Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Xiaomi Mi Band 4 (RECENZIA) – Najlepší náramok svojho druhu?

Zobraziť katalóg

Recenzia

Aktualizované

S rastúcim záujmom o zdravý životný štýl prirodzene silnie aj záujem o nositeľnú elektroniku. A sú to práve fitnes náramky Xiaomi Mi Band, ktoré na tom majú svoj nezanedbateľný podiel. Svojich zákazníkov lákajú zaujímavými funkciami, minimalistickým vzhľadom aj príťažlivou cenovkou. Pre mnohých ide o cenovo dostupnú, a pritom stále atraktívnu vstupenku do sveta nositeľnej elektroniky, ktorej jednoducho nemožno len tak odolať. Akú úlohu v tom zohrá najnovšia verzia Xiaomi Mi Band 4, ktorá dorazila už po ročnom čakaní, napovie nasledujúca recenzia.

Xiaomi Mi Band 4; preview; fitness náramok

Xiaomi Mi Band 4 – OBSAH

  1. Xiaomi Mi Band 4 – displej novej generácie
  2. Inteligentné funkcie, ktoré sa nestratia
  3. Xiaomi Mi Band 4 v pohybe
  4. Spracovanie na jednotku
  5. Keď náramku Mi Band 4 povieme dobrú noc
  6. Veľký braček Mi Fit

Xiaomi Mi Band 4 – displej novej generácie

Začnime zrejme najväčšou inováciou Xiaomi Mi Band 4 – AMOLED farebným displejom. Ten vyniká lepšou čitateľnosťou na slnku, vernejšou čiernou, perfektnými pozorovacími uhlami a nižšou spotrebou, takže nie je divu, že ho výrobcovia umiestňujú aj do svojich najlepších smartfónov. Displej zároveň vyrástol na 0,95", teda takmer o 40 %. Zvýšilo sa aj rozlíšenie zo 120 × 80 na 240 × 120 pixelov a displej je tak významne jemnejší a krajší. Na druhej strane sme prišli o jednotný vzhľad prednej strany náramku, pretože z bočného pohľadu je teraz zrejmé, kde je displej a kde zostávajúca predná strana.

Xiaomi Mi Band 4; preview; fitness náramok
Štvrtá séria náramku Xiaomi Mi Band ponúka v porovnaní so svojím predchodcom o 40 % väčší displej.

Je to vôbec prvýkrát, čo sa môže náramok Mi Band pochváliť zobrazením farebných odtieňov. A hoci som si spočiatku nebol istý, či to pri fitnes náramku nie je nadbytočná záležitosť, čoskoro som musel uznať, že nie. Farby totiž činia displej Xiaomi Mi Band 4 oveľa atraktívnejším a v menu sa vďaka rôznofarebným ikonám tiež lepšie orientuje. Farebné podanie navyše umožňuje zobrazenie rozmanitých ciferníkov, vďaka ktorým náramok prispôsobíte presne svojmu vkusu. Priamo v náramku nájdeme možnosť vybrať si jeden z troch ciferníkov, avšak až v oficiálnej mobilnej aplikácii nájdeme možnosť stiahnuť si do náramku ďalších 45 vzhľadov, na ktoré sa ostatne môžete pozrieť nižšie. Príliš farebné ciferníky však zvýrazňujú okraje displeja, a tým displej opticky zmenšujú. Samozrejme sa ponúka jednoduché riešenie, a to voliť čierno sfarbené dizajny.

Xiaomi Mi Band 4; recenzia; fitness náramok
Prehľad 45 ciferníkov dostupných v aplikácii Mi Fit.

Pri predchodcovi nám robila vrásky horšia čitateľnosť v slnečných podmienkach. Xiaomi Mi Band 4 však situáciu do značnej miery vyriešil už spomínaným AMOLED displejom, rovnako ako vysokým jasom až 400 nitov. Jas je možné ďalej regulovať v piatich úrovniach, takže v lete zlepšíme čitateľnosť, zatiaľ čo v zime predĺžime výdrž batérie. Displej navyše chráni 2,5D tvrdené sklo s povrchovou vrstvou proti zachytávaniu odtlačkov prstov.

Inteligentné funkcie, ktoré sa nestratia

Ani Xiaomi Mi Band 4 nepohrdol celým radom užitočných funkcií, ako sú stopky, minútka alebo možnosť spustiť zvonenie mobilu na jeho ľahké nájdenie. Pretože dnes ľudia chcú byť neustále v obraze, neprídeme ani o upozornenie alebo čítanie správ z rôznych aplikácií, či už ide o sociálne siete, WhatsApp, či e-maily. Ani pri štvrtej verzii náramku sme sa bohužiaľ nedočkali podpory slovenskej diakritiky, namiesto ktorej sa tak stále objavuje otáznik, čo však porozumenie textu zvyčajne nenaruší. Ďalej nechýba ani možnosť prečítať si SMS správu alebo sa dozvedieť o prichádzajúcom hovore. Ten môžeme odmietnuť či vypnúť upozornenia a nereagovať. Priamo s náramkom však telefonovať nemožno, hoci má zabudovaný mikrofón na využitie osobného asistenta, ktorý však mimo Číny (zatiaľ) nefunguje. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo pri SMS správe je nám povedané, od koho presne je, v prípade telefónneho hovoru meno volajúceho odhalené nie je.

Mi Band 4
Prostredníctvom Xiaomi Mi Band 4 môžete vyhľadať svoj mobil, ovládať prehrávanie hudby či zobrazovať notifikácie.

Xiaomi Mi Band 4 možno nastaviť podľa vlastných predstáv a nemusíme sa tak báť zamorenia príliš mnohými funkciami. Tie, ktoré nepotrebujeme, možno totiž vypnúť a v menu úplne skryť. Zároveň Mi Fit 4 ponúka veľmi intuitívne a prehľadné ovládanie, za čo vďačíme dotykovej obrazovke a dotykovému tlačidlu pod ňou.


Xiaomi Mi Band 4; recenzia; fitness náramekXiaomi Mi Band 4; recenze; fitness náramek
Vľavo stiahnutý vzhľad z Mi Fit, vpravo snímanie srdcovej frekvencie.


Keďže sa počasie stáva čím ďalej tým nepredvídateľnejšie, používatelia nepochybne ocenia dostupnosť predpovede na dnešok a nasledujúce štyri dni. So Xiaomi Mi Band 4 už tiež nemusíme vyťahovať telefón kvôli ovládaniu hudby. Prostredníctvom náramku jednoducho zmeníme hlasitosť, spustíme/zastavíme prehrávanie alebo preskočíme neobľúbené skladby.

Predchádzajúca verzia náramkov merala tep len na vyžiadanie, čo viedlo k zdĺhavému čakaniu na výsledok a dlhodobo neúplnému obrazu. Preto štvrtá verzia umožňuje meranie 24 hodín 7 dní v týždni, takže máme prehľad o vývoji tepu v priebehu celého dňa. V skutočnosti však Xiaomi Mi Band 4 šetrí batériu a nemeria úplne nepretržite, ale iba v nastaviteľných intervaloch od jednej do tridsiatich minút.

Xiaomi Mi Band 4 v pohybe

Samozrejmou funkciou je krokomer, ktorý sa pri náramkoch Mi Band už stal akýmsi štandardom. Okrem počtu krokov je zaznamenaná tiež vzdialenosť či spálené kalórie. Čo sa týka športov, nájdeme tu meranie vonkajšieho behu, behu na bežeckom páse, monitoring cyklistiky, chôdze alebo cvičenia, čo je zrejme univerzálne meranie ostatných aktivít. Novo podporovaným športom je plávanie, pri ktorom náramok rozozná hneď päť rôznych štýlov. Hoci náramok ponúka vodotesnosť 5 ATM do päťdesiatich metrov pod hladinou, potápanie do hĺbok sa s ním neodporúča.


Xiaomi Mi Band 4; recenze; fitness náramekXiaomi Mi Band 4; recenze; fitness náramek
Vľavo základný vzhľad ciferníku, vpravo výber športu na spustenie monitoringu.


Z hľadiska počtu meraných športov však trochu kriticky spomeňme, že ich predsa len mohlo byť o niečo viac. Pri niektorých aktivitách je zaznamenávaná tiež lokalita, takže možno na mape vidieť napríklad trasu nášho behu. Možnosť zmerať zdolanú vzdialenosť, celkový čas či tep je prekvapivo návyková a človeka motivuje k prekonávaniu doterajších výkonov. Meranie tepu je pritom dôležité na správny tréning kardiovaskulárneho systému, pri ktorom sa odporúča 70 % maximálnej tepovej frekvencie. Nemusíme však zložito počítať, aká frekvencia je tá správna, Xiaomi Mi Band 4 nám priamo povie, v akej fáze práve sme – napríklad aeróbnej. Pretože dlhé sedenie nie je práve zdravé, náramok nám v takejto situácii odporučí, aby sme sa na chvíľu pretiahli.

Mi Band 4 samozrejme obsahuje trojosový akcelerometer, novinkou však je pridaný trojosový gyroskop, ktorý spresní získavané údaje. Ani Xiaomi Mi Band 4 ale samozrejme nie je dokonalý a občas sa môže stať, že sa náramok netrafí úplne presne a napríklad sedenie pri počítači po vstávaní chvíľu zaznamenáva ako pokračujúci spánok.

Keď náramku Mi Band 4 povieme dobrú noc

Popri športe sa tiež môžeme spoľahnúť na mapovanie spánku. Okrem celkovej dĺžky spánku nám výsledky prezradia aj pomer ľahkej a hlbokej fázy a nechýba ani porovnanie nášho spánku a spánku ostatných ľudí. Kým odborníci delia spánok do piatich fáz, veľakrát sa rozchádzajú v tom, ktorú z týchto fáz označiť za spánok hlboký. Zrejmé to tak nie je ani pri Xiaomi Mi Band 4, avšak z výsledkov možno usudzovať, že sa za hlboký spánok označuje fáza REM. Tá má vplyv najmä na mentálnu hygienu a teoreticky nám tak náramok prezradí, do akej miery nás spánok psychicky osviežil.

Xiaomi Mi Band 4; preview; fitness náramok
Xiaomi Mi Band 4 dokáže mapovať spánok, a to nielen jeho celkovú dĺžku, ale aj pomer ľahkej a hlbokej fázy.

Užitočnou vymoženosťou Xiaomi Mi Band 4 je tiež budenie pomocou jemných vibrácií, vďaka ktorým sa vyhneme nepríjemnému zvuku budíka. Vibrácie zároveň vzbudia len nás, zatiaľ čo partner či spolubývajúci môže ďalej nerušene spať. Budík možno tiež aktivovať (nie už nastaviť) priamo z náramku, takže ho nemusíme zbytočne hľadať v mobile. Čerešničkou na torte je potom možnosť vytvoriť si vlastný štýl vibrácií.


Xiaomi Mi Band 4; recenze; fitness náramekXiaomi Mi Band 4; recenzia; fitness náramok
Dva alternatívne vzhľady ciferníku.

Spracovanie na jednotku

Náramky Mi Band dlhodobo patria medzi najkrajšie modely vo svojej kategórii. Aj tentoraz sme sa dočkali jednoduchého elegantného vzhľadu, ktorý sa hodí takmer na každú príležitosť. Predná strana náramku je tentoraz o niečo menej zaoblená a tlačidlo už netvorí priehlbinu, ale je zabudované priamo v krásne rovnej ploche. Vďaka nízkej váhe 22 gramov Xiaomi Mi Band 4 človeka nezaťaží a polykarbonátový remienok zase zabezpečí pohodlné nosenie. K dispozícii je tiež pomerne veľké množstvo dierok, takže možno náramok stiahnuť presne tak, ako je nám to najpríjemnejšie. Na remienku už vlastne nebolo čo vylepšovať a je tak zhodný s tým pri Mi Band 3 – možno ich teda rôzne zamieňať.

Xiaomi Mi Band 4; recenzia; fitness náramokXiaomi Mi Band 4; recenzia; fitness náramok
Vľavo pohľad na spodnú stranu, vpravo ikona notifikácií.

Častý dotaz mieri na výdrž náramku Mi Band 4, ktorý predsa len získal väčší displej, vyšší jas a nové funkcie. Navýšená našťastie bola aj kapacita batérie, a to na 135 mAh. Celkovo tak zariadenie vydrží zhruba 20 dní, ale povedzme si narovinu, aj keby vydržal 10 dní, vďaka dobitiu len za 2 hodiny to predsa nie je žiadny problém. Vymenená bola aj nabíjačka, ktorá už nenabíja náramok zo strany, ale zospodu. Nie je však pravda niekedy mylne uvádzaná informácia, že náramok je možné dobíjať aj bez zloženia remienka. Ďalej sa náramok dočkal novej generácie prenosovej technológie Bluetooth 5.0, ktorá ponúka vyššiu rýchlosť, lepšie zabezpečenie a citeľne väčší dosah.

Veľký braček Mi Fit

Hoci je Xiaomi Mi Band 4 do určitej miery samostatnou jednotkou, nevyhnutne musíme využiť tiež oficiálnu mobilnú aplikáciu Mi Fit. Kým sa k nej totiž prvýkrát nepripojíme, náramok odmieta čokoľvek merať. To môže viesť ku sklamaniu horlivých nadšencov, ktorí chcú nový náramok spustiť ihneď po rozbalení mimo domova, kedy nemusia mať k dispozícii internet v mobile. Aplikáciu je nutné využiť aj na zobrazenie niektorých nazbieraných údajov, ktoré sa z náramku inak nedozvieme. Ide najmä o dlhodobejšie grafy, ako je napríklad zaznamenaný spánok alebo nonstop zaznamenávaná tepovka.

V rámci úspory energie prebieha synchronizácia (výmena dát) len raz za čas. Ak tak vezmeme mobil a chceme prehľad vrátane aktuálnych dát, musíme počítať s oneskorením niekoľkých sekúnd. Kým samotný náramok je v angličtine, v prípade aplikácie Mi Fit nás uvíta český jazyk. Týka sa to aj úvodných informácií ohľadom náramku Mi Fit 4. Aplikácia Mi Fit je na stiahnutie zadarmo a podporuje operačné systémy Android 4.4, iOS 9.0 a ich novšie vezie.

i Mohlo by vás zaujímať
Xiaomi Mi Band 4

Xiaomi Mi Band 4

Fitness náramky

Spoločnosť Xiaomi si je dobre vedomá obľúbenosti svojho predchodcu a okrem AMOLED displeja sa tak vyhla riskantným revolučným zmenám a stavila radšej na evolúciu doterajšieho. Zmien síce mohlo byť celkovo viac, ale určite ich po len jednom roku čakania nie je ani málo. Vzhľadom na malú veľkosť zariadenia a nízku cenu zároveň nemožno od Mi Band 4 očakávať pokročilé funkcie, ktoré ponúkajú niekoľkonásobne väčšie a drahšie inteligentné hodinky. Na účely monitorovania tepu, spánku, pohybových aktivít a notifikácií, je to však výnimočne užitočné zariadenie, ktoré vám s pokojným svedomím môžeme vrelo odporučiť. Pre tých, ktorých zaujíma variant náramku s prenosovou technológiou NFC, dodajme, že jeho dostupnosť zatiaľ nie je pre Slovenskú republiku potvrdená.

Klady

  • AMOLED displej
  • Veľký výber ciferníkov
  • Výrazne lepšia čitateľnosť na slnku
  • Meranie tepu po celý deň
  • Elegantný vzhľad
  • Výdrž batérie až 20 dní
  • Pomer cena/výkon

Zápory

  • Inovácií mohlo byť viac
  • V SR zatiaľ nie je dostupná verzia s NFC
  • V SR nie je podporovaný hlasový asistent
Daniel Hlas

Daniel Hlas

Po absolvovaní IT strednej školy a filozofie na FF OSU, pokračujem štúdiom psychológie na FF UPOL. Práve poznávanie vied technických a humanitných, dvoch zdanlivo protikladných svetov, je mi inšpiráciou v živote aj autorskej tvorbe. V rámci viac ako desaťročnej publikačnej činnosti som písal o všemožných žánroch, od počítačových hier cez softvér a hardvér až po recenzie kníh alebo športové potreby.

Vytlačiť
P-DC1-WEB06
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií