Glossary of Photography Terms

Firmware fotoaparátu

Firmware je pojem, ktorý označuje program riadiaci procesory vo vnútri zariadenia. V každom fotoaparáte taký procesor je, a hocikedy nie jeden. Firmware je uložený v tzv. Flash pamäti a je možné ho prepisovať (upgradovať). Upgradovaný firmware potom môže zmeniť správanie fotoaparátu, a to napríklad opravením chýb alebo pridaním nových funkcií. V prípade novej aktualizácie firmwaru je upgrade dostupný na stránkach výrobcu fotoaparátu. 

Bokeh

Termín bokeh opisuje vzhľad rozmazanej oblasti fotografie – označuje tak estetickú kvalitu časti snímky mimo roviny zaostrenia. Ide o rozmazanie do rozptylových krúžkov, ktoré sa zvyčajne vyskytuje v pozadí, ale môže sa vyskytnúť aj v popredí. Bokeh zaobleného tvaru pôsobí príjemne, zatiaľ čo rozptyl do hranatých mnohouholníkov, ktoré sú výsledkom výraznejšieho clonenia, môže pôsobiť rušivo. Pohľad na bokeh je subjektívna záležitosť, najmä vzhľadom na to, že sa nedá vyjadriť číslom. Niektorým ľuďom sa toto rozostrenie (alebo bokeh) môže páčiť, iným naopak nie.

HDR

HDR čiže vysoký dynamický rozsah (z angl. High Dynamic Range) predstavuje metódu umožňujúcu zachytiť detaily snímky v tých najsvetlejších a najtmavších miestach. V podstate je to fotografia skladajúca sa z niekoľkých vrstiev zhodných, rôzne exponovaných fotografií. Najčastejšie ide o podexponovanú, nadexponovanú a expozične správnu fotografiu. Ak sčítame dynamický rozsah každej odlišne exponovanej fotografie, získame jednu snímku s veľkým dynamickým rozsahom.

Bracketing

Bracketing je funkcia fotoaparátov na viacnásobné snímanie jednej scény rôznymi expozíciami v rýchlom slede za sebou. Vznikne tak rad preexponovaných aj podexponovaných snímok, čo umožňuje následne vytvoriť fotografiu s veľkým dynamickým rozsahom. Fotografie s rôznymi expozíciami možno samozrejme vyfotografovať aj s ručným nastavením parametrov, funkcia bracketing nám však proces veľmi uľahčí.

Sekvenčné snímanie

Sekvenčné snímanie predstavuje fotografický záznam deja zachytený v sérii snímok idúcich za sebou. Využitie nájde najmä pri fotografovaní rýchlej akcie a športu. Bežné digitálne fotoaparáty dokážu snímať v rýchlosti 2 – 3 snímky za sekundu, výrazne lepšie na tom budú digitálne zrkadlovky, najrýchlejšie sú všeobecne bezzrkadlovky.

Ultra HD/4K video

Stále sa rozvíjajúce technológie so sebou prinášajú aj nové rozlíšenia Ultra HD a 4K, ktoré pomaly nahrádzajú známy štandard Full HD. Vyššie rozlíšenia ponúknu štyrikrát viac obrazových bodov a tiež vyššie dátové toky. Objavujú sa v zázname digitálneho videa aj v počítačovej grafike.

Bulb

Bulb je expozičný režim, pri ktorom je uzávierka otvorená tak dlho, kým fotograf drží spúšť. Využíva sa predovšetkým pri fotografovaní v noci v zlých svetelných podmienkach. Režim Bulb sa vyznačuje mnohokrát dlhým časom uzávierky, a preto sú na jeho použitie potrebné dve pomôcky – statív a diaľková spúšť.

APS-C

Označením APS-C je rozmer snímacieho čipu (obrazového snímača) pri digitálnych fotoaparátoch a odvodzuje sa od neho aj prepočet ohniskovej vzdialenosti objektívu (crop faktor). Snímače takého formátu sa najčastejšie využívajú pri digitálnych zrkadlovkách. Väčšina výrobcov fotoaparátov a objektívov nepoužíva označenie APS-C, ale svoje vlastné.

Mechanická stabilizácia

Mechanická stabilizácia fotografovaný/nahrávaný obraz stabilizuje pohybom samotného snímača fotoaparátu. Snímač nie je pevný, svojím pohybom vyrovnáva pohyb zvyšku fotoaparátu napríklad pri chvení rúk, čo znižuje roztrasenie záberu. Pre používateľov predstavuje účinnú pomoc najmä pri fotografovaní pri zlých svetelných podmienkach.

Full Frame

Full Frame označuje rozmer obrazového snímača, ktorý svojou veľkosťou zodpovedá veľkosti políčka 35 mm filmu. Full Frame snímačom sú osadené pokročilé digitálne zrkadlovky a tiež niektoré bezzrkadlovky. Ostatné zrkadlovky používajú menšie snímače APS-C, pre bezzrkadlovky je typický snímač veľkosti 4/3" a väčšina kompaktných fotoaparátov používa 1/2,3" snímač. Aké výhody prináša Full Frame snímač?

https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Image/Article/hdr-high-dynamic-range.jpg

What Is HDR and How Does It Work

HDR is an abbreviation that you often see nowadays when selecting a television. What exactly does it mean...

Snímková frekvencia

Snímková frekvencia v prípade videí udáva, koľko jednotlivých snímok je zachytených v jednej sekunde videa (v prípade záznamových zariadení), alebo koľko snímok za sekundu je schopný zobraziť panel zobrazovača. Snímková frekvencia sa udáva v jednotkách fps (frames per second), alebo vo sn./s (snímkach za sekundu). Používa sa tiež označenie v Hz. Čím je rýchlosť snímkov vyššia, tým je obraz plynulejší a prirodzenejší na sledovanie.

GPS

Cameras with a GPS sensor store in EXIF ??metadata coordinates of a place where the pictures were taken. Even years later, you can pinpoint the location on the map and possibly take the same photo again later to see what has changed. Some devices include an electronic compass, which allows you to observe not only the position of your camera but also the direction of the lens.

WiFi

A built-in WiFi adapter is used for wireless transmission of data to smartphones, tablets or computers. You can also connect to the Internet and automatically share photos on social networks, such as Facebook, Twitter, Instagram and so on. You'll appreciate the remote-control feature, which allows you to control the camera with the help of your phone or tablet.

Ultrazoom

Ultrazooms are compact cameras with a long zoom range, which is typically ten times higher. To fully make use of the potential of such cameras, it should feature optical image stabilization. With a long zoom range, the slightest hand movement can cause image blurring.

HDMI

HDMI is the most widely used digital connector for simultaneous audio-video transmission. Cameras often feature a mini-C or micro-D version. To connect the devices to your TV, you need to purchase a corresponding cable, which is not included in the package.

Image stabilisation

Image stabilisation helps to prevent blur caused by camera shake. You should consider getting a lens with image stabilisation if you capture many zoomed-in shots or shoot without a tripod.

Tripod Head

The tripod head attaches the supported device (e.g. a camera) to the tripod legs and allows the device to be locked or positioned in different ways. Tripod heads differ according to the clamping mechanism used and method of adjusting the axis.

Tripod

A tripod is an essential photographic tool used to stabilise the camera during long exposure shooting.

Video formats

Video formats mark a file format of a recorded video. The format helps you find out whether the video can be played on your TV. There are a number of both free and paid programs which convert video files to supported formats.


P-DC1-WEB17
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info