Kupované džemy a marmelády sa nedajú porovnať chuťovo ani kvalitatívne s tými domácimi. Pri domácej výrobe máte pod kontrolou suroviny, množstvo cukru a môžete aj zaexperimentovať s chuťou. Ale viete, aký je rozdiel medzi džemom a marmeládou? A ako zavárať, keď ste diabetik? Všetko toto aj veľa receptov na chutné zaváraniny nájdete v našom článku.
Mnohým z vás to možno ani nenapadlo, ale medzi džemom a marmeládou je skutočne rozdiel, aj keď nie príliš veľký. Jednoducho vzaté, džem je redší a obsahuje väčšie kúsky ovocia alebo aj celé malé plody, kdežto marmeláda je pomerne hustá a jemná.
Ak sa na to budeme pozerať zo zložitejšieho hľadiska, podľa nariadení EÚ z roku 2004 sa pod pojmom „marmeláda“ smú označovať len zaváraniny z citrusov. Preto v obchodoch nájdete marmelády schované za názvami ako „ovocná zmes“, „ovocné želé“, „ovocný rôsol“ či „ovocná nátierka“. V tomto článku sa však budeme držať našej tradície, teda jednoduchého vysvetlenia, ktoré som vám uviedla na začiatku.
A keď už sme pri tých rozdieloch, poďme si vysvetliť aj to, ako sa od džemov a marmelád líšia lekvár a čatní.
Bez pektínov, ktoré stoja za hustnutím marmelád a džemov, sa skrátka nezaobídete. Nie je však nevyhnutné pridávať kupované želírovacie prípravky. Do zaváraniny môžete pridať aj ovocie, ktoré prirodzene obsahuje vysoký pomer pektínov. Ako napríklad ríbezle, egreše, dule, brusnice či jablká.
Najjednoduchší spôsob je, že naberiete tekutinu, kvapnete ju na tanierik a počkáte pár minút. Špičkou noža skúste, či džem alebo marmeláda dobre stuhli. Keď hmotu naberiete na lyžičku, mala by z nej zísť veľmi pomaly.
Ak nie ste spokojní s hustotou, je to znamenie, že džemu alebo marmeláde chýbajú pektíny. Pridajte ich pomocou kyseliny citrónovej alebo želírovacieho cukru.
Ak váš život sužuje cukrovka, nemusí to nutne znamenať, že marmelády a džemy nesmiete. Stačí len pri zaváraní namiesto cukru použiť vhodné umelé sladidlo, diétny želírovací cukor alebo zavárať pomocou soli. Áno, čítate správne – pomocou soli. Tá totiž v dostatočne zrelom ovocí pomôže rozvinúť sladké zložky a ešte ich umocniť. Ak máte obavy, vyskúšajte recept na malom množstve ovocia. Spravidla stačí na jeden pohár štipka soli. Ak je zaváranina málo sladká, pridajte ďalšiu štipku soli.
Vysvetlili sme vám, aký je rozdiel medzi marmeládou a džemom, poradili vám niekoľko tipov na zaváranie a odpovedali na otázku, ako zavárať, keď ste diabetik. Teraz sa nechajte inšpirovať receptami na chutné marmelády, džemy, lekvár aj čatní, ktoré nie sú vôbec zložité. Ako sa hovorí: S chuťou do toho a polovicu máte hotovo.
Jahodová, marhuľová aj ríbezľová marmeláda sú nestarnúce klasiky. Ale skúsili ste napríklad egreše, mirabelky (žlté slivky) alebo šípky? S našimi receptami vám to pôjde jedna dve.
Egreše odstopkujeme, očistíme a dôkladne opláchneme. Potom ich rozmixujeme v mixéri a vložíme do hrnca. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, vnútro vyberieme a vmiešame do ovocia. Za stáleho miešania privedieme do varu a pridáme želírovací cukor. Varíme približne 4 minúty do zhustnutia. Potom naplníme egrešovou zmesou poháre, ktoré môžeme ešte krátko zavariť alebo nechať vychladnúť hore dnom.
Jahody očistíme, odstopkujeme a rozmixujeme. Dáme do hrnca a prisypeme cukor podľa sladkosti jahôd a vašej chuti (maximálne však 1 kg) a zmiešame so želírovacím prípravkom. Za stáleho miešania privedieme do varu. Teplotu stlmíme a varíme 2 až 3 minúty. Nezabúdame odoberať prípadnú penu. Jahodovú marmeládu nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom.
Marhule vykôstkujeme a umyjeme. Dáme do hrnca s cukrom (podľa chuti a sladkosti marhúľ – nie je potrebné celé kilo) so želírovacím prípravkom a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty a odoberáme penu. Potom marhuľovou marmeládou plníme čisté a suché poháre, ktoré uzavrieme a otočíme hore dnom.
Ríbezle sú bohaté na pektíny, takže nie je potrebné pridávať žiadne želírovacie prípravky. Ríbezľový džem sa skvelo hodí do lineckého pečiva alebo napríklad na toastový chlieb.
Guličky ríbezlí umyjeme, prelisujeme cez riedke sitko a podlejeme 2 dcl vody. Privedieme do varu a pridáme cukor. Za stáleho miešania privedieme znova do varu. Keď sa rozpustí cukor, znížime teplotu. Za stáleho miešania varíme približne 8 minút. Horúcou marmeládou plníme zaváracie poháre, ktoré zaviečkujeme a obrátime na 10 minút hore dnom.
Marmeláda zo šípok je skvelá hlavne na jeseň a v zime. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje vašu imunitu a bojuje proti chrípke aj rôznym zápalom.
Šípky zbavíme stopiek (chĺpky nie je potrebné odstraňovať – rozvaria sa), dáme do hrnca, zalejeme vodou a zvoľna varíme do zmäknutia. Šípky prelisujeme a tekutinu varíme v kastróle do zhustnutia. Pridáme želírovací prípravok a ešte chvíľu varíme. Horúcou marmeládou plníme poháre, zaviečkujeme a otočíme hore dnom.
Mirabelky umyjeme, vykôstkujeme a necháme odkvapkať. Rozkrájame na menšie kúsky a rozmixujeme. Dáme do hrnca, pridáme škoricu, vanilkový a želírovací cukor a za stáleho miešania varíme 5 minút. Nezabudneme zbierať penu. Potom prelejeme do zaváracích pohárov, zaviečkujeme a obrátime hore dnom.
Radi objavujete nové chute? Pripravili sme si pre vás pár receptov na nie úplne obvyklé džemy. Skúsite radšej mrkvovo-jablkový, tekvicový alebo rakytníkový?
Tekvicový džem je ideálny ku krémovým syrom, krekrom, morčaciemu mäsu aj k paštéte. Môžete ho využiť aj na plnenie najrôznejších dezertov.
Umytú a vydlabanú tekvicu nakrájame na menšie kúsky a umiestnime ju do väčšieho širšieho hrnca so štipkou soli a celou škoricou. Zalejeme približne litrom a štvrť vody, privedieme do varu a varíme približne 20 minút domäkka. Potom vyberieme škoricu, tekvicu roztlačíme a pridáme k nej väčšiu časť cukru, citrónovú šťavu a varíme za stáleho miešania do rozpustenia cukru. Hotový džem ochutnáme a podľa chuti pridáme škoricu či cukor. Hotovým tekvicovým džemom naplníme poháre a otočíme hore dnom na 10 minút.
Možno to znie trochu nezvyčajne, ale z kombinácie mrkvy a jabĺk vznikne aromatický a chutný džem, ktorý si vás skrátka získa.
Olúpanú a umytú mrkvu nakrájame na kolieska a vložíme ju do hrnca, prilejeme vodu a varíme približne 15 minút. Potom pridáme olúpané a nakrájané jablká, cukor, citrónovú šťavu, korenie a víno. Takto varíme 5 minút. Potom hotovou marmeládou naplníme poháre, zaviečkujeme a otočíme hore dnom.
Rakytník je veľmi zdravý. Podobne ako šípkový džem sa ten rakytníkový hodí predovšetkým na jeseň a v zime ako prevencia proti ochoreniu. Môže sa použiť aj ako prísada do čaju. Nebojte sa pri varení použiť veľa cukru – rakytník je trochu kyslejší.
Rakytníkové plody umyjeme a dáme do hrnca. Pomaly privedieme do varu s prídavkom želírovacieho prípravku a troškou cukru a varíme 5 minút. Pridáme zvyšný cukor a varíme 10 minút. Potom plníme do pripravených pohárov a otočíme hore dnom.
Umyté a osušené černice dáme do hrnca a pozvoľna (v rozsahu 10 minút) ich začneme variť. Potom ich trošku roztlačíme drvičom na zemiaky. V 2 lyžiciach cukru rozmiešame želírovací prípravok, pridáme do ostužín a varíme 5 minút. Pridáme aj zvyšný cukor a po dosiahnutí bodu varu varíme ďalšie 2 minúty. Džem odstavíme z tepla a pridáme kyselinu citrónovú a rum. Premiešame, ochutnáme, a ak sme s chuťou spokojní, naplníme ostružinovým džemom poháre, zaviečkujeme ich a otočíme hore dnom.
O lekvári sa všeobecne traduje, že je jeho príprava zložitá. Vyžaduje dlhšiu prípravu aj stále miešanie. S našimi receptami sa však tomuto zdĺhavému a náročnému procesu vyhnete.
Predhrejeme si rúru na 220 stupňov. Umyté a vykôstkované slivky umiestnime do vyššieho pekáča vyloženého papierom na pečenie (ideálne tak, aby pokryl všetky vnútorné strany plechu – ušetrí nám to prácu so zložitým umývaním). Slivky pokvapkáme ocotom, dáme do rúry a pečieme približne 20 až 25 minút. Rozhodne nemiešame. Potom ich rovnomerne zasypeme 250 g cukru. Bez premiešania dáme piecť na ďalších 15 minút.
Po tejto dobe ich z rúry vyberieme, presunieme do hrnca alebo misy a pridáme rum, škoricu aj rozomleté klinčeky. Všetko premiešame a rozmixujeme mixérom. Lyžičku lekváru kvapneme na tanierik a chvíľu počkáme, či stuhne. Ak po pár minútach stuhne, je v poriadku. Ak nie, pridáme jednu až dve lyžičky kyseliny citrónovej. Naplníme lekvárom poháre, otočíme hore dnom a po 10 minútach prevrátime zase späť.
Ako som uvádzala v časti pre diabetikov, na zaváraniny možno namiesto cukru použiť soľ, ktorá v ovocí uvoľní a rozvinie sladké zložky bez pridania cukru. Hruškový lekvár je veľmi dobrý na dochutenie dezertov, koláčov aj buchiet.
Predhrejeme rúru na 80 až 100 °C. Hrušky dáme na vyšší plech vyložený papierom na pečenie. Osolíme, pokvapkáme jablčným octom a dáme piecť zhruba na 5 hodín. Horúcimi lekvárom plníme poháre, zaviečkujeme a otočíme hore dnom.
Aj keď má trošku nezvyčajný názov, hodí sa čatní k množstvu pokrmov. Dochuťte si s ním mäso, grilovanú zeleninu, syry alebo si doň namáčajte zemiačiky. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to.
Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do hrnca, prisypeme cukor a zahrievame na strednom ohni, kým sa nerozpustí. Potom pridáme ďalšie suroviny. Varíme tak dlho, kým zmes nezhustne a slivky sa začnú takmer rozpadať. Pokiaľ je potrebné, podlejeme pár lyžicami vody. Ochutnáme a prípadne ešte dochutíme. Nalejeme do pohárov a necháme približne týždeň odležať.
Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska široké približne 4 mm. To isté urobíme s cesnakom. Rozohrejeme si olej v hrnci a orestujeme na ňom cibuľu aj cesnak do zosklovatenia. Pridáme cukor, klinček, tymian, bobkový list, korenie a soľ a pár minút restujeme. Stiahneme plameň o štvrtinu a za stáleho miešania povaríme približne 30 minút. Potom pridáme zvyšné ingrediencie. Všetko dobre premiešame a varíme na strednom plameni, kým sa tekutina nepremení na sirupovitú šťavu, čo zaberie približne 25 minút. Výsledná cibuľová marmeláda by mala mať krásnu farbu a pikantnú chuť. V zavarených pohároch vydrží 2 až 3 mesiace.
Dve tretiny cukety nakrájame na tenké plátky. Jednu tretinu nastrúhame nahrubo a dáme do širšieho hrnca. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu, potom hrozienka a najemno nastrúhaný zázvor. Privedieme do varu a za občasného miešania pridáme ocot, soľ, cukor a korenie. Varíme približne pol hodiny, kým sa cuketa nerozvarí. Cuketové čatní nalejeme do pohárov, zaskrutkujeme a otočíme hore dnom.