Môže sa to stať aj tej najlepšej gazdinke. Čas v kuchyni plynie rovnako rýchlo ako inde, stačí chvíľka nepozornosti a zrazu máte na platni pripálený hrniec. A hoci môže byť pripravované jedlo stále na jedenie, pohľad na čierne dno nádoby vo vás radostný pocit iste nezanechá. Aby ste nemuseli spálený hrniec hádzať rovno do koša, bude potrebné ho na ďalšie použitie vyčistiť. Neviete, ako na to? Vďaka niekoľkým jednoduchým trikom môže byť postup rýchly a takmer bezproblémový. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vyčistiť pripálený hrniec, panvicu či plech pomocou toho, čo máte bežne doma v špajzi.
Keď vám po dovarení zostane na platni pripálený hrniec, nie je potrebné ho hneď vyhadzovať. Rokmi osvedčenou metódou, ako sa zbaviť pripálenín a uviesť riad do pôvodného stavu, je nechať ho odmočiť vo vode. Riad jednoducho zalejete horúcou vodou, pridáte saponát a necháte niekoľko hodín či cez noc odstáť.
Väčšina pripečených kúskov vodu nasaje a uvoľní sa. Na dočistenie potom stačí použitie hubky a je hotovo. Pokiaľ však samotné odmočenie nepomáha a pripáleniny sa hrnca držia ako kliešť, stavte na niektorý z nižšie uvedených tipov.
i
Ako odmastiť riad? Pohromou v kuchyni nemusí byť len silne pripálený hrniec. Všadeprítomná mastnota dokáže tiež pekne potrápiť. Najúčinnejším riešením je siahnuť po kvalitnom odmasťovači do kuchyne. K dispozícii sú extra účinné nano odmasťovače, ekologické varianty pre vašu domácnosť aj antibakteriálne či prostriedky bez chlóru.
Drôtenka sa spolu s hubkou a čistiacim prostriedkom bežne používa na uľahčenie umývania riadu a odstránenie veľmi odolných pripálenín. Hociktoré povrchy však môže pri uponáhľanom a necitlivom použití nenávratne poškodiť.
Aby ste predišli škrabancom, kvôli ktorým by sa jedlo v nádobe pripaľovalo, zohľadnite požiadavky daného materiálu a pokiaľ je to možné, výber drôtenky mu prispôsobte. Dostupné sú dnes aj varianty vhodné na extrémne citlivý povrch teflonového, skleneného či porcelánového riadu.
Pri varení je bežne veľa zhonu a keď sa do toho navyše pridá plačúce dieťatko alebo susedka žiadajúca o chýbajúce ingrediencie, môže sa počas chvíle domácnosťou rozvinúť nepríjemný zápach signalizujúci prihorený hrniec. Ak potom pripálená mastnota nejde z riadu len tak zmyť, je namieste vyskúšať účinnejšiu metódu. Nižšie pre vás máme 5 praktických tipov, ako vyčistiť pripálený hrniec a jednoducho sa zbaviť aj tých najodolnejších pripálenín.
Čím vyčistiť pripálený hrniec bez toho, aby ste boli nútení minúť viac ako 50 centov? Neexistuje snáď žiadna gazdinka, ktorá by doma nemala soľ. Aj táto zdanlivo obyčajná surovina vám v kuchyni pomôže viac ako len pri dochucovaní pokrmov. Prečítajte si, ako použiť soľ na pripálený hrniec a odstrániť nečistoty z povrchu. Ide síce o zdĺhavý, ale veľmi účinný proces. Čo všetko budete potrebovať?
Postup nie je nijako zložitý, zásadou je nešetriť so soľou. Vezmite onen pripálený hrniec a nalejte do neho vodu tak, aby boli všetky pripáleniny ponorené. Priveďte do varu a následne vmiešajte odvážené množstvo soli. Nezabudnite, že je vždy potrebné dodržať pomer soli a vody minimálne 1:1.
Ako umyť pripálený hrniec? Akonáhle sa soľ rozpustí, nechajte hrniec spolu s roztokom odstáť napríklad aj cez noc. Po uplynutí aspoň 20 hodín priveďte obsah do varu a chvíľu povarte. Za chvíľu už môžete pomocou drevenej či plastovej pomôcky nečistoty z povrchu odškrabovať. Nakoniec riad umyte bežným prípravkom a uskladnite ako obvykle.
Na extrémne pripáleniny na riad z nehrdzavejúcej ocele a hliníka už nemusíte vyťahovať drôtenku. Zvoľte radšej šetrnejší postup s pomocou bežného kuchynského octu, ktorého náklady na obstaranie sú v porovnaní s jeho účinkami zanedbateľné. Ako vyzrieť na silne pripálený hrniec a čo všetko na to budete potrebovať?
Oproti použitiu kuchynskej soli je tento postup o niečo rýchlejší. Spálený hrniec naplňte zmesou vody a octu v pomere 1:1. Dbajte na to, aby boli všetky pripáleniny riadne ponorené, sebemenší pozostatok môže totiž pri varení narobiť veľkú neplechu. Nádobu potom postavte na platňu a jej obsah priveďte k varu.
Zhruba po 10 minútach pobublávania uvidíte prvé výsledky. Pripáleniny sa začnú odlupovať a tým, ktorým to nepôjde, môžete pomôcť starou hubkou. Potom riad umyte, ako je zvykom, aby bol čistý a pripravený na ďalšie použitie.
Kyselina citrónová je podobne agresívna ako ocot, a nie je preto vhodná na použitie na smaltovaný riad. S ostatnými materiálmi si však poradí – a to nielen čo sa týka pripálenín, dokáže odstrániť aj vodný kameň. Postup je podobný. Čo budete potrebovať?
Ako umyť pripálený hrniec s pomocou kyseliny citrónovej? Hrniec naplňte zmesou vody a spomínanej kyseliny v prášku, zamiešajte a priveďte do varu. Akonáhle voda začne vrieť, plameň stiahnite a na mierny stupeň varte po dobu 15 minút. Potom nechajte prihorený hrniec chvíľu odstáť a následne omyte ako obvykle.
Tento slávny nápoj je plný cukru a chemických látok, ktoré vo veľkom množstve robia s telom doslova divy. Využiť ho však môžete aj v domácnosti, a to pri umývaní riadu a odstraňovaní čerstvých pripálenín. Ako na to v 3 krokoch?
Varenie mlieka je chúlostivá záležitosť a žiada si nepretržitú kontrolu. Mlieko totiž začne vrieť veľmi skoro a rovnako tak rýchlo sa začne pripaľovať. Vyčistiť pripálený hrniec od mlieka potom môže byť záležitosťou niekoľkých hodín či celého dňa, nie je to však nemožné. Nepremýšľajte ďalej nad tým, čím vyčistiť pripálený hrniec, rovno si prečítajte, čo všetko budete potrebovať:
Ako umyť pripálený hrniec od mlieka pomocou stolového oleja? Vezmite si mäkkú handričku či hubku a naneste niekoľko kvapiek oleja, ktorý doma práve máte. Následne potrite pripálený hrniec od mlieka a naolejovanou vrstvu nechajte pôsobiť po dobu 10 – 15 minút. Spálenina mlieka povolí a pôjde ľahšie zmyť bežným saponátom a hubkou.
i
Vedeli ste, že čistenie kečupom funguje na medený riad? Meď je pomerne špecifický materiál, na ktorý by ste nemali používať úplne všetko, čo vám práve príde pod ruku. Kečup je však vhodnou alternatívou, s ktorej pomocou bude čistenie medeného riadu a jeho vyleštenie ľahké.
Obstaranie kuchynského riadu so sebou prináša rad otázok. Zaujímať vás bude okrem iného aj údržba a náchylnosť materiálu. Aby ste riad udržali dlho v stave, kedy bude vyzerať ako nový, je dôležité sa o neho správne starať. Taká starostlivosť zahŕňa aj odstraňovanie najrôznejších pripálenín jedla a nečistôt, ktoré na riade pri varení zostávajú. Prečítajte si, ako vyčistiť spálený hrniec či iný kúsok z vašej výbavy bez toho, aby ste poškodili jeho povrch.
Nerezový riad je obľúbený pre svoju odolnosť proti hrdzi. Inak je však tento materiál celkom citlivý. Pri varení musíte myslieť na to, že tuk patrí až do správne rozohriateho riadu. Pokiaľ však antikorový hrniec, plech či panvicu prehrejete, materiál sa začne vykalovať a objavia sa nevzhľadné farebné škvrny.
Rovnako tak je potrebná obozretnosť pri práci so soľou, ktorá patrí, pokiaľ možno vždy, až do vriacej vody či pokrmu. Sama o sebe totiž dokáže hladký nerezový povrch behom okamihu poškodiť.
Aj napriek tomu, že tieto zásady dodržíte, môže sa vám pri varení prihodiť ešte jedna nepríjemnosť, a to pripálenie. Nerezové hrnce ani iné riady si však s drôtenkou či drsným povrchom špongie príliš nerozumejú. Ako teda vyčistiť pripálený nerezový hrniec? Jedlá sóda s octom sú tou pravou voľbou. Riaďte sa postupom uvedeným o pár riadkov vyššie.
i
Na čistenie grilov a grilovacích roštov existuje veľa náčiní, s ktorého pomocou sa zbavíte aj odolných pripálenín a zaistíte si tak istotu zdravých a chutných pokrmov na ďalšie grilovanie.
Liatinové riady stále patria medzi obľúbené vybavenie do kuchyne. V skutočnosti ide o čisté železo, ktoré sa odlieva do foriem – a práve preto má riad z liatiny vždy silné steny a dno. Dostupný je buď v prírodnom vyhotovení, teda bez povrchovej úpravy, alebo smaltovanom. Čím sa od seba líši prírodná a smaltovaná liatina?
Aj napriek tomu, že sa liatina relatívne ľahko udržuje, môžu na nej po použití zostať pripečené kúsky mäsa, zeleniny či iných dobrôt. Pripálený liatinový hrniec, pekáč či panvicu môžete vyčistiť pomocou soli či vody, a to podľa návodu, ktorý nájdete vyššie v článku. Výhodou liatinového riadu je fakt, že na odstránenie extrémne odolných pripálenín môžete použiť aj hrubú hubku či oceľovú drôtenku. A to všetko bez obáv z ničenia povrchu.
i
Pokiaľ nie je železo chránené olejovou vrstvou, tak prirodzene rezne, čo hrozí aj liatinovému riadu. Pokiaľ sa tak stane, vydrhnite ho kefou v teplej vode a po uschnutí aplikujte veľmi tenkú vrstvu slnečnicového či palmového oleja na celý vnútorný aj vonkajší povrch. Potom umiestnite riad hore dnom do rúry vyhriatej na 180 – 200 °C a nechajte vypiecť aspoň po dobu jednej hodiny. Následne ho nechajte vychladnúť a skladujte odkryté na suchom mieste.
Smalt má čoby materiál veľmi dobré tepelné vlastnosti, teplo rozvádza rýchlo a rovnomerne. Okrem toho je však tiež obľúbený pre svoju dizajnovú rozmanitosť. Smaltovaný riad, alebo ak chcete liatinový riad so smaltovaným povrchom, je krásny a pri správnej starostlivosti vám vydrží po dlhé roky. Čo všetko ale taká starostlivosť predstavuje a ako vyčistiť pripálený smaltovaný hrniec, aby sa nezničil? Máme pre vás 5 tipov.
Keramické panvice sú obľúbené pre svoj povrch, ktorý je voči pripáleninám veľmi odolný. Po čase používania však na odolnosti stráca a vyžaduje podobnú údržbu ako riad z liatiny, teda vypečenie. Ako na to?
Hliník je pomerne mäkký materiál a pri jeho čistení je potrebné dávať pozor na jeho poškriabanie. Hrubé hubky, oceľové kefy ani drôtenky preto rozhodne nie sú vhodné. Ako umyť pripálený hrniec či iný riad z hliníka bez toho, aby sa poškodil? Na čistenie hliníkového riadu využite jedlú sódu s octom či kuchynskú soľ podľa návodov v článku vyššie. Na odstránenie pripálenín je vhodné tiež použitie kyseliny citrónovej, s ktorej pomocou sa môžete ľahko zbaviť aj vodného kameňa v kanvici.
i
Mohlo by vás zaujímať:
Veríme, že pripáleného riadu bude vo vašej domácnosti čo možno najmenej. Pokiaľ sa vám však podobná nepríjemnosť prihodí, nevyhadzujte ho. Vďaka jednoduchým tipom v našom článku sa pripálenín určite čoskoro zbavíte a riad bude opäť žiariť ako nový.