Kombinované sporáky patria medzi najobľúbenejšie. Spájajú v sebe výhody efektívnej plynovej varnej dosky a praktickej elektrickej rúry. A podľa čoho tento spotrebič vybrať? Poradíme vám, na aké parametre sa zamerať a aké funkcie môžu byť pre vás užitočné.
S ohľadom na dispozície vašej kuchyne je potrebné pri výbere sporáka začať pri jeho rozmeroch, resp. šírke. Najčastejšie sa stretnete so šírkou sporáka 50 cm alebo 60 cm. Pokiaľ do vašej kuchyne potrebujete užší model, nemusíte mať obavy, že sa budete musieť zmieriť s malou rúrou. Na trhu nájdete aj sporáky, ktoré aj v užšom variante disponujú rúrou s objemom 60 – 70 litrov.
Vnútorný objem by mal vyhovovať počtu členov v domácnosti, respektíve ich potrebám. Menší objem sa rýchlejšie a lacnejšie vykúri na požadovanú teplotu, vyšší zase umožní piecť objemnejšie pokrmy.
Jednotlivec či pár si spravidla vystačí s vnútorným objemom rúry okolo 45 litrov. Pre 3 až 4-člennú domácnosť odporúčame siahnuť po rúrach s objemom 50 až 70 litrov. Pre viacčlenné rodiny sú vhodné rúry s objemom nad 70 litrov.
Každý kombinovaný sporák je opatrený energetickým štítkom, na ktorom nájdete informáciu o objeme rúry, o spotrebe elektriny na jeden pečiaci cyklus aj o celkovej energetickej náročnosti daného modelu. Čím vyššia trieda, tým je spotrebič úspornejší a efektívnejší. Kombinované sporáky najčastejšie spadajú do energetickej triedy A.
Príkon má vplyv na to, ako rýchlo sa vaša rúra dokáže rozohriať na požadovanú teplotu. Čím vyšší príkon, tým bude mať rúra rýchlejší ohrev a výkonnejšie pečenie. S príkonom úzko súvisí aj spotreba energie, pretože čím vyšší príkon, tým vyššia je spotreba. Avšak rúry s nízkym príkonom do 2 000 W budú pomalšie, čo vám nemusí vyhovovať. Odporúčame teda sporáky s príkonom okolo 3 000 W, ktoré sú považované za dostatočne výkonné.
Pri plynovej varnej doske toho veľa nevymyslíte, avšak je pár vlastností, ktoré by sme mali spomenúť.
Na plynových varných doskách bývajú mriežky liatinové alebo smaltové. Vždy záleží na ich konkrétnej stavbe, napriek tomu môžeme odporučiť skôr mriežky liatinové – lepšie sa udržujú a hrnce sa po nich dobre presúvajú.
Elektrické zapaľovanie plynového horáka by malo byť samozrejmosťou pri každej plynovej varnej dosky, rovnako ako poistka horáka.
Štandardne nájdete kombinovaný sporák so 4 plynovými horákmi. Výnimočne natrafíte pri kombinovanom sporáku na plynové varné dosky s 3 alebo s 5 horákmi.
Pri kombinovanom sporáku vám rúra ponúkne na výber viac možností ako plynová varná doska. Ide predovšetkým o jej výbavu a funkcie, ktoré pomáhajú s prípravou chutnejších a zdravších pokrmov a uľahčujú údržbu. Záleží potom už na vás, či zostanete pri tradičnom spôsobe pečenia, alebo chcete využívať horúci vzduch či gril alebo či zainvestujete do rúry s parnou funkciou.
Funkcie a programy elektrickej rúry
Doplnkové vybavenie elektrickej rúry
Kombinovaný sporák je voľne stojaci spotrebič, ktorý je v rámci kuchynskej linky stále „na očiach“. Pokiaľ už máte svojich favoritov po funkčnej a konštrukčnej stránke, môžete si vyberať aj po stránke dizajnovej. Sporák totiž nemusí byť len biely, na trhu sú aj sporáky vo vyhotovení nerez, antracit/bronz, jazmín/bronz a ďalšie.
Do menších kuchýň alebo všade tam, kde to dispozícia kuchynskej linky vyžaduje, sa hodia kombinované sporáky so šírkou 50 cm. Menšia šírka však nemusí nutne znamenať malý objem rúry. Na trhu tak môžete zohnať kombinovaný sporák v šírke 50 cm s rúrou do 50 litrov, ale aj s veľkou rúrou s objemom až 70 litrov. Užší rozmer sa potom samozrejme prejaví na veľkosti varnej dosky.
Kombinovaný sporák so šírkou 60 cm väčšinou disponuje aj objemnejšou rúrou na pečenie a samozrejme poskytuje rozmernejšiu varnú dosku. Pri výbere ale dávajte pozor, pretože aj širší model kombinovaného sporáka môže byť vybavený iba malou rúrou na pečenie. Všetko závisí od jeho konštrukcie či od veľkosti odkladacieho priestoru na plechy.
Kombinovaný sporák s klasickou rúrou na pečenie neponúkne žiadne nadštandardné funkcie na dokonalejšiu prípravu jedla, však býva cenovo dostupnejší a nenáročnej domácnosti poskytne všetko, čo na prípravu pokrmu potrebuje. Pri klasickej rúre na pečenie môžete čakať typy ohrevov horný, dolný, kombinovaný, ventilátor, rozmrazovanie, prípadne gril.
Teplovzdušné rúry sú podobné rúram klasickým, ale sú navyše vybavené kruhovým výhrevným telesom. Niekedy sú tieto rúry označované ako rúry s pravým horúcim vzduchom. Je totiž rozdiel, či rúra disponuje iba ventilátorom, ktorý len rozháňa teplý vzduch, alebo aj kruhovým výhrevným telesom, ktorý má vlastný zdroj tepla a vháňa do rúry už ohriaty vzduch. Horúci vzduch umožňuje lepšiu a rovnomernú prípravu jedál. V teplovzdušnej rúre môžete piecť viac plechov s rôznymi potravinami naraz, pretože vône a chute jednotlivých vrstiev sa nepremiešajú.
Kombinovaný sporák s parnou funkciou umožňuje pridanie pary k horúcemu vzduchu zo začiatku pečenia, čím dosiahnete kyprého a vláčneho vnútra a chrumkavej kôrky na povrchu. Pozor, nejde o varenie v pare. Parnú funkciu oceníte najmä pri príprave domáceho pečiva, kysnutých ciest a koláčov, ale tiež pri pečení mäsa a ďalších jedál.
Oproti klasickým rúram modely s horúcim vzduchom distribuujú teplo rovnomerne v celej rúre. Vďaka tomu je možné piecť niekoľko plechov súčasne. Jednoducho povedané, teplovzdušná rúra umožňuje pečenie vo viacerých úrovniach naraz, čo vám ušetrí čas, energiu aj peniaze. Výkonný ventilátor s kruhovým výhrevným telesom nielen zaisťuje rovnomerné prúdenie vzduchu, ale tiež bráni zmiešavaniu vôní a chutí jednotlivých jedál.
Ide o spôsoby, ako udržať takmer bez námahy čistý vnútrajšok rúry.
Pyrolytická rúra sa po aktivácii samočistiaceho programu rozohreje na veľmi vysoké teploty (až 500 °C), pri ktorých spáli všetky nečistoty na popolček. Potom stačí povrch po vychladnutí (ideálne ešte keď je mierne zahriaty) len pretrieť mokrou handričkou a je hotovo.
Katalytické rúry, sú vybavené špeciálnym vnútorným obložením z pórovitého smaltovaného materiálu. Vďaka nemu rúra do seba ako špongia natiahne mastnotu a nečistoty, ktoré teplom následne zoxidujú a odparia sa v priebehu bežného pečenia.
Tomuto spôsobu čistenia sa hovorí aj AquaClean alebo EcoClean. Takéto rúry na pečenie možno vďaka ich špeciálnej úprave vnútra čistiť len za pomocou pary. Vodu nalejete na pekáč a spustíte funkciu čistenia vodnou parou. Para zmäkčí nečistoty a napučí pripáleniny, ktoré cca po pol hodine, kedy sa skončí čistiaca funkcia, stačí zotrieť utierkou.
Najlepšie je, keď rúru vyčistíte po každom pečení a ideálne kým úplne nevychladne. V takom prípade vám postačí handrička namočená v teplej vode a trochu čistiaceho prostriedku. Tento postup však dodržiava málokto, a tak nečistoty v rúre zasychajú a pri ďalšom pečení sa ešte viac pripekajú. Čistenie je potom namáhavejšie, ale treba mať na pamäti, že na povrch rúry musíme opatrne, aby sme ho nepoškriabali. Nečistoty v rúre teda nikdy nedrhnite škrabkou, drôtenkou alebo iným ostrým predmetom. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky.
Na čistenie rúry používajte mäkkú hubku a správny čistiaci prostriedok. Najjednoduchší a zaručený spôsob, ako si poradiť s mastnotou a odolnými pripáleninami, sú špeciálne čističe na rúru. Majú praktický rozstrekovač, vďaka ktorému sa ľahko dostanete aj na menej prístupné miesta, sú šetrné, zdravotne nezávadné a účinné. Na pomoc si môžete vziať aj pomocníkov zo špajze. Osvedčené prostriedky sú jedlá sóda a ocot. Z jedlej sódy a teplej vody vytvorte pastu, ktorou potrite steny vnútra rúry a nechajte pôsobiť niekoľko hodín, ideálne cez noc. Pri čistení rúry octom potrite pripáleniny na stenách a roštoch handričkou namočenou v octe. Potom rúru rozohrejte na cca 150 °C a po dosiahnutí nastavenej teploty rúru vypnite. Lepšie výsledky docielite trochou vody v hrnci, ktorá pri odparovaní pomôže pripáleniny ešte viac zjemniť.
Pozn.: Podrobnejší návod aj ďalšie odporúčania a tipy nájdete v našom článku Ako vyčistiť rúru.