PET PET

Trénujte efektívne s revolučnou diagnostikou tepovej frekvencie mySASY

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

Diagnostika srdcového tepu mySASY sľubuje udržanie špičkovej výkonnosti športovcov. Pomôže vám určiť optimálnu intenzitu aj objem športového tréningu, a tak účinne zabraňuje pretrénovaniu. Odborníci tvrdia, že ide o naozaj revolučnú diagnostickú pomôcku pre športovcov, a tak sme sa na ňu pozreli bližšie, aby sme preskúmali, v čom je vlastne tak unikátna.

ČÁSTI ČLÁNKU:

MySASY prináša novú metódu merania tepu, a vďaka tomu úplne nové informácie

Hlavný a zásadný rozdiel medzi bežnými, hoci aj vysoko kvalitnými športtestermi a diagnostickým systémom mySASY je v tom, že táto novinka využíva iné metódy merania srdcového tepu. Športtestery, inteligentné športové náramky a hodinky totiž vychádzajú z počtu tepov za minútu, kdežto mySASY meria intervaly medzi jednotlivými údermi srdca, a to veľmi presne.

Dokáže totiž zachytiť rozdiely v dĺžke trvania jednotlivých intervalov aj v rade tisícin sekundy. Ich analýzou následne získava cenné informácie, ktoré neustále vysiela náš autonómny nervový systém, zatiaľ čo športtestery, športové monitory, hodinky a aplikácie merajú "len" priebeh tréningu.

i MySASY hodnotí pomocou variability srdcovej frekvencie reálny vplyv predchádzajúcej aktivity na organizmus čiže úroveň adaptácie. Rozhoduje totiž o tom, ako je tréning efektívny a ako by mal vyzerať ten nasledujúci. Športtester je vlastne "policajtom", ktorý kontroluje, či sa na ceste pohybujeme správnou rýchlosťou, kdežto mySASY je "navigácia", ktorá nám ukazuje, kadiaľ ísť k vytýčenému cieľu.

Čo potrebujete, aby ste mohli mySasy používať

K užívaniu celého systému mySASY so všetkými jeho funkciami je potrebné:

  • vlastniť meriaci hrudný pás s monitorom variability tepovej frekvencie a mať zriadený individuálny elektronický účet mySASY (oboje je súčasťou ponúkaného balíčka – prihlasovacie údaje získate automaticky v priebehu nákupu na e-shope)
  • stiahnuť si do svojho inteligentného telefónu pridruženú aplikácii mySASY na Google Play alebo v App Store

Ako mySASY funguje

Meranie prebieha pomocou hrudného pásu, ktorý prepojíte s aplikáciou mySasy vo svojom mobilnom telefóne. Po úspešnej synchronizácii s telefónom vykonáte meranie rannej pokojovej tepovej frekvencie, ktoré vám potom ukáže aktuálny stav organizmu.

Meranie sa vykonáva najlepšie ihneď po prebudení, a to v troch polohách (ľah – stoj – ľah). Merací pás je potrebné navlhčiť a upevniť na hrudník. Meria sa najprv po dobu 2 minút ľahu, a po zvukovom signály je potreba monitorovať 300 tepov postojačky, čo trvá zhruba 4 – 5 minút. Nasleduje posledná zmena polohy, meranie prebieha opäť v ľahu, v tejto polohe sa tep trochu spomalí, ďalších 300 tepov teda zaberie asi 5 – 7 minút.

MySASY; meranie srdcovej frekvencie

Pred odoslaním nameraných dát na vyhodnotenie máte ešte možnosť zadať svoje subjektívne pocity a údaje ohľadom posledného tréningu (dĺžka, objem, intenzita).

Okamžite po odoslaní požadovaných informácií vám aplikácia poskytne výsledky ich podrobnej analýzy.

i Meranie srdcovej frekvencie pomocou mySASY využívajú špičkoví športovci – napríklad atlétka Denisa Rosolová, snowboardcrosarka Eva Samková, triatlonista David Jílek, futbalisti Zlína, Dukly Praha či Baníka Ostrava. MySASY bolo využívané aj v rámci tohtoročnej Tour de France.

Ako pracovať s výsledkami mySASY

MySASY poskytuje niekoľko typov výstupov. Všetky sú založené na analýze nameraných hodnôt popisujúcich stav autonómneho nervového systému.

  • PA (aktivita parasympatiku) – úroveň regenerácie organizmu; čím je hodnota vyššia, tým lepšie je organizmus zregenerovaný
  • SY (aktivita sympatika) – úroveň aktivácia/stresu organizmu; čím je hodnota nižšia, tým viac je telo aktivované a odoláva pôsobiacemu stresu
  • TP (celkový výkon) – čím je hodnota vyššia, tým lepšia je celková aktivita telesného systému
  • SS (súhrnné skóre) – ukazuje celkový výkon a telesnú rovnováhu; čím sú hodnoty vyššie, tým lepšie je telo zregenerované a pripravené na ďalšiu záťaž
MySASY; dashboard
Dashboard Úvodná stránka so súhrnom najdôležitejších informácií.

Úroveň kompenzácie je jednou z najdôležitejších záložiek. Určí nám totiž, ako sa telo vyrovnalo s predchádzajúcim zaťažením. Kompenzácia je vyjadrená v percentách.

  • 50 – 95 % – telo sa ešte vyrovnáva s predchádzajúcou záťažou, prípadne predchádzajúca záťaž bola veľmi nízka na to, aby vyvolala pozitívne zmeny
  • 95 – 115 % – ideálne rozmedzie kompenzácie na bežný tréning
  • 115 – 150% – organizmus sa výborne vyrovnal s predchádzajúcim zaťažením a nachádza sa vo fáze superkompenzácie, ktorá je vhodná na intenzívny tréning či priamo pretekanie
MySASY; kompenzácia
Odporúčania virtuálneho trénera – mySasy prináša stručné rady a tipy ohľadom intenzity tréningu či vhodnej relaxácie

2D graf s umiestnením aktuálnych výsledkov poskytne zásadnú informáciu o rovnováhe medzi aktivačnou a regeneračnou časťou riadiaceho systému organizmu. V spojení so vstavaným kalendárom možno sledovať výsledky na určitý deň, alebo aj na dlhšie časové obdobie.

Funkčný vek je informácia o tom, akú starobu váš organizmus vykazuje podľa nameraných hodnôt. Zistiť, či je naše telo mladšie či staršie, než je náš skutočný fyziologický vek, to môže byť veľmi zaujímavé. Hodnoty sú tu znázornené pomocou tachografov.

MySASY; funkčný vek

3D grafy ponúknu podrobnú spektrálnu analýzu variability srdcovej frekvencie na jedno konkrétne meranie s využitím vedecky využívaných hodnôt.

MySASY; 3D graf

Prečo používať diagnostiku mySASY – zhrnutie

  • monitoruje variabilitu srdcovej frekvencie čiže HRV
  • vyhodnotí preťažený obehový systém
  • srdcová frekvencia jednoznačne odhalí, či ste naozaj unavení, alebo sa vám len nechce trénovať
  • získate priebežnú spätnú väzbu o efektivite tréningu
  • predchádza vzniku únavového syndrómu

MySASY – štartovací balíček na Alza.sk

Pokiaľ sa vám funkcia diagnostiky mySasy zapáčila a chceli by ste ju vyskúšať, odporučíme vám obstaranie štartovacieho balíčka. Jeho súčasťou je hrudný pás a založenie účtu. Balíček teda môžete zakúpiť aj ako darček a obdarovaný sa potom sám zaregistruje na užívanie diagnostiky mySasy. Zároveň s kúpou balíčka získate tiež aplikáciu a pripojenie na vyhodnotenie bez akýchkoľvek ďalších budúcich poplatkov.

MySasy môžete do konca roku 2017 exkluzívne zakúpiť iba na Alza.sk, a to za výhodnú uvádzaciu cenu. Tá po dobu mesiaca decembra činí 179 €, potom budete môcť MySasy zakúpiť za 199 €.

Tréner radí: Maximalizujte svoj výkon s mySASY (RECENZIA)

Niekto vníma šport ako prostú zábavu s jednoduchými pravidlami; pravdou však je, že športový tréning je do istej miery skôr vedou a možno ho analyzovať mnohými spôsobmi. Horúcou novinkou je diagnostický systém mySASY – technológia, ktorá môže pomôcť v tréningovom procese všetkým výkonnostným kategóriám.

Diagnostický systém mySASY

Fenomén superkompenzácie

Cieľom trénovaného športovca je samozrejme dosiahnuť čo možno najvyššiu výkonnosť. Jeho telo prechádza adaptačnými procesmi na absolvovanú záťaž, ktorú je najvýhodnejšie navyšovať v tzv. štádiu superkompenzácie; a práve výsledky meraní mySASY nám prezradia, kedy je vhodný moment vrhnúť sa do ďalšieho tréningu a kedy naopak zvoľniť a regenerovať. Tento športtester, a zároveň aj diagnostický systém, spozná reakciu organizmu na tréningovú záťaž vďaka výsledkom činnosti autonómneho nervového systému (skrátene ANS). Tú mySASY meria pomocou hodnôt srdcovej frekvencie s presnosťou až na 0,001 s.

i ANS riadi zásadné procesy a ovplyvňuje stav ľudského organizmu, nezávisle od našej vôle. Jeho čiastkové, previazané systémy reagujú na fyzickú záťaž a riadia proces následnej regenerácie.
mySASY

Proces merania mySASY

Diagnostický systém mySASY sa na prvý pohľad príliš nelíši od iných hrudných pásov, kompatibilných so športtestermi. Prostredníctvom neho zistíme za pár minút výsledky a verte mi, že samotný proces merania je naozaj príjemný. Nemusíte totiž pri snímaní srdcových tepov šliapať na rotopede či podstupovať náročné kondičné testy. Ja som jednoducho ráno rozlepili oči o desať minút skôr, pripol si hrudný pás a pri meraní ešte takmer driemal.

Nezdrží vás ani samotná príprava. Elektródy hrudného pásu stačí navlhčiť a pripnúť pod prsné svaly. Potom už len spárujete pásový senzor mySASY s mobilnou aplikáciou a meranie môže začať. Dve etapy prebiehajú v ľahu, jedna v stoji. Na prechody polohy tela vás upozorní úderné pípanie (ktoré vás prípadne zobudí, keby ste pred rannou aktivitou zaspávali ako ja).

Zároveň sa môžete zabaviť počas merania napríklad surfovaním po sociálnych sieťach; aplikácia v telefóne bez problémov funguje na pozadí. Proces merania dokončíte vyplnením doplňujúcich údajov v mobilnej aplikácii:

Aktuálne pocit únavy – Vyplnením siluety batérie názorne systém informujete, ako sa cítite. Subjektívne mi toto znázornenie neprišlo úplne intuitívne.

Kvalita spánku – Vyberiete smajlíka, ktorý najviac zodpovedá vašej poslednej noci.

Intenzita tréningu – Náročnosť tréningu vyobrazujú zafarbené kotúče činky. Vtipné spracovanie, veľmi založené na subjektívnom pocite. V prípade telefónov s menším displejom ale môžu kotúče trochu splývať.

Čas od posledného tréningu a jeho objem – Občas je náročné nastaviť prstom presnú hodnotu, pri odlepení prsta z obrazovky sa mi často jazdec posunul po lište inam.

Zložité výsledky?

Nameraných hodnôt sa nemusíte báť. Po odoslaní dát na web mySASY.com sa prihlásite k svojmu účtu, kde na vás už čaká to najdôležitejšie pekne pohromade. V pravej časti nájdete prehľadný kalendár so záznamami všetkých aktivít. Hlavný panel uprostred vykresľuje 2D graf s osami aktivácie a stresu (tzn. Sympatikus) a regenerácie (tzn. Parasympatikus). Na nich nanesené body vám naznačia, či sa blížite k vytúženej fáze superkompenzácie (posunom do pravého horného štvorca).

Veľkou výhodou je servis, ktorý firma mySASY poskytuje klientom. Prehľadné a funkčné webové stránky plné grafov a zrozumiteľných vysvetliviek pomôžu používateľom celú problematiku fungovania ANS pochopiť veľmi rýchlo.

i Vo výsledkoch nájdete tiež napríklad výpočet funkčného veku monitorovaného organizmu.

Tiež dostanete výstižne spracovaný manuál, ktorý je kombináciou návodu na používanie športtesteru a zároveň takou malou učebnicou fyziológie človeka. Po siedmich meraniach sa dočkáte aj odporúčania „virtuálneho trénera mySASY“, ktoré v mojom prípade vyzeralo takto: Predchádzajúci režim vyvolal výrazne zvýšenú adaptačnú reakciu. Organizmus je stále pripravený podať dostatočný výkon. Odporúčame zachovať intenzitu tréningového zaťaženia a prechodne znížiť jej objem. V danej fáze superkompenzácie má aj pri subjektívnej únave tréning s nízkym objemom dostatočný efekt.

mySASY

Hodí sa mySASY skôr pre jednotlivca alebo pre tím?

Športtester mySASY sa javí ako užitočný pomocník pre kondičných trénerov jednotlivcov aj kolektívnych športov. Prínosný je hlavne prehľad o stave zverencov, či už z pohľadu prípadného pretrénovania či prevencie zranenia. Orientovať sa dá podľa možných reakcií organizmu na záťaž:

  • 50 – 95 % – Organizmus sa ešte úplne nevyrovnal z predchádzajúcej záťaže, alebo bola naopak predchádzajúca záťaž príliš nízka na vyvolanie optimálnej adaptačnej reakcie
  • 95 – 115 % – Reakcia organizmu je optimálna na pokračovanie tréningu v doterajšom režime.
  • 115 – 150 % – Organizmus je vo fáze superkompenzácie, ktorú je potrebné využiť na ďalší intenzívny tréning či pretekárske zaťaženie.

Ako už bolo spomenuté, mySASY nie je iba produktom vhodným pre individuálnych športovcov. JE možné si založiť tzv. tímový účet, ktorý je napojený priamo na účet trénera. Ten má tak údaje o monitorovaných zverencoch pohromade. Kvôli väčšiemu množstvu informácií o niekoľkých hráčoch môže byť stránka menej prehľadná ako v prípade individuálneho účtu; s tým však výrobcovia počítajú a snažia sa používateľské rozhranie sprehľadniť. Šikovná je napríklad funkcia komunikátora pre trénera. Ten môže napísať zverencovi správu alebo mu priamo interpretovať a znázorniť jeho výsledky.

Česká stopa mySASY

Produkt mySASY používa v českom športe veľa známych trénerov, tímov a odborníkov. Napr. MUDr. Jiří Dostál, vedúci lekár inštitútu športového lekárstva, si pochvaľuje transparentnosť podrobnej analýzy v 3D grafoch.

Pod drobnohľadom športtesteru mySASY sú ako prvoligoví futbalisti FK Dukla Praha či Baníka Ostrava, tak cyklisti tímu SKC TUFO Prostějov. S hrudným pásom sa ráno prebúdza tiež česká profesionálna golfistka Klára Spilková. Trénerka popredných českých atletek Martina Blažková potom podľa svojich slov považuje diagnostický systém mySASY za chýbajúci diel skladačky do mozaiky tréningového procesu.

Systém mySASY

Trénerova bilancia

Diagnostický systém mySASY

Športtester mySASY je ideálnou voľbou pre športovcov, ktorí chcú mať pevnú kontrolu nad svojím tréningovým procesom. Vďaka ľahkému procesu merania a zrozumiteľnej interpretácii výsledkov na webe mySASY.com ho môžem odporučiť všetkým výkonnostným kategóriám.

Behom pár chvíľ sa dozviete, ako vaše telo reaguje na tréningovú záťaž – čiže či je ten pravý čas zvýšiť objem a intenzitu tréningu, alebo dlhšie regenerovať.

Programátori mysleli aj na možnosť používania športtesteru pre tímové športy a viac používateľov naraz. Športtester navyše nájde uplatnenie v tréningovom procese atlétov, cyklistov, plavcov, lyžiarov a tímov športových hier. Zároveň môžu byť údaje zaujímavé a zrozumiteľné pre hobby športovcov či neprofesionálov.

  • Meranie ST s presnosťou na 0,001 sekúnd
  • Dôkladná a transparentná spätná väzba
  • Mnoho odporúčania na ďalší tréning
  • Krátke a nenáročné meranie
  • Jednoduchá údržba hrudného pásu
  • Prevencia zranenia a pretrénovania
  • Prostor pre vylepšenie grafiky mobilnej aplikácie
patrik Mazara

Patrik Mažári

Patrik Mažári je absolvent UK FTVS, mládežnícky reprezentant ČR vo futsale, držiteľ UEFA B licencie, držiteľ bronzovej medaily z akademického MS v Brazílii 2016 a futbalový tréner mládeže FK Dukla Praha.

Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií