Na súčasnom trhu nájdeme niekoľko druhov odšťavovačov, od ručných, cez šnekové, po rôzne kuchynské roboty s odšťavovačom. Vyrobiť si doma vlastnú šťavu z ovocia alebo zeleniny je teda, vďaka množstvu receptov na odšťavovanie, už relatívne hračka. A nielen, že je to výborný spôsob, ako urobiť niečo prospešné pre svoje telo a zdravie, ale zároveň si môžeme aj veľmi pochutiť. V letných mesiacoch v podobe čerstvého ríbezľového sirupu a v zimných napríklad na výbornom pečenom čaji. Prinášame vám tu tie najlepšie recepty na odšťavovanie a zároveň možnosť upotrebenia všetkého odpadu z odšťavovačov. Tak teda dobrú chuť!
Jablko zbavené jadrovníka rozdeľte na 4 diely, z jahôd odstráňte stopky a spracujte ovocie v odšťavovači. Šťavu prelejte cez kocky ľadu do pohára a servírujte.
Nápoj na posilnenie imunitného systému. Receptúra odborníka na holistické zdravie a džúsového guru Lou Corony.
Citrón ošúpte a spoločne s jablkami a uhorkou rozkrájajte na štvrtiny, zázvor zbavte kôry, papričky stopiek, prípadne semienok, ak nechcete, aby bola šťava pálivá príliš, a opláchnite. Všetko vložte spoločne s rukolou, koriandrom a petržlenom do odšťavovača a podávajte.
Repu a limetku olúpte a spoločne s uhorkou nakrájajte na rovnaké diely. Vložte do odšťavovača a servírujte v pohári.
Mrkvu očistite, pomaranče a zázvor zbavte kôry. Rozkrájajte a vložte do odšťavovača. Šťavu zalejte kokosovým mliekom a premiešajte. Nalejte do pohára a ozdobte šupkou pomaranča.
Melón rozpoľte a vydlabte, uhorku rozkrájajte na kúsky a vložte spoločne s melónom do odšťavovača. Pridajte limetku zbavenú kôry a zalejte vodou. Dochuťte citrónovou šťavou a trstinovým cukrom. Do pohára lejte cez ľad a ozdobte mätou a šupkou z uhorky.
Do odšťavovača dajte očistené mrkvy, jablko, pomaranč zbavený kôry, ananás, šalátovú uhorku a mätu. Prelejte do pohára a podávajte.
Na získanie 1 l ríbezľovej šťavy odšťavte cca 1 300 g ríbezlí. Bobule vkladajte do odšťavovača aj so stopkami, vylisujú sa lepšie. Šťavu prelejte do hrnca, prisypte cukor a za stáleho miešania pomaly priveďte k varu. Penu, ktorá sa bude tvoriť na hladine, zbierajte naberačkou. Po krátkom vare, hneď ako bude šťava čistá a bez peny, pridajte kyselinu citrónovú a ihneď odstavte zo sporáka. Šťava by pri dlhšom varení zrôsolovatela podobne ako džem. Horúci sirup prelejte do vymytých fliaš, uzavrite zátkami a skladujte v chlade a tme.
Nemusíte mať ani výčitky svedomia kvôli nespotrebovanej dužine z ovocia a zeleniny. Prinášame vám pár tipov na recepty, kde spotrebujeme naozaj všetko. Fantázii sa ale samozrejme medze nekladú, dužinu z ovocia môžete pridať takmer do každého korpusu. Výslednú tortu to zvláčni a krásne osvieži. Ďalšie využitie môžete nájsť napríklad v rôznych nátierkach, v prípade zeleniny, alebo pečených čajoch zo zvyškov ovocia.
Zmiešajte sypké suroviny, zvyšky z odšťavovača rozmixujte mixérom a pridajte spoločne s tekutými surovinami k sypkým. Všetko dobre premiešajte a prelejte do vymasteného a vysypaného pekáča. Pečte vo vyhriatej rúre.
Rúru predhreje na 220 °C a nachystajte si vysterilizované poháre. Do pekáča vsypte ovocie, pridajte cukor, citrón a korenie. Pekáčik prikryte, pečte 30 minút. Potom nádobu odkryte a pečte ďalších 15 minút. Ovocie priebežne premiešavajte. Ešte horúcu zmes prelejte do pripravených pohárov.
Vajcia uvaríme na tvrdo. Tvaroh zmiešame s lučinou, soľou, korením a nakrájanou jarnou cibuľkou. Primiešame dužinu z mrkvy. Uvarené vajcia olúpeme a nastrúhame nahrubo a zľahka zamiešame do nátierky.
Z čerstvého ovocia a zeleniny získa vaše telo najviac potrebných vitamínov. Spojte príjemné s užitočným a vyrobte si rôzne druhy štiav za pomoci domácich odšťavovačov.