AlzaPlus+ sport Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Ako vybrať mestský bicykel

Zobraziť katalóg

Mestské bicykle sú ideálne na každodenné cestovanie do práce, školy a na nákupy. Veľmi jednoducho sa ovládajú, sú pohodlné a spoľahlivé.

Městské bicykle
Výhody a nevýhody
  • Jednoduché na údržbu
  • Pohodlné
  • Jednoducho ovládateľné
  • Vybavené príslušenstvom
  • Menší počet prevodov
  • Nevhodné do terénu
  • Nevhodné na dlhšiu jazdu

Najčastejšie otázky pri výbere mestského bicykla

Môžem mestský bicykel využiť aj mimo mesto?

Áno. Tieto bicykle sa síce perfektne hodia do mesta, ale môžete na nich jazdiť aj mimo mestské komunikácie.

Budem potrebovať k mestskému bicyklu nejaké príslušenstvo?

Mestské bicykle sú väčšinou štandardne osadené nosičom, predným a zadným svetlom, blatníkmi a krytom reťaze. Chýbať vám bude už len helma.

Môžem na bicykli prevážať nákup?

Áno. Väčšina mestských bicyklov má v zadnej časti nosič, na ktorý možno jednoducho pripnúť napríklad košík, do ktorého si vložíte menší nákup.

Aký je posed na mestskom bicykli?

Na mestskom bicykli zaujímate vzpriamený posed. V tomto posede je vaša chrbtica takmer kolmo k zemi, takže pri ňom nenamáhate chrbát.

Mestské bicykle
  • Vhodné na nákupy aj do práce
  • Majú jednoduchú konštrukciu
  • Cena už od: 260 €
Mestský bicykel

Dôležité parametre

Priemer kolesa
Priemer kolesa

Väčšina mestských bicyklov má 28-palcové kolesá na stredne širokých plášťoch. Tie poskytujú bicyklu stabilitu pri jazde po ceste a zároveň si zachovávajú dobrú ovládateľnosť.

Výška rámu
Výška rámu

Výška rámu je najčastejšie udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám, prípadne podľa výšky postavy.

Orientačná tabuľka

Výška postavy v cm

Výška rámu podľa označenia

do 165 cm15", 16", S, do 44 cm
160 – 170 cm17", 18", M, do 48 cm
170 – 185 cm19", 20", L, do 52 cm
185 – 200 cm21", 22", XL, do 55 cm
nad 195 cm23", 24", XXL, 58 – 60 cm

*Hodnoty v tabuľke vyššie sú orientačné a vo výnimočných prípadoch sa môžu líšiť.

Materiál rámu
Materiál rámu

Oceľové rámy majú vysokú pevnosť a nižšiu cenu. Ich nevýhodou je vyššia hmotnosť a podliehanie korózii. Karbónový rám je ľahší, dobre pruží a v priebehu času nedochádza k zníženiu pevnosti. Duralový rám je lacnejší, ale zároveň ťažší ako karbónový.

Brzdy na bicykli
Brzdy

Mestské bicykle sú najčastejšie vybavené véčkovými brzdadmi (v-brake), ktoré brzdia trením gumovej plochy o ráfik. Sú lacné, nenáročné na údržbu, ale ich brzdný účinok pri kontakte s vodou klesá.

Slovník pojmov – bicykle
Prehadzovačka (menič)

Prehadzovačka je mechanizmus, ktorý nájdeme na väčšine bicyklov, a slúži na výber stupňa záťaže pri šliapaní. Pri zvolení nízkeho stupňa (v kopci), sa bude šliapať veľmi ľahko, avšak s vysokou frekvenciou. Naopak pri zvolení vysokého stupňa na rovnej ceste, nebudete musieť šliapať s takou frekvenciou a jazda bude pohodlnejšia.

Rám

Veľkosť rámu je udávaná v palcoch alebo veľkostiach S, M, L, XL a určuje sa najlepšie podľa vzdialenosti od chodidla k slabinám, prípadne podľa výšky postavy. Rámy sú oceľové, duralové a karbónové. Oceľové rámy majú vyššiu hmotnosť a podliehajú korózii. Výhodou je ich vysoká pevnosť a nižšia cena. Duralový rám nepodlieha rýchlo korózii a je relatívne ľahký. Karbónový rám je zo všetkých najľahší, nepodlieha korózii, dobre pruží a v priebehu času nedochádza k zníženiu pevnosti.

Vidlica

Odpruženie vidlice je založené na stlačenom vzduchu alebo pružine. Pružinové vyhotovenie je lacnejším variantom a poskytuje nepatrne citlivejšie tlmenie ako vzduchové vyhotovenie. Nevýhodou je závislosť medzi silou pružiny a hmotnosťou jazdca, prípadne zmena vlastností pri zmene okolitej teploty. Vzduchové odpruženie je vhodné na šport aj rekreáciu. Tlak vzduchu možno prispôsobiť hmotnosti jazdca a vďaka svojim vlastnostiam je veľmi často využívané, hoci je jeho cena vyššia. Funkcia zamykania vidlice umožňuje z odpruženej vidlice urobiť pevnú. Pokiaľ vidlica zostane odomknutá pri jazde do kopca, časť sily, ktorá je prenášaná do pedálov, absorbuje vidlica.

Slovník pojmov
Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií