AlzaPlus+ sport Nákupy pod palcom s aplikáciou Alza

Lov rýb. Ako rybárčiť? (NÁVOD)

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Rybárstvo patrí k obľúbeným kratochvíľam. Pri troche šťastia si nielen oddýchnete v prírode, ale aj domov prinesiete niečo na obed či večeru. Aby bol váš lov úspešný, je potrebné sa dôkladne pripraviť. V tomto návode vám poradíme, ako na rybárčenie, teda ako pripraviť udice a ostatné náčinie na rybolov. Naučíme vás viazať rybárske uzly a poradíme vám, ako na jednotlivé druhy rýb.

Rybárčenie

Ako loviť ryby (NÁVOD) – OBSAH

  1. Základné delenie rybárskych techník
  2. Ako pripraviť novo zakúpené zariadenia na rybolov
  3. Príprava udice
  4. Príprava ostatnej výbavy
  5. Rybárske uzly a spoje vlascov
  6. Lov jednotlivých druhov rýb
  7. Lov dravých rýb
  8. Lov nedravých rýb

Základné delenie rybárskych techník

V článku je použitých množstvo názvov rybárskych techník, preto sme pre vás pripravili ich stručný prehľad.

  • Lov na ťažko čiže na položenú je najčastejšie praktizovaný spôsob lovu v slovenských vodách. Nástraha je rybe predkladaná na dno, celá montáž tak leží na dne, alebo mierne nad ním. Na dne ju drží olovko. Na položenú možno loviť takmer všetky rybie druhy.
  • Lov na plávanú spočíva v signalizácii záberu plavákom. Pomocou plaváka si môžeme regulovať, v akej hĺbke lovíme. Na plávanú môžeme tiež loviť väčšinu druhov rýb.
  • Lov na prívlač spočíva v obchádzaní vodnej lokality a neustálom nahadzovaní a priťahovaní nástrahy. Môžeme vláčiť umelé, ale aj prirodzené nástrahy. Medzi umelé patrí napríklad blyskáč, wobler alebo twister. Medzi umelé môžeme zaradiť vláčenie mŕtvej rybičky.
  • Muškarenie je kráľovskou disciplínou. Vyžaduje splynutie s prírodou a značnú zručnosť. Na muškárenie sa používa špeciálny muškársky prút, navijak, ale aj šnúra. Nástrahy – mušky – imitujú rôzne vývojové štádiá hmyzu, ktorý je bežnou potravou pre ryby, tzv. nástrahové rybky.
V texte budeme hovoriť aj o odvodených technikách, ako je napríklad feeder, kaparina alebo lov sumcov.
  • Feeder je odvodený od položenej a záber nám signalizuje jemná špička. Montáž leží na dne a miesto olova sa zvyčajne používa kŕmidlo.
  • Kaprarina je cielený lov veľkých kaprov, je taktiež odvodená z položenej. Rozdiel je v tom, že sa chytá na nástrahy, ktoré sú umiestnené pod háčikom, na tzv. vlase. Záber nám obvykle nesignalizuje klasický „policajt“, ale moderné elektronické signalizátory.
  • Lov sumcov je cielený lov sumcov. Môžeme chytať buď na ťažko, alebo aj na plávanú. Plavák je ale väčšinou pripevnený tzv. „trhačkou“ na niečo pevné (strom, vetva...), po zábere sa trhačka pretrhne a môže začať zdolávanie. Pri love na ťažko môžeme použiť tzv. podvodný plavák, ktorý nám drží nástrahu v určitej hĺbke nad dnom.
Ako rybárčiť
Rybárčiť sa dá niekoľkými technikami.

    Ako pripraviť novo zakúpené zariadenie na rybolov

    Prvá časť článku je venovaná predovšetkým začiatočníkom, ktorí si práve kúpili základné veci na lov rýb (udicu, navijak, vlasec atď.). Keďže nevieme, na akú rybolovnú techniku ste sa vybavili, nižšie nájdete hlavne univerzálne pravidlá a tipy.

    Príprava udice

    Predovšetkým je potrebné nasadiť navijak na udicu. Navijak jednoducho vložte do sedla a upevnite ho. Ďalším krokom prípravy je navinutie silonu/šnúry na cievku navijaka. Silon priviažte obyčajným uzlom na cievku a potom navíjajte. V prípade silonu je lepšie dať cievku so silonom do nádoby s vodou a navíjať ju na navijak mokrou. Silon po namočení pracuje, a keby ste ho navíjali za sucha, mohlo by sa stať, že počas rybárčenia svoj objem zväčší a nevojde sa na cievku. Dôležité je tiež neprekročiť kapacitu cievky. Keď budete chcieť za každú cenu dostať na cievku viac silonu, než sa tam zmestí, pravdepodobne sa vám bude silon dostávať pod cievku, a tým sa môže okrem silonu poškodiť aj celý navijak.

    Chytanie rýb
    Lov rýb máme v génoch, rybárstvo je príjemný šport.

    Príprava ostatnej výbavy

    Samotná rybárska udica je samozrejme nevyhnutná, ale bez ostatného vybavenia je v podstate zbytočná. Základ by mala vždy tvoriť povinná výbava rybára. Ďalej sa všetko odvíja od toho, či idete na lov kapra, lov sumca, či sa chystáte loviť iným spôsobom.

    Pokiaľ idete na prívlač, je najlepšie vyraziť čo najviac „naľahko“, pretože pri prívlačení spravidla nejaký ten kilometer okolo vody nachodíte. Ak vyrážate na lov kapra, je dobré so sebou mať všetky potrebné nástrahy. Nezaobídete sa tiež bez nadväzcov a materiálov na nadväzce (háčiky na ryby, vlasce, krokety...), olov na ryby a ďalšej „bižutérie“.

    Rybárčenie
    Základom vybavenia je rybárska udica. Nezaobídete sa ale ani bez podberáku.

    Ak uprednostňujete lov na ťažko, je dobré mať udice kam položiť. Ideálne sú vidličky alebo stojan. Podložka pod ryby síce nie je zapísaná v povinnej výbave, ale pokiaľ máte k rybárčeniu a rybám naozajstný vzťah, nepoložíte ulovenú rybu nikam na štrk ani na hlinu, ale práve na spomínanú podložku.

    Pri love na ťažko je dobré sa zastaviť pri príprave montáží pred samotným rybolovom. Na zväzových revíroch to zatiaľ povinné nie je, ale súkromné rybárske revíry to vyžadujú  – hovoríme o priebežných olovách. Počas rybárčenia sa môže kedykoľvek stať, že sa vám ryba odtrhne, a pokiaľ by za sebou ťahala montáž s ťažkým olovom, hrozí jej uhynutie. Preto odporúčame vybrať olová priebežné, tie po odtrhnutí montáže odpadnú a rybu trápi iba kúsok vlasca a háčik, riziko uhynutia sa značne znižuje. Navyše vás vlastnosti priebežných olov nijako neobmedzujú oproti vlastnostiam pevných olov, ktoré sú pre ryby rizikom. Tak prečo nebyť voči svojmu rovnocennému súperovi trochu ohľaduplní?

    i Povinná výbava rybára
    V povinnej rybárskej výbave sa pre tento rok nachádza peán alebo iný vyslobodzovač háčikov, meter na zistenie dĺžky ryby a podberák na vylovenie ryby z vody. Môže sa stať, že sa s novým rokom povinná výbava rybára zmení. Čas od času sa niečo pridá, niečo odoberie, ale základ ostáva väčšinou rovnaký (peán, meter, podberák), avšak je dobré si s ďalším rokom overiť aktuálnosť povinnej výbavy.
    Vybavenie na ryby
    Rybárčenie je aj skvelou možnosťou, ako si urobiť čas sám na seba a utriediť si myšlienky.

    Rybárske uzly a spoje vlascov

    Rybárskych uzlov je nepreberné množstvo a dobre ich ovládať chce čas a cvik. Základom je vedieť nadviazať háčik, či už s lopatkou, alebo s očkom, ďalej nadviazať karabínku alebo obratlík. Vhodné je poznať aj rybárske uzly na vytvorenie slučky.

    Môže sa hodiť vedieť nadviazať aj „šokový silon“ alebo napojiť dva silony dohromady. Šokový silon využijeme predovšetkým v kaprárine v prípade, že chytáme v ťažkých podmienkach, kde je pod vodou značné množstvo prekážok, o ktoré by sme mohli kmeňový silon pretrhnúť či prebrúsiť. Na kmeňový silon teda nadviažeme silon šokový, ktorý je silnejší a odolnejší, zvyčajne sa navíjajú „tri dĺžky udice, teda na udicu, ktorá má 3 metre (dĺžku), nadviažeme približne 9 metrov šokového silonu.

    Za najuniverzálnejší a najpoužívanejší rybársky uzol je považovaný Grinner. Využijú ho všetci rybári, kaprári aj vláčkaři, ktorí pomocou neho môžu nadviazať takmer čokoľvek – obratlík, háčik, karabínku...

    Príprava základného boilie nadväzca

    Lov jednotlivých druhov rýb

    Po všeobecnejšom úvode sa teraz zameriame na konkrétnejšie tipy na lov rýb. Rybárstvo všeobecne môžeme rozdeliť na rybárstvo na rieke, kde chytáme riečne ryby, alebo rybárstvo na stojatej vode. Oba spôsoby obnášajú trochu niečo iné. Na rieke musíme počítať so silou prúdu vody, na stojatej vode zase s väčším množstvom sedimentu na dne. Je nutné tomu prispôsobiť svoju výbavu ešte predtým, než sa vydáme chytanie rýb.

    Ako chytať ryby
    Lovu na rieke je nutné prispôsobiť aj výbavu.

    Rieku môžeme rozdeliť na štyri hlavné rybie pásma – pstruhové, lipňovom, mrenové a pleskáčové.

    • Pstruhové pásmo sa nachádza vo vyšších polohách, ide o vysokohorské potoky, ktoré sa vyznačujú chladnou a neustále okysličenou vodou.
    • Lipňové pásmo je prechodné pásmo, tok rieky je pomalší ako v pstruhovom pásme, je tu hlbšia voda a vyššia teplota vody.
    • V mrenovom pásme je už tok širší. Mrenové pásmo sa nachádza v nižších oblastiach, tok je tu pomalší a teplota vody a obsah kyslíka v priebehu roka mení svoje hodnoty.
    • Pleskáčové pásmo, to sú pomaly tečúce široké rieky, kde je v lete menej kyslíka a voda je tu zo všetkých pásiem najteplejšia. V zime je však voda studená a má tiež nízky obsah kyslíka. Kvôli pomalému toku môže zamŕzať.

    Na lov rýb na stojatej vode je tiež dobré poznať hĺbku, povrch dna, teplotu a iné vlastnosti. Tomu prispôsobujeme druh návnad a nástrah, silu silonu, dĺžku nadväzcov a podobne. V studenej vode väčšinou volíme menšie nástrahy a celú montáž sa snažíme zjemniť (menšie háčiky, užší priemer šnúrok).

    Ďalej môžeme rybárstvo rozčleniť podľa spôsobu rybolovu. Rozoznávame plávanú, položenú, prívlač, feeder, lov rýb na dierkach, kapráriny a lov sumca.

    Rybačka
    Pri rybolove na stojatej vode sa hodí, ak poznáte hĺbku, povrch dna i teplotu.

    Lov dravých rýb

    Najakčnejší spôsob lovu dravých rýb je bezpochyby prívlač. Chodíte okolo vody a neustále nahadzujete nástrahu, ktorá imituje prirodzenú potravu dravca (väčšinou menšiu rybičku). Záchvevy udice a rýchlosť navíjania určujú pohyb nástrahy. Pokiaľ pohyb dravca zaujme, zaútočí na ňu a rybu máte na háčiku. Na prívlač lovíme všetky druhy dravcov, pstruhy, bolene, ostrieže, šťuky, zubáče, sumce a pod.

    Ako chytať ryby
    Na prívlač sa chytá veľa dravých rýb.

    Ďalším spôsobom je lov na plávanú za použitia špeciálneho väčšieho plaváku, tzv. kačky. Ponorenie kačky nám signalizuje záber. Pod kačkou je na háčiku umiestnená nástraha, zvyčajne živá alebo mŕtva rybička. Dravci si väčšinou ako potravu vyberú rybku, ktorá je nejako oslabená či chorá, a práve tak pôsobí rybička pod kačkou. Je dobré nadviazať háčik na vlasec, fluorocarbon či lanko. Dravci majú ostré zuby, ktoré vlasec ľahko preštipnú alebo prerežú.

    Ďalej môžeme dravca loviť na klasickú položenú. Nástraha buď leží na dne (väčšinou mŕtva rybička), alebo pláva nad dnom v takej vzdialenosti, ako dlhý máme nadväzec.

    Úplne špecifický je potom cielený lov sumca – sumcarina. Sumca lovíme na špeciálne vybavenie, ktoré musí odolať aj tým najväčším rybám. Môžeme ich tiež loviť na položenú, na trhačku alebo z lode alebo bellyboatu s vábničkou.

    Rybárstvo
    Pri správnej kombinácii svojho umenia a výbavy sa môžete tešiť na pekný úlovok.

    Lov nedravých rýb

    Nedravé druhy rýb môžeme loviť snáď na všetky spôsoby rybolovu, okrem prívlače. Na plávanú väčšinou lovíme menšie ryby, ale občas sa stane, že sa nám podarí chytiť aj veľkú rybu. Ozajstný zážitok je zdolávanie väčšej ryby na bič, v takom prípade ale zvyčajne zvíťazí ryba.

    Stále populárnejší je lov na feeder. Celá montáž je umiestnená na dne a záber nám signalizuje jemná špička. Lov na feeder je veľmi efektívny. Klasický lov na ťažko čiže na položenú je stále hojne využívaný. Montáž je na dne, rovnako ako pri love na feeder, ale záber nám signalizuje buď tzv. policajt, alebo dnes už viac využívaný elektronický hlásič záberu.

    Rybárstvo
    Rybárčenie pozná ďalší obľúbený spôsob, a to lov na feeder.

    Lov na ťažko pomaly strieda moderná kaprarina. Udice sú tiež umiestnené vo vidličkách alebo stojane, montáž leží väčšinou na dne alebo nad dnom. Rozdiel je v tom, že nástraha je umiestnená pod háčikom, na tzv. vlasu. Väčšinou sa chytá na boilies alebo pelety. Boilie je tvorené tak, aby lákalo prevažne väčšie ryby. Nástrahy kaprári strčia pod háčik, čo je asi hlavným znakom kapráriny. Boilie a pelety sú konštruované tak, že ich inak ako pod háčik nastražiť nemožno. To z nich robia typické kaprárske nástrahy a návnady.

    i Mohlo by vás zaujímať

    Rybárčenie, rovnako ako akákoľvek iná disciplína, vyžaduje isté skúsenosti. Naše rady predstavujú nutné minimum, ktoré poslúži hlavne začiatočníkom. Pre pokročilejšie poznatky zapátrajte v široko dostupnej literatúre alebo sa opýtajte svojich skúsenejších kolegov rybárov. A jedna rada na záver – rybárčite, lovte. Len tak získate skúsenosti a prax.

    4,0
    Mivardi – Enigma Feeder 3,6 m 40 – 120 g
    Rybársky prút feederový, počet dielov: 3+3, vrhacia záťaž 40–120g, celková dĺžka 3,6 m, prepravná dĺžka 1,28 m
    54,72 €
    Na sklade 3 ks u dodávateľa
    Objednávací kód: JVR058013
    Delphin Hazard 3,10m 500g
    Rybársky prút sumcový, počet dielov: 2, vrhacia záťaž 0–500g, celková dĺžka 3,1 m, prepravná dĺžka 1,63 m
    84,24 €
    Na sklade 2 ks u dodávateľa
    Objednávací kód: JVR066247
    Vytlačiť
    P-DC1-WEB01
    Zavoláme Vám a odborne poradime
    +421 2 5710 1800
    Otázka na objednávku
    Otázka na tovar
    Prosím, zadajte svoj telefón:
    Zavolajte mi
    Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
    Viac informácií Menej informácií