Strúhadlá môžu fungovať na jednom z dvoch princípov
Strúhadlá rozlišujeme podľa princípu strúhania na ručné alebo elektrické strúhadlá. Aké majú výhody a nevýhody?
Ručné strúhadlo
Ručné strúhadlo je klasickým domácim pomocníkom pri rôznorodom strúhaní. Pri príprave sa trochu narobíte, ale vďaka menším rozmerom a hmotnosti môžete strúhať priamo na tanier alebo do panvice či hrnca. Ručné strúhadlá ďalej delíme na ďalšie dva poddruhy.
- Stojacie strúhadlá majú zvyčajne viac nadstavcov. Sú vhodné na strúhanie veľkého množstva potravín.
- Strúhadlá s rukoväťou sa väčšinou zameriavajú na jeden alebo dva typy strúhania. Vďaka menším rozmerom sú vhodné na strúhanie menších potravín alebo malého množstva.
- Nižšia cena.
- Ľahko sa skladujú.
- Je možné s nimi strúhať priamo do jedla.
- Namáhavejšie.
- Zdĺhavejšie.
- Riziko porezania sa.
Elektrické strúhadlo
Elektrické strúhadlo je trochu väčšie a vďaka zapojeniu do siete urobí väčšinu práce za vás. V balení navyše často zahŕňajú aj niekoľko rôznych nadstavcov, ktoré môžete kedykoľvek vymeniť a strúhať potraviny na iný spôsob.
- Jednoduchšie.
- Rýchlejšie.
- Bez námahy.
- Vyššia cena a rozmery.
- Čistenie môže byť zložitejšie.
- Vyžaduje pripojenie do elektrickej siete.

Stojacie ručné strúhadlo

Ručné strúhadlo s rukoväťou

Elektrické strúhadlo
i
Ak vyberáte elektrické strúhadlo, nezabudnite na parameter príkonu, ktorý určuje jeho výkonnosť.
Vyberáme strúhadlá na zeleninu, ovocie, syry – skrátka na čokoľvek
Či už budete používať strúhadlá na zeleninu, alebo iné potraviny, svoj zrak upriamte na tieto vlastnosti.
Multifunkčné strúhadlo na zeleninu 6 v 1 toho zvládne aj viac
Multifunkčné strúhadlo disponuje väčším počtom nadstavcov, ktoré umožňujú prispôsobiť si strúhanie podľa druhu potraviny alebo potrieb receptu. Počas výberu odporúčame zamerať sa nielen na počet nadstavcov, ale aj na ich druhy. Nie všetky sú totiž vhodné na všetky potraviny.
- Drobné strúhadlá sú vhodné napríklad na čokoládu, citrónovú kôru, muškátový oriešok alebo tvrdé talianske syry.
- Široké strúhadlá na zeleninu, ovocie alebo syr – napríklad jablká, mrkva, kapusta alebo eidam.
- Strúhadlo na halušky má unikátny okrúhly tvar určený na prípravu tejto slovenskej špeciality.
Multifunkčné strúhadlo a krájač v jednom dokáže potraviny nielen strúhať, ale dokonca aj krájať.
Plastové alebo nerezové strúhadlo?
Nerezové strúhadlo je v dnešnej dobe štandardom – je odolné, ostré a má dlhšiu životnosť. Plastové kuchynské strúhadlá si hravo poradia s mäkkými potravinami, ako sú napríklad halušky alebo huby, a zároveň je vhodné na potraviny, ktoré by nemali byť v kontakte s kovom. Ďalšou výhodou je oveľa nižšie riziko porezania sa.
Ako také strúhadlo na zeleninu, ovocie, ale aj ďalšie potraviny vyzerá?
Strúhadlo na zeleninu je často univerzálny model, ktorý dokáže nastrúhať ľubovoľnú potravinu, ktorá vás len napadne. Niektoré modely (napríklad strúhadlo na zemiaky) sú priamo prispôsobené konkrétnej potravine.
- Univerzálne strúhadlá na zeleninu zvládnu úplne čokoľvek. Výsledok však nemusí byť práve najlepší.
- Strúhadlo na zemiaky sa napríklad postará o perfektné hranolky.
- Strúhadlo na kapustu (napríklad rotačné) dokáže nastrúhať ideálne kúsky červenej aj bielej kapusty.

Strúhadlo na zeleninu

Strúhadlo na zemiaky

Strúhadlo na kapustu
Aké môže mať strúhadlo príslušenstvo a vlastnosti
Strúhadlo môže disponovať rôznymi vlastnosťami a príslušenstvom:
- Časti vhodné do umývačky uľahčia a urýchlia čistenie strúhadla.
- Protišmykové nožičky zabezpečia počas strúhania oveľa vyššiu stabilitu.
- Utláčadlom disponujú prevažne elektrické strúhadlá, pričom urýchľuje proces strúhania.
- Misky a zásobníky automaticky uskladňujú nastrúhané potraviny a zamedzujú tvorbe neporiadku.
- Bezpečnostný úchyt majú zvyčajne ručné strúhadlá, pričom poskytuje ochranu rúk počas strúhania.
i
Hľadáte lacné strúhadlo? Pozrite sa do bazáru, kde nájdete zlacnené kúsky z druhej ruky.
Skryť popis