Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Ako upiecť svätomartinskú hus (RECEPT)

Zobraziť katalóg

Článok

Aktualizované

Láka vás predstava dozlatista upečenej husi, ktorá sa už tradične spája so svätým Martinom a stáva sa tak vrcholnou delikatesou tejto sezóny? Zahoďte všetky obavy a pustite sa do pečenia s nami, pretože sme pre vás vyskúšali, ako upiecť hus, a celý postup sme pekne krok za krokom zdokumentovali. S nami sa tak do pečenia môže pustiť aj úplný začiatočník, ktorý s naším receptom skrátka zistí, ako upiecť svätomartinskú hus.

Ako upiecť hus

Obsah článku: Ako upiecť svätomartinskú hus

  1. Suroviny na pečenie svätomartinskej husi
  2. Príprava svätomartinskej husi
  3. Nasolenie a pridanie rasce na svätomartinskú hus
  4. Pečenie svätomartinskej husi krok za krokom
  5. Svätomartinská hus na tanieri

i

Sviatok sv. Martina oslavujeme 11. novembra a práve v tento deň sa tradične podáva svätomartinská hus. S jej prípravou je však potrebné začať už minimálne 24 hodín vpred, preto si na túto pochúťku vyhraďte dostatok času. Neotáľajte ani s kúpou samotnej husi a radšej si ju niekde objednajte, aby vám nejaká pekná husička zostala.

Suroviny na pečenie svätomartinskej husi

Na pečenie svätomartinskej husi toho príliš potrebovať nebudete, dôležitejší, ako samotné suroviny je hlavne čas, ktorý je potrebný venovať príprave, ale aj samotnému pečeniu.

  • Stredne veľká hus
  • Soľ
  • Rasca
  • 2 väčšie jablká

Príprava svätomartinskej husi

Hus zoženiete najčastejšie s váhou 3 – 6 kg, a pokiaľ pôjde o hus mrazenú, odporúčame ju už dva dni pred pečením nechať pozvoľna rozmraziť v chladničke. Nám sa pre náš recept podarilo zakúpiť hus s váhou 4 kg, čo je ideálna váha pre cca 8 porcií. Pred samotnou prípravou bolo potrebné ju ešte dočistiť, teda odstrániť zvyšok bŕk ponechaných v koži, vybrať drobky a prebytočný tuk z brušnej dutiny.

Ako upiecť hus
Pred samotným pečením treba hus riadne očistiť.

Nasolenie a pridanie rasce na svätomartinskú hus

Približne 24 hodín pred vložením husi do rúry sme ju poriadne nasolili a pridali rascu, a to ako z vonkajšej, tak aj z vnútornej strany. Soľou ani rascou rozhodne nešetrite, pokojne ju posypte husto po celom povrchu, pretože práve soľ a rasca sú kľúčové ingrediencie pre správnu chuť husi aj jej vypečenej kože.

Takto nasolenú hus s rascou vložte do chladničky a nechajte ju tam 24 hodín odpočívať. Pred samotným pečením vložte do jej útrob na štvrtiny nakrájané jablká pre lepšiu a šťavnatejšiu chuť.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Hus treba pred pečením riadne nasoliť a pridať rascu, na zjemnenie mäsa vložíme do jej útrob štvrtiny jabĺk.

Pečenie svätomartinskej husi krok za krokom

Keď sme v úvode spomínali, že pri pečení svätomartinskej husi je potrebné počítať s dlhším časom, mali sme na mysli takmer celý deň. Na to, aby sa hus poriadne prepiekla, avšak jej mäso zostalo šťavnaté a krehké, budeme potrebovať približne 12 hodín, počas ktorých budeme postupne pridávať teplotu pečenia a hus priebežne polievať výpekom.

Pred prvým vložením podlejeme hus 3 dl vody a predhrejeme rúru na 80 °C. Takto necháme hus v zakrytom pekáči kľudne 6 hodín, počas ktorých sa nám hus bude krásne prehrievať a postupne sa z nej bude uvoľňovať výpek a masť. Po 6 hodinách hus prelejeme vypečeným omastkom, teplotu zvýšime na 90 °C a opäť necháme v uzavretom pekáči piecť ďalšie dve hodiny.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Prvé vloženie husi do rúry a jej pozvoľné prepekanie pri 80 °C, po 6 hodinách pečenia pridávame teplotu na 90 °C.

Po uplynutí 2 hodín, počas ktorých sme hus piekli pri teplote 90 °C, opakujeme polievanie husi výpekom a zvyšujeme teplotu na 100 °C. Opäť ju necháme dve hodiny v uzavretom pekáči. V tomto čase začne hus pekne hnednúť a masť z nej sa postupne vypeká, na povrchu mierne praská koža.

V tejto fáze zlejeme vypečený tuk do pripraveného hrnca, zvýšime teplotu rúry na 150 °C a hus už neprikrývame. Zostáva nám posledná hodina, počas ktorej sa nám hus krásne dozlatista prepečie a bude pripravená na servírovanie.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Postupné polievanie husi výpekom a pridávanie teploty na 100 °C až po dokonalé prepečenie dozlatista pri teplote 150 °C.

Poslednú hodinu venujeme príprave príloh, ktorými sú tradične červená kapusta a knedľa. Tú môžete zvoliť žemľovú, zemiakovú alebo karlovarskú, obľúbená býva aj kombinácia rôznych druhov knedlí. Na porciovanie husi si vezmite do ruky kuchynské nožnice a na záver nezabudnite naservírovaný pokrm poliať vypečenou šťavou.

Ako upiecť svätomartinskú hus Ako upiecť svätomartinskú hus
Príprava červenej kapusty, výpeku a záverečné porciovanie husi.

Svätomartinská hus na tanieri

S výsledkom sme boli absolútne spokojní, pretože sa nám podarilo docieliť krásne prepečené šťavnaté mäso, ktoré nebolo vôbec vysušené. S červenou kapustou a žemľovou knedľou sa husička doslova rozplývala na jazyku a my sme si k nej otvorili fľašu mladého vína, ktoré na svätomartinskej hostine nesmie chýbať. Na záver si môžeme zagratulovať k úspechu, pretože teraz už presne vieme, ako správne upiecť hus.

Ako upiecť hus
Po 12 hodinách prípravy, pečenia a prelievania sa môžete s chuťou pustiť do husacej pečienky.

Dobre upečená hus je gastronomickým zážitkom, ktorý si môžete dopriať nielen na sviatok sv. Martina.

4,9 26×
BANQUET Pekáč hranatý smaltovaný 35 cm, 2 diely
Pekáč objem 4 l, materiál smaltovaná oceľ, vhodný do umývačky a pokrievka, typ ohrevu indukcia, plyn, sklokeramika a elektrina, šírka 200 mm, dĺžka 350 mm, výška 145 mm, farba čierna
30,90 €
Posledné 2 ks na sklade
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: BANVE670
4,8 22×
TESCOMA Nožnice na hydinu AZZA
Kuchynské nožnice – určenie: hydina, zúbkovaná a zahnutá čepeľ, materiál čepele nehrdzavejúca oceľ, ergonomická rukoväť, materiál rukoväte plast, s bezpečnostnou poistkou a vhodné do umývačky, celková dĺžka 25 cm, čierna rukoväť, hmotnosť 270 g
27,90 €
Na sklade 4 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: ETS138b
5,0
SIMAX Pekáč na hus 8 l s vysokým vekom
Pekáč objem 8 l, materiál sklo, vhodný do umývačky, zdravotne bezpečný a pokrievka, typ ohrevu plyn a elektrina, šírka 420 mm, dĺžka 270 mm, výška 120 mm, farba transparentná
27,90 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SIMAX294
4,9 14×
BANQUET Nožnice na hydinu CULINARIA 25,5 cm, drevené rukoväte
Kuchynské nožnice – určenie: hydina, zahnutá čepeľ, materiál čepele oceľ, dĺžka čepele 8,5 cm, ergonomická rukoväť, materiál rukoväte drevo, s bezpečnostnou poistkou, celková dĺžka 25 cm, hnedá rukoväť, hmotnosť 280 g
7,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: BANKN827
Vytlačiť
P-DC1-WEB03
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií