150, prináša podporu procesorov Intel s kódovým označením Skylake s podporou pamäťových modulov DDR3L aj DDR4. Ide o mainstreamový socket, ktorým sú osadené ako serverové procesory Intel Xeon, tak aj napríklad CPU Intel Core i3, i5 a i7. Výsledné zostavy slúžia ako bežné multimediálne počítače, herné zostavy, ale slúžia aj pre prevádzkovanie malých a stredných serverov.

Intel LGA 2011

Starší socket používaný od 3. kvartálu 2011, bol nahradený socketom LGA 2011-3. Pasujú doň staršie serverové procesory Intel Xeon s kódovým označením Sandy Bridge, Ivy Bridge a Haswell (2. a 3. generácia). Zároveň má podporu DDR3 pamätí.

Intel LGA 2011-3

Socket Intel LGA 2011-3 prišiel v 3. kvartáli 2014 ako náhrada socketu LGA 2011. Využívajú ho procesory Intel s kódovým označením Broadwell – tie majú podporu DDR4 pamäte. Ak plánujete postaviť veľmi výkonný server, zvoľte socket Intel LGA 2011-3. Základné dosky s týmto socketom totiž môžu byť oproti tým s LGA 1151 osadené až 32 DDR4 slotmi a niekoľkými fyzickými procesormi Intel Xeon zároveň.

Základné parametre serverových procesorov

  • Frekvencia – vzhľadom na väčší počet jadier nebývajú serverové procesory vybavené takou vysokou frekvenciou (napríklad aj preto, že pri stavbe servera sa často využívajú viacprocesorové serverové základné dosky) a pre prípad potreby disponujú výraznejším turboboostom, ktorý pretaktuje vyťažené jadrá a naopak vypne tie nevyťažené.
  • Počet jadier – serverové procesory sú vybavené vyšším počtom jadier. S ohľadom na nepretržitý chod pri relatívne vysokej záťaži ide o logický krok, pretože sa lepšie „rozložia“ spracovávané úlohy a procesor si s nimi ľahšie poradí.
  • Turbo Boost – vďaka tejto funkcii je procesor schopný prepnúť na maximálnu pracovnú frekvenciu, napríklad pri vysokom zaťažení, alebo pri práci s programami, ktoré nedokážu využívať všetky jadrá, ktoré procesor ponúka.
  • Cache – cache je vyrovnávacia pamäť nielen serverových procesorov. Jej úlohou je vyrovnanie rýchlostného rozdielu medzi procesorom a operačnou pamäťou uchovaním dát, ku ktorým procesor pristupuje často. Cache je rýchlejšia ako RAM, takže čím vyššia je jej kapacita, tým vyššia môže byť aj rýchlosť, ktorou procesor dáta spracováva.
  • Integrovaný grafický čip – drvivá väčšina ponúkaných serverových procesorov integrovaným grafickým jadrom nedisponuje. Také modely je nutné spárovať s dedikovanou grafickou kartou, aby bol obrazový výstup počítača vôbec funkčný. Naopak neprítomnosť grafického jadra v puzdre procesora znižuje jeho spotrebu a zvyšuje teplotnú rezervu.

Ďalšie vlastnosti procesorov pre servery

  • Hyper Threading – funkcia, vďaka ktorej je procesor schopný spracovať dvojnásobný počet vlákien, než má jadier. V podstate sa každé jadro správa tak, ako keby boli dve na sebe nezávislé jadrá. Touto funkciou bývajú vybavené výkonnejšie a zároveň drahšie procesory.
  • TDP – vyjadruje mieru odpadového tepla, ktoré procesor generuje.
  • Chladič – niektoré modely serverových procesorov sa dodávajú s „boxovaným“ chladičom. Ten je dimenzovaný, aby bol schopný spoľahlivo odvádzať teplo od procesora a nedopustil jeho prehrievanie. Všeobecným pravidlom však je, že aj lacný chladič tretej strany dokáže znížiť teploty procesora, čo má pozitívny vplyv na jeho životnosť.
  • Virtualizácia – podporu virtualizácie majú dnes už všetky serverové procesory. Prináša možnosť prepojiť existujúce a virtuálne prostredia, vďaka čomu je možné spustiť niekoľko operačných systémov nezávisle na sebe – jeden fyzický server môže byť rozdelený na niekoľko virtuálnych serverov, čo vedie k výraznej finančnej úspore.
  • Enhanced Intel Speedstep – vďaka tejto funkcii sú procesory schopné znížiť svoju spotrebu počas toho, kedy nie je potrebný ich plný výkon.
Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.
1 položka
Intel Xeon w7-3465X - Procesor Doručenie na
predajňu zadarmo
Intel Xeon w7-3465X
Procesor 28-jadrový, 56 vláken, 2.5GHz (TDP 360W), Turboboost 4.8GHz, Boost 4.8 GHz, 75MB L3 cache, Bez integrovaného grafického čipu, socket Intel FCLGA4677, Sapphire Rapids, bez chladiča
3 319 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: BOw73465x

Serverové procesory

článokTest výkonu PC – Ako na to? (NÁVOD) Iste vám niekedy napadlo zistiť, aký má váš počítač výkon a či pracuje správne. Prinášame podrobný návod, ako otestovať výkon PC. Ukážeme si, ako otestovať výkon procesora, grafického adaptéra či systémovej jednotky. Taktiež sa pozrieme na meranie prevádzkovej teploty...
Zima sa pomaly, ale nevyhnutne blíži, a to by bolo, keby sa koniec roka zaobišiel bez nejakého toho launchu nových procesorov. Síce sa nemôžeme tešiť z nejakého gamechangeru ako vlani, ale aj tak si pre nás z Intelu niečo prichystali. Odladili výrobu súčasnej 13....
Máme tu jeseň a s ňou už tradične ďalší launch Intel procesorov. Síce už všetci netrpezlivo čakáme na inovatívny Intel Meteor Lake na 4 nm výrobnom procese, ale ešte chvíľu si budeme musieť počkať. Dlhé chvíle nám má skrátiť refresh aktuálnych Raptor Lake CPU. V dnešnom...
Intel Core i7Intel i7-14700KF (RECENZIA A TESTY) Ďalší launch procesorov je tu a na ťahu je opäť Intel. Je to už pekných pár rokov, čo sme tu mali Refresh existujúcej architektúry. 14. generácia Intel Core procesorov so sebou neprináša príliš noviniek, ide skôr o nepatrné vylepšenia, ako už je to pri refreshoch...
Pomaly a plazivo sa blíži koniec roka a ako už je zvykom, valia sa na nás aj nové generácie hardvéru. Tento rok odštartovala AMD so svojimi Ryzenmi 7000 a my sa v dnešnej recenzii pozrieme na výkon dvanásťjadrového procesora Ryzen 9 7900X. Ten sľubuje nielen vysoké...
Naše obľúbené ročné obdobie je opäť tu. A nemyslíme tým jeseň, ale to obdobie nových procesorov a grafických kariet. Ako prvý je tentoraz na ťahu AMD so svojimi Raphael procesormi alebo, ak chcete, Ryzen 7000. Táto recenzia sa síce bude niesť v duchu šestnásťjadra,...
Viac článkov Všetky články

Serverové procesory

V kategórii Serverové procesory máme práve teraz na Alza.sk celkom 1 produktov.

Serverové procesory – osvedčené značky

Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné serverové procesory Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie serverové procesory Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie serverové procesory Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii serverové procesory recenzie
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií