AD homeoffice AD homeoffice

Ako vybrať batoh

Zobraziť katalóg

Batohy sa od seba odlišujú typom, veľkosťou a chrbtovým systémom. Na čo si dať pri ich kúpe pozor a akú veľkosť zvoliť? Poradíme vám, ako vybrať ten správny batoh.

Pred výberom batoha si odpovedzte na tieto otázky

  • Na aký účel budete batoh využívať?
  • Čo v ňom budete nosiť?
  • Aké množstvo vecí do neho budete ukladať?
Kapitoly sprievodcu batohami

Typy batohov

Turistický batoh

Turistické batohy

  • Vhodné na jedno či viacdenné výlety
  • Pojmú výbavu na pobyt v prírode
  • K dispozícii aj v objemoch nad 80 litrov
  • Niektoré majú držiak na trekingové palice a pitný vak

Turistické batohy sa hodia na výlety aj do mesta. Vybrané modely majú držiak na trekové palice alebo hydrovak. Vyrábajú sa v menších objemoch na jednodňové výlety, do ktorých sa zmestí pitie, olovrant a mikina, ale aj vo väčších variantoch na niekoľkodňové výlety, ktoré pojmú aj oblečenie.

Čo je dôležité pri výbere turistického ruksaku?

Objem

Objem ruksaku je dôležitejším parametrom než jeho rozmery. Pri voľbe veľkosti ruksaku sa zamyslite, kde budete chodiť. Na jednodňový výlet príliš veľký ruksak nevyužijete, a navyše jeho nosenie je menej pohodlné. Naopak, na viacdenné túry sa hodia väčšie ruksaky. Podľa objemu ich môžme rozdeliť do troch skupín.

  • Ruksaky do 30 l – kompaktné a dobre sa s nimi pohybuje v prírode. Odporúčame na kratšie výlety. Zmestí sa do nich základné vybavenie, občerstvenie a pod. Často pri nich býva kladený väčší dôraz na dizajn.
  • Ruksaky do 50 l – praktické aj na niekoľkodňové výlety, naopak pri pohybe po meste (medzi ľuďmi, v dopravných prostriedkoch, v obchodoch) by už mohli svojou veľkosťou prekážať. V tejto veľkostnej kategórii je dôležitá pevná konštrukcia a bedrová opora.
  • Ruksaky nad 50 l – najlepšie na dlhé výpravy a ako batožina. Pri takto veľkých ruksakoch je zásadná pevnosť konštrukcie a bedrová opora. Hodia sa ak majú zapínacie pracky alebo odvetrávanie chrbta.

Konštrukcia

  • Vnútorná výstuha – tvorí ju špeciálna sieťovina a duralové výstuže, typické pre turistické batohy.
  • Vonkajší nosný rám – stretneme sa s ním pri krosnách. Pevná konštrukcia je spojená s kostrou ruksaku. Používa sa pri veľkých turistických batohoch.

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy – najviac namáhaná časť batoha, preto je ich kvalita dôležitá. Mali by byť primerane čalúnené a vystužené, aby nespôsobovali odreniny. Ak nechcete, aby vám popruhy skĺzavali z ramien, voľte batoh s hrudným popruhom, ktorý ramenné popruhy prepojí.
  • Bedrový popruh – dobrý bedrový pás unesie aj viac ako 50 % hmotnosti ruksaku, je teda vhodný pre ruksaky s väčšou litrážou a pri nosení ťažkých nákladov na dlhšiu vzdialenosť. Opäť, aby vás netlačil, mal by byť vystužený.
  • Chrbát batoha – schopnosť odvetrávania je pri turistických batohoch obzvlášť dôležitá, najmä na dlhých túrach v lete. Lepšiu cirkuláciu vzduchu zaisťujú prelisy a sieťovina.

Chrbtový systém môže byť pevný, alebo nastaviteľný. Na dosiahnutie maximálneho pohodlia s pevným chrbtovým systémom je nutné, aby vzdialenosť medzi ramennými popruhmi a bedrovým pásom zodpovedala dĺžke vášho chrbta.

Úložný priestor a vrecká

Pred kúpou si premyslite, ktoré konkrétne veci budete do ruksaku vkladať. Základom je jedna hlavná komora a niekoľko oddelených komôr a vreciek. Praktické je napríklad ľahko dosiahnuteľné vrecúško na kľúče a mince na bedrovom páse.

Pri väčších ruksakoch chcite viac vstupov do hlavného úložného priestoru, najlepšie zhora, zboku a zospodu. Obvodový zips síce umožňuje ľahký prístup do batohu, ale pri jeho naplnení je ťažké ho zapnúť.

Materiál

Väčšia odolnosť a pevnosť zaistí kvalitné materiály ako Cordura, Plastex či Urtex. Výrobcovia na zvýšenie nepremokavosti používajú PU náter a podlepenie švov, nepremokavé je ale len malé množstvo batohov. Ak chcete mať istotu, že sa dovnútra nedostane voda, nezabudnite na pláštenku či nepremokavý obal.

Užitočné funkcie, vlastnosti a doplnky

  • Pláštenka – mala by zakryť celý ruksak.
  • Hrudné a bedrové popruhy – stretneme sa s nimi pri väčších batohoch, ich cieľom je väčšia stabilita a pohodlie pri nosení. Ruksak so zapnutými popruhmi vám nebude kĺzať z ramien.
  • Výstuž a tvarovanie chrbta – ergonomické tvarovanie a výstuha napomôžu k pohodliu pri nosení.
  • Odvetrávanie – vlastnosť dôležitá najmä pri zvýšenej fyzickej námahe. Lepšia cirkulácia vzduchu chrbtobej časti minimalizuje potenie.
  • Možnosť uchytenia trekových palíc – hodí sa na dlhšie výlety.
  • Vaky na vodu – sú súčasťou niektorých ruksakov, ale dajú sa kúpiť aj zvlášť. Vďaka hadičke, ktorá vedie z ruksaku priamo k vašim ústam, môžete piť pohodlne bez zastavovania.

Časté otázky pri výbere turistického batoha

Ako správne nastaviť turistický batoh pred prvým použitím?

Každý ruksak, či už malý alebo veľký, by mal byť pohodlný. Aby vás nikde nič netlačilo, pred prvým použitím si ho správne nastavte. Tu je niekoľko rád:

  • Ruksak si pred prvým výletom doma naplňte závažím podobným hmotnosti, akú budete nosiť.
  • Uvoľnite všetky popruhy.
  • Ruksak si nasaďte na chrbát, nastavte popruhy a utiahnite tak, aby sedeli pohodlne.
  • Nakoniec zopnite a utiahnite hrudný popruh, ktorý bráni padaniu ruksaku z ramien.

Ako správne nosiť batoh?

Hlavnou zásadou pred nasadením batoha je rešpektovanie jeho nosnosti. Najmä ak ide o detí, je dôležité, aby nenosili ťažké veci. Dohliadnite na to, aby batoh nosili na oboch ramenách, nie len na jednom. Časom by mohlo dôjsť k zdravotnej ujme a poškodeniu batoha.

Ako sa správne zbaliť do batoha?

Nejde o zložitú úlohu. Ľahké a objemné veci smerujte do spodku batoha, kdežto ťažšie veci skôr k chrbtovej časti. Vyrovnáte tak svoje ťažisko a batoh sa lepšie ponesie. Nezabudnite tiež váhu rozmiestňovať rovnomerne.

Cyklo batoh

Cyklistické batohy

  • Vhodné na bicykel, ale aj in-line korčule alebo behanie
  • Pojmú vak s vodou, občerstvenie, mobil, kľúče a pod.
  • Vyrábajú sa v objeme 5 – 20 litrov
  • Majú odvetrávaný chrbtový systém

Cyklo batohy sú určené primárne na cyklistiku, ale hodia sa aj na korčule a behanie. Praktickými vlastnosťami sú možnosť uchytenia prilby a vstavaný hydrovak s hadičkou. Blikačky či lepenie možno uložiť do menších vreciek. Pre autá či ostatných cyklistov budete viditeľnejší vďaka reflexným prvkom.

Čo je dôležité pri výbere cyklistického ruksaku?

Objem

Objem a rozmery cyklistického ruksaku záležia hlavne na dĺžke výletov. Na krátke prechádzky vám pravdepodobne postačí malý ruksačik do 10 litrov. Zmestí sa do neho voda, prípadne menšie náradie na jednoduchšie opravy bicykla. Na dlhšie výlety si vyberajte radšej väčšie batohy, aby sa do nich vošlo občerstvenie, náradie a prípadne aj oblečenie.

Konštrukcia

Cyklistické batohy väčšinou nie sú vystužené, pretože by výstuha mohla prekážať vášmu pohybu a jazde. Batohy majú odlišné konštrukcie aj v závislosti od pohlavia, na čo je potrebné dávať pozor.

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy – najviac namáhaná časť batoha, preto je ich kvalita dôležitá. Cyklo batohy by mali byť primerane vystužené, aby nespôsobovali odreniny. Aby nepadali z ramien, používa sa hrudný popruh, ktorý oba ramenné popruhy prepojí.
  • Chrbtová časť batoha – mala by dobre odvetrávať. Lepšiu cirkuláciu vzduchu zaisťujú prelisy a sieťovina.

Chrbtový systém môže byť pevný, alebo nastaviteľný. Na dosiahnutie maximálneho pohodlia s pevným chrbtovým systémom je nutné, aby ramenné popruhy zodpovedali dĺžke vašej chrbtici.

Úložný priestor a vrecká

Pred kúpou si premyslite, koľko a aké veci budete do batoha ukladať. Mal by mať jednu hlavnú komoru a niekoľko oddelených komôr a vreciek. Praktické je napríklad vrecko na kľúče a mince na bedrovom páse. Pri cyklobatohoch tiež oceníte pracku na prilbu, alebo reflexné prvky.

Materiál

Pre väčšiu odolnosť a pevnosť vyberajte batohy z kvalitných materiálov ako Cordura, Plastex či Urtex. Výrobcovia na zvýšenie nepremokavosti používajú PU náter a podlepenie švov, nepremokavé je ale len malé množstvo batohov. Ak chcete mať istotu, že sa dovnútra nedostane voda, odporúčame pláštenku alebo nepremokavý obal.

Užitočné funkcie a vlastnosti

  • Pláštenka – mala by zakryť celý ruksak.
  • Odvetrávanie – vlastnosť dôležitá najmä pri športových batohoch a pri použití so zvýšenou fyzickou námahou. Lepšia cirkulácia vzduchu chrbtovej časti minimalizuje potenie.
  • Vaky na vodu – sú súčasťou niektorých ruksakov, ale dajú sa kúpiť aj zvlášť. Vďaka hadičke, ktorá vedie z ruksaku priamo k vašim ústam, môžete piť pohodlne bez zastavovania. Camelbak nie je pre cyklistu zlou voľbou.

Časté otázky pri výbere cyklistického batohu

Ako správne nosiť batoh?

Cyklobatohy sú prispôsobené pre cyklistov aj svojím tvarom a rešpektujú špecifické prehnutie chrbtice pri jazde na bicykli. Batoh teda noste tak, aby bol pohodlný pre váš chrbát a mimo bicykla ho používajte čo možno najmenej.

Hodia sa cyklistické batohy aj na iné športy?

Kvôli svojmu tvaru a konštrukcii sa cyklistický batoh pre iné športy príliš nehodí. Napríklad pri behaní by chrbtová časť batoha nedoliehala na váš chrbát, čo by mohlo byť nepohodlné a v krajných prípadoch by sa to mohlo odraziť aj na zdravotných problémoch.

Bežecké batohy

Bežecké batohy

  • Ideálne na beh na dlhšie trasy
  • Zmestí sa do nich pitie, energetické tyčinky, kľúče a pod.
  • Objem spravidla do 10 litrov
  • Obvyklé sú reflexné prvky

Bežecké batohy sú určené najmä pre bežcov vydávajúcich sa približne na 15 km a dlhšie trasy. Pojmú energetické gély či iné občerstvenie, pitie, ale aj kľúče alebo mobilný telefón. Sú malé a ľahké a vďaka niekoľkým popruhom pevne sedia na chrbte, takže pri behaní neskáču.

Čo je dôležité pri výbere bežeckého batoha?

Objem

Batohy na behanie nepočítajú s tým, že by ste so sebou nosili príliš veľa vecí, a tak sa ich veľkosť pohybuje okolo 10 litrov, čo stačí na základné tekutiny a nejaké oblečenie.

Konštrukcia

Bežecké batohy nemávajú výstuže. Ich hlavnou úlohou je, aby boli malé a ľahké, a sú podľa toho stavané. Niektoré batohy sa dokonca približujú až k objemnejším vestám.

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy – pohodlné nosenie pri behu zaistia batohy s polstrovanými popruhmi. Stabilitu bez rizika skĺzavania z ramien zaistia hrudné popruhy, ktoré prepoja oba ramenné popruhy.
  • Chrbát batoha – bežecké batohy sú uspôsobené tak, aby dobre odvetrávali. Prúdenie vzduchu zaistia prelisy a sieťovina.

Úložný priestor a vrecká

Podľa úložného priestoru by sa dali bežecké ruksaky rozdeliť na pretekárske a prepravné. Pretekárske batohy majú samozrejme úložný priestor menší, pretože sa vás snažia obmedziť čo najmenej. Prepravné batohy ponúkajú väčší objem a lepšiu stabilitu aj pri väčšom náklade.

Materiál

Pokiaľ chcete mať istotu kvalitného spracovania, vyberajte batohy z materiálov ako Cordura, Plastex či Urtex. Pre zaistenie nepremokavosti sa pri výbere bežeckého batohu pozerajte po PU nátere alebo podlepení švov. Ďalšou možnosťou je pláštenka alebo nepremokavý obal.

Užitočné funkcie a vlastnosti

  • Pláštenka – dôležité je, aby zakrývala celý batoh.
  • Odvetrávanie – väčšina bežeckých batohov má odvetrávanie, zabezpečuje lepšiu cirkuláciu vzduchu a tým minimalizuje potenie
  • Vaky na vodu – rezervoáre sú súčasťou niektorých bežeckých batohov, možno ich ale kúpiť aj zvlášť. Priamo z vaku vedie hadička k vašim ústam, takže môžete piť za behu bez zastavovania.

Časté otázky pri výbere batoha na behanie

Hodia sa batohy na behanie aj na iné športy?

Aj napriek tomu, že na to priamo nie sú určené, žiadny väčší problém by pri použití bežeckých batohov pri iných športoch vzniknúť nemal. Svojím tvarom však nevyhovujú napríklad cyklistike. Na bežné nosenie majú batohy na behanie príliš malú kapacitu a špecifický dizajn.

Nebude mi ruksak prekážať pri behaní?

Bežecké ruksaky sú pri behaní dôkladne pripevnené k telu, pri pohybe vám teda prekážať nebudú. Pri prvom nasadení si pravdepodobne na neho rýchlo zvyknete a potom ho už nebudete vnímať.

Čo všetko sa do ruksaku zmestí?

Do bežeckého ruksaku dávajte len to najdôležitejšie. Zásoby tekutín a malé občerstvenie by mala pojať väčšina batohov. Na dlhšie výlety zvoľte ruksaky s objemom nad 10 litrov. Do nich sa zmestí aj teplejšie oblečenie a väčšina občerstvenia. Na menšie vzdialenosti, kedy so sebou potrebujete len kľúče a pitie, postačí aj menší ruksak do 10 litrov.

Detský batoh

Detské batohy

  • Na nosenie do škôlky, školy či na športoviská
  • Unesú školské potreby, desiatu alebo aj hračky
  • Objem obvykle do 18 litrov
  • Vážia okolo 300 gramov
  • Majú veselé farby

Ruksaky pre deti sú menšie a vďaka odľahčenému chrbtovému systému často vážia aj menej ako 300 gramov. Majú ergonomicky tvarované vystužené popruhy a reflexné prvky, ktoré už z diaľky upozornia prechádzajúce automobily na detskú postavu. Vyrábajú sa v pestrých farbách s veselými motívmi zvieratiek alebo detských postavičiek.

Čo je dôležité pri výbere ruksaku pre deti?

Objem

Detské ruksaky by mali hlavne dobre a pohodlne sedieť. Dlhodobé nosenie zle stavaného ruksaku by totiž mohlo spôsobiť zdravotné ťažkosti obzvlášť u detí .

  • Detské ruksaky pre predškolské deti – pre takto malé deti vyberajte z ruksačikov do 12 litrov. Lepšie sedia na malom chrbátiku a menšia litráž zabezpečí, že malí výletníci nebudú mať svoj ruksak príliš naložený.
  • Detské ruksaky pre školské deti – školou povinným deťom už môžete kúpiť aj väčší ruksak než len s objemom 12 litrov. Sú väčšie a silnejšie a už zvládnu nejaké to deko navyše. Na kratšie cesty sú pre nich ale vhodné tiež batohy s objemom do 12 litrov.

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy najviac namáhaná časť ruksaku, preto je ich kvalita dôležitá. Mali by byť primerane čalúnené a vystužené, aby nespôsobovali odreniny. Aby nepadali z ramien, používa sa hrudný popruh, ktorý oba ramenné popruhy prepojí.
  • Chrbát ruksaku  predovšetkým v lete je dôležité, aby boli dobre odvetrávané. Lepšiu cirkuláciu vzduchu zaisťujú prelisy a sieťovina.

Úložný priestor a vrecká

Deti nevyžadujú veľa úložného priestoru a je teda na vás, aký ruksak a s koľkými vreckami vyberiete. Veľa závisí najmä na jeho využití. Pre batôžteky na výlety sa iste hodí viac vreciek na občerstvenie a prípadne oblečenie. Pre batoh na prázdniny u rodinných príslušníkov, alebo na cesty autom postačí aj ruksak s menej vreckami.

Dizajn

K detským ruksakom neodmyslitelne patrí dizajn. Deti ho skrátka preferujú pred reálnou funkčnosťou, a tak je dobré sa s dieťaťom porozprávať, ktorý ruksak sa mu páči. Všeobecne sú dobré pestré farby, ale niektoré ruksaky mávajú aj motívy detských hrdinov.

Užitočné funkcie a vlastnosti

  • Pláštenka – zakryje celý batoh a ochráni ho pred dažďom.
  • Tvarovanie chrbta – väčšie pohodlie pri nosení zabezpečí ergonomické tvarovanie.
  • Reflexné prvky – deti samozrejme väčšinou nebudú chodiť bez dozoru, avšak reflexné prvky sú predovšetkým v zime vo večerných hodinách veľmi praktické.  

Časté otázky pri výbere detského ruksaku

Ako vybrať bezpečný ruksak pre dieťa?

Pre bezpečnosť detského ruksaku je dôležité, aby dobre sedel na chrbte a nebol príliš ťažký. Väčšiemu pohodliu napomôžu ramenné popruhy a bezpečie pri pohybe po meste zvýšia reflexné prvky.

Školské batohy

Batohy do školy

  • Ideálne pre žiakov základných škôl
  • Zmestia sa do nich všetky školské potreby aj olovrant
  • Objem spravidla do 40 litrov
  • Vybrané modely majú anatomické tvarovanie
  • Veľmi užitočné sú reflexné prvky

Školské ruksaky alebo tiež batohy pre študentov sú vhodné pre deti od štvrtej triedy. Ich konštrukcia už nie je taká pevná ako pri aktovkách a ponúkajú aj menej detských motívov. Obsahujú jedno veľké a niekoľko menších vreciek. Spravidla majú odľahčenú konštrukciu, anatomicky tvarovaný chrbát a nastaviteľné popruhy. A keďže sa študenti často pohybujú v tme či šere, je dobré, aby ich batoh mal aj reflexné prvky.

Čo je dôležité pri výbere školskej tašky?

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy

    Šírka a dĺžka popruhov ovplyvňujú to, ako sa bude dieťaťu školská aktovka nosiť. V prípade, že sú popruhy v oblasti ramien čalúnené, mala by byť min. šírka popruhov 3 cm, inak by mala byť min. 4 cm. Dostatočne široké popruhy zabránia nepríjemnému zarezávaniu popruhov do ramien dieťaťa.

    Čo sa týka dĺžky chrbtových popruhov, tá by mala byť min. 70 cm. Zároveň je dôležité, aby sa dĺžka popruhov dala prispôsobiť individuálnym potrebám dieťaťa, a zabezpečila tak správne priľnutie tašky k jeho chrbtu.

  • Anatomicky tvarovaný chrbát tašky do školy

    Je dôležité, aby mala aktovka a batoh anatomicky tvarovanú a zároveň dostatočne vystuženú zadnú časť. Zároveň je dôležité, aby výstuha školskej tašky bola dostatočne ľahká. Len tak si môžete byť istí, že aktovka bude dostatočne priľnutá k chrbtu dieťaťa, a zaistí tak správnu podporu detskej chrbtice.

Úložný priestor a vrecká

Školské ruksaky by mali byť schopné pojať všetky učebnice a pomôcky školáka. Pre to sú ideálne dve alebo tri vrecká, prípadne postranné vrecká na pitie.

Hmotnosť tašky

Pozornosť venujte tiež samotnej hmotnosti tašky. Školská taška musí byť dostatočne ľahká, aby nezaťažovala chrbticu dieťaťa. Podľa normy nesmie hmotnosť tašky prekročiť 1 200 g pre žiakov prvého stupňa a 1 400 g pre žiakov druhého stupňa.

Užitočné funkcie a vlastnosti

  • Pláštenka – hodí sa v každom ročnom období. Aby dobre plnila svoju funkciu, mala by zakryť celú plochu batoha.
  • Hrudné a bedrové popruhy – hrudné popruhy sú pohodlné jedine vtedy, ak sú polstrované. S bedrovými popruhmi sa stretneme pri väčších batohoch. Ich cieľom je väčšia stabilita a pohodlie pri nosení. Batoh so zapnutými popruhmi vám nebude kĺzať z ramien.
  • Výstuha a tvarovanie chrbta – ergonomické tvarovanie a výstuha napomôžu k pohodliu pri nosení.
  • Odvetrávanie – vlastnosť vhodná najmä v letnom období. Pri nosení odvetrávaného batohu sa školák menej spotí. 
  • Reflexné prvky – školáci často prechádzajú cez cestu aj mimo prechod. Dobre viditeľný batoh s reflexnými prvkami je teda za šera a tmy veľmi dôležitý. 

Časté otázky pri výbere školskej tašky

Aký typ ruksaku kúpiť?

Školské ruksaky by sa dali rozlíšiť na niekoľko typov podľa konštrukcie.

  • Pevné aktovky – hodia sa skôr pre menšie deti. Sú prehľadnejšie, ale dizajnovou stránkou starších školákov príliš neokouzlíte.
  • Mäkké batohy – lepšie prispôsobujú svoj tvar, často bývajú priestrannejšie a výrobcovia sa viac zameriavajú na dizajn. Tento typ batohov je vhodný pre takmer akúkoľvek vekovú kategóriu.
  • Mäkké batohy s pevným dnom – pevné dno zaisťuje, že spodok batohu nepremokne a navyše ho môžete bez problémov postaviť.
Mestský batoh

Mestské batohy

  • Batohy do školy, práce, ale aj na nákupy a výlety
  • Pojmú školské potreby a ďalšie veci podobného typu
  • Objem najčastejšie 15 až 30 litrov
  • Moderný dizajn, ktorý zaujme aj dospievajúci

Mestské batohy, to sú batohy do školy, práce, ale aj na nákupy či krátke výlety. Majú kapsu na notebook a priehradky na papiere a písacie potreby, preto sú obľúbené napríklad u študentov. Mestské batohy sú nielen funkčné, ale kladú dôraz aj na štýlový dizajn.

Čo je dôležité pri výbere mestského batoha?

Objem

Keďže sú mestské ruksaky určené už dospievajúcim či dospelým, môžete siahnuť po rozmernejších a ťažších variantoch. Litráž ruksaku voľte podľa využitia.

  • Mestské ruksaky do 10 l – väčšinou ide o tašky na notebook či menšie tašky cez rameno.
  • Mestské ruksaky nad 11 l – ak si chcete do ruksaku okrem notebooku uložiť aj ďalšie veci, voľte z mestských ruksakov s objemom nad 11 litrov.

Dizajn

Keďže sa s mestským batohom budete určite chcieť ukázať, dizajn hrá veľkú rolu. A to najmä v mestách. Pri tomto type batohov väčšinou nájdete moderný dizajn, ktorý vyhovuje aj dospievajúcim.

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy – pre väčšie pohodlie by mali byť polstrované. To je však už pri drvivej väčšine mestských batohov samozrejmosťou. Hrudné popruhy oba ramenne popruhy prepojí, takže batoh nebude skĺzavať z ramien.
  • Chrbát batoha – prelisy a sieťovina zaistia lepšiu cirkuláciu vzduchu, odvetrávanie a menej potenia.

Úložný priestor a vrecká

Mestský batoh často máva jedno, alebo dve dostatočne priestranné vrecká. V niektorých nájdete tiež priehradku na notebook, ktorá je vystužená, aby sa predišlo poškodeniu.

Užitočné funkcie a vlastnosti

  • Pláštenka – aj v meste občas spŕchne, a v tom prípade je veľmi praktické mať pri sebe pláštenku. Najlepšie takú, ktorý pokryje celý batoh.
  • Výstuha a tvarovanie chrbta – ergonomické tvarovanie a výstuha napomôže k pohodliu pri nosení.
  • Odvetrávanie – aj mestské batohy môžu podporovať lepšiu cirkuláciu vzduchu. V tom prípade sa v horúcich dňoch a pri zvýšenej fyzickej námahe nebudete toľko potiť.

Časté otázky pri výbere mestského batoha

Hodia sa mestské ruksaky aj na turistiku?

Mestské ruksaky sú veľmi univerzálne, a tak sa hodia aj na kratšie výlety do prírody. Na dlhšie výlety siahnite skôr po turistických batohoch, pretože mestské by nemuseli ponúknuť dostatočnú kapacitu, vhodne členený úložný priestor, chrbtový systém a ďalšie vychytávky.

Aký veľký ruksak zaobstarať?

Na cesty do práce postačí aj menší ruksak, prípadne aktovka. Pokiaľ chcete batoh využiť napríklad na prehliadku mesta alebo na festivaly, siahnite po väčších batohoch, kam sa zmestí aj oblečenie, alebo jedlo.

Tenisové tašky

Batohy na tenis

  • Pojmú niekoľko tenisových rakiet
  • Majú miesto aj na topánky, oblečenie či loptičky
  • Výhodou je pevná konštrukcia

Batohy na tenis či tenisové tašky pohodlne pojmú tenisovú raketu, oblečenie, obuv, loptičky, ale aj ďalšie veci na tréning či osobné veci. Mali by byť dostatočne pevné, aby zabezpečili ochranu tenisovej rakete. Spravidla sa vyrábajú v troch veľkostiach. Možno ich nosiť na chrbte ako tenisové batohy.

Čo je dôležité pri výbere tenisovej tašky?

Objem

Pri výbere tenisovej tašky sa zamyslite, pre koľko ľudí ponesiete vybavenie. Pre viac ľudí sa iste hodí taška cez rameno, ktorá pojme aj viac rakiet. Pre jednotlivého hráča, prípadne deti, postačí batoh na chrbát pre jednu raketu.

  • Tenisové tašky s veľkosťou 1 – sem patria tenisové tašky s veľkosťou 12 PKM. Stretnúť sa môžete aj s označením 12-Pack, x12, mega bag a ďalšími. Majú tri oddelenia a pojmú aj viac ako 12 tenisových rakiet či niekoľko túb na loptičky. Vhodné sú pre náročných tenistov vyžadujúcich dostatočný priestor pre všetko vybavenie. V plnom stave sú ale ťažšie a náročnejšie na manipuláciu.
  • Tenisové tašky s veľkosťou 2 – do tejto kategórie radíme tenisové tašky s veľkosťou 6 PK, 6-Pack, x6, combi bag pod. Majú kompaktnejší tvar a do dvoch hlavných sekcií sa väčšinou vojde 6 rakiet. Vhodné pre rekreačných hráčov.
  • Tenisové tašky s veľkosťou 3 – najmenšie tenisové tašky na uloženie jednej tenisové rakety. Vhodné sú pre začiatočníkov a ich výhodou je nízka cena.

Konštrukcia

Tenisové batohy by mali mať hlavne pevnú konštrukciu. Rakety a ďalšie náradie sa do takého batoha skladá oveľa lepšie a hlavne tým predídete poškodeniu.

Úložný priestor a vrecká

Niektoré tenisové tašky pojmú aj niekoľko rakiet naraz, pričom stále ostane miesto na topánky, prípadne oblečenie. Výhodou sú postranné vrecká na loptičky, prípadne osobné veci.

Materiál

Pre väčšiu odolnosť a pevnosť vyberajte batohy z kvalitných materiálov ako Cordura, Plastex či Urtex. Výrobcovia na zvýšenie nepremokavosti používajú PU náter a podlepenie švov, nepremokavé je ale len malé množstvo batohov. Ak chcete mať istotu, že sa dovnútra nedostane voda, odporúčame pláštenku alebo nepremokavý obal.

Časté otázky pri výbere tenisového batohu

Má tenisová taška aj iné využitie?

Väčšinou skôr nie. Tenisová taška je prispôsobená, napríklad svojím tvarom, priamo pre tenisové rakety. Iné náradie do nej síce pravdepodobne vojde, ale taška na to nie je priamo určená.

Batoh na lyže

Batohy na lyže

  • Ideálny batoh pre lyžiarov
  • Možnosť pripevnenia lyží či napr. cepína mimo batoha
  • Vyrábajú sa spravidla v objemoch do 50 litrov
  • Praktický je vstup na chrbte
  • Mnoho z nich má hydrovak s izoláciou

Batohy na lyže majú mnohokrát vstup na chrbte z dôvodu lepšieho prístupu dovnútra v prípade, že máte na batohu pripnuté lyže či iné vybavenie. To sa tiež hodí, keď batoh čelnou stranou položíte na sneh, aby sa chrbtový systém nedostal do kontaktu so snehom. Lyžiarske batohy majú tiež bedrový pás a hrudný popruh a často tiež hydrovak s hadičkou, ktorá je z dôvodu tepelnej izolácie vedená ramenným popruhom. Batohy na skialpinizmus majú špeciálne vrecko na uloženie lavínovej sondy či lopaty.

Čo je dôležité pri výbere batohu na lyže?

Objem

Vyberte si batoh podľa dĺžky lyžovania, prípadne skiturizmu.

  • Batohy na lyže s objemom do 35 l – vhodné na jednodňové výlety. Väčšie by vás mohli obmedzovať v pohybe.
  • Batohy na lyže s objemom nad 35 l – po batohoch s objemom nad 35 litrov siahnite v prípade, že vyrážate na viacdenné výlety.

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy – keďže sú ramenné popruhy veľmi namáhanou časťou batohu, ich kvalita je dôležitá. Samozrejmosťou je posltrovanie a výstuha proti odreninám. Lepšiu stabilitu zaistí hrudný popruh, ktorý oba ramenné popruhy prepojí.
  • Bedrový popruh – bedrový pás unesie aj viac ako 50 % hmotnosti batoha, je teda vhodný pre batohy s väčšou litrážou a pri nosení ťažkých nákladov na dlhšiu vzdialenosť. Opäť, aby vás netlačil, mal by byť vystužený a čalúnený.
  • Chrbát batohu – mal by dobre odvetrávať. Lepšiu cirkuláciu vzduchu zaisťujú prelisy a sieťovina. Chrbtový systém môže byť pevný alebo nastaviteľný. Na dosiahnutie maximálneho pohodlia s pevným chrbtovým systémom je nutné, aby vzdialenosť medzi ramennými popruhmi a bedrovým pásom zodpovedala dĺžke vášho chrbta.

Úložný priestor a vrecká

V prípade batoha oceníte dostatok úložného priestoru na tekutiny, prípadne na ďalšie teplé oblečenie, ak by ste sa museli doobliecť. Hodiť sa môžu aj priehradky na príslušenstvo. Výhodou je možnosť vstupu cez zadnú časť batoha, prípadne úchyt.

Materiál

Kvalitné materiály pre výrobu batohov sú Cordura, Plastex či Urtex. Nepremokavosť zvyšuje PU náter a podlepenie švov. Nie všetky batohy sú ale nepremokavé. Istotu ochrany pred dažďom zaistia pláštenka alebo nepremokavý obal.

Užitočné funkcie a vlastnosti

  • Hrudné a bedrové popruhy – stretneme sa s nimi pri väčších ruksakoch, ich cieľom je väčšia stabilita a pohodlie pri nosení. Batoh so zapnutými popruhmi vám nebude kĺzať z ramien.
  • Výstuž a tvarovanie chrbta – ergonomické tvarovanie a výstuha napomôžu k pohodliu pri nosení.
  • Odvetrávanie – dobrá cirkulácia vzduchu, ktorá minimalizuje potenie, je pri batohoch na lyže dôležitá.
  • Vaky na vodu – možno ich kúpiť zvlášť. Hadička vedúca priamo k vašim ústam vám zaistí väčšie pohodlie pri pití.

Časté otázky pri výbere lyžiarskeho batoha

Hodí sa batoh na lyže aj na iné zimné športy?

Batoh na lyže sa hodí aj na snowboard, bežky, alebo na horskú turistiku. Svojou kapacitou aj tvarom ponúka ako pohodlie, tak veľkú využiteľnosť.

Ako sa správne zbaliť do batoha na lyže?

Pri lyžiarskych batohoch je dôležité správne rozloženie hmotnosti. Dosiahnete to umiestnením ťažiska batoha čo najbližšie k svojmu telu. Veci teda do neho naskladajte tak, aby ste mali ťažké predmety pri chrbte.

Batoh na snowboard

Batohy na snowboard

  • Pre tých, čo vyrážajú na snowboard
  • Umožňujú uchytiť snowboard na batoh
  • Vyrábajú sa v objemoch do 45 litrov
  • Veľakrát majú vstup riešený cez chrbát
  • Chrbát je priedušný a majú nastaviteľné popruhy
  • Vybrané modely majú hydrovak

Batohy na snowboard majú, podobne ako lyžiarske batohy, vonkajšie úchyty na pripevnenie snowboardu či iných predmetov. Taktiež umožňujú vstup dovnútra skrz chrbtový systém, aby sa batoh dal na snehu položiť na prednú stranu. Chrbát je zároveň priedušný a skrz popruhy vedie hadička z camelbaku, teda vodného vaku.

Čo je dôležité pri výbere batohu na snowboard?

Objem

Na zjazdy vyberajte skôr menšie batohy, ktoré vás budú čo najmenej obmedzovať. Na celodenné výlety vyberajte batohy väčšie.

  • Batohy na snowboard do 20 l – menšie batohy na snowboard pre freeride v dosahu zjazdovky.
  • Batohy na snowboard do 30 l – tieto batohy už poskytnú objem na uloženie vecí na celodenné túry na snowboardoch.
  • Batohy na snowboard do 45 l – do týchto batohov na snowboard sa zmestia veci na dlhšie prechody.

Chrbtový systém

  • Ramenné popruhy – veľmi namáhaná časť batoha, preto by mali byť polstrované a vystužené, aby nespôsobovali odreniny. Padaniu z ramien zamedzí hrudný popruh.
  • Bedrový popruh – bedrové pásy unesú aj viac ako polovicu hmotnosti batoha. Pre veľké batohy sú teda veľmi vhodné. Aby Vás netlačil, mal by byť byť vystužený a polstrovaný. 
  • Chrbát batohu – pri veľkej fyzickej námahe je dôležité odvetrávanie. To zaistia prelisy a sieťovina. Chrbtový systém môže byť pevný alebo nastaviteľný. Na dosiahnutie maximálneho pohodlia s pevným chrbtovým systémom je nutné, aby vzdialenosť medzi ramennými popruhmi a bedrovým pásom zodpovedala dĺžke vášho chrbta.

Úložný priestor a vrecká

Batoh na snowboard by mal mať dostatok úložného priestoru pre tekutiny a prípadné náhradné oblečenie. Hodiť sa môže aj rôzne príslušenstvo. Výhodou je možnosť vstupu cez chrbát, prípadne úchyt na prilbu.

Materiál

Kvalitné batohy sú vyrobené z materiálov ako Cordura, Plastex či Urtex. Pre nepremokavosť sa používa PU náter a podlepenie švov, prípadne si kúpte pláštenku alebo nepremokavý obal.

Užitočné funkcie a vlastnosti

  • Bedrové popruhy – používajú sa pri väčších batohoch, kde zaistia väčšiu stabilitu a pohodlie pri nosení. Batoh so zapnutými popruhmi vám nebude kĺzať z ramien.
  • Výstuž a tvarovanie chrbta – ergonomické tvarovanie a výstuž napomôžu k pohodliu pri nosení.
  • Odvetrávanie – pri batohoch na snowboard je odvetrávanie dôležité. Pri pochodoch sa budete menej potiť.
  • Vaky na vodu – pokiaľ chcete väčšie pohodlie bez nutnosti vyberania fľaše na pitie z batoha, voľte vak na vodu. Sú súčasťou niektorých batohov, možno ich ale kúpiť aj zvlášť. 

Časté otázky pri výbere batoha na snowboard

Nebude ma ruksak obmedzovať pri jazde?

Záleží prevažne na jeho veľkosti. Menšie ruksaky sú určené pre zjazd, a tak budú obmedzovať minimálne, väčšie ruksaky by vás už mohli svojou konštrukciou obmedzovať, a tak je lepšie ich pred zjazdom zložiť.

Slovník pojmov – batohy

Hlavná komora

Hlavný a najväčší úložný priestor batoha. Môže byť rozdelený do viacerých častí a môže obsahovať niekoľko vreciek.

Camelbak

Camel bak je batoh s pitným vakom a hadičkou vedúcou do úst turistov, bežcov aj cyklistov. Umožňuje ľahko dodržiavať pitný režim počas behu a jazdy na bicykli, bez toho aby ste museli zastavovať a pitie z batohu vyberať. CamelBak je tiež označenie pre americkú spoločnosť vyrábajúcu tento typ batohov.

Bedrový pás

Je súčasťou najmä turistických batohov s väčšou litrážou, ale používa sa aj pri niektorých stredne veľkých mestských batohoch. Jeho úlohou je batoh stabilizovať a prenášať väčšiu časť hmotnosti z ramien na panvu. Dobrý bedrový pás unesie aj viac ako 50 % hmotnosti batoha. Mal by byť tuhý a vystužený, zapína sa sponou.

Dvojcestný zips

Zips obsahujúci dva jazdce pre pohodlnejšie zatváranie a otváranie.

Vytlačiť
P-DC1-WEB19
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií