Pokiaľ patríte medzi milovníkov kvalitnej kávy a jej pitie pre vás predstavuje obľúbený rituál, určite vás už napadlo, aké by to bolo vypestovať si vlastné kávové bôby a vychutnať si z nich kávu pripravenú v pohodlí vášho domova. Možno vás prekvapí, že pestovať kávovník arabský, ktorý plodí kávové čerešne potrebné na prípravu kávy, nie je vôbec náročné a starostlivosť o neho zvládne aj menej skúsený pestovateľ. Prinášame vám užitočné rady na pestovanie kávovníka doma aj tipy na dosiahnutie zdarného výsledku v pestovaní kávy.
Kávovník arabský je rastlina pochádzajúca pôvodne z oblasti severovýchodnej Afriky, ktorá sa až zo 70 % podieľa na celosvetovej produkcii kávy. V prirodzenom prostredí subtropického a tropického pásu ide o vždyzelený ker, ktorý môže dorastať až do výšky 8 metrov. Jeho kvety majú žltkavobiele farby a väčšinou tvoria viacpočetné kvetenstvo. Po ich odkvitnutí dochádza ku zreniu samotných plodov. Tzv. kávové čerešne obsahujú po dvoch semenách, ktoré sa v prípade dozretia používajú ako kávové zrná na prípravu kávy, prípadne sa dajú použiť na výsadbu a na pestovanie ďalších kríkov.
Ak sa rozhodnete pre vlastné pestovanie kávy doma, základom všetkého bude samozrejme urastená rastlinka kávovníka arabského, ktorú treba pravidelnou starostlivosťou doviesť až do kvetu a následnej tvorbe kávových čerešní obsahujúcich kávové bôby. K samotnej rastlinke sa môžete dostať niekoľkými spôsobmi, najdlhšia a najnáročnejšia je samozrejme vypestovať si vlastnú rastlinku kávovníka z naklíčeného semena.
Nechcete čakať, až vám vyrastie vlastný kávovník? V tom prípade môžete zavítať do záhradníctva alebo do niektorého z hobby marketov, kde býva celkom bežne rastlinka kávovníka dostupná. Pozor si však dajte na zažltnuté alebo pokrútené listy, ktoré značia nevhodné zaobchádzanie s rastlinkou. Zdravý kávovník by mal mať jasne zelené tuhšie listy, ktoré na prvý pohľad pôsobia navoskovaným dojmom. Po zakúpení odporúčame rastlinku presadiť a ľahko prihnojiť vhodným hnojivom s vyšším obsahom dusíka, fosforu a draslíka.
Kávovník arabský môžete vypestovať tiež pestovateľskou metódou známou ako rezkovanie. Ak poznáte niekoho, kto sa venuje pestovaniu kávovníka, stačí si z postrannej vetvičky vyrastenej rastlinky odlúpnuť odnože, ktoré zapichnete do rašelinovej zmesi. Po troch mesiacoch by odnože mali zakoreniť, je však dôležité udržiavať ich v stabilnej teplote okolo 22 –25 °C a dopriať im potrebnú vysokú vlhkosť (až 90 %).
Pokiaľ beriete pestovania kávy naozaj zodpovedne a máte dostatok trpezlivosti, môžete si vyskúšať pestovať kávovník od úplného začiatku. Potrebovať budete hlavne kvalitné semená, ktoré však nesmú byť staršie viac ako jeden mesiac. Po tejto dobe by totiž stratili schopnosť naklíčiť a všetka vaša snaha by skončila už na začiatku.
Než sa pustíte do samotného pestovania kávovníka, pripravte si menší kvetináč s hlinitopiesčitým substrátom, ktorého Ph by malo byť ľahko kyslejšie. Tiež vyberte vhodné miesto na klíčenie semien, ktoré by malo mať stálu teplotu okolo 24 °C a dostatočnú vlhkosť.
Úspešní pestovatelia si môžu svoje kávové zrná zožať a vyskúšať si prípravu vlastnej kávy. K voňavej šálke však vedie ešte pomerne dlhá cesta. Najprv je nutné nazbierané vylúpané a vysušené zelené kávové zrná upražiť. Na to vám postačí klasická panvica, prípadne môžete skúsiť praženie v teplovzdušnej rúre. Potom je dobré upražené kávové zrná uložiť do obalu, do ktorého neprenikne svetlo ani vlhko, a počkať približne týždeň, kým sa naplno nerozvinie charakteristická kávová chuť a aróma. Potom sú už kávové zrnká pripravené na zomletie a na prípravu kávy.
Kávovník arabský je pomerne nenáročná rastlina a pokiaľ budete rešpektovať jej potreby, prinesie vám okrem úrody kávových zŕn tiež pozitívnu energiu a oživí vašu domácnosť. Aby ste sa z jej krásy a úrody mohli tešiť čo najdlhšie, vyvarujte sa týchto základných chýb pri pestovaní kávovníka.
Kávovník býva citlivý na zmeny miesta a teplôt. Vyberte pre neho také miesto, na ktorom teplota nekolíše a pohybuje sa v lete okolo 25 °C. V zime by potom teplota v okolí kávovníka nemala klesnúť pod 20 °C.
Hoci kávovník vyžaduje umiestnenie v presvetlenej miestnosti, ostré slnko jeho listy ľahko spáli.
Kávovník vám väčšinou sám prezradí, či má zálievky dostatok, nadbytok, alebo by naopak potreboval poriadnu dávku vlahy. V prípade, že zvesí svoje listy, dáva vám najavo, že potrebuje poriadne zaliať. Pokiaľ jeho listy žltnú, ide o signál, že ho zalievate príliš. V letných mesiacoch môžete namiesto zálievky iba rosiť listy kávovníka.
Ideálna voda na zavlažovanie kávovníka je voda dažďová. Pokiaľ nemáte možnosť zalievať dažďovou, nechajte vodu z kohútika aspoň 24 hodín odstáť na tmavom mieste. Kávovník totiž zle znáša chlór aj iné zložky vyskytujúce sa v čerstvej vode z kohútika.
Všetkým nadšeným pestovateľom držíme palce a prajeme, aby im pestovanie kávovníka prinášalo bohatú úrodu a následný pôžitok z vlastnoručne pripravenej kávy.