PET AD homeoffice

Suunto Spartan Sport Wrist HR (RECENZIA)

Zobraziť katalóg
Suunto Spartan Sport Wrist HR

Trh so športtestermi sa neustále rozrastá a všetci aktívni jedinci túžiaci po zariadení, ktoré im pomôže monitorovať ich aktivity, si môžu vyberať z už naozaj veľkého spektra produktov. V ponuke nájdete jednoduché fitness náramky, ktoré merajú kroky a tep za menej ako 40 eur, ale aj sofistikované a komplexné športtestery s cenou atakujúcou (alebo aj presahujúcou) 575 eur. Jedným z nich je práve športtester Suunto Spartan Sport Wrist HR, ktorý má zabudovanú GPS navigáciu a je schopný merať viac ako 80 rôznych športov. Tieto hodinky pre športovcov sme podrobili dôkladnému testovaniu a o svoje poznatky sa s vami podelíme práve v tejto recenzii.

  1. Suunto Spartan Sport Wrist HR je pokročilý športtester
  2. Výdrž batérie v prípade Suunto Spartan Sport Wrist HR
  3. Aký má Suunto Spartan Sport Wrist HR displej?
  4. Suunto Spartan Sport Wrist HR v akcii
  5. Synchronizácia s aplikáciou
  6. Hodnotenie Suunto Spartan Sport Wrist HR

Suunto Spartan Sport Wrist HR je pokročilý športtester

Vo svete športtesterov je fínske Suunto spolu so značkami Garmin, TomTom a Fitbit tým najväčším hráčom a s produkciou inteligentného nositeľného príslušenstva má už bohaté skúsenosti. Modelový rad Spartan Sport je po Spartan Ultra druhý najvyšší v portfóliu značky. Za 380 eur ponúka farebný dotykový displej, GPS/GLONASS, výškomer, snímač srdcového tepu, digitálny kompas a vodotesnosť do 100 m hĺbky. Označenie Spartan naznačuje, že sú hodinky určené pre vytrvalostných športovcov a priamo nabádajú na použitie na extrémnych prekážkových pretekoch typu Spartan Race. Dokážu však v takomto prostredí obstáť?

Začnime konštrukciou. Spoločnosť Suunto má ako jedna z mála výrobu hodiniek vo vlastnej réžii. Väčšina ich športtesterov je teda ručne vyrábaná priamo vo Fínsku. To sa síce podpisuje na cene, na druhú stranu sú však produkty preslávené kvalitou vyhotovenia. Puzdro má priemer 50 mm, je vyrobené z antikorovej ocele, obklopuje ho polamidová vrstva a chráni ho minerálne sklíčko. Hodinky sú vodotesné až do hĺbky 100 m. A aj keď pôsobia robustne, vážia iba 70 gramov a počas dňa často zabudnete, že ich nosíte. Remienok je silikónový a takmer po celej svojej dĺžke je dierovaný, čo prispieva dobrému odvetrávaniu. Keďže otvory slúžia zároveň aj na zapínanie, možno hodinky nasadiť a zapnúť na zápästí akéhokoľvek obvodu. Remienok je s puzdrom pevne spojený, na dotyk pôsobí príjemne a odolne. Bežné otieranie o dosku stola ani zámerné rýpanie nechtami na ňom nezanechávajú stopy.

Ovládanie je riešené tromi tlačidlami. Stredové tlačidlo slúži na prebudenie hodiniek, ďalej sa v menu možno pohybovať tlačidlami alebo dotykovými gestami – swajpnutie smerom nadol supluje stlačenie dolného tlačidla, swajpnutie hore, naopak, toho horného. Kliknutím na displej možno nahradiť stlačenie tlačidla prostredného. Prejdením po dispeji doľava a doprava vstupujete do vybranej ponuky, alebo ju, naopak, opúšťate.

Pretože testujeme variant Wirst HD, na spodnej strane puzdra sa nachádza snímač prietoku krvi, ktorý zo zápästia dokáže určiť približnú tepovú frekvenciu. Rozdiel v meraní pomocou biometrického senzora na zápästí a hrudného pásu je celkom zanedbateľný, ale samotný športtester nikdy nedosiahne presnosť pásu. Jednotka snímača je zabudovaná do puzdra, takže nijako netlačí ani pokiaľ remienok poriadne utiahnete. Ďalej na spodku nájdeme štyry piny, ktoré slúžia ma dobíjanie. Napájací konektor sa k nim vďaka magnetom šikovne pripojí hneď na prvýkrát. Suunto Spartan Sport Wrist HR sme testovali v celočiernom variante, existujú však v niekoľkých ďalších farbách puzdra aj remienka. Náhradné remienky si môžete ľubovoľne dokupovať.

Suunto Spartan Sport Wirst HR recenzia

Suunto Spartan Sport vydrží na plný výkon 8 hodín

Výrobca v špecifikácii udáva, že pri najväčšej záťaži (sekundový záznam s maximálnou presnosťou GPS) vydrží akumulátor Suunto Spartan Sport Wrist HR na jedno nabitie až 8 hodín. Plne nabité hodinky sme nasadili na ruku a spustili program Turistka, ktorý neustále sníma srdcový tep a s nastevnou presnosťou aj GPS polohu. Zvolili sme presnosť Najvyššiu, na výber je tiež možnosť Dobrá a OK. Ďalej sme na presnejšie určenie polohy povolili GLONASS. Pri takomto nastavení vydržal športtester mierne cez 8 hodín, teda zhruba toľko, koľko udáva výrobca. Priebežný stav aktivity bolo možné na displeji neustále sledovať, vo večerných hodinách sme displej niekoľkokrát rozsvietili.

Úspornejším nastavením sa nám podarilo dosiahnuť takmer štvornásobnú výdrž, teda udávaných 30 hodín. Displej v rámci úspory energie zhasol a informácie zobrazoval len na vyžiadanie (stlačenie tlačidla). Nastavenie presnosti GPS sme zmenili na OK. V tomto režime je poloha snímaná raz za minútu. Pri spätnom prezeraní trasa na mape vyzerá ako spojnice bodov, na účely usmernenia to však postačí. Strednou cestou je Dobrá presnosť, pri ktorej je poloha snímaná každú sekundu rovnako ako v prípade voľby Najlepšia, avšak pri nižšej energetickej dotácii – v otvorenom priestore je aj tak určenie polohy presné, v zastavanej oblasti však táto voľba nemusí stačiť.

Ak sa každý deň nevenujete niekoľkohodinovej turistike, iba napríklad 3-krát týždenne zájdete do posilňovne, na korčule alebo si idete zaplávať, hodinky vám na jedno nabitie vydržia aj celý pracovný týždeň. Ak by ste hodinky nabili a používali čisto na sledovanie času, podľa výrobcu vydržia až 10 dní. Nabíjať môžete z USB portu počítača, power banky alebo sieťového adaptéra napríklad od telefónu. Doba nabíjania z 0 na 100 % je zhruba 2 hodiny.

Nastevenie presnosti GPS

  • Najlepšia: interval merania 1 s, plný výkon (vysoká presnosť), výdrž 8 hodín
  • Dobrá: interval merania 1 s, nízky výkon (malá presnosť), výdrž 12 hodín
  • OK: interval merania 1 min, plný výkon (vysoká presnosť), výdrž 30 hodín

Suunto Spartan Sport má dobre čitateľný displej

Niekto, kto si kupuje prvý športtester a je zvyknutý na krásne farebné a vysoko svietivé displeje dnešných mobilných telefónov, sa môže pri prvom pohľade na displej Suunto Spartan Sport zaraziť. Rozlíšenie je síce relatívne vysoké, a dobrá je teda aj jemnosť zobrazenie, jas však nie je ani na maximálnu hodnotu ktovieaký a farby sú bledé. Čím dlhšie však hodinky budete nosiť, tým menej vám to bude vadiť... najmä preto, že displej zobrazuje prevažne textové informácie, prípadne jednoduchú grafiku. Keď displej svieti, je perfektne čitateľný aj pod priamym slnkom, keď nesvieti (zobrazuje, ale podsvietenie je stlmené), stále je jeho čitateľnosť až prekvapivo dobrá a vo väčšine prípadov ho nie je nutné budiť.

Suunto Spartan Sport Wirst HR recenzia

Vybrať si môžete zo šiestich rôznych ciferníkov, z ktorých 4 sú analógového vzhľadu a 2 sú čisto číselné, digitálne. Hneď v ďalšom kroku si možno zvoliť tiež jeden z deviatich farebných štýlov. Na dotyky displej reaguje presne, a aj keď odozvu nemožno označiť ako bleskovú, je dostatočná a nebude vás brzdiť pri prechádzaní menu. Ak športtester Suunto Spartan Sport Wirst HR ponoríte do vody, dotykové ovládanie prestane fungovať úplne, aby sa zamedzilo napríklad nechcenému ukončeniu sledovania aktivity. Práve pri plávaní v bazéne alebo pri tréningu v posilňovni sa nám párkrát stalo, že sme pri ohnutí ľavého zápästia stlačili spodné tlačidlo a ukončili tým kolo. To možno však vyriešiť prehodením športtestera na pravú ruku.

Vďaka bluetooth prepojeniu s inteligentným telefónom môže športtester zavibrovať a na svojom displeji zobrazovať tiež notifikácie z telefónu. Nastavenie notifikácií pre konkrétne aplikácie nájdete v aplikácii Movescount – zapnúť aj vypnúť si môžete notifikácie pre všetky aplikácie, ktoré v telefóne máte – Facebook, Messenger, Instagramu, WhatsApp, Gmail, YouTube... skrátka čokoľvek.

Hýbeme sa s hodinkami Suunto Spartan Sport Wrist HR

Poďme športovať. Suunto Spartan Sport Wrist HR, rovnako ako ostatné športtestery z portfólia značky, ponúka nepreberné množstvo režimov na najrôznejšie aktivity, od tradičného behu, cyklistiky, plávania, lyžovania a silového tréningu až po také špecifické činnosti, ako sú jazda na kajaku, veslovanie, roztlieskavanie, bowling, telemarkové lyžovanie alebo kitesurfing. Aktivít je viac ako 80 a v menu Cvičenie sa radia podľa frekvencie spustenia, takže nemusíte v obsiahlom zozname dlho loviť tú správnu – uloží sa hneď na začiatok zoznamu, a to vrátane svojho posledného nastavenia.

Každá z aktivít ponúka trochu iné nastavenia, napríklad pri plávaní je meraná aj rýchlosť záberov za minútu, tempo v prepočte na 100 m alebo hodnota SWOLF. V prípade niektorých typov aktivít je dôležité sledovať presnú zemepisnú polohu. GPS signál nájdu hodinky Spartan Sport Wrist HR takmer okamžite. Väčšinou sa im podarilo určiť polohu skôr, než spracovali prvé meranie tepovej frekvencie. Len čo spustíte napríklad tréning Beh, športtester zobrazí tempo, celkový čas, prekonanú vzdialenosť a tepovú frekvenciu. Zobrazovaný je čierny text na bielom pozadí a údaje sú tak výborne čitateľné. Nastaviť možno však aj opačný (sporivejší) variant bieleho textu na čiernom pozadí.

Nastaviť si môžete tiež intervaly – ich trvanie (10 s až 30 min), oneskorenie medzi nimi a počet opakovaní (až 50). Okrem časových intervalov môžete zvoliť aj vzdialenostné intevaly v rozsahu 0,01 km až 50 km. Počas behu (ale aj ktorejkoľvek ďalšej aktivity) horné tlačidlo slúži na pozastavenie, dolné tlačidlo spustí nové kolo. Stredovým tlačidlom prepínate medzi kartami, ktoré zobrazujú časy kola, srdcovú frekvenciu a malú mapu trasy, po ktorej sa pohybujete.

Ovládanie pomocou tlačidiel znamená, že si môžete pri práci s hodinkami nechať rukavice, čo je príjemné v dňoch, keď sa teplota pohybuje okolo nuly alebo aj nižšie. Dvojitým kliknutím na displej vyvoláte lištu zobrazujúcu aktuálny čas a stav batérie, čo je zvlášť užitočné, pretože v prípade dochádzajúcej batérie môžete svoj tréning zavčasu ukončiť a uložiť. Po skončení aktivity vám hodinky priamo na displeji poskytnú veľa informácií (tempo, vzdialenosť) a zobrazia čas pre každý kilometer, graf priebehu tepovej frekvencie, hodnotu kyslíkového deficitu EPOC a čas zotavenia. Všetky tréningy (Moves) sú ukladané v zložke Záznamník v hlavnej ponuke a môžete sa k nim kedykoľvek spätne vracať. Po synchronizácii s nimi môžete ďalej pracovať vo webovom prostredí Movescount alebo v mobilnej aplikácii. Po skončení každého tréningu vám hodinky vypočítajú dobu potrebnú na plné zotavenie organizmu.

i Ak vás zaujíma, čo všetko zvládnu športtestery v nižšej cenovej kategórii, prečítajte si aj recenziu fitness náramku Garmin vívoSmart Optic.

Suunto Spartan trpí pomalou synchronizáciou

Softvér je silnou stránkou produktov Suunto – ako prostredie v hodinkách, tak aj mobilná aplikácia a predovšetkým webové prostredie Movescount sú naozaj prepracované. Kľúčom na plnohodnotné spätné sledovanie vašich aktivít je vytvorenie účtu na službe Suunto Movescount. Na účet sa môžete prihlásiť ako v mobilnej aplikácii Movescount ( Suunto Movescount pre Android, Suunto Movescount pre iOS ), tak v desktopovej aplikácii Suunto Link. Či už športtester prepojíte bezdrôtovo so svojím inteligentným telefónom alebo pomocou kábla s počítačom, automaticky prebehne synchronizácia. Tá v závislosti na množstve dát/odmlky od poslednej synchronizácie zaberie niekoľko minút (až 10 minút), čo je výrazne viac než v prípade športtesterov konkurenčných značiek. Len čo sa dáta z hodiniek prenesú do inteligentného zariadenia/počítača, odošlú sa na Suunto cloud a vy k nim môžete pristupovať aj z webového prehliadača.

Mobilná aplikácia je na pohľad pekne minimalistická, ukazuje všetky základné údaje, a čo je hlavné – je v češtine. Na základný prehľad postačí, komplexnejšiu analýzu aktivít vám však umožní skôr rozsiahlejšie webové prostredie. Je síce iba v angličtine, zato však ponúka možnosť vytvoriť alebo importovať trasy a synchronizovať ich s hodinkami, nastaviť body záujmu pozdĺž vašich trás, vytvoriť alebo stiahnuť tréningové programy či sledovať v grafoch zlepšenie alebo zhoršenie vašich výkonov. Samotný program Suunto Link slúži v podstate len na synchronizáciu dát a prípadnú aktualizáciu firmvéru.

Obháji si Suunto Spartan Sport svoju cenu?

Športtester Suunto Spartan Sport wirst HR je určený pre aktívnych športovcov, ktorí to s meraním fyzickej aktivity myslia vážne. Nadchli nás kvalita vyhotovenia, veľmi pekný dizajn a pohodlie, ktoré počas nosenia poskytujú. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam je možné nosiť po celý deň a takmer všetkých príležitostiach – dobre ladí nielen k športovému outfitu, ale aj k formálnejšiemu oblečenia. Suunto od nás žne pochvalu za prehľadné prostredie na displeji hodiniek aj za webové prostredie Movescount.com, ktoré umožňuje podrobne mapovať trasy a naplánovať tréningy s veľkým množstvom detailov.

Mobilná aplikácia sa nám páčila svojím dizajnom, ale jej možnosti sú obmedzené. Životnosť batérie pri plnom vyťažení predurčuje hodinky aj na dlhšie aktivity, nie však na niekoľkodňové túry. Kratšia životnosť batérie je vykúpená krásnym farebným displejom a zabudovaným snímačom tepovej frekvencie. Vďaka týmto vlastnostiam sa Spartan Sport Wrist HR približuje k najlepším športtesterom súčasnosti.

Záverečné hodnotenie športtestera Suunto Spartan Sport Wrist HR

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Športtestery

Bežnému používateľovi ponúkne športtester Suunto Spartan Sport Wrist HR nadmieru funkcií a dostatočnú presnosť zánamu celodenných aktivít. Limitovať však nebude ani profesionálneho športovca. V súboji s konkurentom Garmin si vedie výborne.

Klady

  • Perfektné vyhotovenie konštrukcie
  • Pohodlné na nosenie
  • Rozmerný a jemný dotykový displej
  • Veľké množstvo podporovaných športov
  • Meranie hádam všetkých predstaviteľných údajov

Zápory

  • Pomalá synchronizácia
  • Oproti konkurencii kratšia výdrž
  • Mobilná aplikácia by mohla vedieť viac
Vytlačiť
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií