AlzaPlus+ sport AP+ plus nový vizuál

Ako vybrať skladací bicykel

Zobraziť katalóg

Skladacie bicykle sú ideálne na cestovanie do práce či školy. Možno ich jednoducho zložiť a vziať so sebou napríklad do električky.

Skládacie bicykle
Výhody a nevýhody
  • Jednoduché na údržbu
  • Pohodlné
  • Možno ich zložiť
  • Univerzálne
  • Menší počet prevodov
  • Nevhodné do terénu
  • Nepohodlné na dlhé cesty

Najčastejšie otázky pri výbere bicykla

Môžem skladací bicykel využiť aj mimo mesta?

Áno. Skladacie bicykle možno jednoducho zložiť a vziať si ich so sebou napríklad na výlet.

Je ťažké bicykel zložiť?

Skladacie bicykle majú jednoduché skladacie mechanizmy, ktoré nebudú robiť problémy ani začiatočníkom.

Koľko času mi zaberie zloženie bicykla?

Záleží od zručností a skúsenostiach so skladaním, ale z pravidla to nezaberie viac ako niekoľko sekúnd.

Skladacie bicykle
  • Vhodné na nákupy aj do práce
  • Jednoducho sa prenášajú
  • Cena už od: 275 €
Skladací bicykel

Dôležité parametre

Priemer kolesa
Priemer kolesa

Kolesá s priemerom 20" sú z ponúkaných rozmerov najľahšie a sú veľmi dobre ovládateľné. Kolesá s priemerom 24" sú rýchlejšie a sú vhodné na dlhšie cesty ako kolesá s menším priemerom.

Materiál rámu
Materiál rámu

Oceľové rámy majú vysokú pevnosť a nižšiu cenu. Ich nevýhodou je vyššia hmotnosť a podliehanie korózii.

Karbónový rám je ľahší, dobre pruží a v čase nedochádza k zníženiu pevnosti.

Duralový rám je lacnejší, ale zároveň ťažší ako karbónový.

Brzdy na bicykel
Brzdy

Najbežnejším variantom sú véčkové brzdy (v-brake), ktoré brzdia trením gumovej plochy o ráfik. Sú lacné, nenáročné na údržbu, ale ich brzdný účinok pri kontakte s vodou klesá. Druhým variantom sú brzdy kotúčové, ktoré brzdia dobre za mokra aj za sucha, ale sú náročnejšie na údržbu. Oba typy môžu byť ovládané lankom alebo hydraulicky.

Slovník pojmov – bicykle
Prehadzovačka (menič)

Prehadzovačka je mechanizmus, ktorý nájdeme na väčšine bicyklov, a slúži na výber stupňa záťaže pri šliapaní. Pri zvolení nízkeho stupňa (v kopci), sa bude šliapať veľmi ľahko, avšak s vysokou frekvenciou. Naopak pri zvolení vysokého stupňa na rovnej ceste, nebudete musieť šliapať s takou frekvenciou a jazda bude pohodlnejšia.

Rám

Veľkosť rámu je udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa najlepšie podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám alebo podľa výšky postavy. Rámy sú oceľové, duralové a karbónové. Oceľové rámy majú vyššiu hmotnosť a podliehajú korózii. Výhodou je ich vysoká pevnosť a nižšia cena. Duralový rám nepodlieha ľahko korózii a je relatívne ľahký. Karbónový rám je zo všetkých najľahší, nepodlieha korózii, dobre pruží a v čase nedochádza k zníženiu pevnosti.

Vidlica

Odpruženie vidlice je založené na stlačenom vzduchu alebo pružine. Pružinové vyhotovenie je lacnejším variantom a poskytuje nepatrne citlivejšie tlmenie ako vzduchové vyhotovenie. Nevýhodou je závislosť medzi silou pružiny a hmotnosťou jazdca, prípadne zmena vlastností pri zmene okolitej teploty. Vzduchové odpruženie je vhodné na športovanie aj rekreáciu. Tlak vzduchu možno prispôsobiť hmotnosti jazdca a vďaka svojim vlastnostiam je veľmi často využívané, hoci je jeho cena vyššia. Funkcia zamykania vidlice umožňuje z odpruženej vidlice urobiť pevnú. Pokiaľ vidlica zostane odomknutá pri jazde do kopca, časť sily, ktorá je prenášaná do pedálov, absorbuje vidlica.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií