Čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny báječne chutia a navyše vášmu organizmu prinesú celé množstvo výhod – nabijú vás energiou a ľahko doplnia potrebné vitamíny. Dietológovia sa zhodujú v tom, že pitie čerstvej šťavy je dokonca o niečo prospešnejšie než jedenie samotnej zeleniny. Prečo sú šťavy také prospešné a ako si lahodný fresh s použitím odšťavovača môžete pripraviť v pohodlí domova?
Domáce zeleninové a ovocné šťavy oproti kupovanému džúsu neobsahujú žiadne pridané sladidlá ani konzervanty. A práve ich čerstvosť je zárukou toho, že vášmu telu dodajú maximum živín, vitamínov a ďalších prospešných látok. Aj z tohto dôvodu je najlepšie čerstvé vypiť čo najskôr po jeho príprave. Na tú sa v prípade prevažnej väčšiny druhov ovocia a zeleniny najlepšie hodí odšťavovač. Na trhú nájdete dva druhy odšťavovačov – závitovkové a odstredivé. Líšia sa v princípe fungovania a každý z nich produkuje iný typ šťavy.
Závitovkový odšťavovač pracuje pri nízkych otáčkach, suroviny teda spracováva pomalšie. Výhodou pomalého odšťavovania je však vysoká výťažnosť – ovocie a zelenina počas tohto procesu nestrácajú príliš vitamínov a enzýmov, takže výsledný fresh je maximálne výživný.
Šťava zo závitovkového odšťavovača:
Odstredivý odšťavovač pracuje pri vysokých otáčkach, takže suroviny skôr rozseká, a potom rozdrví cez sito. Tento spôsob nie je k ovociu a zelenine práve šetrný a dochádza tak k väčšej strate vitamínov a ďalších prospešných látok. Výhodou je však vysoká rýchlosť prístroja, vďaka ktorej si na šťave môžete pochutnať v priebehu chvíľky.
Šťava z odstredivého odšťavovača:
Záleží na tom, pre aký typ odšťavovača sa rozhodnete. Odšťavovač, ktorý by si poradil absolútne so všetkým, zatiaľ neexistuje. S tvrdšími, nepríliš šťavnatými surovinami, ako sú mrkva, jablko či repa, si bez väčších problémov poradí každý prístroj. Problém však môže nastať v prípade listovej zeleniny, bobúľ, exotických plodov či kôstkovíc. Napovedať vám môže nasledujúci prehľad.
Suroviny | Závitovkový odšťavovač vertikálny | Závitovkový odšťavovač horizontálny | Odstredivý odšťavovač |
---|---|---|---|
Jablka, hrušky | |||
Citrusy | |||
Koreňová zelenina | |||
Kôstkové ovocie | |||
Bobuľoviny (víno, ríbezle) | |||
Lesné plody (jahody, maliny, čučoriedky) | |||
Tropické ovocie | |||
Listová zelenina a bylinky |
Niektoré suroviny sa k sebe hodia viac, iné, naopak, menej, ale všeobecne sa v odšťavovaní fantázii a chuti medze nekladú.
Osviežujúca šťava: chladivú šťavu získate odšťavením dvoch uhoriek, avokáda, limetky a grepu. Najlepšie chutí s ľadom.
Šťava na zahriatie: odšťavte červenú repu, jablko, mrkvu, zeler, cesnak a zázvor. Do šťavy primiešajte škoricu a kari korenie.
Jablkovo-hrušková šťava: chutnú šťavu z dobre dostupného ovocia pripravíte odšťavením dvoch jabĺk, dvoch hrušiek a jedného menšieho citróna.
Zeleninová bomba: zeleninový fresh vás ráno skvele naštartuje. Pripravíte ho z jedného citróna, polovice šalátovej uhorky, dvoch hrstí špenátu, trochy petržlenu, dvoch jabĺk, jedného zeleru a kúsku zázvoru (množstvo zázvoru závisí na vašej chuti).
Dužinu a šupky, ktoré po odšťavovaní ostali, nemusíte hneď hádzať do koša. Niektoré z nich sa totiž dajú spracovať ďalej. Po odšťavovaní koreňovej zeleniny získate skvelý základ na polievku, zo zvyškov zeleniny si môžete vytvoriť aj nátierku. Ovocná dužina sa dá pridať do cesta na koláč a využiť ju môžete aj na výrobu marmelády či pečeného čaju.