AP+ nový vizuál AP+ plus nový vizuál

Prečo e-biky ľudia nenávidia, ale po vyskúšaní sa zamilujú?

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Elektrobicykle sú vo svete stále populárnejšie a postupne sa stávajú bežným športovým, respektíve dopravným prostriedkom, rovnako ako klasické bicykle. V poslednej dobe sa tento trend rozširuje tiež k nám. V niektorých slovenských mestách sa už s jazdou na elektrobicykli stretneme pomerne často. Napriek tomu práve s bicyklami na elektrický pohon sa spájajú najrôznejšie mýty, predsudky a pochybnosti. V dnešnom článku sa skôr ako na parametre zameriame na využitie elektrobicyklov a niektoré často kladené otázky v súvislosti s nimi. Dozviete sa tiež, v čom spočívajú ich výhody oproti klasickému bicyklu a mnoho ďalšieho.

Bicykel s elektrickým pohonom

Elektrobicykle sú perfektné pre športovcov, do mesta aj na dedinu – OBSAH:

  1. Elektrobicykle: To najdôležitejšie v bodoch
  2. Elektrobicykle vs bežné bicykle: Výhody a nevýhody
  3. Typy bicyklov na elektrický pohon
  4. Elektrobicykle je možné používať aj ako klasické bicykle
  5. Bicykle s elektromotorom sú bezpečné a nevyžadujú náročnú údržbu

Elektrobicykle: To najdôležitejšie v bodoch

Elektrobicykle: 4 výhody

  • S elektrobicyklom sa počas cesty do práce nezpotíte.
  • S elektrobicyklom budete stačiť svojmu partnerovi.
  • S elektrobicyklom budete môcť jazdiť v akomkoľvek veku.
  • S elektrobicyklom sa dostanete aj tam, kam by ste sa inak nedostali.

Elektrobicykle a rýchlosť

Maximálna rýchlosť elektrobicyklov, ktorou vo väčšine krajín Európskej únie môžete jazdiť, je 25 km/h. Táto rýchlosť platí ako pre pohon bicykla elektromotorom, tak aj keď za pomoci motora šliapete. Po prekročení tejto rýchlosti sa automaticky motor odpojí a šliapanie je ďalej len na jazdcovi.

Elektrobicykle a dojazd

Niektoré elektrobicykle ponúkajú tzv. off-road mód, pri ktorom sa zruší obmedzenie maximálnej rýchlosti na 25 km/h, a bicykel tak ide vyššou rýchlosťou. Ruka v ruke s vyššou rýchlosťou sa pochopiteľne znižuje dojazd. Okrem samotnej rýchlosti však dojazd (s podporou motora) u elektrobicyklov záleží predovšetkým na nasledujúcich faktoroch:

  • Hmotnosť cyklistu (zaťaženie elektromotora a odpor pri trení);
  • náročnosť terénu (odpor a trenie povrchu – jazda po ceste, v teréne, po rovine či do/z kopca);
  • štýl jazdy (opakované rozjazdy, brzdenie);
  • typ elektrobicykla (horský, krosový či mestský bicykel).
V prípade elektrobicyklov možno teda povedať, že ideálnymi podmienkami pre čo najdlhší dojazd sú nízka hmotnosť cyklistu, jazda po rovnom povrchu alebo z kopca a pokiaľ možno s udržiavaním konštantnej rýchlosti bez nadmerných rozjazdov. Vhodné sú aj pneumatiky s čo najmenším odporom a veľkým priemerom.

Elektrobicykle a cena

Najlacnejšie elektrobicykle možno (na začiatku roka 2019) zaobstarať za ceny už od 590 eur. Takéto elektrické bicykle sú predurčená prevažne na rýchly presun v mestách či dedinách. Vzhľadom na ich menší dojazd je mestské bicykle potrebné pri každodennom použití dobíjať niekoľkokrát týždenne.

Zaujímavejší výber je v kategórii s cenovkou elektrobicyklov od 970 eur. Táto cenová hladina je najčastejšia a nájdete v nej prevažne krosové bicykle, ktoré skvele vypĺňajú medzeru medzi mestskými bicyklami a bicyklami horskými. Ponúknu pomerne veľkú kapacitu batérie a dojazd okolo 80 km, čo na poriadny denný výlet lesom aj po ceste bohato postačí.

Do najvyššej a tiež najdrahšej kategórie patria horské bicykle. Tie za cenu vyššiu ako 1 000 eur ponúkajú cyklistom nekompromisný komfort v podobe relatívne nízkej hmotnosti, a to vzhľadom na kapacitu batérie a dojazdu, ktorý vďaka nej poskytujú. Štandardný dojazd sa tak pohybuje okolo 100 km, častokrát je však aj vyšší. Horské bicykle sú ideálne do náročného terénu, strmých kopcov, ale aj na cesty.

Elektrobicykle a bazár

Bazarový elektrobicykel je skvelým krôčikom k získaniu prvých skúseností s jazdou na bicykli, a to nielen pre deti. Môžete ich vziať bez obáv na celodenný výlet, a keď už nebudú vládať, elektromotor im pomôže. Už od čiastky ľahko prevyšujúcej 380 eur možno získať použitý, zánovný či len rozbalený elektrobicykel. Pozrite sa našu ponuku bazárových elektrobicyklov.

Elektrobicykle vs bežné bicykle: Výhody a nevýhody

Pre koho je elektrobicykel vlastne určený? Odpoveď na túto otázku je veľmi jednoduchá. Elektrobicykel môže byť ideálnym prostriedkom pre každého, kto jazdí rád na bicykli. Či už ste športovec, senior, pracujúci, alebo napríklad študent, jazda na elektrobicykli so sebou prináša niekoľko príjemných výhod. Z nášho pohľadu je jednou z najväčších to, že namiesto obvyklej vzdialenosti, ktorú by ste zvládli na bežnom bicykli, prejdete oveľa viac. Ak radi preskúmavate nové miesta z pohľadu cyklistov, je bicykel na elektrický pohon vynikajúcim riešením.

i Ako vybrať elektrobicykel

Výhoda č. 1: S elektrobicyklami najazdíte viac tam, kam by ste možno ani nešli

Elektrobicykle taktiež mažú rozdiely vo veku, kondícii a cyklistických zručnostiach. Umožní vám ľahšie vyjsť prudšie kopca, zdolať náročnejšie trasy a pri tréningu prejsť až trojnásobnú vzdialenosť, než ste boli doteraz zvyknutí. Začiatočníkom potom jazda na elektrobicykli pomôže udržať tempo so skúsenými športovcami.

Cyklista na športovom elektrobicykli
S elektrobicyklom najazdíte viac. Vydať sa môžete aj do terénu, na ktorý by ste si napríklad bežne netrúfli.

Výhoda č. 2: Do práce či školy sa dopravíte ľahšie a pri zápchach aj rýchlejšie

Okrem športových aktivít však bicykel na elektrický pohon využijete aj na prepravu po meste, prípadne dedine. Na elektrobicykli môžete vyraziť napríklad do práce, do školy alebo na rôzne schôdzky a stretnutia s priateľmi a pritom nebudete spotení ani udychčaní. Elektrobicykel je tiež výborným dopravným prostriedkom na nákupy.

Výhoda č. 3: Užijete si výlety aj s najmenšími členmi rodiny

Oceníte ho aj v prípade, ak máte malé deti. K elektrobicyklu totiž ľahko pripojíte vozík či detské sedadlo. Bezpochyby každý rodič, ktorý niekedy šliapal do prudkého kopca s pripojeným detským vozíkom za bicyklom, nám dá za pravdu, že to nie je žiadna sranda.

S jazdou na elektrobicykli sa spája aj niekoľko nevýhod

S vyššie spomínanými výhodami sa spájajú aj čiastkové nevýhody. V prvom rade je samozrejme potrebné počítať s vyššou obstarávacou cenou v porovnaní s bežnými bicyklami. Pretože sa však najlacnejšie modely dajú kúpiť už za 580 eur, nie je rozdiel nijako dramatický. Elektrobicykel navyše dokáže čiastočne nahradiť automobil (resp. motorku), vstupná investícia je tak vyvážená dlhodobou úsporou na pohonných hmotách.

Nevýhodou je potom aj riziko, že sa vám batéria vybije v nesprávny okamih. Chcete sa na bicykli dopraviť do práce bez spotenia? Dojazd na plne nabitú batériu vydrží v prípade lepšieho elektrobicykla aj okolo sto kilometrov, strážte si ale stav jej nabitie. Nie je snáď nič horšie ako sa dopraviť na pracovnú schôdzku zadychčaní z jazdy na bicykli.

Ďalej počítajte s tým, že samotný batériový modul je pomerne ťažký, a tak na celkovej hmotnosti bicykla niekoľko kilogramov pridá. S elektrobicyklom sa tak kvôli vyššej hmotnosti o niečo horšie manipuluje a v prípade použitia nosiča bicyklov na autá venujte pozornosť jeho maximálnej nosnosti.

Jazda na elektrobicykli v teréne
S elektrobicyklom sa dostanete na vysoké kopce, a to bez namáhavého šliapania.

Možno ste si mysleli, že manuálnou jazdou na elektrobicykli možno priebežne dobíjať jeho akumulátor, podobne ako v prípade automobilu. Nie je to tak. Vzhľadom na pomerne nízku kinetickú (= pohybovú) energiu, vytvorenú nízkou hmotnosťou bicykla s jazdcom na ňom, by bola efektivita takéhoto dobíjania iba rádovo niekoľko málo percent.

Typy bicyklov na elektrický pohon

Aký elektrobicykel si vlastne zaobstarať? Určite sa rozhodujte podľa aktivít, ktoré s ním plánujete vykonávať a tiež terénu, v ktorom s ním budete jazdiť.

  • Mestské elektrobicykle predstavujú pohodlný variant s nízkym nástupom a menšími kolesami. Ľahko a rýchlo na ne nasadnete aj zosadnete a vďaka svojej konštrukcii sú vhodné aj pre seniorov. Pre túto kategóriu je typické klasické vyhotovenie a retro vzhľad, ktorý pripomína jedno z prvých českých skladacích bicyklov značky Eska.
  • Horské elektrobicykle sú určené do terénu. Samozrejmosťou je moderný vzhľad, silný motor a vyvážené ťažisko s akumulátorom v spodnej rámovej trubici.
  • Krosové elektrobicykle , známe tiež ako trekingové bicykle, sa hodia nielen do mesta, ale aj na výlety a do menej náročného terénu.
  • Skladacie elektrobicykle sú ľahké a môžete ich kedykoľvek ľahko zložiť a rozložiť, napríklad pri nástupe do MHD.
Elektrobicykle
Jedným z najobľúbenejších typov bicyklov na elektrický pohon sú mestské elektrobicykle. Majú nízky moderný dizajn a ľahko sa na ne nasadá.

Elektrobicykle je možné používať aj ako klasické bicykle

Prejdime teraz k niektorým témam, respektíve otázkam, na ktoré sa zákazníci v súvislosti s elektrobicyklami pýtajú. Relatívne často ich zaujíma, koľko kilometrov elektrobicykel prejde a či je možné na ňom jazdiť, aj keď je batéria vybitá.

Počet najazdených kilometrov s pomocou elektromotora sa líši na základe modelu. Avšak veľmi záleží na použitom akumulátore a na ďalších faktoroch, medzi ktoré patrí druh terénu, jeho členitosť (kopca, rovina) aj samotný výkon cyklistov. S minimálnou pomocou motora však s drvivou väčšinou elektrobicyklov prejdete naraz viac než 100 km, s niektorými potom dokonca aj 150 km a viac.

Pokiaľ ide o situácie, kedy sa vám vybije batéria, v týchto chvíľach môžete elektrobicykel používať úplne rovnako ako bežný bicykel, iba sa mierne prejaví vyššia hmotnosť zapríčinená prítomnosťou batérie. Čo sa týka vybitej batérie, u niektorých bicyklov, ktoré nemajú batériu integrovanú v ráme, ju môžete kedykoľvek z bicykla vybrať a dobiť u najbližšej zásuvky na elektrický prúd s napätím 230 voltov.

Vybitý elektrobicykel
Vybitý bicykel nemusíte viesť vedľa seba. Motory elektrobicyklov nie sú uchytené magnetmi, a tak sa na ňom aj po vybití batérie môžete bez problémov naďalej viezť.

Bicykle s elektromotorom sú bezpečné a nevyžadujú náročnú údržbu

Okrem vyššie uvedených vás v súvislosti s elektrobicyklami často zaujíma aj bezpečnosť, údržba a spotreba elektrickej energie v rámci nabíjania. Pokiaľ ide o bezpečnosť, je porovnateľná s klasickými bicyklami. Elektrobicykle musia prechádzať rovnakými bezpečnostnými previerkami a musia mať rovnakú povinnú výbavu. Ani v rámci údržby sa elektrobicykle od tých bežných nelíšia. O elektrický pohon sa nemusíte prakticky nijako starať a rovnako ako u klasických bicyklov, aj u tých elektrických je čas od času potrebné nastaviť brzdy, prípadne prehadzovačku alebo premazať reťaz.

Čo sa týka ceny za nabíjanie, nabiť akumulátor vás bude stáť okolo 10 centov. Za jeden kilometer tak miniete rádovo 0,001 eura. V neposlednom rade stojí za zmienku aj to, že sa s elektrobicyklami nemusíte obávať ani mierneho dažďa alebo popŕchania. Riadiaca elektronika, motor a batéria sú na elektrobicykloch štandardne utesnené proti vniknutiu vody. Každá ochrana však nemusí vydržať všetko, a tak by ste sa mali vyhýbať väčším kalužiam a silnému lejaku.

Elektrobicykle
Keď už nevládzete, elektrobicykel to vezme za vás. Jeho nabitie pritom stojí len pár centov.

Elektrobicykle už dávno nie sú len pre seniorov, prípadne záležitosťou mestského jazdenia. Samozrejme, že predstavujú stále výborné riešenie pre pohyb po meste, avšak s dnešnými elektrobicyklami môžete vyraziť aj do terénu, na dlhé cesty, ale tiež ich využiť na tréningy. Keď k tomu všetkému pripočítate klesajúcu obstarávaciu cenu (môžete ho kúpiť už od 580 eur), stojí za zváženie, či zaobstarať klasický bicykel, alebo práve elektrobicykel.

Vytlačiť
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií