Proces prípravy kávy je pri tomto type espressovača plne automatizovaný. Prístroj si kávové zrná sám namelie, natlačí, pripraví z nich kávu a sám sa aj vyčistí. Stačí stlačiť jedno tlačidlo. A preto je automatický kávovar vhodný pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať skvelé espresso rýchlo a bez práce.
Jedným z najdôležitejších parametrov na prípravu dobrého espressa je tlak. Bez dostatočného tlaku voda kávou iba pretečie a nedostane žiadnu chuť. Na trhu samozrejme nájdete aj lacné prístroje s tlakom okolo 2 barov. Pokiaľ sa pre takýto kávovar rozhodnete, počítajte s tým, že z pripravenej kávy nebudete nadšení. Ideálny tlak na prípravu naozaj dobrého espressa je 9 barov.
V kaviarňach sa stretnete s kávovarmi s tlakom 9 bar. Ide ale o kávovary vybavené čerpadlom, ktoré zabezpečuje, že počas prípravy kávy tento tlak zostáva konštantný, nemení sa. Ide však o profesionálne kávovary za výrazne vyššiu cenu.
Pre kávovary do domácností sú ideálne prístroje s tlakom 15 bar. To preto, že tieto kávovary sú vybavené vibračnou pumpou a nedržia tlak konštantne. V priebehu prípravy kávového nápoja ide o krivku, ktorá ide od nuly cez 15 barov opäť k nule a požadovaných 9 barov je dosiahnutých v priemere. Stretnete sa aj s kávovarmi s tlakom vyšším ako 15 bar, ale vyšší tlak je zbytočný. Na chuť výslednej kávy nemá vplyv.
Automatické kávovary sú vybavené integrovaným mlynčekom na kávu. Ide o parameter, ktorý môže mať veľký vplyv na chuť pripravenej kávy.
Trieštivé nože jednotlivé zrná doslova nasekajú. Ich nevýhodou je nerovnomerná výsledná hrubosť kávy, ktorá sa nedá kvalitne regulovať. Pri ich rotácii navyše dochádza aj k pozvoľnému zahrievaniu a pripravovaná káva sa môže prepáliť, čo spoznáte na chuti aj aróme kávy. Avšak aj mlynček na kávu s trieštivým ostrím má svoje pozitíva, čo je predovšetkým dlhá životnosť.
Mlynčeky s mlecími kameňmi bývajú kvalitnejšie a výkonnejšie ako mlynčeky s nožmi. S mlecími kameňmi docielite lepšiu kvalitu výslednej kávy. Kávové zrná totiž drvia rovnomerne v závislosti od toho, akú hrubosť mletia ste si v kávovare nastavili. Prispeje to napríklad k uvoľneniu viac éterických olejov z kávových zŕn. Výsledný nápoj tak bude lahodnejší a aromatickejší.
Aby to nebolo také jednoduché, aj pri mlecích kameňoch máte viac možností. Aj veľkosť, tvar a materiál mlecieho kameňa totiž určujú kvalitu mletia.
Mlynček môže byť osadený plochými alebo kónickými kameňmi.
Dôležitým hľadiskom pri rozhodovaní je materiál mlecích kameňov.
Pozn.: Automatickému kávovaru by nemal chýbať samostatný otvor na už namletú kávu. Nielen pre prípad, kedy vám dôjdu kávové zrná, ale predovšetkým kvôli možnosti pripraviť si bezkofeínové espresso.
Ako sme spomínali vyššie, mlynček na kávu je už súčasťou automatického kávovaru, ale na dosiahnutie ideálneho výsledku by mal mať možnosť nastaviť hrubosť mletia. Výslednú chuť kávy totiž ovplyvníte tiež mierou hrubosti namletia kávových zŕn, pričom na prípravu espressa je najlepšia káva, ktorej vzhľad pripomína polohrubú múku.
Škála nastavenia hrubosti mletia kávy sa pri jednotlivých modeloch líši. Niekomu postačia 2 – 4 stupne. Na presnejšie a individuálnejšie nastavenie odporúčame skôr rozsah 5 – 7 stupňov. Niektoré automatické kávovary umožňujú nastavenie hrubosti mletia kávy v rozpätí 8 – 13 stupňov.
Automatický kávovar nutne neznamená automatické penenie mlieka. Niektoré kávovary majú výpust na horúcu paru, ktorú použijete na ručné našľahanie mlieka. Avšak ručné napenenie mlieka vyžaduje trochu cviku a zručnosti. Ručné našľahanie mlieka tryskou s horúcou parou je vhodné predovšetkým pre tých, ktorí sa chcú aspoň čiastočne podieľať na rituáli prípravy svojho cappuccina alebo si to chcú jednoducho urobiť po svojom.
Ak máte radi latté alebo cappuccino a chcete zveriť celú jeho prípravu kávovaru, bude sa vám hodiť automatický kávovar s mliečnym systémom a automatickým napenením mlieka. Stačí tlačidlom zvoliť nápoj, na ktorý máte práve chuť, a prístroj sa sám o všetko postará. Vezme si presne toľko mlieka, koľko na nápoj potrebuje, zahreje mlieko na požadovanú teplotu, našľahá a pripraví do šálky.
Kávovar so zabudovanou nádobkou na mlieko má oproti kávovaru s parnou tryskou niekoľko nesporných výhod:
Vybrať si môžete z viacerých typov mliečnych systémov, ale vždy odporúčame zohľadniť náročnosť jeho údržby.
Pri objeme nádržky na vodu ide hlavne o to, či budete zvyčajne pripravovať naraz iba 1 – 2 šálky kávy, alebo viac šálok (napríklad pre návštevu). Niekoho potom môže obťažovať časté dopĺňanie vody.
Všeobecne možno povedať, že zásobník na vodu s objemom do 1,5 litra je považovaný za menší. Ak si ale pripravujete 1 – 2 šálky denne, postačí vám. Nádržka na vodu s objemom okolo 2 litrov je na bežné domáce použitie úplne postačujúca. Pokiaľ pripravujete kávu často alebo pre viac osôb naraz, zvážte kávovar s veľkou nádržkou na vodu s objemom okolo 3 litrov.
Pozn.: Ak budete v nádobe používať vodný filter ako prevenciu vodného kameňa, berte do úvahy, že filter o cca 1 – 2 dl zníži kapacitu zásobníka vody.
Veľkosť zásobníka na kávu sa pri každom modeli líši a ide hlavne o to, ako často bude potrebné kávové zrnká dopĺňať. Aj napriek tomu, že kvalitné kávovary majú zásobník opatrený tesnením, neodporúčame ho napĺňať toľko, aby v ňom zrná zostávali niekoľko týždňov. Strácajú potom na svojej kvalite aj arómu.
Pokiaľ si chcete dopĺňať zrná do zásobníka vždy čerstvé, napríklad z vákuovej dózy na kávu, bude pre vás zásobník do 150 g úplne postačujúci. Najčastejšie sa stretnete so zásobníkom na kávu s veľkosťou do 300 g, čo iste postačí aj tým, ktorí nechcú kávové zrná dopĺňať každý druhý deň. Ak budete pripravovať kávu naozaj často a pre viac ľudí, môže vám vyhovovať aj zásobník väčší ako 300 g. Ale také kávovary sú vhodné skôr do kancelárií.
Automatické kávovary dnes už bežne majú nastaviteľnú výšku výpustu alebo výškovo nastaviteľnú plochu na šálku, čo obmedzí striekanie kávy okolo prístroja. Využijete to predovšetkým, ak budete pripravovať rôzne varianty kávy (espresso, lungo, latte, cafe americano). Na každý nápoj totiž potrebujete inak vysokú šálku či pohár.
Sledujte, akú maximálnu nastaviteľnú výšku výpustu kávy spotrebič má a skúste si to pred nákupom porovnať s pohármi, ktoré hodláte na prípravu kávy používať. Maximálna výška priestoru na šálku sa pohybuje od 10 – 11 cm, ale to je pomerne málo. Maximálna výška 13 – 14 cm je najbežnejšia a tiež úplne postačujúca. Ak potrebujete väčší priestor na poháre, nie je problém ani kávovar s maximálnou výškou priestoru na šálku 15 – 16 cm.
Každý kávovar je potrebné pravidelne čistiť, aby sa v ňom netvorili plesne, usadeniny a aby si zachoval bezporuchovú prevádzku. Väčšina automatických kávovarov je dnes už vybavená samočistiacim systémom, ktorý vám výrazne uľahčí prácu a čas. Túto funkciu považujeme za zásadnú. Rovnako tak odporúčame vyberať taký kávovar, ktorý má automatický odvápňovací systém. Zohľadnite spôsob a náročnosť čistenia mliečneho systému, zásobníka na usadeniny a odkvapkávacieho systému.
Ako každý prístroj, ktorý používa vodu, aj kávovar je ohrozený vodným kameňom. Preto je dôležitá nielen prevencia v podobe vodného filtra na zmäkčovanie vody (vkladá sa priamo do nádržky s vodou), ale aj pravidelné odvápňovanie. Väčšina automatických kávovarov je dnes už vybavená funkciou automatického odvápňovania, t.j. prístroj všetko vykoná sám po vašom príkaze a celý proces vyžaduje iba vašu asistenciu v podobe občasného stlačenia príslušného tlačidla. Dokonca si prístroj sám vykonanie odvápnenia vyžiada, takže na to ani nemusíte myslieť.
Studené šálky rýchlo zrazia teplotu pripraveného nápoja, a tým aj jeho chuť. Preto je veľkou výhodou, keď má kávovar funkciu nahrievania šálok. Je to vlastne vyhrievaná plocha spravidla na vrchu kávovaru, na ktorej sa šálky vopred zahrejú. Káva si tak uchová čo najdlhšie správnu teplotu a chuť.
Funkcia automatické vypnutie sa môže zdať ako drobnosť, ale je veľmi užitočná. Po celý čas, čo je kávovar zapnutý sa udržuje nahriaty. Preto je dobré na jeho vypínanie nezabúdať. S touto funkciou ale na to nemusíte myslieť. Nastavíte si čas (napr. 15 min., 30 min., 60 min., ...) a po uplynutí tohto času od zapnutia sa kávovar sám vypne. Hodí sa to napríklad vo chvíľach, keď urobíte kávu, ale necháte kávovar zapnutý pre prípad, že si partner alebo návšteva o chvíľu dá ďalšiu šálku.
Vďaka časovaču môžete mať pripravenú šálku čerstvej kávy každé ráno bez toho, aby ste museli rozospatí vyvinúť akékoľvek úsilie. Prístroj sa v stanovený čas zapne a uvarí vami navolený nápoj.
Dnes nájdete na trhu aj tzv. Smart kávovary, ktoré môžete ovládať prostredníctvom vášho inteligentného mobilného telefónu alebo tabletu cez bezdrôtové Bluetooth rozhranie. Nainštalujete si aplikáciu daného výrobcu a môžete kávovar ovládať na diaľku, pohodlne nastavovať rôzne parametre prípravy kávy alebo si ukladať vaše obľúbené nápoje.
Príprava dvoch šálok naraz urýchli prípravu kávy napríklad pre návštevu.
Kávovar nemusí slúžiť iba na prípravu kávových nápojov. Ak má vo svojich funkciách výdaj horúcej vody napríklad aj pomocou parnej trysky, využijete ho aj na prípravu čaju alebo horúcej čokolády.
Automatické kávovary patria medzi najpohodlnejšie varianty prípravy kávy. Pripravujú vždy čerstvo namletú kávu podľa presného postupu, takže aj doma si môžete vychutnávať svoju obľúbenú kávu ako z kaviarne. Vašou prácou je len výber nápoja, na ktorý máte chuť. Kávovar sa potom automaticky postará o namletie kávy, správne natlačenie, sparenie a finálnu prípravu, rovnako tak aj o následné vyplachovanie a prečistenie. Automatické kávovary sú vhodné všade tam, kde sa káva pije vo veľkom. Teda do domácností milovníkov kávy aj do firemných kuchyniek.
Hlavnou prednosťou automatických mini kávovarov je ich kompaktná veľkosť. Tieto prístroje sa pohodlne zmestia aj do menšej kuchyne. Ich veľkosť ale nič neuberá na kvalite pripravených kávových nápojov. Mini kávovary vám behom chvíľky pripravia obľúbené espresso aj caffé latté s bohato našľahanou penou. Vyberať môžete z rôznych značiek. Jednotlivé modely sa líšia ponukou dostupných funkcií.
Domáce automatické kávovary predstavujú výber rôznych modelov kávovarov pre nenáročných zákazníkov aj kávových fajnšmekrov, ktorí sa neuspokoja s priemerom. Jednotlivé modely sa líšia ponukou funkcií a unikátnych technológií a tiež počtom prednastavených receptúr. V tejto kategórii nájdete vysoko kvalitné prístroje na domáce použitie, ktoré vám pripravia vynikajúcu kávu s bohatou penou ako z kaviarne.
Profesionálne automatické kávovary predstavujú absolútnu špičku medzi kávovarmi. Mnohé z nich sú vybavené unikátnymi systémami pre ešte lepší zážitok z každej šálky. Niektoré modely je možné tiež ovládať vzdialene prostredníctvom Bluetooth. Jednoduchým stlačením tlačidla si behom pár chvíľok pripravíte váš obľúbený druh kávy, ktorý sa svojou intenzitou a chuťou vyrovná káve od profesionálneho baristu.
Automatické kávovary s mlynčekom vám pripravia rôzne druhy kávových nápojov vrátane mliečnych receptúr. Káva z čerstvo namletých zŕn má intenzívnejšiu arómu. Zabudovaný mlynček je teda jasnou voľbou pre skutočných labužníkov. V ponuke nájdete široký výber rôznych značiek a modelov. Niektoré modely sú opatrené dvojkomorovými zásobníkmi na kávové zrná a extrémne tichými mlynčekmi. Cena jednotlivých typov sa odvíja od počtu funkcií a použitých technológií.
Automatické kávovary na latté a cappuccino sú skvelou voľbou pre všetkých milovníkov nadýchanej mliečnej peny. Jednotlivé modely sú vybavené rôznymi funkciami, ktoré uľahčujú prípravu mliečnych receptúr. V domácom prostredí si jednoduchým stlačením tlačidla pripravíte dokonalú penu na latté art. Vyberať môžete z rôznych značiek podľa ponúkaných funkcií a počtu prednastavených mliečnych receptúr.
Pre tých, ktorí majú v obľube kávové nápoje vysokej kvality, ale nechcú sa podieľať na samotnom procese ich prípravy ako pri pákových kávovaroch. Automatické espressovače sú obľúbené najmä vo firmách pre svoju rýchlu a jednoduchú prípravu kávy. Posledné roky sa dostávajú čoraz častejšie aj do domácností, a to hlavne kvôli kvalite a rôznorodosti kávových nápojov, ktoré poznáte z kaviarní.
Automatický kávovar má zo všetkých typov kávovarov snáď najjednoduchšiu obsluhu. Ku všetkému mnohokrát stačí stlačiť len jedno tlačidlo. Stroj následne sám odmeria porciu kávy, namelie ju a vykoná celý zvyšok procesu. Obsluhu plne automatického kávovaru teda zvládne každý. Na rozdiel od pákových kávovarov tento typ nielen sám pripraví kávu, ale aj vykoná samočistenie.
Automatické kávovary vedia pripraviť celý rad nápojov. Niektoré modely dokonca až desiatky. V prípade, že majú tiež zásobník na mlieko, naservírujú vám okrem iného aj latté macchiato alebo cappuccino stlačením jedného tlačidla. V kávovare si ľahko pripravíte aj čaj alebo horúcu čokoládu a novinkou sú tzv. smart kávovary, ktoré sa môžu stať súčasťou vašej inteligentnej domácnosti.
Ide o inteligentný kávovar ovládaný pomocou vášho inteligentného zariadenia cez WiFi alebo Bluetooth, ktorý môžete zaradiť do systému inteligentnej domácnosti.
Do smartfónu alebo tabletu si stiahnete aplikáciu, ktorá je vytvorená daným výrobcom a môžete svoj kávovar ovládať na diaľku a pohodlne nastavovať parametre prípravy kávy. Môžete sa tiež vyhrať s prípravou nápojov a programovaním nových kávových špecialít. Vďaka aplikácii tiež presne viete, ako sa o prístroj starať čo najlepšie. To, čo váš kávovar dokáže je však dané jeho typom a aplikáciou.
Automatický kávovar si kupujeme nielen kvôli jednoduchej príprave kávy, ale hlavne kvôli tomu, aby sme si aj doma mohli dopriať profesionálne pripravené espresso a iné kávové špeciality. Výberom kvalitného automatického kávovaru to nekončí. Pre naozaj dobré espresso sú dôležité aj ďalšie faktory.
Espresso je kávový nápoj s objemom približne 30 ml vyrobený pod tlakom asi 9 barov. Odporúčaný čas extrakcie je 20 – 30 sekúnd. Servíruje sa v šálke s objemom 60 – 90 ml.
TIP: Nápoj sa správne volá espresso, stretnúť sa však môžeme s nesprávnymi výrazmi presso, expreso, piccolo a ďalšími.
Jemná a hustá kávová pena na povrchu správne pripraveného espressa.
Ristretto je veľmi podobné espressu, ale líši sa od neho časom extrakcie a množstvom kávy v šálke. Objem ristretta je okolo 20 ml a čas extrakcie je cca 10 – 15 sekúnd. V chuti by malo byť ristretto o niečo menej horké, naopak sladkosť a acidita sú ešte viac zvýraznené. Vďaka vyššiemu podielu extrakcie je samozrejme silnejšie telo.
Jedna šálka, dvojitá radosť – to je espresso doppio čiže dvojité espresso. Ide jednoducho o espresso s dvojnásobným objemom vody aj dvojnásobnou hmotnosťou kávy.
Lungo znamená taliansky dlhý, vodový, zriedený, čo napovedá tomu, že ide o espresso s dvojitou dávkou vody. Množstvo kávy zostáva rovnaké ako pri espresse, ale výsledné množstvo nápoja je dvojnásobné. Pri jednej dávke je to z 8 g kávy 60 ml nápoj, z dvoch dávok kávy je to potom zo 16 g 120 ml nápoj.
Názov tohto talianskeho nápoja je odvodený od slova macchiato, čo znamená škvrnitý alebo bodkovaný. Predtým totiž išlo výhradne o espresso s pridaním malého množstva mliečnej peny, ktorá sa spojila s cremou, čo vytvorilo bodku či škvrnu. Ale moderné macchiato dnes vyzerá skôr ako miniatúrne cappuccino.
Ide o veľmi obľúbený kávový nápoj s celkovým objemom 150 až 180 ml, ktorého základom je 30 ml espressa s pridaním teplého mlieka a jemnej mliečnej peny. Všetky tri zložky by mali byť zastúpené tretinovým podielom. Výška peny by mala byť 1 – 2 cm.
Caffe latte je nápoj s objemom viac ako 250 ml s vysokým podielom mlieka. Tiež pôvodne vznikol v Taliansku ako káva pre deti. Prípravou je podobné cappuccinu, ale rozdiel oproti nemu je v celkovom objeme a tiež v podiele mliečnej peny.
Ide o variant caffe latte, ktorý sa pripravuje do vysokého pohára. Skladá sa z viac ako 200 ml napeneného mlieka, 30 ml espressa a hornou vrstvou mliečnej peny. Ako posledné sa nalieva espresso, ktoré vytvára na pene charakteristickú škvrnu.
Flat white je fenoménom všetkých milovníkov kávy. Predstavuje kávový nápoj s mliekom v znamení „viac kávy, menej mlieka“. Ide o dvojité espresso servírované v pohári, zaliate našľahaným mliekom podobne ako cappuccino, ale táto mliečna pena by mala byť ešte jemnejšia.
Slovník pojmov