Vyhraj lístky na EURO 2024

Ultrazoomy

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Veľkosť snímača
1/2,3"
(3)
1"
(3)
Rozlíšenie snímača
12,1 Mpx
20,1 Mpx
-
Maximálne rozlíšenie videa
4K
(6)
Full HD
(3)
Funkcie displeja
Pevný
(1)
Otočný/výklopný
(2)
Otočný/výklopný o 180° (Selfie)
(3)
Dotykový
(5)
Živý náhľad (Live View)
(3)
Typ pamäťovej karty
SD
(5)
SDHC
(5)
SDXC
(5)
Micro SD
(4)
Micro SDHC
(4)
Micro SDXC
(4)
Memory Stick Micro
(1)
Farba
Biela
(1)
Čierna
(8)
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Ultrazoom fotoaparáty dostali svoje označenie podľa mimoriadneho optického zoomu, ktorým sa odlišujú od ostatných kompaktných fotoaparátov. Ich veľkou prednosťou je schopnosť priblížiť veľmi vzdialené objekty, sú však veľmi univerzálne a zvládnu aj makrofotografiu. Niektoré modely disponujú elektronickým hľadáčikom, ktorý zobrazuje náhľad scény presne tak, ako bude vyzerať výsledná fotografia. Ultrazoomy sú určené ako pre amatérskych, tak profesionálnych fotografov, ktorých zaujíma predovšetkým výsledná snímka.

Pokračovať

Ultrazoom fotoaparát: na aké parametre sa zamerať?

Optický zoom fotoaparátu

Optický zoom udáva schopnosť fotoaparátu priblížiť vzdialené objekty pomocou zmeny ohniskovej vzdialenosti. Ultrazoom fotoapráty sa vyznačujú priblížením 10× a viac, niektoré zvládnu aj 80-násobok priblíženia. Približovanie prebieha mechanickým posúvaním šošoviek v objektíve a platí, že čím väčšie je priblíženie, tým zložitejšia je mechanika a vďaka tomu je ulrazoom ťažší a rozmernejší.

i

Častou chybou je zámena optického a digitálneho zoomu. Kým optický zoom približuje pomocou pohybu optickej sústavy vnútri objektívu a nemá na kvalitu snímky žiadny vplyv, digitálny zoom približuje výrezom určitej časti obrazu. Aby si snímka zachovala rovnaké rozlíšenie, dochádza k „umelému“ zväčšeniu, na úkor obrazovej kvality.

Veľkosť snímača ultrazoomu

Všeobecne je možné povedať, že čím väčší má snímač ultrazoomu rozmery, tým väčšie sú jednotlivé obrazové body (pixely), a tým lepšiu obrazovú informáciu poskytnú na ďalšie spracovanie.

  • 1/2,3" – najbežnejšia veľkosť snímača u kompaktných fotoaparátov, postačí nenáročným fotografom. Sú ním vybavené ultrazoomy do 600 €.
  • 1" – vyskytuje sa u bezzrkadloviek a profesionálnych kompaktov, poskytuje výborné výsledky aj za horšieho osvetlenia. Bývajú ním vybavené ultrazoomy v cenovej relácii od 600 do 1 200 €.

Rozlíšenie snímača ultrazoomu tiež ovplyvňuje kvalitu fotografií

Rozlíšenie snímača fotoaparátu udáva, z koľkých bodov vo vodorovnom a zvislom smere je obraz tvorený. Čím vyššie rozlíšenie ultrazoom má, tým je obraz detailnejší. Zároveň ale platí, že väčšie pixely (z väčšieho snímača) poskytnú kvalitnejšiu obrazovú informáciu. S rastúcim rozlíšením rastie aj veľkosť výsledných súborov. Ultrazoom fotoaparáty bežne ponúkajú rozlíšenie 12 až 20 MPx.

Ak chcete s ultrazoomom natáčať aj videá, zamerajte sa aj na rozlíšenie videa

Rovnako ako bežné kompakty, dokážu ultrazoomy vo väčšine prípadov nahrávať video v detailnom Full HD rozlíšení. To oceníte najmä pri dokumentácii dovolenky, alebo iných udalostí. Pokročilejšie modely zvládajú dokonca aj nastupujúce 4K alebo Ultra HD, ktoré je 4× detailnejšie, ale aj hardvérovo náročnejšie a zaberá viac dátového priestoru. Okrem rozlíšenia sledujte aj údaj o snímkovej frekvencii.

Veľkosť displeja ultrazoom fotoaparátu rozhoduje o tom, ako ľahko sa bude fotoaparát ovládať

Displej je najväčším pomocníkom pri fotografovaní. Väčší a detailnejší displej poskytuje lepšiu kontrolu nad snímanou scénou. V prípade ultrazoomov sa veľkosť displeja pohybuje okolo 3". Čím väčšie rozlíšenie displej má, tým je detailnejší – obraz vyzerá lepšie a pri pohľade zblízka si nevšimnete mriežky pixelov. Dotykový displej uľahčí ovládanie a prezeranie snímok.

Hmotnosť fotoaparátu

Ultrazoom fotoaparáty sú vďaka sofistikovanejšej optickej sústave výrazne ťažšie, než klasické digitálne kompakty. Niekoľko desiatok či stoviek gramov navyše pocítite už po pár minútach držania fotoaparátu v jednej ruke.

Ďalšie kľúčové vlastnosti a funkcie ultrazoom fotoaparátov

  • WiFi a Bluetooth – bezdrôtové rozhranie umožňujúce prepojenie s inteligentným telefónom
  • GPS – pridá k snímkam presné zemepisné súradnice, takže sa môžete spätne pozrieť na presné miesto zhotovenia fotografie
  • Stabilizácia obrazu – fotoaparát pohybom optických členov v objektíve eliminuje otrasy obrazu spôsobené jemnými pohybmi rúk fotografa
  • Poloautomatický a úplne manuálny režim – dovoľujú presné nastavenie clony, času expozície a citlivosti ISO, teda úplnú kontrolu nad výslednou snímkou
Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.
9 položiek

Ultrazoomy

V kategórii Ultrazoomy máme práve teraz na Alza.sk celkom 9 produktov.
Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné ultrazoomy Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie ultrazoomy Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie ultrazoomy Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii ultrazoomy recenzie
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií